Η Μελισσοκομία ως τέχνη εκτροφής μελισσών και παραγωγής μελιού, έχει παλιά παράδοση. Απο την εποχή του Αριστοτέλη υπάρχουν τα γραπτά του που αναφέρονται σ αυτήν. Από τον Μεσαίωνα αποτέλεσε είδος ασχολίας των μοναχών στα μοναστήρια, όπου και αναπτύχθηκε σημαντικά. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όμως τη γνώρισε τα τελευταία εκατό χρόνια και ακόμη μεγαλύτερη τα χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα σε μερικές χώρες η μελισσοκομία έχει πάρει το χαρακτήρα της βιομηχανικής παραγωγής όπως στο Καναδά, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Ως κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής, η μελισσοκομία αποτελεί για πολλές χώρες του κόσμου σημαντική πηγή οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων ωφελειών. Ως ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί, είναι αν σ αυτή την οικονομική κρίση που ευρισκόμαστε στην Κύπρο, θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το επάγγελμα απάντηση στην μεγάλη ανεργία που μαστίζει τον πληθυσμό. Αν μπορεί η Μελισσοκομία στη Κύπρο στο πλαίσιο της πρωτογενούς παραγωγής να αποτελέσει έστω μικρή έξοδο από την οικονομική κρίση και να συμβάλει στην άμβλυνση του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας.
Ως απάντηση είναι ότι η μελισσοκομία είναι μία εύκολη και ευχάριστη δραστηριότητα που μπορεί να επιχειρηθεί από πολλούς με μικρό επενδυτικό κόστος, μια εργασία μέσα στην καλή φύση, μακριά από το αστικό περιβάλλον.
Είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί κυρίως γνώση και χαμηλό κεφάλαιο, μια εργασία που θα μπορούσε να αναπτυχθεί εύκολα αφού ο τόπος μας διαθέτει μεγάλη ποικιλότητα και ποσότητα χλωρίδας, ως εκ τούτου μπορεί από τη μελισσοκομεία να παραχθεί μέλι άριστης ποιότητας.
Υπάρχουν πολλές εκτάσεις στις οποίες κάποιος μπορεί να εγκαταστήσει μελίσσια και να δραστηριοποιηθεί ως μελισσοκόμος, και θα μπορούσε κάποιος άνεργος νέος ή κάθε ηλικίας άνθρωπος, να σκεφτεί αυτή την εργασία ως δεύτερο, γιατι όχι σαν κύριο επάγγελμα.
Η κοινωνία μας που ίσως πίστεψε ότι η πρωτογενής αγροτική παραγωγή δεν χρειάζεται και τόσο αφού όλα μπορούν να εισάγονται με δανειζόμενα χρήματα, πρέπει να αρχίσει να συνειδητοποιεί την αξία της παραγωγής αυτής.
Η Μελισσοκομία πολλά μπορεί να δώσει στην οικονομία και στην απασχόληση.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ