26 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΦΟ

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους το Σάββατο 25 Ιανουαρίου παρευρεθηκε σε συγκέντρωση που οργανώθηκε από τοπικούς φορείς στη Χλωρακα με θέμα "Η οικονομική κρίση στην Κύπρο". Σε ένα πολυπληθές ακροατήριο ανάλυσε τα αίτια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο και ανέπτυξε λύσεις για ανάκαμψη, τονίζοντας πως ορισμένα κύρια και επείγοντα μέτρα που θα πρεπει να ληφθούν, είναι η προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής όπως γεωργία και κτηνοτροφία. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία επεδείχθει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παρευρισκομένους, καθώς το ζήτημα της οικονομίας  είναι θέμα που ενδιαφέρει καίρια τους πολίτες.
Σε δείπνο προς τιμήν του που ακολούθησε στην γνωστή ψαροταβέρνα του Τυρήμου, ανέφερε πως ξεκινά τον προεκλογικό του αγώνα από την Πάφο, καθώς διαχρονικά αποδείχτηκε πως από τους Παφίτες ψηφοφόρους, δίδεται συνήθως η διαφορά της νίκης. Ζήτησε την ψήφο του Παφιακού λαού, τονίζοντας πως, 
«Πρόθεσή μου δεν είναι να μπω σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που βρίσκονται ενώπιον του τόπου και του λαού μας. Σας υπόσχομαι πως από τη θέση του Ευρωβουλευτή που ευρίσκομαι, θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου γι αυτό το σκοπό.
Έρχονται οι Ευρωεκλογές, και δηλώνω πως θα είμαι και πάλιν υποψήφιος. Ζητώ την ψήφο όσων πιστεύουν πως την αξίζω, χωρίς να επιμείνω από κανέναν να καταψηφίσει άλλον τοπικό υποψήφιο. Ζητώ την ψήφο όσων αισθάνονται την αγάπη να το πράξουν»


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

25 Ιανουαρίου 2014

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΒΕΡΓΑ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξελέγει νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ εν μέσω δυσκολιών και καταστάσεων τέτοιων, που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως θα του επέτρεπαν να τα καταφέρει. Όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του, κανείς δεν περίμενε την ανατροπή που συνέβηκε. Ο μηχανισμός του κόμματος ήταν στα χέρια του Καρογιάν, ο Νικόλας του είχε αφήσει ανοικτό το πεδίο δράσης, και όλοι ήσαν σίγουροι για τη νίκη του Καρογιάν καθώς είχε και την υποστήριξη του συγκηβερνώντος κόμματος, και του ιδίου του Νίκου Αναστασιάδη.
Ωστόσο, η εξέλιξη απέδειξε πως όλα μπορούν να ανατραπούν. Παρ όλο που ο Παπαδόπουλος δήλωνε πως αν εκλεγόταν, το ΔΗΚΟ θα συνέχιζε την στήριξη της κυβέρνησης, ο πόλεμος που δέχτηκε ήταν ανελέητος από όλες τις πλευρές. Η νίκη του Κάρογιαν ήταν τόσο εξόφθαλμη, που έκανε πολλούς Δηκοικούς να στραφούν με το μέρος του.
Όμως δυο βασικά στοιχεία έδωσαν τη νίκη στον Παπαδόπουλο. Ο πατριωτισμός των μελών του κόμματος τους έκανε να τον επιλέξουν για τη σταθερή πατριωτική του γραμμή επί του Εθνικού ζητήματος. Μαζικά οι ψηφοφόροι τον στήριξαν, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκούσε να δώσει τη νίκη. Εδώ φάνηκε η υποστήριξη του δημάρχου της Πάφου, πόσο μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε. Ως αντιστάθμισμα και από μηχανής θεός, η στήριξη του Σάββα Βέργα, έδωσε τη μικρή διαφορά της μεγάλης νίκης.

Τώρα, έπονται εκλογές για ανάδειξη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ. Εδώ θα φανεί η δύναμη του ανδρός, αν θα μπορέσει να κρατήσει επί μακρόν τα ηνία του κόμματος. Αν αποφασίσει να συγκεράσει εσσωκοματικές καταστάσεις και δεν αναδείξει δικούς του ανθρώπους, οι απλοί ψηφοφόροι θα το εκλάβουν ως αδυναμία του στη διοίκηση του κόμματος. Το λογικό είναι πως δεν θα επιδιώξει κάτι τέτοιο και θα προσπαθήσει με τη στήριξη του να αναδειχτούν δικοί του άνθρωποι, αλλά αν παρ όλα αυτά αποτύχει, τοιουτοτρόπως θα εδραιωθούν οι Καρογιαννικοί, και θα έχει μια μεγάλη εσσωκοματική αντιπολίτευση που θα τον υποσκάπτει υπογείως, όπως υπογείως υπέσκαψαν στο παρελθόν αυτόν και όσων ήσαν πιστοί σε αυτόν.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πολλοί συμπολίτες μας έχουν βυθιστεί σε πρωτοφανή απόγνωση εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Στην αδυναμία του το κράτος να βοηθήσει, αφήνεται ο λαός να παρακολουθεί καταστάσεις πρωτόγνωρες για τον τόπο, καθώς άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία, ή καταντούν ρακοσυλλέκτες.
Δυστηχως τα πράγματα καθημερινά χειροτερεύουν και έκπληκτοι παρακολουθούμε τραγικές καταστάσεις να εξελίσσονται σε βαθμό που ωθούν τον απλό λαό να είναι πολύ ανήσυχος, καθώς το πρόβλημα της φτώχειας επιδεινώνεται.
Έκπληκτοι παρακολουθούμε πολλούς συνανθρώπους μας να δυσπραγούν και να μην έχουν προς το ζειν ένεκα της ανεργίας και της μη εξεύρεσης άλλων πόρων αφού οι τράπεζες πλέον δίνουν μόνον σε όσους έχουν λαβείν, και το κράτος αδυνατεί να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες καθώς ο κορβανάς της δημόσιας υπηρεσίας απορροφά όλα τα έσοδα.
Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που το βιοτικό επίπεδο όσων δεν είχαν την τύχη να είναι δημόσιοι υπάλληλοι έχει πέσει τόσο χαμηλά. Με δεδομένη μάλιστα την εξάρτηση τους από τις τράπεζες μέσω επαγγελματικών και καταναλωτικών δανείων που έχουν συνάψει παλιότερα, η σημερινή οικονομική κρίση οδήγησε στη βίαια πτώχευση του λαού, κυρίως των αυτοεργοδοτούμενων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, των μισθοσυντήρητων και των μεροκαματιάρηδων, και γενικά των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων.
Για να διορθωθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και να ξαναβρεί η οικονομία το κανονικό ρυθμό της, χρειάζεται καιρός. Το τι δέον γενέσθαι όμως για το κοινωνικό σημερινό γίγνεσθαι της απόλυτης φτώχειας σε μερίδα του πληθυσμού, θα πρέπει να απασχολήσει τώρα, επειγόντως και ως μέγιστη προτεραιότητα τόσο το κράτος όσο και τις τοπικές κοινωνίες, διότι τα πράγματα για αρκετούς συμπολίτες μας είναι δραματικά. Μπορεί η έκταση του προβλήματος να μην πολυφαίνεται διότι ο Κυπριακός λαός είναι υπερήφανος και δεν ζητιανεύει ούτε εκλιπαρεί, αλλά είναι γεγονός αναντίλεκτο που αν αφεθεί να εξελίσσεται, σε λίγο καιρό θα φανεί το τεράστιο μέγεθος του.
Στην αδυναμία του το κράτος να εξεύρει θέσεις εργασίας για τους άνεργους και να βοηθήσει τις ασθενέστερες τάξεις, κατάφερε να δημιουργήσει στον τόπο δυο τάξεις ανθρώπων, τους φτωχούς και τους πλούσιους. Τους δημόσιους υπαλλήλους με τους σίγουρους μισθούς, και τους άνεργους ιδιωτικούς υπαλλήλους που ανέρχονται σε διπλάσιο και τριπλάσιο ποσοστό από όσο ανακοινώνεται παραπλανητικά εκ της κυβερνήσεως.
Ακόμα στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να εξοικονομήσει από τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της μερικά εκατομμύρια ως απόρροια από τους όρους του μνημονίου, αντί να τα αφαιρέσει από τις συντάξεις των μεγαλόσχημων που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες μηνιαίως, προσπαθεί έστω στοχευμένα, να κόψει την σύνταξη της οικοκυράς.
Με όλα αυτά να συμβαίνουν, σε συγκερασμό με την ατιμωρησία των ενόχων που οδήγησαν τον τόπο στη χρεοκοπία, σταδιακά η κατάσταση θα γίνει εκρηχτική και από το λαό θα αναζητηθούν ίσως βίαιοι διεξόδοι. Εάν οι πολίτες θεωρήσουν ότι δεν δίνονται λύσεις, τότε ενδέχεται να διεκδικήσουν δυναμικά οι ίδιοι όσα θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν με τρόπο που να επιφέρει Κοινωνική σύγκρουση και αναταραχή.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

22 Ιανουαρίου 2014

21 Ιανουαρίου 2014

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΥ ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙ;

Ο Χριστόδουλος Ξηρός γιος ιερέως  από τα βασικά στελέχη στον επιχειρησιακό βραχίονα της 17Ν, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση. Έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός απέδρασε στη διάρκεια της άδειας που του είχε δοθεί, λόγω των εορτών.
«Είναι φυσικό η έξοδός μου να προκαλεί πανικό και τρόμο σε σας και σ' αυτούς που υπηρετείτε»
Αναφέρει σε επιστολή του απευθυνόμενος προς τα ΜΜΕ. Από εκείνη την ημέρα, όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται με το θέμα αναλύοντας τις απειλές του στις οποίες αναφέρει πως θα συνεχίσει τη δράση του εναντίον πολιτικών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, ελεγκτών, αστυνομικών και τραπεζιτών, καθώς τους θεωρεί ξεπουλημένους προδότες της Ελλάδας.
Εγώ ως πολίτης με μέση νοημοσύνη, δεν μπορώ να πιστέψω πως όλοι οι άνθρωποι είναι βλάκες. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένεκα καλής διαγωγής, επέτρεψαν σε ένα τόσο επικίνδυνο άνθρωπο να τους ξεγελάσει. Εγώ πιστεύω πως είναι κόλπο που έχουν στήσει, και πως τον άφησαν σκόπιμα για να τον παρακολουθήσουν, καθώς εικάζεται πως  η 17 Νοέμβρη δεν έχει πλήρως αποδιοργανωθεί.
Η γνώμη μου είναι πως γνωρίζοντας το ποιόν του ανθρώπου δεν τον εμπιστεύθηκαν, αλλά τοιουτοτρόπως τον άφησαν να δραπετεύσει για να τον παρακολουθήσουν ώστε να συλλάβουν τον πραγματικό πυρήνα της οργάνωσης κατά πως πιστεύουν και δηλώνουν οι Αμερικανοί πως δεν είναι ο Ξηρός.
Σίγουρα είναι αδύνατον να τον εντοπίσουν και να τον παρακολουθήσουν υπό λογικές συνθήκες, αλλά αν φέρομε στο νου μας την εξέλιξη της τεχνολογίας και την παρακολούθηση των ανθρώπων από δορυφόρους, θα καταλάβουμε πόσο εύκολο μπορεί να γίνει αυτό.
Όλοι έχουμε διαβάσει για το περίφημο τσιπ σε μέγεθος τρίχας της κεφαλής που ετοιμάζονται να τοποθετήσουν σε όλους τους ανθρώπους για να τους παρακολουθούν. Είναι μια τεχνολογία αναγνώρισης και μετάδοσης πληροφοριών µέσω ραδιοσυχνοτήτων που βασίζεται σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που  τροφοδοτείται με ενέργεια εξ αποστάσεως, και μέσω της διοχετεύονται πληροφορίες στη συσκευή ανάγνωσης.
Το ζήτημα που γεννιέται, είναι αν οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη είναι χαζοί και δεν υποψιαστούν αυτό το γεγονός. Το ερώτημα επίσης που γεννιέται, είναι γιατί να μην είναι και αυτοί χαζοί όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός που έχαψε ότι το Ελληνικό κράτος ήταν τόσο αφελές που έδωσε άδεια Χριστουγέννων σε ένα τόσο επικίνδυνο τρομοκράτη χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μόνο γιατι έδειξε καλή διαγωγή.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

20 Ιανουαρίου 2014

παράσημο του Ιππότη της λεγεώνος της τιμής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΤΣΗΣ

Ο Γιώργος Μιτσής είναι επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας, και ως εκ της θέσεως του δια της ποικίλης και πολλαπλής προσφοράς του προς εξυπηρέτηση και βοήθεια στους Γάλλους υπηκόους εν Κύπρω, καθώς και για την προσφορά του στον Κυπρο-Γαλλικό πολιτισμό,  κατόπιν διατάγματος των προέδρων της Γαλλικής δημοκρατίας και του Καγκελαρίου της βουλής, τιμηθηκε με μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας, το παράσημο του Ιππότη της λεγεώνος της τιμής.
Ο τίτλος του ιππότη της λεγεώνας της τιμής καθιερώθηκε στις 19 Μαΐου 1802 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και απονέμεται σε ανθρώπους που δια των πράξεων τους προσέφεραν άξιες υπηρεσίες προωθώντας το πνεύμα του πολιτισμού και της φιλίας.

Ο Γιώργος Μιτσής κατάγεται από την Κάτω Ζώδια, και ως κάτοικος Πάφου μετά την Τουρκική εισβολή, εργάζεται ως ανώτερος λειτουργός στον ΚΟΤ Πάφου, θέση δια της οποίας έχει βοηθήσει στην προώθηση του τουρισμού στον τόπο μας. Ως πρόξενος της Γαλλικής δημοκρατίας, έχει συμβάλει στη διδυμοποιήση των λυκείων Jacob Hotzer της Firminy και του Λυκείου Κύκκου της Πάφου. Είναι ο διοργανωτής του 6ου συνεδρίου των διδυμοποιημένων Μεσογειακών πόλεων, και κάθε χρόνο είναι ο διοργανωτής του καθιερωμένου διαγωνισμού της Γαλλικής γλώσσας. Ως πρόεδρος της Alliance Francaise Πάφου, από του διορισμού του ως προξένου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις από Γάλλους ομιλητές για διάφορα θέματα όπως θρησκεία, βιο ηθική και άλλα. Έχει συμβάλει έμπρακτα στην δημιουργία στην επαρχία μας υποκαταστήματος της Societe Generale βοηθώντας τοιουτοτρόπως την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών των δυο χωρών Κύπρου και Γαλλίας.
Με την απονομή ενός των σημαντικότερων παρασήμων της Γαλλικής δημοκρατίας,  ο Γιώργος Μιτσής αυτομάτως καθίσταται μέλος της Ελίτ του σύγχρονου πλέον του Γαλλικού τάγματος της Λεγεώνος της τιμής στους κόλπους του οποίου γίνονται δεχτοί μόνον οι κρινόμενοι ως άξιοι, Γάλλοι ή ξένοι υπήκοοι.
Ο Γιώργος Μιτσης κατέχει επίσης και τον τίτλο του Ιππότη του Γαλλικού τάγματος της Αξίας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

19 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Εκαναν φτερα χρυσαφικα και τιμαλφη
Υπόθεση διάρρηξης κατοικίας που σημειώθηκε χθες τη νύχτα στην κοινότητα Χλώρακας εξετάζει η αστυνομική διεύθυνση Πάφου.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ιδιοκτήτης της κατοικίας κατήγγειλε στην αστυνομία ότι μεταξύ των ωρών 18:00 με 20:00 χθες το βράδυ άγνωστοι διέρρηξαν την οικία του και απέσπασαν απ’ αυτή διάφορα χρυσαφικά και τιμαλφή .
Μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων μετέβησαν στην σκηνή, και ύστερα από εξετάσεις που διενήργησαν διαπίστωσαν πως οι δράστες πέτυχαν είσοδο με φυσική βία , παραβιάζοντας την μπαλκονόπορτα του υπνοδωματίου.
Η αξία των χρυσαφικών δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.


ΚYPROS.com

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Ευρωβουλευτής Κ.Σ. ΕΔΣΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και ώρα 7.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Χλώρακα με θέμα «Η οικονομική κρίση στην Κυπρο και οι πολιτικές εξελίξεις» στην αίθουσα της εκκλησίας Παναγίας Χρυσοαιματούσας. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Καλούνται οι κάτοικοι να προσέλθουν. Η ομιλία δεν θα έχει κομματικό χρωματισμό.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΣΗΣ

17 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

Η Κύπρος πριν από την οικονομική της πτώχευση, είχε να επιδείξει ένα εξαίρετο τραπεζικό σύστημα δια του οποίου αναπτύχθηκαν μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες και υπήρχε μεγάλη ρευστότητα στη διακίνηση χρημάτων, που είχε αποτέλεσμα η οικονομία του τόπου να κινείται με γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα ήταν ο εταιρικός φόρος και το τραπεζικό σύστημα το οποίο διαφυλαττόταν από το κράτος, ώστε δεκάδες δισεκατομμύρια να εισρέουν ως καταθέσεις, και να αποτελεί έτσι το τραπεζοοικονομικό σύστημα τον κυριότερο οικονομικό πνεύμονα της Κύπρου.
Όσο μικρή σε μέγεθος και αναλογία με τις μεγάλες χώρες ήταν η Κύπρος, τόσο μεγάλος ήταν ο χρηματοπιστωτικός της τομεας και τόσο μεγάλα τα κέρδη και τα οφέλη από αυτόν. Με το πρότυπο και ασφαλές της σύστημα, έλκυσε τους εκατομμυριούχους ανά τον κόσμο οι οποίοι έφεραν τα χρήματα τους στον τόπο μας. Δημιουργήθηκε ένας οικονομικός πνεύμονας τόσο μεγάλος, που σχεδόν από μόνος του αρκούσε για ασφαλή οικονομική ευημερία στον τόπο.
Αυτό το πρότυπο αποφάσισε να ακολουθήσει η Γερμανία, μ αυτό τον τρόπο αποφάσισε να κυριαρχήσει επί άλλων χωρών, κάτι που δεν κατάφερε με τους δυο παγκόσμιους πολέμους. Για το σκοπό αυτό, δεν δίστασε να διαλύσει τον Κυπριακό τραπεζοοικονομικό κολοσσό επιδεικνύοντας τοιουτοτρόπως μια δύναμη χειραγώγησης πως η ίδια σαν δυνατή χώρα μπορούσε να εγγυηθεί τις καταθέσεις των ξένων. Έπρεπε με φανερό τρόπο και δια πυρός, να διαλύσει το Κυπριακό τραπεζοοικονομικό σύστημα για να αποδείξει ότι μόνον αυτή, ένεκα της οικονομικής της ευρωστίας, θα μπορούσε να εγγυηθεί τα χρήματα των καταθετών. 
Χρησιμοποιώντας την απληστία και την αφέλεια των Κύπριων πολιτικών και τους κλέφτες τραπεζίτες, κατάφερε να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Υπό τις ευλογίες της κεντρικής τράπεζας και την ανοχή της κυβέρνησης Χριστόφια, οι Κυπριακές τράπεζες επιδόθηκαν σε δύο κυρίως τομείς οι οποίοι επέφεραν σε ελάχιστο χρόνο σιγά και σταθερά, το τελειωτικό πλήγμα στην ίδια τη ρευστότητα τους. Επένδυσαν τα ξένα χρήματα των καταθετών σε Ελληνικά ομόλογα και σε παραχωρήσεις επισφαλών δανείων σε όσους ζητούσαν, καθώς και σε μπόνους για τους εαυτούς τους.
Με αυτό τον πολύ εύκολο τρόπο εξεύρεσης δανικών, όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου και του εξωτερικού πίστεψαν ότι χρησιμοποιώντας τα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν πλούσιοι εισοδηματίες. Δανείστηκαν χρήματα για να γίνουν Developers, να φτιάξουν επιχειρήσεις, να κτίσουν σπίτια πολυτελείας και να αγοράσουν λιμουζίνες. Όλα πήγαιναν καλά κατ αρχάς, και όταν ύστερα οι επιχειρήσεις δεν απέδιδαν, όταν τα διαμερίσματα δεν πωλούνταν και δεν νοικιάζονταν ένεκα της πληθώρας που κτίστηκαν, οι τράπεζες συνέχιζαν να τους στηρίζουν και να τους δανείζουν.
Όταν όμως έφτασε ο καιρός που τα δανικά δεν μπορούσαν να επιστραφούν είτε γιατι τα περισσότερα δόθηκαν για καταναλωτικούς σκοπούς, είτε γιατί χρησιμοποιήθηκαν σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις, η ρευστότητα στις τράπεζες άρχισε να μειώνεται.
Εδώ ξεκινά η ευθύνη του διοικητή της Κεντρικής τράπεζας του οποίου ρόλος ήταν να ελέγχει τις τράπεζες και να τους βάζει φραγμούς. Αντί αυτού, σιωπηρά τις άφηνε να εκτίθενται όλο και πιο πολύ, τις παρότρυνε να αγοράζουν τα Ελληνικά ομόλογα, και όταν δημιούργησαν τις γνωστές τρύπες των δισεκατομμυρίων, συμβούλευσε το κράτος να τις κρατικοποιήσει. Ακολούθως τις άφησε στο έλεος του ΕΛΑ που σκόπιμα έδωσε ρευστότητα στις κρατικές πλέον τράπεζες μέχρι 9.5 δις, που προστιθέμενα με τη ζημιά αξίας 5.5 δις των Ελληνικών ομολόγων, το Ρωσικό κρατικό δάνειο των 2.5 δις, καθώς και ορισμένα άλλα κρατικά χρέη, δημιουργήθηκε το τεράστιο κρατικό χρέος είκοσι δις. 

Εδώ ξεκίνησε η ανάγκη στήριξης της Κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα. Έχοντας εξαντλήσει τον εσωτερικό δανεισμό και καταχρεωμένη από τον εξωτερικό, θα έπρεπε να αρχίσει να πληρώνει τις εγγυημένες καταθέσεις των καταθετών μέχρι εκατό χιλιάδες στις πτωχευμένες τράπεζες, καθώς και τα 9 δις που ο ΕΛΑ έδωσε σ΄ αυτές.
Με τον τρόπο αυτό η Τρόικα κατάφερε να φέρει την οικονομία της Κύπρου εκεί που ήθελε. Ακολούθως συνομολόγησε με την Κυπριακή κυβέρνηση το μνημόνιο διάσωσης της οικονομίας της, μια συμφωνία όμως με τους όρους της Τρόικας και τους οποίους η Κυπριακή κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί. Μια συμφωνία με απεχθείς όρους που οδήγησαν στην πλήρη οικονομική καταστροφή της χώρας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

7 Ιανουαρίου 2014

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οι Χλωρακώτες φέτος γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στη θάλασσα του Αγίου Γεωργίου, ένα απάνεμο τεχνητό λιμανάκι που κατασκευάστηκε από το ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος.
Από την εκκλησία στη κεντρική πλατεία ο κόσμος επιβιβάστηκε σε λεωφορεία που διέθεσε το κοινοτικό Συμβούλιο και εν πομπή μετέβησαν στη Θάλασσα της Αλυκής όπου ο ιερέας Αγίασε τα νερά ρίχνοντας τρείς το σταυρό ενώ πολλοί τολμηροί κολυμβητές που δεν φοβήθηκαν το κρύο, τρεις φορές τον ανέσυραν από τα παγωμένα νερά κερδίζοντας τοιουτοτρόπως καλή τύχη κι υγεία για όλο το χρόνο. Ακολούθως προσφέρθηκαν στους πιστούς λουκουμάδες
ενώ ο κοινοτάρχης Κλεόβουλος Παπακώστας έκοψε τη βασιλόπιττα και πρόσφερε στον κόσμο ως ορίζει το εθιμο.
Ήταν μια ευχάριστη αλλαγή ο γιορτασμός της αγίας ημέρας των Θεοφανείων στην θάλασσα της Χλώρακας, που οι κάτοικοι σχολίασαν πολύ θετικά. Οι κάτοικοι προσέτρεξαν αθρόα, σημάδι καλό πως η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη καλά κρατεί, και πως τέτοιες εκδηλώσεις όταν γίνονται, αγκαλιάζονται και υποστηρίζονται με θέρμη και αγάπη από τους πιστούς.


 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

5 Ιανουαρίου 2014

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Τη Κυριακή πέντε Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου έκοψε την βασιλόπιττα στο οίκημα της ΕΔΕΚ στη Χλώρακα. Σε ομιλία του ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να συνεχίζεται η διαβούλευση σε ότι αφορά τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την απόρριψη και της τελευταίας πρότασης από την τουρκική πλευρά.
Η τουρκική πλευρά απαιτεί τρικέφαλο κυριαρχία, τριπλή ιθαγένεια και συνεπώς ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα, το οποίο θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία επιμένοντας σε παρθενογένεση και όχι σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς ήρθε η ώρα υπό για μια ριζική αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, και αυτήν θα πρέπει να θέσουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με αυτήν θα πρέπει να συνομιλήσουμε για τη λύση του Κυπριακού γιατί δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα αποφασίσουν για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα απομακρύνουν τους έποικους, δεν είναι οι  Τουρκοκύπριοι που θα δεχτούν την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αλλά είναι η Τουρκία. 
Συνεπώς το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να μπει σε μια διαδικασία συζήτησης και απόφασης για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των άνευρων και αναποτελεσματικών χειρισμών του παρελθόντος.
Πρόσθεσε ακόμα, πως για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης. Απαιτεί επίσης την πλήρη αποκάλυψη των φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος.
Κλείνοντας προειδοποίησε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ανεχθεί καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία και θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

3 Ιανουαρίου 2014

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Θλιβερή είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα κόμματα σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η prime market research consultanting για την εκπομπή Πρωτοσέλιδο στο Sigma.
Πέφτει ο δείκτης συμπάθειας προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, και ανεβαίνουν τα ποσοστά συμπάθειας του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Άντρου Κυπριανού.

Μετά την απόλυτη οικονομική καταστροφή που έπληξε την Κυπρο και κύριοι υπαίτιοι ήσαν όλοι οι πολιτικοί και κυριότερα οι αρχηγοί των κομμάτων που επέτρεψαν στους κλέφτες να κατασπαράξουν τον τόπο, θα έπρεπε τουλάχιστον να συνέλθουν και να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους.
Δυστηχως όμως αυτό δεν συνέβηκε, βλέπετε στην Κυπρο ίσως ζουν δεινόσαυροι και άγρια θηρία που δεν λαμβάνουν υπ όψη το καημένο και δύσμοιρο λαουτζίκο. Παρ όλες τις συγκινητικές εξαγγελίες όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών για κάθαρση και ΓΙΑ αγώνα τιμωρίας των ενόχων, κανέναν δεν πείθουν, το έδειξε καθαρά η νέα δημοσκόπηση. Εξ άλλου πως θα ήταν δυνατό αυτό να συμβεί όταν διαχρονικά έως και πρόσφατα όλοι μας αποδεικνύουν περί του αντιθέτου;
Παρακολουθήσαμε μια άνευ ντροπής συμπεριφοράς διαχείρησης των ψήφων από την πρώην ηγεσία του ΔΗΚΟ σε συμπαιγνία με το αδερφό πλέον συγκυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ  κατά την οποία διαδικασία όμως οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ έστειλαν τα μηνύματα τους, που δυστυχώς και αυτά κανείς δεν πήρε στα σοβαρά.
Το διαπιστώσαμε επίσης να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του διορισμού των μελών των ημικρατικών οργανισμών. Είδαμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να επεμβαίνει εκβιαστικά για τον διορισμό των δικών του ανθρώπων παραδίδοντας λίστα ονομάτων στον πρόεδρο Αναστασιάδη χωρίς να του αφήνει περιθώρια επιλογής, συνεχίζοντας τοιουτοτρόπως το ίδιο βιολί της προώθησης των ημετέρων. Βλέπετε τώρα έχει εκλεγεί και δεν χρειάζεται πλέον να λέει ωραία και πατριωτικά λόγια ίδια με αυτά που έπεισαν τον Δηκοϊκό κόσμο να τον υποστηρίξει σε μια άνιση μάχη εναντίον του και εκ της οποίας εξήλθε νικητής.
Είδαμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μας λέει πώς δεν έδωσε λίστες, αλλά ταυτόχρονα είδαμε -έστω λιγότερους από άλλες φορές- να διορίζονται δεινόσαυροι του κόμματος. Βεβαίως είναι δικαίωμα τους να ανακυκλώνουν στα πόστα τους ίδιους που αποτελούν μόνιμα τον περίγυρο της ηγεσίας του ΔΗΣΥ χωρίς να επιτρέπουν σε άλλους να αναδειχτούν, αλλά βεβαίως είναι δικαίωμα του λαού να τους απαξιεί.
Θα έρθουν οι πολιτικοί να μας ζητήσουν να πάμε να τους ξαναψηφίσουμε. Δυστηχώς η απαξίωση της πολιτικής θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους στην αποχή. Όμως, εγώ τους λέω πως αυτό ευνοεί τους τωρινούς πολιτικούς. Εγώ τους λέω, πως θα πρεπει όλοι μαζικά να  προστρέξουν στις κάλπες. Και όλοι να στείλουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα με τη ψήφο τους. Είναι καιρός πλέον να εκλεγούν τίμιοι και ανεξάρτητοι που να έχουν όρεξη για δουλειά. Σαν κυρίαρχος λαός οι πολίτες, έχουν το δικαίωμα να το κάμουν, έχουν και την υποχρέωση. Στο κάτω κάτω, ακόμα και όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα κόμματα, ας ψηφίσουν από το κόμμα τους καινούργιους ανθρώπους. Ας στείλουν στα σπίτια τους όλους τους παλιούς. Με αυτό τον τρόπο θα δώσουν ένα καλό μήνυμα σε όσους καταχρώνται την εξουσία τους και ασελγούν επί του λαού.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

2 Ιανουαρίου 2014

ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Χριστάκη Ταπακούδη «ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ
ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ». Ηθικοπλαστικό, γεμάτο συναισθήματα και εικόνες μιας εποχής που φαντάζει μακρινή αλλά δεν είναι. 

Είναι το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας με τίτλο ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 55-59. Αναφέρεται στη Χλώρακα και την προσφορά της στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση των γεγονότων, όπως τα βίωσαν τα παιδιά εκείνης της εποχής, χωρίς απομυθοποίηση των ηρώων. Οι ήρωες είναι υπαρκτά πρόσωπα και τα γεγονότα πραγματικά. Σ' αυτό, το πρώτο βιβλίο, οι ήρωες τα παιδιά, παρακολουθούν τους αγωνιστές να περνούν από μπροστά τους. Πραγματικοί ήρωες ή τραγικοί θεατές, θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Ο αναγνώστης μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου θα κυκλοφορήσει μέσα από τις ξερολιθιές της Χλώραχας εκείνης της εποχής και θα ζήσει τις συγκινήσεις ενός λαού που έκανε την επανάσταση του θυσιάζοντας τα παιδιά του. Ο κάθε αναγνώστης θα νιώσει το πραγματικό συρματόπλεγμα της ψυχής και θα παρακολουθήσει το ξεκίνημα και την κορύφωση του Αγώνα.