27 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Για τη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία ευρίσκεται ο τόπος μας την περισσότερη ευθύνη φέρουν οι τράπεζες που την προκάλεσαν, καθώς και οι πολιτικοί που τις στήριξαν και συνεχίζουν να τις στηρίζουν εις βάρος των πολιτών.
Εξίσου όμως ευθύνη φέρουν και οι δημοσιογράφοι που ως τέταρτη εξουσία που ήσαν  επιφορτισμένοι στην αληθή πληροφόρηση του κοινού, δεν έπραξαν το καθήκον τους, δεν φανέρωσαν τους ενόχους, ούτε τους έκριναν, αλλά ούτε και τους κατέκριναν. Αλλά  αντίθετα προβάλλοντας τους μεν πολιτικούς και εγκωμιάζοντας τους υπέρμετρα, τους βοήθησαν, ενώ τους κλέφτες τραπεζίτες τους άφησαν στο απυρόβλητο, καθώς από πριν δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι είχαν χρηματιστεί από αυτούς.
Οι δημοσιογράφοι ασκούν ιερό λειτούργημα και πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί, διότι από τον τρόπο που πληροφορούν και από το μέτρο της αμεροληψίας τους με την οποία παρουσιάζουν τα γεγονότα και τα θέματα, δύνανται να κατευθύνουν ιδεοληπτικά και πολιτικά τους πολίτες. Είναι μια ευθύνη πολύ μεγαλύτερη από των ακαδημαϊκών, διότι δια της κριτικής τους επηρεάζουν τη κοινή γνώμη και κατ επέκταση τις αποφάσεις της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, καθιστώντας έτσι τους εαυτούς τους ως πραγματική τέταρτη εξουσία.
Δυστυχώς όμως παρακολουθούμε πολλούς από αυτούς να έχουν καταντήσει κατευθυνόμενοι και συνένοχοι του παγκόσμιου κεφαλαίου και των μεγάλων συμφερόντων που καταδυναστεύουν την ανθρωπότητα.
Κατάντησαν σήμερα δυστυχώς οι δημοσιογράφοι να θεωρούνται εξ ίσου μεγάλοι υπαίτιοι για τη σημερινή κρίση, γιατί στην πλειοψηφία τους δια της γραφής τους όχι μόνο δεν υποστήριξαν και δεν βοήθησαν στη βελτίωση των θεσμών, αλλά υπέθαλψαν τον λαϊκισμό και δεν αντιτάχθηκαν ούτε πολέμησαν τις κακές εκείνες συμπεριφορές των κρατούντων, με αποτέλεσμα η σιωπή τους να επιτρέψει στους μιζαδόρους πολιτικούς, στους παγαπόντες τραπεζίτες και στους ξεπουλημένους δημόσιους υπαλλήλους, ως λαμόγια να κατασπαράξουν τον Εθνικό μας πλούτο και να επιφέρουν την σημερινή καταστροφή.
Οι εκδότες και δημοσιογράφοι υπηρέτες των οικονομικών συμφερόντων και της διαπλοκής που προσδοκώντας ευνοϊκή μεταχείριση από την εξουσία και προσωπικό οικονομικό όφελος από τους τραπεζίτες και τους πάτρωνες τους επιχειρηματίες, όλοι οι γνωστοί που παρελαύνουν στις συγκεντρώσεις και δεξιώσεις ίδιοι και αυτοί, ως άθλιοι κονδυλοφόροι παρουσιάστηκαν σαν οι ειδικοί που με τις αναλύσεις και τα σχόλια τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πλέκοντας με εγκώμια τους πολιτικούς εκείνους που με την ανάδειξη τους θα τους επέφεραν κέρδη, ως αιώνιοι συμφεροντολόγοι κατάφεραν και χειραγώγησαν και έσυραν την κοινή γνώμη στην κατεύθυνση που εκείνοι ήθελαν.
Οι γνωστοί εκείνοι μεγάλοι δημοσιογράφοι που δεν είδαν ούτε άκουσαν τον πόνο και την δυστυχία των χιλιάδων δυσπραγούντων πολιτών, εκείνοι που αποσιώπησαν τα σκάνδαλα για να προστατεύσουν τους προστάτες τους με αποτέλεσμα να δράσουν ανενόχλητοι, εκείνοι οι δημοσιογράφοι που περιφέρονται στα πολιτικά γραφεία με σκοπό να έχουν την εύνοια της εξουσίας, εκείνοι κατά τη γνώμη μου φέρουν εξ ίσου μεγάλη ευθύνη με τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες για την κατάντια τους τόπου μας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

24 Ιουνίου 2014

ΑΔΕΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Τα δώδεκα ξενοδοχεία της Χλωρικής παραμένουν σχεδόν έως εντελώς άδεια τη φετινή σαιζόν, παρ όλες τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για προβλεπόμενη αύξηση κατά 780,000 επισκεπτών.

Οι πληρότητες είναι χαμηλές και οι ξενοδόχοι δηλώνουν ανησυχία, ενώ και η βιομηχανία υπηρεσιών που δραστηριοποιείται στη κοινότητα και εξαρτάται από τον τουρισμό, και αυτοί δηλώνουν απογοητευμένοι.
Αν και τα ξενοδοχεία της Χλώρακας είναι καινούργια διαθέτοντας επιπλέον υπηρεσίες όπως υδροπάρκα και είναι κτισμένα πάνω σε πανέμορφες παραλίες, εντούτοις οι κρατήσεις για αυτό το Καλοκαίρι είναι λίγες.

Μόνη ελπίδα για τους ξενοδόχους παραμένουν οι ντόπιοι τουρίστες καθώς φέτος παρατηρείται μια μεγαλύτερη τάση προτίμησης από τους Κύπριους για τον εγχώριο τουρισμό.  

16 Ιουνίου 2014

ΜΟΝΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ

Η ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΡΟΜΕΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ... ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ, ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ, ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ ... 

- See more at: http://www.hellas-now.com/2014/06/blog-post_7018.html#sthash.h8zz2B56.dpuf

15 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Δεν σαρούν κατά την ημέρα του θανάτου οικείου, για να μη σαρίσει και άλλον ο χάρος.
Αν ο νεκρός έχει τα μάτια ή το στόμα ανοικτό πιστεύεται ότι σύντομα θα πάρει μαζί και άλλον.
Θάνατο προμηνύει το κράξιμο κόρακος κατά την ώραν της ταφής.
Αν βρέχει κατά την ημέρα της κηδείας, τούτο φανερώνει ότι ο αποθανών ήταν καλός άνθρωπος.
Αν βραχεί ο νεκρός πιστεύεται ότι θα βρέχει επί σαράντα ημέρες, όσο πιστεύεται ότι η ψυχή του νεκρού θα γυρίζει στη γη.
Σκύλος που ωρύεται έξω από το σπίτι προαναγγέλλει θάνατο μέλους της οικογενείας ή ασθένεια σοβαρή.
Η κουκουβάγια όταν φωνάζει έξω από το σπίτι προαναγγέλλει θάνατο μέλους της οικογένειας ή ασθένεια σοβαρή.
Οι αποθνήσκοντες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θεωρούνται δίκαιοι και ενάρετοι και θα πάνε στον Παράδεισο. Οι αποθνήσκοντες Τρίτη αμαρτωλοί.

Αν κάποιος πεθάνει την ημέρα των Χριστουγέννων, πηγαίνει στον Παράδεισο, μια και οι πύλες του είναι ανοιχτές αυτή τη μέρα.

Δεν επιτρέπεται η λεχώνα να αγγίξει νεκρό, γιατί θα αρρωστήσει, ούτε να παρασκευάσει κόλλυβα μνημόσυνου.

Δεν πρέπει τρία άτομα να ανάβουν από το ίδιο σπίρτο, ο ένας θα πεθάνει.

Όταν χυνόταν κρασί, τότε έλεγαν ότι θα το πιουν οι πεθαμένοι

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

Τα χελιδόνια ζουνε μεχρι και 21 χρονια.
Όταν πετούν χαμηλά, τότε θα βρέξει.
Θεωρείται πολύ κακό να πιάσει ή να σκοτώσει κανείς χελιδόνι, διότι πιστεύεται ότι θα προσβληθεί από λέπρα ή άλλη φοβερή αρρώστια.
Θεωρείται πολύ ωφέλιμο και εύνοια της τύχεις όταν κτίσει τη φωλιά του στο εξώστη του σπιτιού.
Η καταδίωξη των χελιδονιών θεωρείται αμαρτία μεγάλη.
Πιστεύεται πώς όταν σκοτώσει κάποιος χελιδόνι, θα πεθάνει κάποιος από το σπίτι του ακριβώς τη μέρα που θα φύγουν τα χελιδόνια για την Αφρική και η ψυχή του θ' ακολουθήσει το κοπάδι για να καλύψει την κενή θέση που δημιούργησε.

 Αν τα χελιδόνια πετούν γύρω από τις λίμνες ή στα ποτάμια χαμηλά και φωνάζουν, προλέγουν βροχή. Αν πετούν ψηλά, θα έχουμε καλοκαιρία.

13 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 ήταν μεταξύ της Ελλάδας και του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η κυβέρνησή του, έχοντας την υποστήριξη των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διέταξαν την απόβαση ελληνικών στρατευμάτων στην Μικρά Ασία με πρόσχημα την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης.
O τελικός στόχος των Ελλήνων ήταν η προσάρτηση περιοχών της Μικράς Ασίας και η πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. 
Το 1920 υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών μεταξύ Αντάντ (συμμαχικών δυνάμεων) και Οθωμανών η οποία καθόριζε μέχρι πού θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα ελληνικά στρατεύματα.
Και ενώ ο Σουλτάνος εδέχθη την συνθήκη, οι Νεότουρκοι με επικεφαλής τον Κεμάλ Ατατούρκ δεν την αναγνώρισαν και άρχισαν να προετοιμάζονται για πόλεμο ώστε να αντιμετωπίσουν την Αντάντ και τους Έλληνες συμμάχους της. Αυτό οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην ανάληψη δράσης προκειμένου να επιβάλει τα συμφωνηθέντα (με την προοπτική να κερδίσει επιπλέον εδάφη), και ετσι τα ελληνικά στρατεύματα άρχισαν να προελαύνουν στην ημιάναρχη Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία μαστιζόταν από εμφύλιες διαμάχες μεταξύ του Σουλτάνου και των Κεμαλιστών.
Το 1920 εν μέσω πολέμου ο Βενιζέλος προκυρήσσει εκλογές και τις χάνει. Αυτό οδήγησε στην αποδυνάμωση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, που βασιζόταν κυρίως σε βενιζελικούς αξιωματικούς. Παράλληλα η ενδυνάμωση του κινήματος υπό του Κεμάλ Αττατούρκ, καθώς και η άνοδος του Κωνσταντίνου στον θρόνο ο οποίος είχε άμεσες σχέσεις με την έκπτωτη βασιλική οικογένεια της ηττημένης Γερμανίας που προκάλεσε την δυσφορία των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα, εγκατέλειψαν την υποστήριξη τους και η Ελλάδα περιείλθε σε διεθνή πολιτική απομόνωσή.
Το 1922 τα τουρκικά στρατεύματα άρχισαν την αντεπίθεση. Ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Μ.Ασία και ο πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει. Με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 καθορίστηκαν τα νέα εδαφικά καθεστώτα του ελληνικού και τουρκικού κράτους αντίστοιχα.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1941 ιδρύεται το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) από το ΚΚΕ και καλούσε τον ελληνικό λαό, όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις του σ' ένα εθνικό μέτωπο της απελευθέρωσης. Το 1942 ίδρυσε το ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) που ήταν το στρατιωτικό σκέλος του  ΕΑΜ.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και με συνεννόηση με τον Γεώργιο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του Καΐρου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την συμμετοχή 6 ΕΑΜίτων υπουργών.
Αφότου ξεκίνησαν οι εργασίες της νέα κυβέρνησης με την βοήθεια των Άγγλων που είχαν στείλει πολλές στρατιωτικές δυνάμεις, το ΚΚΕ έκρινε πως κρυφός σκοπός της νέας κυβέρνησης ήταν να κυνηγήσει με τις βρετανικές δυνάμεις το άοπλο ΕΑΜ και να το εξαρθρώσει.
Αποφάσισε να αντιδράσει στην απόφαση αυτή, διοργανώνοντας αντιβρετανικά συλλαλητήρια προσπαθώντας να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει τους Βρετανούς στρατιώτες επί ελληνικού εδάφους. Οι διαπραγματεύσεις και οι υπουργοί του ΕΑΜ αποσύρθηκαν διαμαρτυρόμενοι από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Το 1944 διοργανώνεται συλλαλητήριο από το ΕΑΜ με αίτημα την αποχώρηση των Άγγλων στρατιωτών, τα λεγόμενα Δεκεμβριανά. Το συλλαλητήριο διαλύθηκε βιαίως από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του η οποία δεν έγινε δεκτή από τους Άγγλους. Η σύγκρουση γενικεύτηκε καθώς ο ΕΛΑΣ αντιδρώντας στην ένοπλη καταστολή των διαδηλώσεων εισήλθε στην Αθήνα, ενώ το αντίθετο στρατόπεδο με αντικομουνιστές τάχθηκαν υπέρ των Βρετανών και διαλύθηκε ο ΕΛΑΣ. Όμως οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν, οδηγώντας τελικά σε εμφύλιο πόλεμο (1946-1949).

Ο Άρης Βελουχιώτης που πριν καταδικάστηκε και διαγράφηκε από το ΚΚΕ ως ύποπτο και τυχοδιωκτικό στοιχείο αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε πολιτικά από το ΚΚΕ, συνέχισε την αντίσταση εναντίον των Άγγλων, της νέας κυβέρνησης και των ταγμάτων Ασφαλείας που επάνδρωναν πλέον τον Εθνικό Στρατό. Αυτοκτόνησε όταν περικυκλώθηκε από τάγμα εθνοφυλακής.

ΜΙΚΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Στη Χλώρακα μέσα σε ένα μικρό φαράγγι που ξεκινούσε απότομα από τη βάση χαμηλών γκρεμών, ανάβλυζε νερό και οι πιστοί έλεγαν πως ήταν το Αγίασμα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που λίγο πιο πέρα είναι κτισμένο το εκκλησάκι του.
Πάνω στο ψήλωμα είχε τη μάντρα του ένας βοσκός ο Χατζηκυριάκος Σιαμμάς ο οποίος άφηνε τα γίδια και τα πρόβατα ελεύθερα να βοσκούν κάτω στο κάμπο που απλωνόταν ως τη θάλασσα.
Το Αγίασμα εντόπισε μια γίδα, καθώς χανόταν μέσα σε πυκνή βλάστηση που υπήρχε σε κείνο το σημείο, και όταν έβγαινε το μουσούδι της ήταν βρεγμένο. Ο βοσκός το παρατήρησε, και ξεχερσώνοντας το μέρος το εντόπισε, και με τον καιρό παρατήρησε πως ήταν γιατρικό στις αρρώστιες, γι αυτό έκτισε και το εκκλησάκι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.
Το Αγίασμα ανέβλυζε ασταμάτητα για δεκάδες χρόνια, έως πρόσφατα οπότε κατά το 2000 επιχειρηματίες γης τον έκλεισαν βαθιά μέσα στη γη και από πάνω έκτισαν πολυώροφη πολυκατοικία.


Η ΚΑΚΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑ

Στο Αγίασμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Χλώρακα, έτρεχε άφθονο νερό και σχημάτιζε μια ωραιότατη λίμνη που σε αυτήν μια κακιά νεράιδα έβγαινε κάθε μέρα να λουστεί, σκορπίζοντας το φόβο και τον τρόμο στους ντόπιους. Κανένας χωρικός δεν τολμούσε να πάει να γιάνει τις αρρώστειες του, ούτε κανένας να καλλιεργήσει τα γύρω χωράφια.
Όμως ο ΧατζηΤσιυρκακός Σιαμμάς ένας άφοβος βοσκός, μια μέρα της παράκατσε και όταν εμφανίστηκε, με τη μαγκούρα του τις έδωσε μερικές ξυλιές στη ράχη και η κακιά νεράιδα με μια φοβισμένη κραυγή έφυγε τρέχοντας, και από τότε κανείς δεν ξανάκουσε γι αυτήν.


Ένας λαϊκός θρύλος εξιστορεί πως η κακιά νεράιδα ήταν πριν εκατοντάδες χρόνια μια όμορφη γυναίκα σύζυγος ενός πειρατή που μια φορά τον απάτησε καθώς αυτός έλειπε καιρό στη θάλασσα, και όταν το έμαθε κατακρεούργησε με το σπαθί του το πρόσωπο της και την καταράστηκε να ζει και να υποφέρει αιώνια. Η γυναίκα από τότε περιδιαβαίνει τον κόσμο φορώντας μια μάσκα κρύβοντας το πρόσωπο της, και όποιος την βρίσκει όμορφη τον αφήνει στην υσηχία του, ενώ όποιος το αντίθετο, τον φοβίζει φανερώνοντας την ασχήμια της και τον τρομοκρατεί με τις κατάρες της.

Mεταλλαγμένα: Δικαίωμα των κρατών-μελών η καλλιέργεια τους

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ κατέληξε σήμερα στο Λουξεμβούργο σε συμφωνία για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), η οποία δίνει στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αποφασίζουν για το κατά πόσο θα επιτρέπουν την καλλιέργεια ΓΤΟ σε εθνικό έδαφος.
Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίησή για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ζήτημα του περιορισμού και της απαγόρευσης καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
«Συμμετείχα σήμερα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ζήτημα του περιορισμού και της απαγόρευσης καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Μετά από έντονες και πολυετείς διαπραγματεύσεις καταλήξαμε στο σημερινό κείμενο της τροποποιητικής Οδηγίας, γιατί επιθυμούμε η Κύπρος να είναι απαλλαγμένη από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Γεωργίας.
Πρόσθεσε ότι η σημερινή συμφωνία παρέχει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να αποφασίζουν τα ίδια για την εδαφική τους διαχείριση όσον αφορά την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και θεωρώ ότι αποτελεί μια πολύ καλή βάση για την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού και νομικά ασφαλούς εργαλείου απαγόρευσης.

Το κείμενο της τροποποιητικής Οδηγίας υποστήριξαν όλα τα κράτη μέλη, πλην δύο κρατών μελών που τήρησαν αποχή. 

12 Ιουνίου 2014

Ιπποφαές

Δείτε πόσα πλεονεκτήματα προσφέρει στον οργανισμό μας η σχετικά άγνωστη αυτή τροφή:

1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.

3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.

4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.

5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.

6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.

7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.

8. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

9. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.

10. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Ο χαρακτήρας των Ελλήνων σύμφωνα με την Britannica

«Παρά τη σύνθετη προέλευσή τους, την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή τους και τα κοσμοπολίτικα ένστικτά τους, οι σύγχρονοι Ελληνες είναι ένας αξιοσημείωτα ομοιογενής λαός, αισθητά διαφορετικός κατά τον χαρακτήρα από τους γειτονικούς λαούς, ενωμένος από τον κοινό ενθουσιασμό για τους εθνικούς στόχους και βαθύτατα πεπεισμένος για την ανωτερότητά του έναντι των άλλων εθνών. Ο ξεχωριστός χαρακτήρας τους, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή τάση τους να αντιμετωπίζουν τους μη ελληνικούς πληθυσμούς ως βαρβάρους, αντισταθμίζει, στην πραγματικότητα, τη μεγάλη ενέργεια και τον ζήλο τους στην αφομοίωση άλλων φυλών. Η προνομιακή θέση την οποία απέκτησαν ...οφειλόμενη στον ανώτερο πολιτισμό τους, την ευελιξία τους, τον πλούτο τους και το μονοπώλιο της εκκλησιαστικής εξουσίας, θα τους επέτρεπαν πιθανώς να εξελληνίσουν μονίμως το μεγαλύτερο μέρος της Βαλκανικής, αν έδειχναν περισσότερη συμπάθεια προς τις άλλες χριστιανικές φυλές.

Πάντα ως η πιο πολιτισμένη φυλή στην Ανατολή επηρέασαν τον ένα μετά τον άλλο τους... κατακτητές τους και τα εντυπωσιακά πνευματικά τους χαρίσματα δικαίως τους εξασφάλισαν μια λαμπρή θέση στο μέλλον.

Ο έντονος πατριωτικός ζήλος των Ελλήνων είναι συγκρίσιμος με εκείνον των Ούγγρων. Δύναται να εκφυλισθεί σε αλαζονεία και δυσανεξία. Ενίοτε τυφλώνει την κρίση τους και τους εμπλέκει σε απερίσκεπτα εγχειρήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά περιέχει την καλύτερη εγγύηση για την τελική επίτευξη των εθνικών στόχων τους... Το πατριωτικό τους αίσθημα, δυστυχώς, υπόκειται στην εκμετάλλευση ιδιοτελών δημαγωγών και δημοσιογράφων, που ανταγωνίζονται στην υπερβολή των εθνικών αξιώσεων και στην κολακεία της εθνικής ματαιοδοξίας.

Σε καμία άλλη χώρα το πάθος της πολιτικής δεν είναι τόσο έντονο. Παθιασμένες πολιτικές συζητήσεις δίνουν και παίρνουν στα καφενεία. Οι εφημερίδες, που είναι εξαιρετικά πολυάριθμες και γενικώς μικρής αξίας, καταβροχθίζονται και κάθε κυβερνητικό μέτρο επικρίνεται και αποδίδεται σε ιδιοτελή συμφέροντα. Η επίδραση του Τύπου είναι τεράστια, ακόμη και τα γκαρσόνια στα καφενεία και οι υπηρεσίες στα σπίτια έχουν τη δική τους εφημερίδα και συζητούν με άνεση τα πολιτικά προβλήματα της ημέρας.

Μεγάλο μέρος της ενέργειας του έθνους ξοδεύεται σε αυτό τον διαρκή πολιτικό πυρετό, εκτρέπεται από πρακτικούς στόχους και, ούτως ειπείν, εξαερώνεται με τα λόγια. Η ανεξαρτησία της γνώμης και η κριτική τείνουν προς την απειθαρχία του δημοσίου τομέα και έχει παρατηρηθεί ότι κάθε Ελληνας στρατιώτης είναι ένας στρατηγός και κάθε ναύτης ναύαρχος....

Μικρή είναι και η πειθαρχία στις τάξεις των πολιτικών κομμάτων, τα οποία δεν διατηρούν τη συνοχή τους χάρη σε κάποια ξεκάθαρη αρχή, αλλά χάρη στην προσωπική επιρροή των ηγεσιών τους. Αποστασίες είναι συχνές και κατά κανόνα κάθε βουλευτής στο κοινοβούλιο διαπραγματεύεται τους όρους με τον αρχηγό του. Εξάλλου ο ανεξάρτητος χαρακτήρας των Ελλήνων, εύκολα αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Βαλκανική χερσόνησο όπου μια κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία με επιβολή πειθαρχίας σε ψηφοφορίες. Στις πολιτικές διαμάχες, ελάχιστοι είναι οι ενδοιασμοί, αλλά επιθέσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή είναι σπάνιες. Η αγάπη για τον ελεύθερο διάλογο είναι σύμφυτη με το βαθιά ριζωμένο δημοκρατικό ένστικτο των Ελλήνων. Είναι στο φρόνημα ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός λαός, ούτε ίχνος λατινικού φεουδαλισμού επιζεί και αριστοκρατικές αξιώσεις γελοιοποιούνται...

Οι Ελληνες επιδεικνύουν μεγάλη πνευματική ζωντάνια. Είναι έξυπνοι, ερευνητικοί, πνευματώδεις και επινοητικοί, αλλά αβαθείς. Η παρατεταμένη πνευματική προσπάθεια και η ακρίβεια δεν τους αρέσουν, η δε αποστροφή τους στη χειρωνακτική εργασία είναι περισσότερο εμφανής. Ακόμη και οι αγρότες είναι μετρίως εργατικοί. Αφθονες ευκαιρίες ξεκούρασης προσφέρουν οι εκκλησιαστικές εορτές.

Η επιθυμία για εκπαίδευση είναι έντονη ακόμη και στα χαμηλότερα στρώματα. Τα ρητορικά και λογοτεχνικά επιτεύγματα ασκούν μεγάλη έλξη στην πλειονότητα από τα επιτεύγματα στα πεδία της σύγχρονης επιστήμης. Ο αριθμός των προσώπων που επιδιώκουν τη σταδιοδρομία στα επαγγέλματα του πνεύματος είναι υπερβολικός. Σχηματίζουν ένα τμήμα της κοινωνίας που περισσεύει, ένα μορφωμένο προλεταριάτο, που προσκολλάται σε διάφορα κόμματα με την ελπίδα της κρατικής απασχόλησης και ξοδεύει την ύπαρξή του ασκόπως, περιφερόμενο στα καφενεία και στους δρόμους όταν το κόμμα τους είναι εκτός εξουσίας.

Από χαρακτήρα οι Ελληνες έχουν ζωντάνια, είναι εύχαρεις, εύλογοι, προσεκτικοί, συμπαθητικοί, πρόσχαροι με τους ξένους, φιλόξενοι, προσηνείς με τους υπηρέτες ή τους οικείους τους, ιδιαίτερα απλοί και λιτοί στη συμπεριφορά τους, φιλικοί και ενωμένοι στην οικογενειακή τους ζωή...

Τα ελαττώματα των Ελλήνων, σε μεγάλο βαθμό, πρέπει να αποδοθούν στη μακροχρόνια υποταγή τους σε ξένες φυλές. Η εξυπνάδα τους συχνά εκφυλίζεται σε πονηριά, η ευρηματικότητά τους σε ανειλικρίνεια, η λιτότητά τους σε απληστία και η επινοητικότητά τους σε απάτη. Η ανεντιμότητα δεν είναι εθνικό ελάττωμα, αλλά πολλοί που δεν θα καταδέχονταν να κλέψουν δεν θα διστάσουν να καρπωθούν παράνομα κέρδη μέσω δολιότητας και παραπλάνησης. Πράγματι, η εξαπάτηση συχνά ασκείται ανώφελα για την απλή πνευματική ικανοποίηση που παρέχει.

Στην οξύνοια των οικονομικών τους δοσοληψιών, οι Ελληνες παροιμιωδώς υπερτερούν των Εβραίων, αλλά υπολείπονται των Αρμενίων. Η αξιοσημείωτη ικανότητά τους στις επιχειρήσεις ορισμένες φορές βλάπτεται από την κοντόφθαλμη προσέγγισή τους, που τους κάνει να επιδιώκουν το άμεσο κέρδος εις βάρος του μακροπρόθεσμου. Η ματαιοδοξία και ο εγωισμός τους, που σημειώνεται, ακόμα και από τους πιο ευνοϊκά διακείμενους παρατηρητές, τους κάνει ζηλόφθονους, απαιτητικούς και ευάλωτους στην κολακεία.

Από κοινού με άλλους νοτίους ευρωπαϊκούς λαούς, οι Ελληνες είναι ιδιαίτερα ευέξαπτοι, ο εμπαθής χαρακτήρας τους εύκολα προσβάλλεται από μικρές προκλήσεις και ασήμαντες λογομαχίες συχνά καταλήγουν σε ανθρωποκτονίες. Είναι θρήσκοι, αλλά καθόλου φανατικοί, εκτός σε περιπτώσεις πολιτικό-θρησκευτικών θεμάτων, που θίγουν τις εθνικές τους επιδιώξεις.

Γενικώς, οι Ελληνες μπορεί να περιγραφούν ως ένας έξυπνος, φιλόδοξος και ευρηματικός λαός, ικανός για μεγάλες προσπάθειες και θυσίες, αλλά ελλιπής σε ορισμένα πιο στερεά χαρακτηριστικά που οδηγούν στην εθνική μεγαλοσύνη».


Η μεγαλύτερη πληγή της Χλώρακας οι κακοτεχνίες του ΣΑΠΑ

Από: SigmaLive Ημερομηνία: Ιούνιος 11, 2014 17:57

Τα « ερείπια» τα οποία άφησαν πίσω τους οι εργασίες του αποχετευτικού είναι η μεγαλύτερη πληγή της Χλώρακας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλο Παπακώστα.

Ο κ. Παπακώστας δήλωσε στο ΚΥΠΕ , πως με την ολοκλήρωση των έργων για το αποχετευτικό  σύστημα φάνηκε ξεκάθαρα ότι έγιναν κακοτεχνίες, τοποθετήθηκαν κακής ποιότητας υλικά και δεν έγιναν ικανοποιητικές συμπιέσεις των  χωμάτων  μέσα στα αυλάκια για να καλυφθούν οι οχετοί με αποτέλεσμα σήμερα όλοι οι δρόμοι να παρουσιάζουν καθίζηση και τα ασφαλτικά οδοστρώματα να έχουν καταστραφεί.

«Έχω πληροφορηθεί», συνέχισε, «  ότι προβλήματα παρουσιάζονται και σε αγωγούς των ομβρίων  και δεν αποκλείεται μάλιστα σε κάποιες  περιοχές να επανέλθει το ΣΑΠΑ για να ξανασκάψει».

Ο κ. Παπακώστας παρατήρησε επίσης πως σήμερα η Κοινότητα έχει ένα αρκετά άσχημο  οδόστρωμα και πως καθημερινά το Κοινοτικό Συμβούλιο γίνεται δέκτης παραπόνων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποια έργα έχει θέσει στις προτεραιότητες της η Κοινότητα είπε πως πέρα από το οδικό δίκτυο ένα άλλο έργο το οποίο  προγραμματίζει η Κοινοτική Αρχή είναι η διαμόρφωση της λεωφόρου Ελευθερίας  στον κεντρικό πυρήνα της κοινότητας.

Ήδη σημείωσε «  προχωρούμε σε σχεδιασμούς, θα δούμε και τα οικονομικά μας γιατί  όπως θα ξέρετε αυτά τα έργα δυστυχώς δεν χρηματοδοτούνται πλέον ούτε από το Κράτος αλλά ούτε και από ευρωπαϊκά κονδύλια . Πρόκειται για έργο σημαντικό  που θα περιλαμβάνει μια όμορφη πλατεία αντάξια της Κοινότητας», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ,πως σημαντικό έργο για την Χλώρακα  είναι η δημιουργία κοινοτικής παραλίας, αφού προηγουμένως κατασκευαστούν όλα τα θαλάσσια έργα με την δημιουργία κυματοθραυστών αλλά και τα έργα στην ακτή ώστε η παραλία να προσφέρει  ασφάλεια στους λουομένους αλλά και ένα χώρο ξεκούρασης με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονους χώρους  υγιεινής.

O Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλλεκίδης ερωτηθείς σχετικώς από το ΚΥΠΕ για τις καταγγελίες του Κοινοτάρχη Χλώρακας ανέφερε πως το συμβόλαιο με τον εργολάβο  δεν έχει λήξει και πως τόσο οι αγωγοί όσο και η άσφαλτος  έχουν ελεγχθεί.

Πρόσθεσε ακόμη πως όλες οι κακοτεχνίες έχουν εντοπιστεί και καλείται – όπως είπε- ο εργολάβος του έργου να επιδιορθώσει όλες τις κακοτεχνίες.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου συνέχισε κατακρατεί ένα μεγάλο ποσό από τις οφειλές στον εργολάβο και αν δεν επιδιορθώσει τις κακοτεχνίες τότε έχει το δικαίωμα να επέμβει το ίδιο για την αποκατάσταση των ζημιών ή των αστοχιών.Τα « ερείπια» τα οποία άφησαν πίσω τους οι εργασίες του αποχετευτικού είναι η μεγαλύτερη πληγή της Χλώρακας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλο Παπακώστα.

Ο κ. Παπακώστας δήλωσε στο ΚΥΠΕ , πως με την ολοκλήρωση των έργων για το αποχετευτικό  σύστημα φάνηκε ξεκάθαρα ότι έγιναν κακοτεχνίες, τοποθετήθηκαν κακής ποιότητας υλικά και δεν έγιναν ικανοποιητικές συμπιέσεις των  χωμάτων  μέσα στα αυλάκια για να καλυφθούν οι οχετοί με αποτέλεσμα σήμερα όλοι οι δρόμοι να παρουσιάζουν καθίζηση και τα ασφαλτικά οδοστρώματα να έχουν καταστραφεί.

«Έχω πληροφορηθεί», συνέχισε, «  ότι προβλήματα παρουσιάζονται και σε αγωγούς των ομβρίων  και δεν αποκλείεται μάλιστα σε κάποιες  περιοχές να επανέλθει το ΣΑΠΑ για να ξανασκάψει».

Ο κ. Παπακώστας παρατήρησε επίσης πως σήμερα η Κοινότητα έχει ένα αρκετά άσχημο  οδόστρωμα και πως καθημερινά το Κοινοτικό Συμβούλιο γίνεται δέκτης παραπόνων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποια έργα έχει θέσει στις προτεραιότητες της η Κοινότητα είπε πως πέρα από το οδικό δίκτυο ένα άλλο έργο το οποίο  προγραμματίζει η Κοινοτική Αρχή είναι η διαμόρφωση της λεωφόρου Ελευθερίας  στον κεντρικό πυρήνα της κοινότητας.

Ήδη σημείωσε «  προχωρούμε σε σχεδιασμούς, θα δούμε και τα οικονομικά μας γιατί  όπως θα ξέρετε αυτά τα έργα δυστυχώς δεν χρηματοδοτούνται πλέον ούτε από το Κράτος αλλά ούτε και από ευρωπαϊκά κονδύλια . Πρόκειται για έργο σημαντικό  που θα περιλαμβάνει μια όμορφη πλατεία αντάξια της Κοινότητας», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ,πως σημαντικό έργο για την Χλώρακα  είναι η δημιουργία κοινοτικής παραλίας, αφού προηγουμένως κατασκευαστούν όλα τα θαλάσσια έργα με την δημιουργία κυματοθραυστών αλλά και τα έργα στην ακτή ώστε η παραλία να προσφέρει  ασφάλεια στους λουομένους αλλά και ένα χώρο ξεκούρασης με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονους χώρους  υγιεινής.

O Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλλεκίδης ερωτηθείς σχετικώς από το ΚΥΠΕ για τις καταγγελίες του Κοινοτάρχη Χλώρακας ανέφερε πως το συμβόλαιο με τον εργολάβο  δεν έχει λήξει και πως τόσο οι αγωγοί όσο και η άσφαλτος  έχουν ελεγχθεί.

Πρόσθεσε ακόμη πως όλες οι κακοτεχνίες έχουν εντοπιστεί και καλείται – όπως είπε- ο εργολάβος του έργου να επιδιορθώσει όλες τις κακοτεχνίες.


Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου συνέχισε κατακρατεί ένα μεγάλο ποσό από τις οφειλές στον εργολάβο και αν δεν επιδιορθώσει τις κακοτεχνίες τότε έχει το δικαίωμα να επέμβει το ίδιο για την αποκατάσταση των ζημιών ή των αστοχιών.

10 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η Αειφόρος Ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποσκοπεί σε μια οικονομική ανάπτυξη η οποία να είναι αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Πολλοί πολιτισμοί μέσα από τους αιώνες αναγνώρισαν την ανάγκη της αρμονίας μεταξύ του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Μέσα από τις εμπειρίες αιώνιων καταστροφών, οι οργανωμένοι άνθρωποι κατέληξαν σε συμπεράσματα διαφύλαξης και προστασίας του, έτσι που να συνάδει υπέρ του συμφέροντος των λαών και τώρα και σρο μέλλον. Αναθεώρησαν τις στρατηγικές τους και θέσπισαν στόχους οικονομικής ανάπτυξης που να συνάδει με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Βάση αυτων των στόχων, οι Επαρχιακές και τοπικές αρχές καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που είναι εμπιστευμένοι στον έλεγχο και στη διατήρηση των παραλιών ώστε να παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πρεπει να επιτρέπουν  στους επιχειρηματίες χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες και άδειες να προβαίνουν σε αυθαίρετες επεμβάσεις. Θα πρεπει με αυστηρότητα και χωρίς να παρασύρονται από το πρόσκαιρο όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, να προστατεύουν το περιβάλλον και την αειφορία.

Μπορεί κάποτε η γη να φαινόταν απέραντη και οι φυσικοί της πόροι απεριόριστοι, σήμερα όμως πρεπει να γίνει κατανοητό ότι η γη είναι μικρή και οι φυσικοί της πόροι περιορισμένοι.
Παλιότερα οι φυσικές καταστροφές ήταν περιορισμένες σε έκταση, σήμερα όμως με την ραγδαία ανάπτυξη η καταστροφή που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Η βιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση, αλλά κυρίως η αποψίλωση και το ξεχέρσωμα της γης, έχουν διαταράξει και καταστρέφει τα οικοσυστήματα. Η μεγάλη ρίψη αποβλήτων στις θάλασσες και η επέμβαση επί αυτής η οποία συνεχώς αυξάνεται, απειλεί στην πλήρη απώλεια της  αιγιαλίτιδας βιοποικιλότητας.
Οι αυθαίρετες επεμβάσεις σε παραλίες προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Η μετακίνηση βράχων ή άμμου, η ανέγερση κτιρίων και άλλων κατασκευών καθώς και οτιδήποτε αλλοιώνει το περιβάλλον που έχει καθοριστεί ως προστατευόμενη ακτογραμμή, μπορεί να επιφέρουν πρόσκαιρο οικονομικό όφελος σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, ωστόσο σε βάθος χρόνου δύνανται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές, που για την αποκατάστασή τους θα απαιτηθούν εκατοντάδες χρόνια και πολλές μελλοντικές γενιές  θα επιβαρυνθούν τις δικές μας αυθαιρεσίες.

Θα πρεπει να αναγνωρίσουμε τη ζημιογόνο πολιτική της άναρχης εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια της καταστροφής της γης και της θάλασσας, και υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων αρχών  να εισάγουμε στη ζωή μας περιβαλλοντολογική συνείδηση με μοναδικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη που να μην θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μελλοντικών γενεών.

Θα πρεπει οι αρμόδιοι να επέμβουν όπου παρατηρούνται άναρχες αναπτύξεις και πάραυτα να τις σταματήσουν. Είναι υποχρεωμένοι ως εκ της θέσεως τους από το νόμο, γι αυτό δεν πρεπει να ολιγωρούν, ούτε να κλείνουν τα ματιά στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα.
Πρέπει να προασπίσουν τους θεσμούς, να πολεμήσουν την αυθαιρεσία και να προωθήσουν την αειφορία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

7 Ιουνίου 2014

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΕΓΡΑΨΑ ΟΤΑΝ ΔΕΧΤΗΚΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (ο ένας είναι ο χρηματοδότης της εφημερίδας) ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥς 20 ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΕΞΙ ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΝΑ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗ ΠΡΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ :

Αρνούμαι να συμβιβαστώ και να συνεχίσω να υπηρετώ τον ασπόνδυλο τύπο που ολοκληρωτικά εξαρτημένος από τις σκοτεινές δυνάμεις της ολιγαρχίας σιγά και σταθερά επιβάλλουν τη γνώμη τους σε σένα καημένε λαέ.
Αρνούμαι να συνεναίσω στην εργολαβία της παραπληροφόρησης και στη φιλοσοφία της πλύσης του εγκεφάλου σου και της υποταγής της συνείδησης σου.
Αρνούμαι πλέον την άσκηση κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής δημοσιογραφίας για να μην νιώθω δέσμιος του κατεστημένου που απόλυτα χειραγωγεί τα  ΜΜΕ και αποτελούν ενημερωτικούς βραχίονές  και εξαρτώμενα εργαλεία του κεφαλαίου.
Αρνουμαι να είμαι συνοδοιπόρος στη σιωπή που επιβάλλουν τα ΜΜΕ στην καταπονημένη ανθρωπότητα και την έχουν ταπεινά γονατισμένη και ατιμασμένη μέσα στον πόνο και τη μιζέρια.

Δεν διαλέγω τη σιωπή για να βολευτώ, αλλά σιωπώ ως αντίδραση και αντίσταση για να μην είμαι συνεργός στα όσα αποτρόπαια και εφιαλτικά σε σένα γίνονται λαέ.



5 Ιουνίου 2014

ΑΓΡΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ: ΑΘΑΝΑΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

ΑΘΑΝΑΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ
Ο μύθος λέει πως ο Αθάνατος ήταν ένας ήρωας που όταν ήταν μικρό παιδί, οι Μοίρες είπαν στη μάνα του πως το παιδί της θα πέθαινε, αν ο δαυλός που έκαιγε πάνω στην εστία της, καιγόταν ολόκληρος. Αμέσως η μάνα έσβησε το δαυλό και τον έκρυψε μέσα στην κουφάλα μιας αιωνόβιας βελανιδιάς, ώστε να μην τον δει ποτέ ανθρώπου μάτι να τον ανάψει και να τον κάψει. Όταν τα χρόνια πέρασαν και ο Αθάνατος έγινε ξακουστός ήρωας, μια βαρυχειμωνιά ένας κεραυνός έκαψε την βελανιδιά, και κάηκε ο δαυλός, πέθανε και το παλληκάρι.
Η μάνα του παλληκαριού απαρηγόρητα έκλεγε για το χαμό του μέρες και νύχτες πολλές, ώσπου ο Δίας τη λυπήθηκε και μετέτρεψε τον αγαπητόν υιόν της σε πανέμορφα αθάνατα λουλούδια που ποτέ να μην ξεραίνουν, και παντοτινά να την συντροφεύουν. 

Τα αθάνατα ή αμάραντα είναι πολυετή αειθαλή φυτά με ανθοφόρους βλαστούς χωρίς πτερύγια που αναπτύσσονται από ξυλώδες ρίζωμα. Είναι φυτά που τα συναντάμε την άνοιξη σε παραθαλάσσιες περιοχές και που στη Κυπριακή ορολογία ονομάζονται αθάνατα. Τα συναντάμε σπαρμένα στις άγονες βραχώδεις παραλίες, ακόμα και πάνω στην άμμο.
Τα σέπαλα των ανθέων έχουν μωβ χρώμα που παραμένει αναλλοίωτο για πολύ καιρό έστω και αν έχουν αποξηρανθεί, και αυτός είναι ο λόγος που ονομάζονται αθάνατα ή και αμάραντα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ως λουλούδια, γι αυτό χρησιμοποιούνται συχνά για αποξηραμένες συνθέσεις, ενώ οι παλαιότεροι κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν για το στόλισμα του επιτάφιου του Χριστού.
Τα τρυφερά φύλλα των φυτών έχουν όξινη γεύση και οι παλαιοί τα μαγείρευαν όταν ήθελαν να φτιάξουν φαγητά με όξινες γεύσεις.

ΑΓΡΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ: ΜΑΖΙΑ Ή ΑΓΡΙΟΡΟΔΑ

ΜΑΖΙΑ Ή ΑΓΡΙΟΡΟΔΑ
Ριζώνει  σε καυκάλλες με λίγο χώμα, η σε σχισμές βράχων  και με την πάροδο του χρόνου διατηρείται ως θάμνος  για αρκετά χρόνια με λιγοστή υγρασία τη καλοκαιρινή περίοδο, και οι ρίζες του τρέφονται απο τη νυχτερινή υγρασία, ή τη δροσιά της θαλάσσιας αύρας.
Ίσως έχει την πλέον περίεργη χρηση από όλα τα φυτά καθώς το χρησιμοποιούν για να κάνουν σκούπες  ή σαν προσάναμμα .
Είναι χαμηλός θάμνος ύψους 30 - 60 εκ. με αγκαθωτό ξηρό φύλλωμα. Ανήκει στην οικογένεια των αγριοτριαντάφυλλων.
Ανθίζει κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Απρίλιο. Ο καρπός του είναι κόκκινος, σαρκώδης, σφαιρικός, σπογγώδης. Αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία και φύονται σε χαμηλά υψόμετρα.
Αποτελούν βιότοπο για πολλά είδη ερπετών. Είναι φυτό φαρμακευτικό με διουρητικές , τονωτικές , αφροδισιακές και άλλες ιδιότητες.

Σύμφωνα με έναν από τους πολλούς μύθους, τα αγριόροδα δημιουργήθηκαν όταν ξυπόλητη η Αφροδίτη στην προσπάθειά της να σώσει τον Άδωνη από τη μανία του Άρη πάτησε τα αγκάθια του μαζιού, και μία σταγόνα από το αίμα της έδωσε το κόκκινο χρώμα στα άνθη του και στον καρπό του.
Η Αφροδίτη θέλοντας να τιμωρήσει την Σμύρνα την έκανε να νιώσει μεγάλο έρωτα για τον πατέρα της Κινύρα, τον οποίο και παραπλάνησε, προκειμένου να ικανοποιήσει τον έρωτά της. Όταν ο Κινύρας ανακάλυψε ότι παραπλανήθηκε και έσμιξε με την κόρη του, γεμάτος οργή και αποτροπιασμό την κυνήγησε να τη σκοτώσει. Η Σμύρνα κατάφερε να ξεφύγει και έτρεξε προς τα βουνά. Εκείνος την πρόλαβε, σήκωσε το σπαθί του και ήταν έτοιμος να της πάρει το κεφάλι. Αλλά η Αφροδίτη παρεμβαίνοντας, πρόλαβε και μεταμόρφωσε τη Σμύρνα στο ομώνυμο φυτό. Καθώς το σπαθί συνέχισε την πορεία του, έκοψε την ήδη μεταμορφωθείσα σε φυτό Σμύρνα, και από τον κορμό της ξεπετάχτηκε ο Άδωνης. Τον πήρε τότε η θεά Αφροδίτη και τον παρέδωσε στην Περσεφόνη να τον έχει κοντά της ώσπου να μεγαλώσει. Αλλά όταν εκείνος μεγάλωσε και η Περσεφόνη αντίκρισε την ομορφιά του, αρνήθηκε να τον παραδώσει στην Αφροδίτη. Η Αφροδίτη κατέβηκε στον κάτω κόσμο, όπου έμενε η Περσεφόνη μαζί με τον Άδη, για να λυτρώσει τον αγαπημένο της από την κυριαρχία του θανάτου.
Η θεϊκή διαμάχη που προέκυψε μεταξύ της θεάς του Έρωτα και της θεάς του Θανάτου, ρυθμίστηκε από τον Δία ως εξής: Ο Άδωνης να μένει το ένα τρίτο του χρόνου στον Κάτω Κόσμο με την Περσεφόνη, το άλλο τρίτο του χρόνου να μένει στον Επάνω Κόσμο με την Αφροδίτη, και το απομένον τρίτο, όπου διάλεγε εκείνος. Η Αφροδίτη χρησιμοποιώντας τη μαγική της ζώνη στην οποία δεν μπορούσε κανείς να αντισταθεί, κατάφερε να της αφιερώσει την επιλογή του. Έτσι, ο Άδωνης περνούσε τα δύο τρίτα του χρόνου με την Αφροδίτη και το ένα τρίτο με την Περσεφόνη.
Σύμφωνα με το μύθο ο Άδωνης βγήκε για κυνήγι στο δάσος. Εκεί όμως τον παραφύλαγε ο θεός Άρης ο προηγούμενος εραστής της Αφροδίτης που ζήλευε τον Άδωνη αφού η Αφροδίτη τον παράτησε για τα μάτια του ωραίου νέου.
Ο Άρης μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο, επιτέθηκε στον Άδωνη και τον πλήγωσε θανάσιμα.
Η Αφροδίτη άκουσε τα βογκητά του Άδωνη και ξυπόλητη στην προσπάθειά της να τον σώσει από τη μανία του Άρη, πάτησε τα αγκάθια του μαζιού, και μία σταγόνα από το αίμα της έδωσε το κόκκινο χρώμα στα άνθη του και στον καρπό του.

Η Αφροδίτη  τότε παρεκάλεσε την Περσεφόνη να αφήνει τον Άδωνη να ανεβαίνει στη γη. Η Περσεφόνη δέχθηκε, και ο Άδωνης ανεβαίνει στη γη και μένει έξι μήνες με την Αφροδίτη, ενώ τους υπόλοιπους έξι μήνες μένει με την Περσεφόνη.