26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΧΛΩΡΑΚΑΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έχουν παρθεί κοινές αποφάσεις από τις ολομέλειες των τοπικών αρχών της Χλώρακας και του δήμου Σαλαμίνας για αδελφοποίηση των πόλεων, καθώς κοινό δεσμό έχουν τον
θρυλικό Σαλαμίνιο Καπετάνιο Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό, ο οποίος με τα πλοιάρια "ΣΕΙΡΗΝ" & "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ" μετέφερε τα όπλα του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου το 1955- 59.
Η τελετή της αδελφοποίησης θα γίνει πρώτα στη Χλώρακα και μετά στη Σαλαμίνα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ
Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα δεσμούς φιλίας.
Η αδελφοποίηση εκπροσωπεί τη φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των πολιτών των αδελφοποιημένων κοινοτήτων.
Η αδελφοποίηση μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ μικρών χωριών, πόλεων, χωρών, μεγάλων πόλεων, και μπορεί να εστιάσει σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων προσφέροντας πολλά οφέλη στις κοινότητες και τους δήμους. Ενώνοντας τους ανθρώπους από διάφορα μέρη, αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.
Η αδελφοποιήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τέχνη και πολιτισμό, αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη κ.λπ.
Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των εταίρων και όχι μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία. Πρέπει να μπορεί πάντα να επιβιώνει των αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας και των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών των εταίρων, οι οποίοι οφείλουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς, και δεδομένου ότι αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, είναι ζωτικό να επανεξετάζεται ανά τακτά διαστήματα η συνεργασία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες και παραμένει αποτελεσματική και δυναμική.
Επίσης σημαντική είναι η διπλή δέσμευση που απαιτείται για να είναι επιτυχημένες οι αδελφοποιήσεις, δηλαδή των τοπικών αρχών, αλλά και των πολιτών, διότι δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, Αυτή η διττή φύση απαιτεί συχνά τη θέσπιση μιας επιτροπής αδελφοποίησης, στην οποία μετέχουν τοπικοί αξιωματούχοι και πολίτες.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Η Σαλαμίνα με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής και έχει πληθυσμό 40.000.
Σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε την ονομασία από τη νεράιδα Σαλαμίνα που είχε σύζυγό το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. 
Είναι η πατρίδα του βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Εκεί έλαβε χώρα η ναυμαχία της Σαλαμίνας το480 π.Χ. που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες σταματώντας την Περσική Αυτοκρατορία να εισχωρήσει στην Ευρώπη. Ο θρυλικός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνα.
Στον τρωικό πόλεμο ο Αίαντας έλαβε μέρος μαζί με τον αδερφό του τον Τεύκρο. Μετά το θάνατο του Αίαντα στην Τροία, ο Τεύκρος γύρισε στη Σαλαμίνα, αλλά οργισμένος και θυμωμένος ο πατέρας του Τελαμώνας τον έδιωξε από το νησί, γιατί δεν εκδικήθηκε το χαμό του αδερφού του και δεν έφερε τα λείψανά του στην πατρίδα του. Ο Τεύκρος με τους συντρόφους του έφτασε με πλοία στις ανατολικές ακτές της Κύπρου, όπου και ίδρυσε πόλη, την οποία και ονόμασε Σαλαμίνα εις μνήμη της γενέτειράς του. Η πόλη αυτή μετέπειτα ονομάστηκε Κωνσταντία και βρίσκεται περίπου στον χώρο της σημερινής κατεχόμενης Αμμοχώστου.

ΧΛΩΡΑΚΑ
Η Χλώρακα είναι χωριό της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 5356 κατοίκους.
Είναι κτισμένη στα βορειοδυτικά  της πόλεως της Πάφου, και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Θάλασσα και είναι συνεχιστής παλαιοτέρων συνοικισμών που υπήρχαν στην περιοχή του κι εξαφανίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Τάφοι προχριστιανικοί με το όνομα Ελληνόσπηλιοι και διάφορα αρχαιολογικά αντικείμενα, λίθινα εργαλεία, αξίνες, θραύσματα αγγεία, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει εδώ κι εκεί στην επιφάνεια του εδάφους, μαρτυρούν πολύ παλαιόν συνοικισμό από τα μέσα της 4ης χιλιετηρίδας π.Χ. 
Ονομάστηκε Χλώρακα από την πλούσια χλωρίδα που υπήρχεν εκεί όταν πρωτοκτίστηκε ο συνοικισμός, και η περιοχή ήταν τέτοια ώστε να είναι καταπράσινη χειμώνα-καλοκαίρι,

Το όνομα της έγινε γνωστό στην Κύπρο και στην Ελλάδα, κυρίως γιατί εκεί αποβιβάστηκε μια νύχτα του φθινοπώρου του 1954 ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, κι άρχισε την οργάνωση της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. 

24 Φεβρουαρίου 2015

ΥΒΡΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Στις 21 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα της Χλώρακας γράψαμε άρθρο διαμαρτυρίας με τίτλο ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ για φορολογία που μας επιβλήθηκε  και την οποία πληρώσαμε σε σχέση με άδεια λειτουργίας επαγγελματικού υποστατικού, ενώ ταυτόχρονα αποστείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία ζητούμε να διορθωθεί η αδικία.
Σήμερα από τις πρωινές ώρες και για όλη μέρα, γι αυτή μας τη δημοσίευση την όποια κοινοποιήσαμε στο face book, δεχόμαστε υβρισίες και έμμεσες απειλές από κάποιον με ψευδώνυμο, αλλά που είναι καθαρό ποιος είναι. Και όλες οι ανάρμοστες εκφράσεις που μας εκτόξευσε είναι γιατί ονομάσαμε την παρατυπία με το όνομα της, και γιατί οικτίραμε τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που εφαρμόζονται από κάποιους.
Όμως εμείς, δεν δειλιάζουμε, προχωρούμε με σταθερή πορεία ονομάζοντας τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς φόβο και πάθος. Κανείς δεν θα μπορέσει να μας φιμώσει. Ούτε με υβρισίες, ούτε με έμμεσες απειλές, ούτε με καταξιωτικά λόγια.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

23 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΓΑΣ

Τη Δευτέρα της Καθαρής, απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Γεώργιος Βέργας μετά από δύσκολη πάλη με την επάρατη νόσο που τον ταλαιπώρησε. Ο Γεώργιος Βέργας, ήταν ο πατέρας του πρώην δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα. Η ταφή του θα γίνει με στρατιωτικές τιμές. Η κηδεία θα τελεστεί την Τετάρτη στις 15:00 στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεόυσης στη γενέτειρα του τη Χλώρακα, το ίδιο και η ταφή του στο κοιμητήριο Χλώρακας. Η οικογένεια του θα δεχτεί συλληπητήρια απο τις 14:00 εως τις 15:00
Ο Γεώργιος Βέργας ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ, και ήταν μέλος σε μαχητικές ομάδες κρούσεως κυρίως στη Χλώρακα, αλλά και στην πόλη της Πάφου. Γι αυτή του τη δράση διορίστηκε σε αξιωματική θέση στην Εθνική Φρουρά από την κυβέρνηση Μακαρίου κατά τη δημιουργία της Εθνοφρουράς όταν άρχισαν οι Τουρκικές ταραχές το 1963. Αγωνίστηκε σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων καθώς επίσης και εναντίον των πραξικοπηματιών της ΕΟΚΑ Β΄. Αποστρατεύτηκε  από της τάξεις του στρατού φέροντας τον βαθμό του Συνταγματάρχη.

Για την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδος του από τον Τούρκο εισβολέα, στην 40η εκδήλωση της  επετείου από το πραξικόπημα που οργανώθηκε στον Ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό Κύπρου από τους Αντιστασιακούς αγωνιστές, τιμήθηκε για την Εθνική του προσφορά.  

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Στη σύγχρονη ιστορία που ο αριθμός των κατοίκων των αστικών περιοχών ξεπερνά κατά πολύ εκείνον των κατοίκων της υπαίθρου, τα αστικά τοπία διαμορφώνεται με ιδιωτικές πολυκατοικίες και γειτονιές, ιδιωτικές αστυνομίες, κλειστές παραλίες, και ο ιδιωτικός χώρος σαν θεσμός διαρκώς διευρύνεται, καθιερώνεται τοιουτοτρόπως ο ατομισμός. Ταυτόχρονα για τον πολίτη οι τοπικές αρχές και το κράτος γενικότερα με την ανοχή τους αποδεικνύονται αδιάφοροι θεατές, άχρηστοι και επικίνδυνοι, αλλά κυρίως ανίκανοι να επιβάλουν την τάξη, καθώς όχι μόνο δεν αντιτίθενται στην υπέρμετρη αστικοποίηση, αλλά επιτρέπουν στους επιχειρηματίες εκπροσώπους του κεφαλαίου να καταλαμβάνουν νόμιμα ή παράνομα τις παραλίες και να τις μετατρέπουν σε ιδιωτικούς χώρους, αποστερώντας τοιουτοτρόπως την πρόσβαση στον απλό πολίτη καθώς ρητά ο νόμος του ορίζει αυτό το δικαίωμα.
Η φετινή Σήμερα είναι Καθαρή Δευτέρα στην Πάφο, ήταν μέρα χωρίς βροχή και αέρηδες, και αρκετός κόσμος τηρώντας τα έθιμα, εξόρμησε στις παραλίες για το κόψιμο της Μούττης της Σαρακοστής.
Όσο κι αν έψαξε όμως να βρει παραλία με ελεύθερη πρόσβαση, ήταν δύσκολο. Πού πλέον απέμειναν ανοιχτές παραλίες;  Δυστυχώς οι περισσότερες έχουν καταλειφθεί και περιφραχθεί αυθαίρετα από επιχειρηματίες της γης, και ο κόσμος αμήχανος και σιωπηλός όπως συνήθως, παρακολουθεί χωρίς αντίδραση.
Όμως εμείς, σαν Εφημερίδα της Χλώρακας, αντιδρούμε. Διεκδικώντας χώρο, συλλογικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Καλώντας τον απλό λαό να σταθεί δίπλα μας και μαζί μας να αντιδράσει, να διαμαρτυρηθεί και να φωνάξει, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Να ζητήσει, να απαιτήσει από τις αρχές που είναι υπεύθυνες να τηρούν τον νόμο και την τάξη να παύσουν να κλείνουν τα μάτια.
Τη φετινή Καθαρή της Δευτέρας στη Χλώρακα μια κοινότητα με πολλά χιλιόμετρα παραλίας , οι κάτοικοι δεν είχαν επιλογές, δεν βρήκαν ελεύθερες παραλίες για να εξορμήσουν να κόψουν την Μούττη καθώς επιβάλλουν τα Έθιμα μας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο για να μπορέσει να προσέλθει ο κόσμος, άνοιξε μερικώς κάποια οδοφράγματα από πέτρες που έκλειναν τη θάλασσα. Όμως δεν αρκεί να φύγουν μερικοί φραγμοί. Πρέπει όλα τα οδοφράγματα να αφαιρεθούν. Πρέπει όλα τα εμπόδια που οδηγούν στις παραλίες να παραμεριστούν δια παντός. Να ανοίξουν όλες οι προσβάσεις προς τη θάλασσα. Φτάνει πλέον η μη αντίδραση, φτάνει πλέον ο ραγιαδισμός. Καημένε λαέ της Χλώρακας, όρθωσε επιτέλους το ανάστημα σου, και φώναξε δυνατά, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

22 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΧΑΡΗΣ Κ. ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ



Απεβίωσε το Σάββατο 21/2/2015 σε ηλικία 85 ετών ο Χαρής Κ. Δρουσιώτης από τη Χλώρακα και κάτοικος Πάφου. Η κηδεία του θα τελεστεί τη Κυριακή η ώρα 12:00 στον ναό της Παντάνασσας στην Πάφο.

21 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Εγώ, ο Κυριάκος Ταπακούδης δημοσιογράφος και φορολογούμενος κάτοικος της Κοινότητας Χλώρακας, απευθύνω την παρούσα επιστολή προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας:

Θα επιθυμούσα όπως υπεύθυνα μου απαντήσετε στα ερωτήματα μου όπως δια νόμου είσαστε υποχρεωμένοι, ειδάλλως για τυχών άρνηση σας θα αποταθώ στον υπουργό Εσωτερικών και στες άλλες αρμόδιες αρχές.
1. Έχετε επιβάλει φορολογία στους πολίτες που κατέχουν καταστήματα όπως πληρώνουν 85 ευρώ για άδεια λειτουργίας Επαγγελματικού υποστατικού;
2.  Έχετε εξαιρέσει από αυτήν την φορολογία όσους ιδιοκτήτες έχουν τα καταστήματα τους κλειστά ή ξενοίκιαστα;
3.  Πριν προβώ σε νομικά μέτρα για διάκριση των πολιτών εκ μέρους σας, θέλω να μου γνωστοποιήσετε επίσημα αν αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες.
4.  Θέλω να μου γνωστοποιήσετε επίσημα αν ο Κοινοτάρχης και ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου που έχουν καταστήματα που δεν λειτουργούν, πληρώνουν αυτή τη φορολογία.

Θέλω να πληροφορηθώ τα ανωτέρω, διότι σε μένα επιβλήθηκε δια της εκβιαστικής οδού όπως πληρώσω για άδεια λειτουργίας για κατάστημα που είναι ξενοίκιαστο και κλειστό (το οποίον και πλήρωσα αναγκαστικά) για να λάβω υπογραφή από τον κοινοτάρχη για συγκατάθεση του προς έκδοση άδειας ποτού ( την όποια όπως επεξήγησα στον γραμματέα την χρειαζόμουν για να την επιδεικνύω στους τυχών ενδιαφερόμενους ενοικιαστές ώστε να γνωρίζουν πως το κατάστημα διαθέτει όλες τις άδειες που ορίζει ο νόμος).
Το Βασικό ερώτημα που θέτω, είναι γιατί οι κρατούντες για τα δικά τους υποστατικά που είναι κλειστά ή ξενοίκιαστα από πληροφορίες που έχω δεν πληρώνουν (όπως είναι και το σωστό), αλλά εμένα με εκβιαστικό τρόπο, για μια υπογραφή του κοινοτάρχη με ανάγκασαν να πληρώσω; Γιατί ως διορισμένοι και εκλελεγμενοι για την εφαρμογή της δημοκρατίας, δεν εφαρμόζουν την ισονομία;

Μήπως στη Χλώρακα επικρατούν δυο μετρα και δυο σταθμα; Άλλα για τους πολιτες και άλλα για τους κρατούντες;


Σημείωση: Ισονομία είναι η κατάσταση κατά την οποία όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και δεν προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση για κανέναν λόγω καταγωγής, κοινωνικής θέσης, εισοδήματος, φύλου κλπ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Εγώ, ο Κυριάκος Ταπακούδης δημοσιογράφος και φορολογούμενος κάτοικος της Κοινότητας Χλώρακας, απευθύνω την παρούσα επιστολή προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, και θα επιθυμούσα όπως υπεύθυνα μου απαντήσετε, ειδάλλως θα αποταθώ στον υπουργό Εσωτερικών για άρνηση σας όπως δια νόμου επιβάλλεται να μου απαντήσετε.
Έχετε επιβάλει φορολογία στους πολίτες που κατέχουν καταστήματα όπως πληρώνουν 85 ευρώ για άδεια λειτουργίας Επαγγελματικού υποστατικού. Επίσης έχετε εξαιρέσει από αυτήν την φορολογία όσους ιδιοκτήτες έχουν τα καταστήματα τους κλειστά.
Πριν προβώ σε νομικά μέτρα για διάκριση των πολιτών εκ μέρους σας, θέλω να μου γνωστοποιήσετε επίσημα αν αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες. Θέλω να μου γνωστοποιήσετε επίσημα αν ο Κοινοτάρχης και ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου που έχουν καταστήματα που δεν λειτουργούν, πληρώνουν αυτή τη φορολογία.
Θέλω να πληροφορηθώ τα ανωτέρω, διότι σε μένα επιβλήθηκε δια της εκβιαστικής οδού όπως πληρώσω για άδεια λειτουργίας για κατάστημα που είναι ξενοίκιαστο και κλειστό (το οποίον και πλήρωσα αναγκαστικά) για να λάβω υπογραφή από τον κοινοτάρχη για άδεια ποτού ( την όποια όπως επεξήγησα στον γραμματέα την χρειαζόμουν για να την επιδεικνύω στους τυχών ενδιαφερόμενους ενοικιαστές ώστε να γνωρίζουν πως το κατάστημα διαθέτει όλες τις άδειες που ορίζει ο νόμος).
Το ερώτημα που θέτω, είναι γιατί, οι κρατούντες για τα δικά τους υποστατικά που είναι κλειστά ή ξενοίκιαστα από πληροφορίες που έχω δεν πληρώνουν, αλλά εμένα με εκβιαστικό τρόπο, για μια υπογραφή του κοινοτάρχη με ανάγκασαν να πληρώσω;
Μήπως στη Χλώρακα επικρατούν δυο μετρα και δυο σταθμα; Άλλα για τους πολιτες και άλλα για τους κρατούντες;


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

20 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Το Κοινοτικό συμβούλιο της Χλώρακας, και φέτος την Καθαρή Δευτέρα, οργανώνει εκδήλωση για το κόψιμο της μούττης, στην τοποθεσία ΔΗΜΜΑ. Η περιοχή όπως όλοι γνωρίζουν, έχει αποκοπεί με τεράστιους βράχους επί της χαλίτικης και δημόσιας  παραλίας, από τους πλούσιους ιδιοκτήτες οικιών που ευρίσκονται δίπλα στην παραλία. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει παραμερίσει μέρος των βράχων, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων επί της παραλίας  για να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα.


Ελπίζουμε την επομένη της Δευτέρας  να μην επανατοποθετήσουν το φραγμό και να σεβαστούν το νόμο καθώς ρητά λέγει ο νόμος, πως ουδείς έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει ξένα σώματα στις παραλίες, και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται υπουργική άδεια

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Oι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους για να μπορούν να αμύνονται όταν θεωρούν ότι οι διοικούντες δεν τα σέβονται, ή τα παραβιάζουν. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τα κεκτημένα αποτεινόμενοι στα Εθνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μπορούν επίσης να αποτείνονται στον Γενικό εισαγγελέα, καθώς και στο Επίτροπο διοικήσεως ο οποίος έχει διαπιστωθεί πως ανταποκρίνεται σε όλους τους πολίτες χωρίς εξαίρεση και χωρίς ολιγωρία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οποιοδήποτε πρόσωπο πιστεύει ότι επηρεάζεται άμεσα και προσωπικά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ενέργεια ή παράλειψη οποιασδήποτε υπηρεσίας που υπάγεται στον έλεγχο του Επιτρόπου Διοικήσεως κατά την άσκηση της εκτελεστικής ή διοικητικής της λειτουργίας, έχει το δικαίωμα να προσφύγει ηλεκτρονικά, στον Επίτροπο Διοικήσεως στη διεύθυνση: www.ombudsman.gov.cy
Ο παραπονούμενος μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, σύνδεσμος, συνδικαλιστική οργάνωση, πολιτικό κόμμα ή άλλο οργανωμένο σύνολο.
Δεν είναι απαραίτητο ο παραπονούμενος να είναι Κύπριος πολίτης. Παράπονα μπορούν να υποβάλλουν και αλλοδαποί που διαμένουν στην Κύπρο και Κύπριοι ή αλλοδαποί που διαμένουν στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση το παράπονο πρέπει να στρέφεται εναντίον υπηρεσιών που εμπίπτουν στον έλεγχο του Επιτρόπου Διοικήσεως.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
· Δημόσια Υπηρεσία: Υπουργεία, Τμήματα και Υπηρεσίες που υπάγονται σε Υπουργεία, εκτός αν πρόκειται για θέματα γενικής κυβερνητικής πολιτικής
· Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινοτικά Συμβούλια)
· Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία
· Αστυνομία
· Εθνική Φρουρά
· Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (π.χ.: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Αρχή Λιμένων Κύπρου, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου)

19 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ

Από ενωρίς το πρωί σήμερα και έως αργά το απόγευμα στη Χλώρακα έπεφτε χιονόνερο, και ο καιρός ήταν πολυ τσουχτερός με χαμηλές θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για την εποχή. Ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του για να προφυλαχτει από το κρύο, και η κοινότητα άδεια χωρίς κίνηση έμοιαζε με έρημος τόπος..


18 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Έξι χρόνια φυλάκιση στους Βέργα και Μαλληκκίδη

Σε έξι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στην Πάφο ο τέως Δήμαρχος της πόλης Σάββας Βέργας και ο τελών σε διαθεσιμότητα Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκκίδης.
Ο κ. Βέργας κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, δεκασμού δημόσιου λειτουργού και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο κ. Μαλληκκίδης βρέθηκε ένοχος για τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα και στη συνέχεια στις θέσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για μετριασμό των ποινών των πελατών τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

17 Φεβρουαρίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Με ομόφωνη απόφαση που πήρε απόψε 17/2/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο του
Δήμου Σαλαμίνας αποδέχθηκε την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού 
Συμβουλίου της Χλώρακας Πάφου για αδελφοποίηση των δύο πόλεων όπου δεσμός τους είναι ο θρυλικός Σαλαμίνιος καπετάνιος Ευάγγελος Λουκάς (Κουταλιανός), ο οποίος με τα πλοιάρια "ΣΕΙΡΗΝ" & "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ" μετέφερε τα όπλα του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου το 1955- 59.

Η τελετή της αδελφοποίησης θα γίνει πρώτα στη Χλώρακα και μετά στη Σαλαμίνα.

ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που μας οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Σεκάποιους έχει μείνει μια συνήθεια, ξεχασμένη σήμερα, για να μετρούν τις εβδομάδες που περνάνε. Είναι η κυρα-Σαρακοστή, ένα μπισκοτένιο κουκλάκι σε σχήμα γυναίκας με επτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. 
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Με ζημάρι σχημάτιζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. Είχε 7 πόδια που παρίσταναν τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο.


Η συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή 

Την κυρα-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι' αυτό δεν την τρώμε!

Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.

Θα χρειαστείτε:

- Μισό κιλό αλεύρι
- Μισό φλιτζάνι νερό
- Μια κουταλιά σούπας αλάτι
- Έναν πλάστη
- Ένα μεγάλο ταψί
- Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί

Εκτέλεση 
1. Πρώτα απ' όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε μια ποδιά.

2. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.

3. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό.
 Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.

4. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.

5. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.

6. Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.

7. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας για σαράντα με εξήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην κουζίνα.

Να θυμάστε:

Η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται!
Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Το βιβλίο του Επαρχιακού Δικαστή Κώστα Σατολιά "Δικαστική Πρακτική", παρουσιάζεται στο κοινό της Πάφου, σε εκδήλωση που οργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00μμ.
Ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σατολιά θα είναι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Σχολής του Νεάπολις, Πέτρος Αρτέμης, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Επαμεινώνδας Κορακίδης.
Αντιφώνηση θα κάνει ο συγγραφέας, Κώστας Σατολιάς.


Πηγή: PafosNews

16 Φεβρουαρίου 2015

ΙΔΟΥ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΤΑΧΑΤΕΣ” ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΑΒΒΑ ΒΕΡΓΑ…

Του Ανδρέα Γρηγορίου

Η ιστορία του Σάββα Βέργα, μπάζει πολλά νερά
Μόλις τώρα μιλήσαμε με τον ανθρωπο που υποτίθεται απείλησε τον Σάββα Βέργα…
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ, ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ…
1. Ο πολίτης που υποτίθεται απείλησε τον Σάββα Βέργα είναι συγγενικό του πρόσωπο, και με κατάθεση του στην αστυνομία, απο τις 19 Ιανουαρίου όταν κλήθηκε για ανάκριση αρνήθηκε όλα όσα του καταλόγισε ο Σάββας Βέργας στην καταγγελία του.
2. Κλήθηκε στο ΤΑΕ για ανάκριση στις 19 Ιανουαρίου, για καταγγελία που αφορούσε επίσκεψη στο σπιτι του πατέρα του Σάββα Βέργα στις 3 Ιανουαρίου!!!!!!
3. Στο σπίτι του πατέρα του Σάββα Βέργα πήγε για φιλική επίσκεψη για να δει τον ξάδελφο του που είναι άρρωστος.
4. Εκεί βρισκόταν και ο Σάββας Βέργας ο οποίος του ζήτησε να επικοινωνήσει με φυλακισμένο συγγενή του, έτσι που να τον βοηθήσει όταν θα πάει στις κεντρικές…πράγμα που ο πολίτης που υποτίθεται απείλησε του υποσχέθηκε…

5. Ο πολίτης που υποτίθεται απείλησε τον Σάββα Βέργα είναι ένας ευπόληπτος και φιλήσυχος πολίτης που μάλιστα κλήθηκε όταν χρειάζονταν συμπαράσταση ο Σάββας Βέργας, και παρεβρέθηκε μάλιστα στην γνωστή δημοσιογραφική διάσκεψη όταν ο Βέργας μας δήλωσε ότι είναι καθαρός και δεν παραιτείται απο το αξίωμα του.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΙ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Στη σύλληψη ενός προσώπου, ηλικίας 28 ετών, προχώρησε η Αστυνομία για υπόθεση λαθροθηρίας στη Χλώρακα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο νεαροί ηλικίας 23 και 28 ετών εντοπίστηκαν χθες από μέλη της Υπηρεσίας  Θήρας να κυνηγούν σε απαγορευμένη περιοχή για το κυνήγι στην τουριστική περιοχή Χλώρακας, στην τοποθεσία «Δήμμα».
Μετά από πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας προσέγγισαν χθες το απόγευμα χωράφι με ελαιόδενδρα στο οποίο βρίσκονταν δύο νεαροί, ηλικίας 23 και 28 ετών, που είχαν στην κατοχή τους δύο κυνηγετικά όπλα, μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, συσκευή που αναπαράγει τις φωνές άγριων πτηνών, καθώς και αριθμό πτηνών και συγκεκριμένα επτά τσίκλες και τέσσερις φάσες.
Μόλις οι δύο νεαροί αντιλήφθηκαν τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας τράπηκαν σε φυγή.
Ο 28χρονος συνεπλάκη με θηροφύλακα, ο οποίος κατάφερε να τον συλλάβει και να τον μεταφέρει στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου όπου αργότερα, αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα.
Εναντίον του 23χρονου που κατάφερε να διαφύγει εξασφαλίστηκε ένταλμα σύλληψης και αναζητείται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

13 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ;

Ο Ανδρέας Πέτρου που κατηγορείται ότι απείλησε τον Σάββα Βέργα, είναι κατά τεκμήριον δεδηλωμένος και της πάση γνωστός, ως ένας απλοϊκός φιλήσυχος και νομοταγής πολίτης. Νομίζω είναι ντροπή της δικαιοσύνης αν ατεκμηρίοτα παγιδεύει κάποιον αθώο ίσως για να έχει δικαιολογία να τηρήσει κάποια συμφωνία με τον Σάββα Βέργα ως αντάλλαγμα την ομολογία του.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΓΡΑΨΕ:
Θα δηλητηρίαζαν τον Σάββα Βέργα.
Ο ύποπτος φέρεται να απείλησε τον τέως δήμαρχο Πάφου να μην μαρτυρήσει στο δικαστήριο εναντίον του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Σιαηλή.

O τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, φέρεται να δέχθηκε απειλές ότι θα τον δηλητη- ρίαζαν στις φυλακές αν μαρτυρούσε στο δικαστήριο εναντίον του δημοτικού σύμ βουλου Πάφου Γιώργου Σι-αηλή, κατηγορούμενου στην υπόθεση ΣΑΠΑ. Συγκεκρι μένα, ο Ανδρέας Πέτρου από τη Χλώρακα, φέρεται να απείλησε τον Βέργα ότι αν μαρτυρούσε στο δικαστήριο, όταν θα βρισκόταν στη φυλακή, θα του έβαζαν χάπια στο φαγητό του και δεν θα ξυπνούσε ξανά. Αυτός ήταν ο λόγος που ο τέως δήμαρχος Πάφου αποφασίστηκε από τη Γενική Εισαγγελία, να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και για τον σκοπό αυτό κρατείται εκτός Κεντρικών Φυλακών. Το περιστατικό της διατύπωσης της απειλής, σύμφωνα με την καταγγελία που είχε κάνει πριν ενάμιση περίπου μήνα ο Σάββας Βέργας, έγινε στην Πάφο. Η καταγγελία Βέργα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο η Αστυνομία είχε διερευνήσει την υπόθεση προχωρώντας τότε στη σύλληψη και ανάκριση του Πέτρου. Τελικά ο φάκελος της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να καταχωρηθεί τις επόμενες μέρες στο δικαστήριο με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Πέτρου. 

10 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ιδρύθηκε το 1990 από μια χούφτα προοδευτικών ανθρώπων, με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού στη Χλώρακα. Παρ όλο που είχε έντονη δραστηριότητα και άφησε τα χνάρια του μέχρι τις σημερινές εποχές, η δραστηριότητα του αναστάληκε ένεκα αντικειμενικών δυσκολιών.

Σήμερα όμως ξανά και πάλιν, μια χούφτα εκλεκτών πνευματικών και δραστήριων συμπολιτών μας θέλοντας να αφυπνίσουν τον τόπο που έχει περιέλθει σε πνευματική στασιμότητα, πήραν την πρωτοβουλία της επαναδραστηριοποίησης του.
Θέλοντας λοιπόν να δώσουν το στίγμα της έναρξης αυτής της δραστηριότητας και ως πρώτη γνωριμία με τους κατοίκους, οργανώνουν στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου Λέμπας-Χλώρακας στις 13 Φεβρουαριου ώρα 18:30, μικρή εκδήλωση για την ημέρα των Ελληνικών γραμμάτων και των τριών Ιεραρχών.

Η εφημερίδα της Χλώρακας επαινεί τέτοιες δραστηριότητες και καλεί όλους να παρευρεθούν στην εκδήλωση, ενθαρρύνοντας και βοηθώντας τοιουτοτρόπως τους ανθρώπους που αφειδώλευτα διαθέτουν τον χρόνο και την αγάπη τους για πολιτιστικές δραστηριότητες τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί. 

7 Φεβρουαρίου 2015

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΡΑ (αποσπάσματα)

«ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» (του συγγραφέως Χριστάκη Ταπακούδη)

Ο Χριστάκης Ταπακούδης, που ως συγγραφέας αναδύθηκε σε ώριμη ηλικία, έρχεται πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του αγώνα, και συγκεκριμένα το 2013, να μας αφηγηθεί γεγονότα και καταστάσεις του μεγάλου Ενωτικού Αγώνα του 1955-1959, που ο ίδιος βίωσε. 
Τα πεζογραφικά έργα του «Εκείνοι δεν έκαμαν τον πόλεμο - τα παιδιά του 55 - 59»,(Βιβλίο πρώτο «Παιδιά του Μεταπολέμου») και (Βιβλίο δεύτερο «Οι Αντίθετοι»), αποτελούν μέρος μιας τετραλογίας και συνιστούν µια ιστορική  προσωπική κατάθεση του συγγραφέα , καθώς συνοψίζουν τη μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής και την πορεία μιας ολόκληρης γενιάς από το όραμα στη ματαίωση. Είναι δύο έργα λογοτεχνικής ωριμότητας, μέσα από το οποία ο συγγραφέας αυτοβιογραφείται, καταθέτοντας µε το δικό του τρόπο την ιστορία και τη μνήμη της γενιάς του και του τόπου του.
Πρόκειται για δυο βιβλία, εξακόσιων σελίδων το πρώτο και 578 το δεύτερο, προσεγμένης, επιμελημένης, φροντισμένης και καλαίσθητης έκδοσης, δυο υπέροχα μυθιστορήματα, με γλαφυρή γραφή, φυσικούς διαλόγους και μαγικές, ολοζώντανες περιγραφές, που αποπνέουν ποίηση μοναδική και σε καθηλώνουν. Μέσα από τις σελίδες τους αναφέρονται με αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια, αλλά και αφοπλιστική ειλικρίνεια, όλα  όσα παρακολούθησε να συμβαίνουν τότε. Άρτια σκιαγραφημένοι χαρακτήρες, κυρίως παιδιών, αφού τα παιδιά είναι οι ήρωες στα δυο μυθιστορήματα, αλλά και ενηλίκων, με αρετές, δυναμισμό, πάθη και αδυναμίες, παθήματα και σκέψεις, συνθέτουν το μυθιστορηματικό καμβά της πλοκής, με φόντο τη Χλώρακα την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα και με βασικό ήρωα τον μικρό Χριστάκη να παρακολουθεί και να καταγράφει με κινηματογραφικό τρόπο στην παιδική του ψυχή όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο του. Να καταγράφει όλα όσα ζουν οι απλοϊκοί άνθρωποι του γενέθλιου του τόπου, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Άνθρωποι και καταστάσεις περιγράφονται με τρόπο μοναδικό και ζωντανό, καταφέρνοντας να μεταδώσουν στον αναγνώστη τις αγωνίες, τα αισθήματα, τον πόθο για απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό. Ταυτόχρονα, δίνονται στον αναγνώστη πληροφορίες για τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής, τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες των ανθρώπων, πληροφορίες για το πώς ζούσαν και πώς συμπεριφέρονταν τα παιδιά της εποχής εκείνης, για τα παιχνίδια που έπαιζαν, που τα περισσότερα ήταν, αντιγραφή των όσων συνέβαιναν τότε, με πιο αγαπητό το παιχνίδι με τους αντάρτες και τους Εγγλέζους.
Αναφέρει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του πρώτου βιβλίου της τετραλογίας «Εκείνοι δεν έκαμαν τον πόλεμο - Τα παιδιά του 55 - 59, με  τίτλο «Τα παιδιά του μεταπολέμου»:
«Αυτό είναι  το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας με τίτλο ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ’55-’59. Αναφέρεται στη Χλώρακα και την προσφορά της στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση των γεγονότων, όπως τα βίωσαν τα παιδιά εκείνης της εποχής, χωρίς απομυθοποίηση των ηρώων. Οι ήρωες είναι υπαρκτά πρόσωπα και τα γεγονότα πραγματικά. Σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο, οι ήρωες, τα παιδιά, παρακολουθούν τους αγωνιστές να περνούν από μπροστά τους. Πραγματικοί ήρωες ή απλοί θεατές, θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Ο αναγνώστης ας κυκλοφορήσει μέσα από τις ξερολιθιές της Χλώρακας εκείνης της εποχής και ας ζήσει τις συγκινήσεις ενός λαού που έκανε την επανάστασή του, θυσιάζοντας τα παιδιά του. Ο κάθε αναγνώστης θα νιώσει το πραγματικό συρματόπλεγμα της ψυχής και θα παρακολουθήσει το ξεκίνημα και την κορύφωση του αγώνα,»
Επίσης, στο οπισθόφυλλο του δεύτερου βιβλίου «Εκείνοι δεν έκαμαν τον πόλεμο - Τα παιδιά του 55 - 59, με  τίτλο «Οι Αντίθετοι», ο συγγραφέας αναφέρει:
«Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας του Χριστάκη Ταπακούδη ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ’55-’59, με τίτλο ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ, που ακολουθεί το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας με τίτλο ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ.
Η Χλώρακα παραμένει ο κύριος χώρος των διαδραματιζόμενων γεγονότων. Ήρωες, όπως και στο πρώτο βιβλίο, είναι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, παρακολουθούν και βιώνουν γεγονότα. Βλέπουν τον λαό να χωρίζεται σε υποστηριχτές και αντίθετους του Αγώνα και μετέχουν στον διχασμό. Χωρίς να το θέλουν, τα αισθήματά τους επηρεάζονται.
Προβληματίζονται, παρά τη μικρή τους ηλικία και αναζητούν από τους μεγάλους εξηγήσεις. Μα δεν είναι εύκολο να τις πάρουν, ούτε οι μεγάλοι μπορούν να τις δώσουν, ούτε τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν γιατί ο διχασμός και η αντίθεση, αφού το θέμα είναι απλώς ιδεολογικό.
Την ίδια ώρα αυξάνεται και ο κίνδυνος. Και ενώ ο αγώνας εναντίον των Άγγλων δεν μπόρεσε να ενώσει για λίγο έστω, το σύνολο του λαού, για τους Τούρκους, δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση, ότι είναι ο εχθρός και ως τέτοιος πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Για τα παιδιά οι Τούρκοι είναι ο φόβος που έρχεται και φωλιάζει στις τρυφερές ψυχές τους και τις μολύνει. Και ο Αγώνας, επίπονος, επίμονος και πολυαίμακτος συνεχίζεται.»
Τόσο από τον τίτλο, όσο και την ανάγνωση των εξωφύλλων, αντιλαμβάνεται αμέσως ο αναγνώστης πού αναφέρονται τα βιβλία.  Όσον αφορά τον κεντρικό τίτλο των βιβλίων «ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ’55-59», τον βρίσκω πολύ επιτυχημένο, γιατί υποδεικνύει επακριβώς, το περιεχόμενο των βιβλίων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα όσα έζησαν, κυρίως, εκείνοι που δεν ήξεραν από πόλεμο, εκείνοι που παρακολούθησαν να γίνεται γύρω τους ένας πόλεμος, τον οποίον  αποφάσισαν οι μεγάλοι και έκαναν οι νέοι. Ένας πόλεμος που περισσότερο επηρέασε τις ψυχές των παιδιών της εποχής εκείνης, που, χωρίς να το θέλουν, έγιναν μάρτυρές της. Μάρτυρες με διπλή έννοια. Μάρτυρες με την έννοια ότι ήταν θεατές γεγονότων αλλά και μάρτυρες, γιατί υπέστησαν τις συνέπειες του πολέμου, έστω αν δεν ήταν εκείνοι που τον έκαναν. Μάρτυρες, θα έλεγα, μιας ηρωικής εποχής, που οι καταστάσεις λειτούργησαν έτσι, ώστε να ωριμάσουν ενωρίς.
Ο Χριστάκης Ταπακούδης, μεταφέρει στα βιβλία του τα γεγονότα, όπως ακριβώς τα έζησε και καλά τα γνώρισε, όντας ακόμα μαθητής του δημοτικού σχολείου. Καταθέτει όλα όσα συμβαίνουν στη Χλώρακα και πριν ακόμα συλληφθεί εκείνη τη νύχτα, τη νύχτα που σήμανε την αρχή του Μεγάλου Αγώνα, το πλοιάριο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», που μετέφερε οπλισμό για τις ανάγκες του αγώνα και εξιστορεί όλα όσα συνέβηκαν κατά τη διάρκεια της πολεμικής δράσης της ΕΟΚΑ,  που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην ευαίσθητη ψυχή του. Μια ψυχή που πάντα απορεί, πάντα στοχάζεται και φιλοσοφεί, αναρωτιέται, αναστατώνεται. Μια ψυχή που υποφέρει, αλλά πάντα ελπίζει για το καλύτερο. Μεταφέρει στα βιβλία του γεγονότα ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη του, δραματικά και ηρωικά, που σημάδεψαν τον ίδιο και καθόρισαν το μέλλον της πατρίδας μας.
Η Χλώρακα, λοιπόν, με τα φιλόξενα, γραφικά σπιτάκια, με κήπο και κληματαριά, τα οποία κατοικούσαν άνθρωποι γνήσιοι απόγονοι του Όμηρου, του Διόνυσου και του Χριστού. Άνθρωποι ανοιχτόκαρδοι και χαμογελαστοί, άνθρωποι δοτικοί, πρόθυμοι ν’ ανοίξουν το σπίτι τους και την καρδιά τους στο συνάνθρωπό τους για να του προσφέρουν ό,τι χρειαζόταν και τον αντιμετώπιζαν σαν να ’τανε δικός τους, αδελφός τους, είναι ο χώρος απ’ όπου ο μικρός Χριστάκης εξιστορεί τα γεγονότα του αγώνα της ΕΟΚΑ ’55 - 59, από την έναρξή του μέχρι το τέλος του, έτσι ακριβώς όπως ο ίδιος τα βιώνει, έτσι ακριβώς όπως ο ίδιος τα προσλαμβάνει και τα καταγράφει.
Στα βιβλία του Χριστάκη Ταπακούδη, η Χλώρακα, παίρνει τη μορφή της Κύπρου ολόκληρης. Όπως σε ολόκληρη την Κύπρο, έτσι και στη Χλώρακα, συμβαίνουν πράξεις ηρωικές, αλλά γίνονται και λάθη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ένοπλο αγώνα.  Υπάρχει διχασμός απόψεων μεταξύ των κατοίκων για τον αγώνα, αλλά, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας: «Σ’ αυτό το τσουβάλι είναι ολονών μας το κεφάλι. Μετέχεις ή όχι, οι Εγγλέζοι κανέναν δεν ξεχωρίζουν».
Ο μικρός Χριστάκης, όπως άλλωστε και όλα τα παιδιά, νιώθει απέραντο θαυμασμό προς τους ήρωες της ΕΟΚΑ, αλλά αναστατώνεται, παράλληλα, από γεγονότα για τα οποία θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο και να αποφευχθούν, όπως για παράδειγμα εκτελέσεις δικών μας από δικούς μας. Αναφέρει, σχετικά, ο συγγραφέας: «Τα υπαρξιακά ερωτηματικά μπερδεύονται με τα πατριωτικά αισθήματα του μικρού παιδιού, που παρακολουθεί τα πάντα με δέος. Ρωτά, μα όλες τις απαντήσεις τις βρίσκει ανεπαρκείς και μη ικανοποιητικές. Οι εξηγήσεις που του δίνουν οι μεγάλοι είναι απλοϊκές μεν, γεμάτες οδύνη και φιλοσοφημένη ενατένιση δε. Βρίσκονται όλοι γυμνοί, μπροστά στο θάνατο, αφού ο θάνατος είναι για όλους.» Και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα αντιλαμβάνεται και παρακολουθεί με πικρία τη διάσπαση των συγχωριανών του με υποστηριχτές και μη του Αγώνα. Τα παιδιά θαυμάζουν τους ήρωες της ΕΟΚΑ, που ο ένας μετά τον άλλο δίνουν την ίδια τους τη ζωή, πολεμώντας για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Δυστυχώς, ακόμα και στα παιδιά παρεισφρύει μια αντιπαλότητα, που οδηγεί, όπως και στους μεγάλους, στη διάσπαση. Ακόμα και τα παιδιά χωρίζονται στα αντίστοιχα με τους μεγάλους «στρατόπεδα».
Η συγκρότηση εκ μέρους της αποικιακής διοίκησης αστυνομικού σώματος από Τουρκοκυπρίους, τους Επικουρικούς, έδινε άλλη διάσταση στην σύγκρουσή της με την ΕΟΚΑ: θα προκαλούσε τη διχόνοια μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, που  για χρόνια συμβίωναν ειρηνικά. Ο Χριστάκης Ταπακούδης παρουσιάζει μέσα από τις θύμησές του, με το δικό του μυθιστορηματικό τρόπο, που μας συγκινεί, την κατάσταση που δημιουργήθηκε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αν δεν βρισκόταν μια λύση σύντομα, οι Εγγλέζοι δεν θα χρειαζόταν πια να πολεμούν. Θα πολεμούσαν μεταξύ τους οι Έλληνες και οι Τούρκοι. Σκέτος εμφύλιος. δηλαδή. Μήπως έτσι δεν ήταν και το κατηγορητήριο εναντίον εκείνων που συνελήφθηκαν να ξεφορτώνουν τα όπλα του Άγιος Γεώργιος;»
Τα πρόσωπα των μυθιστορημάτων είναι πραγματικά και όλα τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται έχουν συμβεί.  Το μόνο από το οποίο ξεφεύγουν είναι το χρονικό πλέγμα, γιατί σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα, μη καθαρώς ιστορικά, είναι πολύ δύσκολο να συνταιριάξεις ακριβώς  το χρονικό πλέγμα με τα γεγονότα. Ο συγγραφέας μπαίνει σε μυθιστορηματική αφήγηση, αλλά χωρίς να ξεφεύγει από τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν τότε. Απλώς, ο χρόνος δεν είναι απόλυτα ταιριαστός  με τα γεγονότα που καταγράφει. Ο Χριστάκης Ταπακούδης δεν γράφει ιστορική µονογραφία, φροντίζει, όμως, συνειδητά, να μένει πάντα πιστός στην ιστορία. 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην αρχή του κάθε κεφαλαίου των βιβλίων, προτάσσεται ως προμετωπίδα ένα μικρό απόσπασμα από την «Πολιτεία»,  ένα από τα γνωστότερα έργα του Πλάτωνα, όπου ο Σωκράτης και άλλοι εξέχοντες Αθηναίοι και ξένοι συζητούν τη σημασία της δικαιοσύνης και εξετάζουν κατά πόσο είναι πιο ευτυχισμένος ένας δίκαιος άνθρωπος από έναν άδικο, κατασκευάζοντας μια φανταστική πολιτεία, την Καλλίπολη, με φιλόσοφους - βασιλείς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που κάνει ο συγγραφέας, αλλά έχει τον σκοπό του. Είναι για να δείξει ότι το όραμα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα ή της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους αποτέλεσε μια ουτοπία, όπως και η Καλλίπολη, η φανταστική πολιτεία του Πλάτωνα, που ήταν μια ουτοπία. Επίσης, προτάσσει αποσπάσματα από τον Πλάτωνα, επειδή τα βιβλία αναφέρονται σε παιδιά και ο Πλάτωνας είπε ότι τα παιδιά πρέπει να περάσουν έναν πόλεμο, χωρίς να πάρουν τα ίδια μέρος σ’ αυτόν, γιατί αυτό αποτελεί ένα μέτρο διάπλασης του χαρακτήρα τους.   
Ένα τελευταίο απόσπασμα ελάχιστο δείγμα της γραφής του Χριστάκη Ταπακκούδη, αλλά και απόδειξη των ευαισθησιών του. Ένα απόσπασμα συμβολικό για την Κύπρο μας και τους αγώνες της για την πολυπόθητη Λευτεριά, που σαν κυκλάμινο πάνω στον ανεμοδαρμένο βράχο του αναζητά επίμονα να δει τη Λευτεριά…
« Ήθελε να δει αν βλάστησαν οι κυκλαμινιές, που αφθονούσαν στην άλλη μεριά του χωραφιού, κάτω από τους δύο τεράστιους δρύες.
Ο Χριστάκης αγαπούσε πολύ τα κυκλάμινα. Η ταπεινή ομορφιά τους τον συγκινούσε βαθιά. Η αφθονία τους τόνωνε τη δική του αυτοπεποίθηση. Η ολιγάρκειά τους, η απλότητα, η ανοχή, η αντοχή τους, γέμιζαν την καρδιά του με ευγενικά αισθήματα. Εκείνο, όμως, που τον θάμπωνε από θαυμασμό ήταν η δύναμή τους να ξεπετάγονται από τις αδιόρατες σχισμές των βράχων και να ντύνουν την πέτρα με έναν απαράμιλλο, βασιλικό χιτώνα.

Δεκέμβρης ακόμα, ο χειμώνας ήρθε αργά, τα κυκλάμινα μόλις που είχαν πετάξει τα πρώτα τους φύλλα. Αυτά τα πρώτα φύλλα πήγαινε να δει. Μα δεν τα είδε.»

ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου η παρουσίαση των δυο πρώτων τόμων του βιβλίου του Χριστάκη Ταπακούδη «ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» στην αίθουσα της εκκλησίας Παναγίας Χρυσοαιματούσας στη Χλώρακα.
Πρόκειται για ένα Ιστορικό μυθιστόρημα με ήρωες τα παιδιά του δημοτικού σχολείου που βλέπουν και βιώνουν τα γεγονότα. Παρακολουθούν τον λαό να χωρίζεται σε υποστηριχτές και αντιθέτους του αγώνα, και μετέχουν στο διχασμό. Χωρίς να το θέλουν, τα αισθήματα τους επηρεάζονται. Προβληματίζονται παρά τη νεαρά τους ηλικία και αναζητούν από τους μεγάλους εξηγήσεις. Μα δεν είναι εύκολο να τις πάρουν, ούτε οι μεγάλοι μπορούν να τις δώσουν, ούτε τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν γιατί ο διχασμός και η αντίθεση, αφού το θέμα είναι απλώς ιδεολογικό.
Την ίδια ώρα αυξάνεται και ο Τουρκικός κίνδυνος. Και ενώ ο αγώνας εναντίον των Άγγλων δεν μπόρεσε να ενώσει για λίγο έστω το σύνολο του λαού, για τους Τούρκους δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι είναι ο εχθρός, και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για τα παιδιά οι Τούρκοι είναι ο φόβος που έρχεται και φωλιάζει στις τρυφερές ψυχές τους και τις μολύνει. Και ο Αγώνας επίπονος και πολυαίμακτος συνεχίζεται...

Το βιβλίο προλόγισε ο μητροπολίτης Πάφου κκ. Γεώργιος, και παρουσίασε ο λογοτέχνης-ποιητής  Νίκος Πενταράς πρώην Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Κοινοτάρχη Κλεόβουλου Παπακώστα, ενώ η παρουσίαση υποστηρίχτηκε από επιλεγμένη μουσική του καταξιωμένου Κύπριου Μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη.  

Στην εκδήλωση παρέστηκε πλήθος επισήμων αλλά και πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα της εκκλησίας που μετά μεγάλης προσοχής παρακολούθησαν τις εξαιρετικές ομιλίες τόσο του επίσημου προσκεκλημένου Μητροπολίτη Πάφου, όσο και του παρουσιαστή εκπαιδευτικού Νίκου Πενταρά, δυο εξαίρετων πνευματικών ανθρώπων της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα. Και οι δυο επαίνεσαν την εξαίρετη γραφή του συγγραφέα και την γλαφυρότητα, την   παραστατικότητα, τη κομψότητα και τον εκφραστικό πλούτο στην περιγραφή των γεγονότων του μυθιστορήματος.

5 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Τη Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα της εκκλησίας της Χλώρακας Παναγίας Χρυσοαιματούσας, θα γίνει η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Χριστάκη Ταπακούδη «ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - τα παιδιά του ΄55-59», από τον Λογοτέχνη και Πρώην Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης Νίκο Πενταρά.
Στην παρουσίαση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, ενώ η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλου Παπακώστα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο μυθιστόρημα που αποτείνεται κυρίως στις νεότερες γενιές μέσα από το οποίο οι αναγνώστες θα γνωρίσουν το παρελθόν του τόπου τους και τον τρόπο διαβίωσης του πληθυσμού την περίοδο από το 1955 έως το τέλος του αιώνος, αλλά κυρίως όσους προγόνους έζησαν την περίοδο εκείνη κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα από τους Άγγλους Αποικιοκράτες. Κυρίως όμως θα γνωρίσουν πράγματα που συνέβησαν και καταστάσεις που δημιουργήθηκαν ένεκα της δράσης και της αντίδρασης πολλών πολιτών άλλων υποστηριχτών του αγώνος, και άλλων διαφωνούντων με αποτέλεσμα τη δημιουργία της Εθνικής διαμάχης που διαχώρισε το λαό και δημιούργησε αριστερές και δεξιές ιδεοληψίες που μέχρι σήμερα δυστυχώς συντηρούνται και διχάζουν το λαό.

Η εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης, Μουσικά θα υποστηριχτεί από επιλεγμένη μουσική του καταξιωμένου Κύπριου Μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη.  

2 Φεβρουαρίου 2015

Διάρρηξη κατοικίας στην Χλώρακα

Aπέσπασαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε χρυσαφικά
Διάρρηξη κατοικίας  στη  Χλώρακα καταγγέλθηκε σήμερα στην Αστυνομία Πάφου.
Σύμφωνα με την Αστυνομία η καταγγελία έγινε από το 35χρονο Κύπριο ιδιοκτήτη της ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέχρι σήμερα το πρωί και ενώ απουσίαζε από την οικία του,  άγνωστοι εισήλθαν σ’ αυτή και απέσπασαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε χρυσαφικά άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας, και τα χρηματικά ποσά των 3 χιλ. ευρώ και 8 χιλ. δολαρίων .
Μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου μετέβησαν στην σκηνή και από επιτόπιες εξετάσεις  που διενήργησαν  διαπίστωσαν πως οι δράστες πέτυχαν είσοδο από συρόμενη ξεκλείδωτη πόρτα.
Η Αστυνομία συνέλλεξε από την σκηνή διάφορα τεκμήρια με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών.


Πηγή «Φιλελεύθερος»