31 Μαΐου 2016

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Γραφει ο Κυριάκος Ταπακούδης

Ο Ιούνης είναι ο μήνας κατά τον οποίον ωριμάζουν τα μήλα, όπως λέει το σύστιχο, 
Ο Μάης με τα τριαντάφυλλα
Κι ο Ιούνης με τα μήλα
και ονομάζεται πρωτογιούνης έχοντας τη σημασία του προαγωγού, δηλαδή του πρώτου καλοκαιρινού μήνα.
Κατά την νύχτα της 6ης του μηνός Ιουνίου στον ουρανό εμφανίζεται ο αστερισμός της Οπλιάς, ή κατά άλλους Πλειάς, ή με τη σημερινή ορολογία, της Πούλιας. Μέχρι αυτής της ημερομηνίας πρέπει οι άνθρωποι να θερίσουν τα σπαρτά τους, ειδάλλως αν η Οπλειά τα ιδεί αυτά θα κασιάσουν και δεν θα θερίζονται εύκολα.
Ο αστερισμός της Πλειάς θεωρείται από τους γεωργούς και τους ποιμένες ως πολύ σημαντικός, διότι από την κίνηση του στον ουρανό προσδιορίζουν επ ακριβώς την ώρα κατά την διάρκεια της νύχτας.
Οι Πλειάδες κατά τη μυθολογία ήταν εφτά όπως και τα αστέρια του αστερισμού και ήταν κόρες του τιτάνα Άτλαντα και την ύπαρξή τους οι αρχαίοι Έλληνες εμπνεύσθηκαν από τον ομώνυμο αστερισμό, που στα νεότερα χρόνια έγινε γνωστός σαν Πούλια. Θεωρούνταν θεότητες των βουνών, και από την ένωση τους με το Δία, τον Ποσειδώνα και τον Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες.
Σχετικά πως οι Πλειάδες έγιναν αστερισμός, η μυθολογία αναφέρει ότι ο γίγαντας Ωρίωνας τις ερωτεύτηκε και τις καταδίωξε θέλοντας να τις κάνει δικές του, οπότε οι Πλειάδες μετά από πέντε χρόνια κατατρεγμού, κατέφυγαν στο Δία που τις έκαμε αστερισμό για να τις γλιτώσει. Ο Ωρίωνας όμως τις ακολούθησε στον ουρανό σαν αστερισμός κι αυτός, κι έτσι οι Πλειάδες που προπορεύονται μπροστά του στον ουρανό, πέφτουν στη θάλασσα για να του ξεφύγουν.
Ο αστερισμός των Πλειάδων χρησίμευε για τον καθορισμό των εποχών στην αρχαιότητα, γιατί η εμφάνισή του στην ανατολή γινόταν τέλη Μαΐου και ανήγγελλε την είσοδο του καλοκαιριού, ενώ η δύση του που προμήνυε την αρχή του χειμώνα. Θεωρείται ακόμη ως αστερισμός της αγάπης καθώς λέει και το δύστυχο:

Έτην Οπλιά π ανέφανε
τα άστρη της είναι εξι,
όποιος αγάπην αγαπά
να πάει να θκιαλέξει

Στις 24 του μήνα γιορτάζεται από την εκκλησια η μέρα του Αϊ Γιανιού του Λαμπροφόρου, ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο Πρόδρομος Ιωάννης ο  Βαπτιστής. Την νύχταν της παραμονής ο κόσμος συνήθιζε να ανάβει λαμπρατσιές μπροστά από τις πόρτες των οικιών τους, και οι νέοι περιδιάβαιναν τους δρόμους πηδώντας πάνω από αυτές τραγουδώντας:

Ψύλλοι, ψύλοι φύετε
τσιαί κορκοί ψοφήστε
γιατί ο Άης Γιάννης έρκεται
με την γεροματσούκαν
τσιαι ο Άης Πρόδρομος έρκεται
με  το κονταροξύλιν

Και όταν η φωτιά ημέρευε και πήγαινε να σβήσει, από αυτήν άνωθεν διασκέλιζαν οι γυναίκες και οι γέροντες.
Το πήδημα της φωτιάς, δεν είναι μόνο έθιμο της Κύπρου, αλλά και όλου του Ελληνισμού, καθώς και άλλων μή Χριστιανικών λαών. Η 6η Οικουμενική σύνοδος το θεώρησε ως αντιβαίνων την Ορθόδοξη θρησκεία και το απαγόρευσε θέτοντας ως τιμωρία τον αφορισμό όσων πολιτών και την καθαίρεση όσων κληρικών δεν εσυμμορφούντο, χωρίς όμως να επιτύχουν την εξάλειψη του. Το εθιμο εξακολουθούσε στα Κυπριακά χωριά και πόλεις ακόμη μέχρι πρώτινων λίγων δεκαετιών, οπότε με την απότομη ανάπτυξη του πολιτισμού και τον εύκολο πλουτισμό και την ευμάρεια, αφέθηκε να εκλείψει.
Στο τέλος του μήνα στις φωτιές του Αϊ Γιαννιού, ριχνόταν για να καεί το παραδοσιακό λουλούδινο στεφάνι το οποίο οι νοικοκυραίοι κρέμαζαν στα ανώγια των θυρών τους την 1η του Μάη.
Ακόμα την παραμονή τα Αϊ Γιανιού γινόταν η αναβίωση του Κλήδονα ενός εθίμου κατά το οποίον ελάμβανε χώρα μια λαϊκή μαντική διαδικασία σύμφωνα με την οποία
οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονταν σε ένα σπίτι όπου μια από αυτές της οποίας και οι δύο γονείς ήταν εν ζωή, αναλάμβανε να φέρει το αμίλητο νερό, δηλαδή εν όσο το κουβαλούσε από το πηγάδι δεν έπρεπε να ομιλεί, αλλά να τηρεί απόλυτη σιωπή. Γι αυτό συνήθιζαν να το κουβαλούν τη νύχτα ώστε να μην συναπαντούν κάποιο γνωστό  που θα τις χαιρετούσε. Ακολούθως το άδειαζαν σε ένα πήλινο  δοχείο στο οποίο η κάθε κοπέλα έριχνε κάποιο προσωπικό πολύτιμο αντικείμενο. Στη συνέχεια, ο Κλήδονας δηλαδή το πήλινο δοχείο, σκεπαζόταν με κόκκινο ύφασμα και κλειδωνόταν ώστε να μην ανοιχτεί από κανένα και παρέμενε όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων για να ξεστριστεί, δηλαδή υπό το φως των αστεριών και του φεγγαριού να αποχτήσει μαγικές ιδιότητες, ενώ οι κοπέλες πριν κοιμηθούν μελετούσαν τα παρακάτω λόγια:

Ριξε το βλέμμα σου φεγγάρι μου στο σκοτάδι απόψε σε καλώ,
για να σκορπίσεις το φως σου πάνω σε τούτο το νερό
Ξορκισμένο να ναι από κακό, κι ευλογημένο μόνο με το καλό. 
Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ' Αγιαννιού τη χάρη,
κι όποια έχει καλό ριζικό να δώσει να τον πάρει.

Το άνοιγμα του κλήδονα γινότανι το πρωί που έβγαινει ο ήλιος. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή οι κοπέλες βλέπουν στα όνειρα τους τον μελλοντικό τους σύζυγο.


Το φεγγαρόνερο που φτιαχνόταν από το αμίλητο νερό το χρησιμοποιούσαν κατά παντός μαγικού καιρού. Ξέπλεναν τα σώματα των νεογνών, έπλεναν όλο το σπίτι ώστε να μην τους πιάνει το μάτι και η γρουσουζιά, ακόμα δια του ραντίσματος να ψοφούν οι ψύλλοι και οι κορκοί, και τέλος οι πεφωτισμένες έβαζαν φεγγαρόνερο σ' ένα δοχείο κι άναβαν γύρω του κεριά, ώστε να δουν οράματα και τα μελλούμενα. 

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Η Σοφία Θεοδώρου Σοφοκλέους 79 ετών, σύζυγος του τελευταίου εκ Χλώρακας εναπομείναντος εν ζωή βετεράνου του Β΄ παγκοσμίου πολέμου Θεόδωρου Σοφόκλη, απεβίωσε ένεκα της επαράτου ασθένειας, από την οποία έπασχε τους τελευταίους 6 μήνες. Η κηδεία θα τελεστεί στον ιερό ναό της Παναγίας Χρυσοαιματούσης την Πέμπτη. Οι οικείοι της θα δεχτούν συλλυπητήρια στον ναό η ώρα 14,00 έως 15:00, και θα ακολουθήσει η νεκρώσιμος τελετή.

Αντί στεφάνων, προτειμούνται εισφορές στον Αντικαρκινικό σύνδεσμο

30 Μαΐου 2016

ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ με επιτυχία περάτωσε τον φετινό κύκλο λειτουργίας της, και σε μια τελευταία παράσταση για την χειμερινή σαιζόν, το Σάββατο που πέρασε έκλεισε τις πόρτες της με τις Live παραστάσεις. Αποχαιρετώντας τους εκλεκτούς πελάτες που τίμησαν την μπουάτ με την συνεχή στήριξη τους, υπόσχεται πως στην ερχόμενη χειμερινή σαιζόν, θα επιδιώξει με νέα ποιοτικά προγράμματα να συνεχίσει την διαχρονική πορεία της στα μουσικά δρώμενα του τόπου.

Εκ της διευθύνσεως,
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

28 Μαΐου 2016

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ-άρθρο

Στη Κύπρο ο τουρισμός έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με το ωραίο κλίμα και τις καθαρές θάλασσες. Στη Χλώρακα υπάρχουν περιπου 10 ξενοδοχεία που όταν γεμίζουν, πολλά έχει να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα. Μπορούμε ως αρχές και ως κάτοικοι να ενεργήσουμε με τρόπο που αυτό να συμβαίνει, ώστε έτσι να υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Οι τουρίστες να χαίρονται, να μας διαφημίζουν και να μας ξανάρχονται. Οι ξενοδόχοι να αμείβονται και να πληρώνουν τις οφειλές τους στην κοινότητα, και οι κάτοικοι να μπορούν να επενδύουν στον τουρισμό.
Ο τουρίστας ευκολότερα θα διαλέξει τον τόπο μας αν εδώ συναντήσει ένα προσεγμένο περιβάλλον που είναι φυσική και απαραίτητη προϋπόθεση για όμορφες διακοπές. Αν βρει άγρια φύση και βλάστηση, μονοπάτια της φύσης και πάρκα. Καλά ξενοδοχεία και παραλίες, καλές υπηρεσίες και κέντρα αναψυχής. Καλές υποδομές, αξιοθέατα και φιλοξενία. Πολλά από αυτά τα έχουμε, είναι μέρη που μπορούν να κρατήσουν τους επισκέπτες περισσότερες μέρες, που θα τους προσφέρουν κάτι διαφορετικό από μια ομπρέλα στις παραλίες, κοκτέιλς στην πισίνα και ένα καλό δωμάτιο σε ένα καλό ξενοδοχείο. 
Διαθέτουμε ωραίες παραλίες, κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία και άλλα ωραία πραγματα που άμα τα αξιοποιήσουμε, πολλούς θα μπορούσαν να ελκύσουν. Διαθέτουμε θέατρο, αρχαίες εκκλησίες, παραλιακούς πεζόδρομους. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να καλωσορίσουν και να εξυπηρετήσουν τους ξένους επισκέπτες. Διαθέτουμε πολιτισμό, παράδοση, ποιότητα, υπηρεσίες, ιστορία.
Με την προστασία του περιβάλλοντος και με την ενίσχυση του, με τους πολλούς δημόσιους χώρους πρασίνου που διαθέτουμε και με την κατασκευή του μεγάλου πάρκου στη περιοχή ΠΑΡΑΚΑΣ, μπορούμε να έχουμε πράσινο τουρισμό. Με τις βαθιές καθάριες θάλασσες και τα αρχαία πήλινα αντικείμενα που ευρίσκονται κατάσπαρτα στις θάλασσες μας, μπορούμε να έχουμε καταδυτικό τουρισμό. Με το θέατρο που αξιωθήκαμε να κτίσουμε μπορούμε να διοργανώσουμε παραστάσεις φίλιες προς τους επισκέπτες ώστε να γίνει πόλος έλξης για πνευματικούς ανθρώπους ντόπιους και ξένους. Τώρα επίσης με την λειτουργια κέντρου αναψυχής στο πάρκο του Πάρακα ένα τόπο που διαθέτει πανοραμική θέα με όλη τη θάλασσα της Μεσογείου να απώνεται κάτωθεν του γκρεμμού, καθώς με το ανεπανάληπτο θέαμα όταν ο ήλιος γέρνει να δύσει, είναι όλα αυτά στοιχεία που εύκολα έλκουν επισκέτες στην κοινότητα.
Είναι αυτά μερικά επιχειρήματα που μπορούν να είναι απάντηση στο ερώτημα γιατί να μας προτιμούν οι τουρίστες. Είναι και άλλα που μπορούμε, όπως να φιλοξενήσουμε συνέδρια, να διαφημίσουμε την ιστορία μας και το  μουσείο αγώνος, να φτιάξουμε λαογραφικό μουσείο, να διαμορφώσουμε την κεντρική πλατεία, να επισκευάσουμε και να φωτίσουμε τους δρόμους που οδηγούν στις παραλίες.
Δημιουργώντας αυτές τις υποδομές, καθώς επίσης και ειδικό φορέα διαχείρισης και διαφήμισης, θα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και ο τόπος μας θα μπορούσε να ξεχωρίσει, να ευημερήσει και να παράξει εισόδημα και πλούτο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

25 Μαΐου 2016

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

Ο απλός λαός έχει μάθει πως ζωή χωρίς ρουσφέτι δεν γίνεται. Του έχει γίνει βίωμα, το πιστεύει και το γυρεύει. Φυσικά παραδέχεται πως είναι λάθος, όταν όμως το ζητούν άλλοι. Όταν διενεργείται για τον ίδιο το δικαιολογεί ως κληροδότημα των προγόνων του.
Ναι, εδώ θέλω να καταλήξω στους προγόνους μας, που για χιλιάδες χρόνια ως ανελεύθεροι και υποταγμένοι έμαθαν να σκύβουν το κεφάλι και να παρακαλούν για το αυτονόητο. Κατάφεραν να εμπεδώσουν το ρουσφέτι ως επίτευγμα, κατάφεραν να το αναγάγουν ως πρώτιστη ανάγκη για την καλυτέρευση της ζωής του. Ενσωματώθηκε στο DNA του καθενός και υποβόηθησε τα μέγιστα στη χαλάρωση των αντιστάσεων. Πίστεψε ο πολίτης πως με τη δουλικότητα και το προσκύνημα επιτυγχάνει το στόχο του. Αυτό συνέβαινε παντοτινά, και μια λογική εξήγηση, είναι η καταπίεση και ο εξαναγκασμός που δέχονταν οι Ελληνικοί πληθυσμοί από τους αιώνιους κατακτητές της νήσου. Όμως τώρα, γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν έχουμε κατακτητές να μας εξαναγκάζουν να τους προσκυνούμε. Αντί λοιπόν αυτούς, τώρα ο Έλληνας εκλιπαρεί το κάθε κόμμα και τον κάθε βουλευτή ή πολιτικάντη για ρουσφέτι. Για οποιοδήποτε ρουσφέτι. Για μια απλή θέση εργασίας, για ιατρική περίθαλψη, ακόμα και για έκδοση κυβερνητικών πιστοποιητικών.
Συνήθισε να ζητά ρουσφέτια και μετά να κατηγορεί την κοινωνία και τα κόμματα, για την αδικία που υπάρχει. Αρέσκεται να ρίχνει τις ευθύνες στους πολιτικούς και σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό του, χωρίς να παραδέχεται πως έμμεσα αυτός ευθύνεται που τους υποστηρίζει και τους αναδεικνύει στις θέσεις τους. Φτάνει να επιτύχει το συμφέρον του, και δεν ενδιαφέρεται αν το έχει αποκτήσει εις βάρος άλλων, χωρίς να νοιάζεται για την αδικία και τα αίσχη που συμβαίνουν στους διπλανούς του.
Είναι ραγιάς γιατί με ένα ξεροκόμματο που του προσφέρουν, δεν αντιδρά στις αδικίες γύρω του. Γιατί βλέπει τη χώρα του να πτωχεύει κυρίως ένεκα του ρουσφετιού, και ακόμα επιμένει να το αποζητά. Γιατί αποποιείται τις δικές του ευθύνες και τις ρίχνει στους πολιτικούς.
Είναι ραγιάς γιατί για το δικό του καλό, καταπατά κάθε έννοια δικαίου, αξιοκρατίας και ισονομίας έναντι των άλλων.
Οι διάφοροι κατακτητές βρήκαν ένα εύκολο τρόπο για να έχουν τους υπόδουλους Έλληνες υπάκουους. Τους έδιναν ψίχουλα δια του ρουσφετιού, έτσι που τους έκαναν να πιστεύουν ότι παραμένοντας ήσυχοι, είχαν «μέσον». Έτσι με τον καιρό εκπαίδευσαν τους πολίτες να είναι υπάκουοι και φρόνιμοι Ραγιάδες. Και έμαθαν οι ραγιάδες Έλληνες, με ένα ξεροκόμματο να αποδέχονται τη σκλαβιά και τη μιζέρια.
Το κύριο ερώτημα όμως ακόμα παραμένει. Πως ύστερα από 55 χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας, ισχύει το ίδιο; Πως ακόμα ο Κυπριακός λαός μετά τη μεγάλη οικονομική πτώχευση μένει σιωπηλός χωρίς αντίδραση; Πως ακόμα ψηφίζει τους ίδιους, αυτούς που ονομαστικά προκάλεσαν τόση μεγάλη καταστροφή;  
Η απάντηση είναι εύκολη. Όλα τα κόμματα, όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι βουλευτές και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που τους βοηθούν, καλά γνωρίζουν πόσο ευάλωτος είναι ο λαός στο ρουσφέτι, και πόσο εύκολα παρασύρεται με αυτό, ώστε με υποσχέσεις και ψίχουλα που τους δίνουν, τους έχουν ραγιάδες γονατισμένους να τους εκλιπαρούν, να τους υποστηρίζουν και να τους ψηφίζουν.

Δυστυχώς, αυτή είναι η μοίρα αυτού του λαού και το μέλλον του προδιαγεγραμμένο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

 ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ (1905 - 1983)


Πλοίαρχος Ε.Ν., Γνωστός από την δράση του κατά τον  β΄ παγκόσμιο πόλεμο στην υπηρεσία "διαφυγών και δολιοφθορών της Εθνικής Αντίστασης". Ήρωας του εθνικοαπελευθερωτικού  αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων (1954-1959). Ιστορική παρέμεινε η απάντηση που έδωσε στο Αγγλικό δικαστήριο: "Ως Έλλην έπραξα το καθήκον μου. Είχα ιεράν υποχρέωσιν  να βοηθήσω τα αδέλφια μου της νήσου Κύπρου".    

Η μυστική επιτροπή αγώνα Αθηνών που οργάνωσε και  διεύθυνε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, έστειλε τα καΐκια «Σειρήν» και «Άγιος Γεώργιος» φορτωμένα όπλα και πυρομαχικά με καπετάνιο τον Ευάγγελο Κουταλιανο στα παράλια της Χλώρακας για να χρησιμοποιηθούν για την έναρξη του μεγάλου αγώνα. Σε μια από τις αποστολές, ύστερα από προδοσία το καΐκι ‘Άγιος Γεώργιος» μαζί με το πλήρωμα του συνελήφθηκε από τους Άγγλους.
Την ομάδα των Κυπρίων αγωνιστών αποτελούσαν ο ομαδάρχης Κώστας Λεωνίδα αργότερα Παπακώστας, οι Χριστακης Εύζωνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, Νικόλας Μαυρονικόλας, Μιχαλάκης Παπαντωνίου, Νικόλας και Χριστόδουλος Πανταράς, και ο Σωκράτης Λοιζιδης οι οποίοι και αυτοί μαζί συνελήφθησαν.
Ο καπετάνιος Ευάγγελος Κουταλιανος από τη Σαλαμίνα Ελλάδος και οι συναγωνιστές του, γι αυτή τους τη δράση τιμούνται από φορείς και οργανώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
Στη γενέτειρα του όμως Σαλαμίνα, κάθε χρόνο οι τοπικές αρχές οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση για να τον τιμήσουν γι αυτή του τη δράση, καθώς και για τον αγώνα του εναντίον των Γερμανών στον Παγκόσμιο πόλεμο.

Συνήθως ένας εκ των επισήμων προσκεκλημένων ομιλητών στην εκδήλωση, είναι ο κοινοτάρχης Χλωρακας Κλεόβουλος Παπακώστας ο οποίος είναι υιός του Παπακώστα Λεωνίδα πρώτου ομαδάρχη της ΕΟΚΑ ο οποίος ανέπτυξε αξιόλογη δράση κατά την πρώτη οργάνωση του αγώνα σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Κοντακιανό, μέχρι τη σύλληψη τους και τη φυλάκιση τους.

24 Μαΐου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δήμητρα Σωκράτους παρουσιάζει το βιβλίο της ‘Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ’σε εικονογράφηση της εικαστικού Δρος Στέλλας Καραγιώργη, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία) στη Λευκωσία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Παρουσιάζειμέσα από συμβολισμούς, φαντασία, θετικότητα, χιούμορκι ευαισθησία τηναναζήτηση της παιδικής αλήθειας και το χτίσιμο της κατανόησηςκι ενδυνάμωσης γύρω από τοθέμα του παιδικού καρκίνου.Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Το βιβλίο παρουσιάζει ο ποιητής και συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Τάσος Αριστοτέλους. Τη βιβλιοπαρουσίαση χαιρετίζουν η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, Δρ. Κώστας Κατσώνης. Το πρόγραμμα παρουσιάζει η εκπαιδευτικός και θεατροπαιδαγωγός, κα Άννα Ηλία και περιλαμβάνει αντιφώνηση από τη συγγραφέα, τραγούδια από την Παιδική Χορωδία του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυμπιών υπό τη διεύθυνση της μαέστρου καςΣταυρίναςΜιχάλαΧαπέσιη και δρώμενο από τον ηθοποιό MohammedAwwad(Ομάδα Δραματοποιημένης Αφήγησης Πλαστελίνη).  
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πραγματοποιείται με τηνυποστήριξητου Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του προγράμματος Πρωτοβουλίες Νέων, του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυμπιών, της Ομάδας Δραματοποιημένης Αφήγησης Πλαστελίνη, της ANTAMOSIS, των ViennaBakeriesκαι του Οινοποιείου Vasilikon.
Είσοδος ελεύθερη.
Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθεται για την ευγενική παραχώρηση βιβλίων σε φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες.
Για πληροφορίες: 96 21 99 21 και στο facebook ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:
Η μικρή ηρωίδα, η Μαίρη, αναρωτιέται διαρκώς γιατί και πού και πώς και πότε βρέθηκε ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Να το κατανοήσει. Μ’ οδηγό και συνοδό της τη Ζέλεια, μια στρουμπουλή κυρία, το αναζητά περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς. Κάθε πλάσμα που συναντά τής προσφέρει τις γνώσεις και το φως του, βοηθώντας την να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Να τον αγαπήσει. Θα έρθει άραγε η στιγμή ν’ ανταμώσει με το Λευκό της Μπιζέλι; Και τότε, τι;
Μια ιστορία για τη δύναμη, το θαύμα και την αγάπη της καρδιάς.
Δήμητρα Σωκράτους (συγγραφέας)
Η Δήμητρα Σωκράτουςείναι εκπαιδευτικός,εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού κι εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης. Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε διάφορους  κοινωνικοπολιτιστικούςοργανισμούς και ομάδες νεολαίας. Εμψυχώνει βιωματικά εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες με θέμα τη διαπολιτισμικότητα, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συναισθηματική αγωγή. Διοργανώνει παραστάσεις, καλλιτεχνικά φεστιβάλ και θεατρικά δρώμενα (streetevents). Σκηνοθετεί παιδικές παραστάσεις, αφηγείται ιστορίες, συντονίζει κι εμψυχώνει δικοινοτικά πρότζεκτ και εργαστήρια.
Διετέλεσε συν-Συντονίστρια του ΚυπριακούΔικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (ECPYN) όπως και Συντονίστρια του Εργαστηρίου‘Νεολαία και Πολιτισμός’ του ΠΑΦΟΣ2017, στη φάση διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.Πέραν του αριστείου επίδοσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έλαβε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας (2005). Σύντομο βίντεο με τίτλο ‘AportraitofDemetra’ για την εθελοντική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το ‘Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011’.
Γράφει ιστορίες για παιδιά και ποίηση από το 2001. Της απονεμήθηκε το Βραβείο στον Διαγωνισμό ποίησης στη μνήμη Ευγενίας Παλαιολόγου-Πετρώνδα για την ποιητική της συλλογή ‘Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη’ για παιδιά (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, 2016). Πήρε το Α’ Βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. (‘Επλάνεψες με Μάνα μου’, στιχουργός, 2008). Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ για μεγάλα παιδιά, αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

Στέλλα Καραγιώργη (εικονογράφος)
Η Στέλλα Καραγιώργη είναι εικαστικός κι ερευνήτρια. Έχει κάνει σπουδές στην Τέχνη και Ιστορία της Τέχνης σε διδακτορικό επίπεδο. Το έργο της εστιάζεται στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου και την εφαρμογή των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχετύπων στη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Διερευνά τους παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Η Στέλλα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εργαστηρίων και στην προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

23 Μαΐου 2016

ΑΡΘΡΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ: ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ

Ο απλοί άνθρωποι έχουν μάθει στη ζωή να σκύβουν το κεφάλι, να μην αντιστέκονται και να υπομένουν ότι τους επιβάλλουν οι διοικούντες. Ζουν οι πλείστοι ως ανελεύθεροι και δουλοπάροικοι, υποταγμένοι και αφημένοι στις ορέξεις των ηγετών τους.

Με χαλαρωμένες αντιστάσεις και πολλή δουλικότητα τους προσκυνούν ως αφέντες, και υπακούουν στους όποιους ανίερους νόμους τους επιβάλλουν.
Κατάντησαν υποτακτικοί, κατάντησαν ραγιάδες. Η απόλυτη υπακοή τους έγινε βίωμα και αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, τους έγινε κουλτούρα που ως κακό συνήθειο φέρουν πλέον στο DNAτους, κληροδοτώντας το στις επόμενες γενιές.  
Αυτό συνέβαινε παντοτινά στους λαούς, και καθώς η καταπίεση και ο εξαναγκασμός που δέχονταν ως απλοί πολίτες, και σίγουροι για την μαύρη τους μοίρα, στωικά πάντα περίμεναν πότε θα τους λείψει η άχαρη ζωή για να αναπαυθούν και να ησυχάσουν.
Αφήνοντας τους ένα ξεροκόμματο απλά για να διαβιούν, και τιμωρώντας τους ανυπάκουους, οι διάφοροι βασιλείς και βουλευτάδες, τους εκπαίδευσαν να παραμένουν ήσυχοι και φρόνιμοι ραγιάδες.
Τους εκπαίδευσαν να αποποιούνται των ευθυνών τους, να μην ξεσηκώνονται και να μην επαναστατούν. Τους έκαμαν να πιστέψουν πως έτσι πρέπει να γίνεται, και πως έτσι τόχει η μοίρα τους.
Έτσι έμαθαν οι απλοί πολίτες να είναι ραγιάδες και να μην αντιδρούν στις αδικίες γύρω τους. Έμαθαν να βλέπουν την καταστροφή τους και πάλιν να σιωπούν, καθώς τους έγινε συνηθιο και στάση ζωής.
Αντί να διεκδικούν, να ζητούν και να απαιτούν τα δίκαια τους, λούφαξαν και σιώπησαν ελπίζοντας μόνο σε ένα θαύμα, σε έναν ουρανοκατέβατο σωτήρα.
Αντί να βροντοφωνάζουν και να διεκδικούν τα αυτονόητα, κατάντησαν ανθρωπάκια αφημένα παντοτινά στη μίζερη και άχαρη ζωή τους, πιστεύοντας ακράδαντα πως άλλη επιλογή δεν έχουν.
Είναι λοιπόν οι πλείστοι λαοί ραγιάδες, γιατί έμαθαν να ανέχονται τους όσους προύχοντες που χωρίς αιδώ καταπατούν κάθε έννοια δικαίου, αξιοκρατίας και ισονομίας.
Είναι η μοίρα των λαών δυστυχώς αυτή, καιι το μέλλον τους προδιαγεγραμμένο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης. Νέος βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου

Ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είναι ο νέος βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου, αφού κατάφερε και κέρδισε τον βασικό αντίπαλό του, το πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού κόμματος Αντώνη Αντωνίου.

Ο Πάμπος Πιττοκοπίτης 
  • Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίνεια της Πάφου και κατοικεί στη Χλώρακα.
  • Είναι παντρεμένος με την Χρήσω Καραμανλή και έχουν τρεις θυγατέρες.
  • Σπούδασε στη Γεωπονοδασολογική Σχολή του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Ακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων  στο Leicester University.

21 Μαΐου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΕΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ


Ακούω στα καφενεια και στις πλατείες τους απογοητευμένους, τους απελπισμένους και τους αγανακτισμένους πολίτες που δεν πιστεύουν πια στα μπλε και κόκκινα συνθήματα, τα κομματικά λάβαρα και τα πανό, τις γραμμές των κομμάτων και τους ψεύτικους φωστήρες, βλέπω στα μάτια τους θλίψη, πίκρα, απόγνωση, βλέπω τα θρυμματισμένα τους όνειρα.
Βλέπω αυτήν την  αγανάχτηση στους ανθρώπους η οποία προκύπτει κυρίως όταν υπάρχει φτώχια και καταπίεση.
Στον τόπο μας η οικονομική κρίση έχει φτάσει στα όρια, το 50% του πληθυσμού, όλοι δηλαδή οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δυσπραγούν, και αντί να βλέπουμε περισυλλογή από τους κρατούντες, τους παρακολουθούμε να εχουν μια ατολμία να επέμβουν για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα. Εξ όσων Ιδιωτικών υπαλλήλων έτυχε να εχουν ακόμα τες δουλειές τους, οι μισθοί τους εχουν μειωθεί κατά 40% περιπου, αλλά καμιά συντεχνία δεν αντέδρασε, ούτε φώναξε για τα συμφέροντα τους σε αντίθεση με τα όσα πράττουν για τους δημοσίους υπαλλήλους με τους παχουλούς μισθούς.
Η οικονομία της Κύπρου είναι πολύ μικρή, έτσι που τα προβλήματα διορθώνονται εύκολα και απλά. Είναι φανερό ότι τον πλούτο του κράτους τον νέμονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι ίδιοι το γνωρίζουν, και όλοι τους δεν φέρουν ένσταση στη μείωση των απολαβών τους εάν αυτό σημαίνει τη σωτηρία της πατρίδας μας. Όλοι ακόμα γνωρίζουν ότι με μια μείωση κατά 25% των απολαβών τους, όλα διορθώνονται.
Το πρόβλημα που προκύπτει στη λύση του προβλήματος, είναι ως συνήθως ότι συμβαίνει στους Έλληνες, δηλαδή οι σπουδαίοι αρχηγοί μας. Που δεν τολμούν να προχωρήσουν σε τομές, που φοβούνται τους αρχηγίσκους των συντεχνιών, που τάσσονται με τους έχοντες αντί με το λαό, μόνο γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους..
Ποιος θα διορθώσει όμως τον τόπο από το άγος και την αδικία που προκάλεσαν οι κατά συρροή
 μικροί και μεγάλοι άρχοντες του λαού; Αυτους που ο λαός εμπιστεύτηκε να κυβερνούν, να ψηφίζουν νόμους, και να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και να προστατεύουν τους αδύνατους;
Τη δημοκρατία μας, απέδειξαν όλες οι κυβερνήσεις από την ίδρυση της, ότι δεν μπορούν να την διαφυλάξουν, ούτε να την εμπεδώσουν. Είχαμε κατά καιρούς πολλές ευκαιρίες για διάσωση του τόπου μας, και άλλες πολλές για να καταστούμε ένας λαός εν συνεχή ευημερία και πρόοδο. Οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί και τα κόμματα όμως, επέτρεψαν με την ανοχή τους και τες ενέργειες τους να υπάρχουν και να δρούν σε όλα τα επίπεδα της Κυπριακής ζωής οι κλίκες και οι ημέτεροι, με αποτελεσμα να ευρισκόμαστε σήμερα στη δεινή και επικίνδυνη θέση σαν ένας λαός καταδικασμένος χωρίς οράματα και προοπτικές.
Μπορούμε άραγε να αναστήσουμε και να κάνουμε καλύτερη αυτήν την λαβωμένη δημοκρατίας μας; Να απαλλαγούμε από τους Μικρούς πολιτικούς, να βρούμε νέους αρχηγούς όπως τον Βενιζέλο, τον Τσε και τον Λένιν; Να ξαναχτίσουμε τη καημένη και χρεοκοπημένη μας πατρίδα, να νιώσουμε υπερήφανα που είμαστε Έλληνες, να βάλουμε τέλος στην ασύδοτη κομματοκρατία και στα άσυλα των ισχυρών, και την εκμετάλλευση των αδυνάτων;
Δεν είναι λογικό, ούτε επιτρεπτό να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης.

Είμαστε ένας Λαός ικανός, μια επιτυχημένη κοινωνία που μπορεί να εμπεδώσει μια γνήσια δημοκρατία, μέσα από την οποία να ξεπηδήσουν οι λαϊκοί εκείνοι ηγέτες που θα είναι εμπνευσμένοι αρχηγοί, που θα συνενώννουν αντί να διαιρούν, και που θα οδηγήσουν το λαό σε μια νέα καλύτερη εποχή.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ


19 Μαΐου 2016

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ



Εργογραφία
(2016) Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι
(2008) Επλάνεψες με Μάνα μου - Α’ Βραβείο στον 17ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. (στιχουργός)

Η Δήμητρα Σωκράτους κατάγεται από τη Χλώρακα και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Ασχολείται με την αφήγηση ιστοριών, τη σκηνοθεσία παιδικών παραστάσεων, τον συντονισμό κι εμψύχωση δικοινοτικών πρότζεκτ κι εργαστηρίων.
΄Έχει λάβει αριστεία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου 2005 και University of Warwick UK 2008), επίσης έλαβε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2005). Γράφει ιστορίες για παιδιά και ποίηση από το 2001. Πήρε το Α’ Βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. (‘Επλάνεψες με Μάνα μου’, στιχουργός, 2008).

Το βιβλίο για μεγάλα παιδιά ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια το οποίον και έτυχε επιτυχίας και μεγάλης προβολής από πολλά ΜΜΕ της Κύπρου και του εξωτερικού, καθώς και από έγκυρες ιστοσελίδες στο Ίντερνετ.

17 Μαΐου 2016

ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ ΕΙΣ ΧΛΩΡΑΚΑΝ

Τις λίγες προηγούμενες  μέρες που πέρασαν, στη Χλώρακα απεβίωσαν δυο καλοί κάτοικοι σχετικά σε νέα ηλικία.

Ο Διογένης Χριστούδιας 66 ετών ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο τους τρεις τελευταίους μήνες μετά από πτώση του και τραυματισμό στο κεφάλι, απεβίωσε και η ταφή του έγινε το Σάββατο.

Η Ηρούλλα (Αυξέντη) Α. Μαρτέζου ηλικίας 67 ετών, μετά από μακροχρόνια πάλη με την επάρατο νόσο, απεβίωσε εις Αθήνας όπου διέμενε οικογενειακώς, και η σωρός της θα μεταφερθεί στη γενέτειρα της Χλώρακα όπου την Τετάρτη θα γίνει η ταφή της.

Στις οικογένειες τους, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας.

14 Μαΐου 2016

Η Τασούλλα Ιωάννου Τσαππή είναι υποψήφια βουλευτής Πάφου για το Μάιο του 2016


Η Τασούλλα Ιωάννου Τσαππή είναι υποψήφια βουλευτής Πάφου για το Μάιο του 2016. Γεννήθηκε το 1966 στην επαρχία Πάφου και απο το 1994 εργάζεται στο λογιστικό τμήμα της οικογενιακής εταιρείας (Metaltec Ltd). Παράλληλα είναι γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής ΣΥΜΑΙΑ (Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων) και στη πορεία ορίστηκε Πρόεδρος του κοινωνικού κινήματος ΣΗΜΑΙΑ. Σαν ενεργό μέλος της κοινωνίας, με την εκλογή της εχει στόχο αρχικα την βελτείωση και την ανάπτυξη με σκοπό την ριζική αλλαγή του τόπου μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

11 Μαΐου 2016

Επιτυχία Μουσικού Λυκείου Πάφου στην 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Μουσικής-Βραβεύτηκαν και μαθητές εκ Χλώρακας

Το  Μουσικό Λύκειο Πάφου με ιδιαίτερη περηφάνια εκφράζει τα θερμά  του συγχαρητήρια στους μαθητές του που εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο στην 3η  Διεθνή Ολυμπιάδα Μουσικής που πραγματοποιήθηκε  στη Λιθουανία στις 28-30 Απριλίου 2016.  Οι μαθητές Μαρία Χριστίνα Τσιακούρμα, Στέλλα Χέλεν Κωνσταντινίδου και Σάββας Χρυσοστόμου απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές και ψηλές βαθμολογίες στην ερμηνεία και σύνθεση τραγουδιού! Ο μαθητής μας Σάββας Χρυσοστόμου πήρε το Βραβείο του Καλύτερου Ερμηνευτή  καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία αυτή! Και στους τρείς μαθητές απονεμήθηκε το Χάλκινο Μετάλλιο για τις επιδόσεις τους σε όλες τις κατηγορίες. Τα παιδιά με το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά τους ανέδειξαν το σχολείο και τη χώρα μας σ’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.  Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στο μαθητή μας Χρυσοβαλάντη Σταύρου που συμμετείχε στα τραγούδια παίζοντας βιολί και  κρητική λύρα. Σ΄ αυτήν την επιτυχημένη προσπάθεια συνέβαλε σημαντικά και ο καθηγητής Φωνητικής του Μουσικού Λυκείου Πάφου Μάριος Ανδρέου που συνόδευσε τα παιδιά στην Ολυμπιάδα, τα προετοίμασε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και τους συνόδευσε στο πιάνο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους συμπαραστάτες της συμμετοχής μας που ήταν η Σύμβουλος Μουσικής του Υπουργείου Παιδείας  και Πολιτισμού, Χρυσάνθη Γρηγορίου, η επιθεωρήτρια Μουσικής Μέσης Εκπαίδευσης Γεωργία Κυριακίδου, ο Διευθυντής του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Ανδρέας Ιωσήφ, οι καθηγητές του Μουσικού Λυκείου Σωκράτης Τερπίζης, Ισαβέλλα Χριστοφίδου, ο
Σύνδεσμος Γονέων του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και η Μουσική Στέγη Πάφου. 

10 Μαΐου 2016

ΠΛΗΘΩΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Στις κάλπες προσερχόμαστε εντος ολίγων ημερών, για την ανάδειξη της νέας βουλής της  χώρας. 
Οι υποψήφιοι πολλοί, ωστόσο μεγάλος συνωστισμός τέτοιων παρατηρείται στην κοινότητα της Χλώρακας ενός μικρού χωριού, που οι υποψήφιοι της διεκδίκησης για την Πάφο ανέρχονται σε πέντε.
Η  Άννα Παπαντωνίου η οποία πρόκειται να αποσπάσει πολλούς ψήφους καθώς κατάγεται από πολύ μεγάλη οικογένεια, ο Μάριος Βασιλείου νυν κάτοικος Χλώρακας αμφότεροι του ΕΛΑΜ,
ο Κωστάκης Κωνσταντίνου υποψήφιος του ΔΗΣΥ με καταγωγή από τη Χλώρακα που από τους πλείστους θεωρείται φαβορί, ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης που είναι νυμφευμένος και κάτοικος εις Χλώρακαν τον οποίον πολλοί θεωρούν επίσης φαβορί, και η Τασούλα Τσαπή η οποία κατέρχεται με το κόμμα της ΣΗΜΑΙΑΣ προσδοκώντας να αποσπάσει ψήφους από τους αγανακτισμένους πολίτες.  
Κάποιοι αναλύοντας την πολιτική κατάσταση, προβλέπουν πως στην Πάφο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκλογής υποψηφίου από το ΕΛΑΜ το οποίον διεκδικεί τις εκλογές με πολύ αξιόλογα πρόσωπα των οποίων το κύρος, η εντιμότητα και το ήθος, είναι αδιαμφισβήτητα από όλους τους χώρους καθώς και από τα πλείστα κόμματα.
Στη Χλώρακα η προεκλογική εκστρατεία κύλησε ομαλά με τους υποψήφιους να παρελαύνουν στην κοινότητα σχεδόν καθημερινά και να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, και με όλους να ισχυρίζονται ότι είναι οι καταλληλότεροι για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά και της εμπέδωσης της ισονομίας και του αισθήματος του δικαίου.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

5 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καθαρισμός Οικοπέδων και τεμαχίων στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας για το έτος  2016 .

Το Κοινοτικό  Συμβούλιο  Χλώρακας ειδοποιεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων  και τεμαχίων γης, που βρίσκονται εντός της περιοχής του Κοινοτικού Συμβουλίου  Χλώρακας,  όπως μέχρι τις 31 Μαΐου 2016  προχωρήσουν  σε καθαρισμό αυτών, από χόρτα, άχρηστα υλικά ή  και  άλλα σκύβαλα.

Μετά το τέλος Μαΐου το Κ.Σ.Χλώρακας με συνεργείον του θα προχωρήσει σε καθαρισμό όσων από τα οικόπεδα ή τεμάχια δεν  έχουν καθαρισθεί  και θα προχωρήσει  σε  χρέωση των ιδιοκτητών  αυτών. Το ποσόν χρέωσης καθορίζεται στα  € 40,00  για κάθε οικόπεδο (σε οικιστικό τεμάχιο για σκοπούς ανεύρεσης του αριθμού των οικοπέδων διαιρείται το εμβαδόν του τεμαχίου δια 520 τετραγωνικά μέτρα— εμβαδό ενός οικοπέδου)
Αγροτεμάχια θα χρεώνεται το κόστος χρέωσης οργώματος –από τρακτέρ και καθορίζεται σε € 40,00  τα 1000 τ.μ.

Στις περιπτώσεις χρέωσης θα ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα για είσπραξη των εξόδων  από τους ιδιοκτήτες, μη αποκλειομένων και των δικαστικών μέτρων.

'Οσοι από τους ιδιοκτήτες έχουν καθαρίσει τα οικοπέδα ή οργώσει τα αγροτεμάχια τους  να ενημερώσουν  σχετικά  το Κ.Σ. Χλώρακας .

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σε τεμάχια ή οικόπεδα εκτός των χόρτων, επιπρόσθετες ακαθαρσίες ( άχρηστα υλικά ) θα επιβαρύνονται επιπρόσθετα ποσό ανάλογα με τα έξοδα του συνεργείου.

Θα γίνει  προσπάθεια για αποστολή και σχετικών επιστολών προς ιδιοκτήτες. Όσοι  ιδιοκτήτες δεν πάρουν επιστολή, θεωρήσουν την παρούσα ειδοποίηση σαν προσωπική. Για οποιαδήποτε πληροφορίες παρακαλώ αποτείνεσθε στα Γραφεία του Κ.  Συμβουλίου τηλ. 26 273721 .



Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας    05 Μαΐου 2016. 

Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ξεδώσουν, να χορέψουν, να ακούσουν μουσική, τέλος πάντων να διασκεδάσουν. Οι πελάτες έχοντας διαφορετική  αφετηρία προσέγγισης της έννοιας της διασκέδασης, κατά μεγάλο βαθμό συνωστίζεται ομαδικά στα μοδάτα στέκια που εκπέμπουν μουσική της σύγχρονης επικρατήσας τάξης, την οποία τα συστημικα ΜΜΕ εμπεδώνουν συστηματικά και εντέχνως στις μάζες των πληθών.
Σήμερα βιώνοντας την εποχή των clubs, κάθε παλιά δομή τα νύχτας έχει χαθεί, ενώ τα κομπιούτερ των dj καθώς και οι τραγουδιστές με την play back συνοδεία μουσικής, εκπέμπουν σύγχρονους ρυθμικούς μουσικούς ήχους καταργώντας κάθε έννοια ποιοτικής και λαϊκής μουσικής. Στα πρώτα τραπέζια των σύγχρονων clubs και καφετεριών, συνωστίζονται απίθανοι τύποι φορώντας απίθανα ρούχα της μόδας και συνοδεύοντας βαμμένες γκόμενες που με τη φανταχτερή διακόσμηση του κορμιού τους δείχνουν και αυτές απίθανες και σπουδαίες, ενώ τα μεγάφωνα κάθε λιγάκι και συνεχώς, εκπέμπουν το τραγούδι του μακαρίτη τραγουδιστή, «Συνοδεύομαι…».
Και τα εστιατόρια σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια τους να επιβιώσουν, έχουν εισάξει επί μονίμου βάσεως νέο τρόπο έλκυσης πελατών, μεταδίδοντας χορευτική μουσική live. Ένα τρόπο όμως ασύμφορο, καθώς οι ιδιοκτήτες ο ένας μετά τον άλλο έχουν πράξει το ίδιο, με αποτέλεσμα τα κέντρα αναψυχής αυτού του είδους, να έχουν πληθύνει περισσοτέρον του κανονικού και η πίττα των πελατών να διαμοιράζεται με τρόπο που να μην συμφέρει σε κανέναν.

Το κοινό έχει αλλάξει. Λιγοστά μαγαζιά κρατάνε την μυσταγωγία του κανονικού τρόπου διασκέδασης, και λιγοστοί έχουν μείνει όσοι τα επισκέπτονται. Μοναδικό μαγαζί αυτού του είδους ίσως στην Πάφο, η μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ που σε μια πεισματική προσπάθεια των ιδιοκτητών, συνεχίζουν να εκπέμπουν καλή λαϊκή μουσική, προσφέροντας ποιοτική διασκέδαση στους λιγοστούς που απέμειναν εκτιμητές της πατροπαράδοτης Ελληνικής κουλτούρας που αφορά τον τρόπο διασκέδασης.  

Η μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ ξεκίνησε την λειτουργία της τον Φεβράρη του 1991 με παρουσίαση εκλεχτών καλλιτεχνών και ποιοτική μουσική. Με χαμηλό φωτισμό, χαμηλά καθίσματα και χαμηλό  ήχο. Στους τοίχους υπήρχε καλλιτεχνική εικονογράφηση και στους θαμώνες  περίσσια διάθεση για  τραγούδι.
Λειτουργούσε ως μουσικό μαγαζί με ρομαντικό εσωτερικό περιβάλλον, και θαμώνες που είχαν σεβασμό στο χώρο και στην ποιοτική μουσική, λειτούργησε περισσότερο από δυο δεκαετίες και ήταν σημείο αναφοράς της καλής μουσικής.
Τους φετινούς καιρούς μετά από μια μεγάλη περίοδο ανάπαυλας, η μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ επαναλειτούργησε θέλοντας να ξαναπροσφέρει ποιοτική διασκέδαση σε όσους νοσταλγούν τις παλιές καλές εποχές, καθώς και στους νεότερους που δεν γνώρισαν τα χρόνια εκείνα τα παλιά που η μουσική ήταν συνώνυμη της μελωδίας που έκανε τις καρδιές να ευφραίνονται και τις ψυχές να αγαλλιούν.
Σήμερα και πάλιν, η μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ επαναλειτουργεί καταφέρνοντας να προσελκύσει όσους φιλόμουσους ως μια παρέα στο χώρο, που διασκεδάζουν με ποιοτική λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική.  


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ