25 Μαΐου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

 ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ (1905 - 1983)


Πλοίαρχος Ε.Ν., Γνωστός από την δράση του κατά τον  β΄ παγκόσμιο πόλεμο στην υπηρεσία "διαφυγών και δολιοφθορών της Εθνικής Αντίστασης". Ήρωας του εθνικοαπελευθερωτικού  αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων (1954-1959). Ιστορική παρέμεινε η απάντηση που έδωσε στο Αγγλικό δικαστήριο: "Ως Έλλην έπραξα το καθήκον μου. Είχα ιεράν υποχρέωσιν  να βοηθήσω τα αδέλφια μου της νήσου Κύπρου".    

Η μυστική επιτροπή αγώνα Αθηνών που οργάνωσε και  διεύθυνε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, έστειλε τα καΐκια «Σειρήν» και «Άγιος Γεώργιος» φορτωμένα όπλα και πυρομαχικά με καπετάνιο τον Ευάγγελο Κουταλιανο στα παράλια της Χλώρακας για να χρησιμοποιηθούν για την έναρξη του μεγάλου αγώνα. Σε μια από τις αποστολές, ύστερα από προδοσία το καΐκι ‘Άγιος Γεώργιος» μαζί με το πλήρωμα του συνελήφθηκε από τους Άγγλους.
Την ομάδα των Κυπρίων αγωνιστών αποτελούσαν ο ομαδάρχης Κώστας Λεωνίδα αργότερα Παπακώστας, οι Χριστακης Εύζωνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, Νικόλας Μαυρονικόλας, Μιχαλάκης Παπαντωνίου, Νικόλας και Χριστόδουλος Πανταράς, και ο Σωκράτης Λοιζιδης οι οποίοι και αυτοί μαζί συνελήφθησαν.
Ο καπετάνιος Ευάγγελος Κουταλιανος από τη Σαλαμίνα Ελλάδος και οι συναγωνιστές του, γι αυτή τους τη δράση τιμούνται από φορείς και οργανώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
Στη γενέτειρα του όμως Σαλαμίνα, κάθε χρόνο οι τοπικές αρχές οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση για να τον τιμήσουν γι αυτή του τη δράση, καθώς και για τον αγώνα του εναντίον των Γερμανών στον Παγκόσμιο πόλεμο.

Συνήθως ένας εκ των επισήμων προσκεκλημένων ομιλητών στην εκδήλωση, είναι ο κοινοτάρχης Χλωρακας Κλεόβουλος Παπακώστας ο οποίος είναι υιός του Παπακώστα Λεωνίδα πρώτου ομαδάρχη της ΕΟΚΑ ο οποίος ανέπτυξε αξιόλογη δράση κατά την πρώτη οργάνωση του αγώνα σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Κοντακιανό, μέχρι τη σύλληψη τους και τη φυλάκιση τους.