8 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΝΕΚΟΣ

Όσο πλησιάζει ο καιρός για ένα πιθανό δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους θιασώτες της επερχόμενης λύσης και στους αντίθετους, καθημερινά δυναμώνουν και όσο πλησιάζει ο καιρός, εκτραχύνονται περισσότερο. Ήδη οι σκληροί χαρακτηρισμοί και οι σκληρές λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν τη εποχή του προηγούμενου δημοψηφίσματος με εξάρχουσα τη χαρακτηριστική λέξη ΝΕΝΕΚΟΣ που την παρομοίαζαν με το ΝΑΙ, άρχισε πάλι δειλά να εκστομίζεται από τους θιασώτες του ΟΧΙ.
Όσο περνά ο καιρός και όσο η πλευρά μας κάνει συνεχώς υποχωρήσεις, δυστυχώς η αντιπαράθεση θα μεγαλώνει, και οι μόνοι υπεύθυνοι θα είναι όσοι δια της βίας επιχειρούν να πείσουν το λαό πως είναι απαραίτητες τόσες υποχωρήσεις. Ενώ παίρνουν καθημερινά μηνύματα και βλέπουν την απαρέσκεια που επικρατεί στον κόσμο, και ενώ βλέπουν ότι ένα τυχών δημοψήφισμα δεν θα περάσει, εντούτοις οδηγούν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις που θα διχάσουν και πάλιν το λαό.
Και κάποιος λογικά σκεπτόμενος, διερωτάται γιατί. Όμως η απάντηση κατά τη γνώμη μου, είναι απλή. Σε όσες υποχωρήσεις προχωρεί η πλευρά μας, αυτές τελικά μένουν σε ισχύ ίσως για τις επόμενες δεκαετίες, οπότε σε κάποιες νέες συνομιλίες οι νέες γενιές δεν θα γνωρίζουν επακριβώς το πρόβλημα, καθώς οι εγκάθετοι ηγέτες μας με τον καιρό και με τη βοήθεια των αμαρτωλών ΜΜΕ, θα επιτύχουν σε μεγάλο βαθμό την πλύση εγκεφάλου των απλών πολιτών ώστε σε βάθος χρόνου να δεχτούν τες όσες υποχωρήσεις των ηγετών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και να ψηφίσουν ΝΑΙ.

Όσοι λοιπόν, ψήφισαν ΝΑΙ στο προηγούμενο δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία που ψήφησε ΟΧΙ, τους απεκάλεσε ΝΕΝΕΚΟΥΣ, μια λέξη πολύ προσβλητική, συνώνυμη της προδοσίας. Μια λέξη που είναι η χειρότερη προσβολή που μπορεί να δεχτεί πολιτικός
Ποιος ήταν όμως ο Νενέκος και γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο της εθνικής προδοσίας;
Ο Δημήτριος Νενέκος ήταν Έλληνας οπλαρχηγός, αλλά μετά συνεργάστηκε με τον στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε.
Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αντέτεινε τότε το ιστορικό «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», και από τους άνδρες του Γέρου, σε όλο τον Μοριά οι Τουρκοπροσκυνημένοι συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. 
Ο Νενέκος εκτελέστηκε και αυτός κατά διαταγήν του Κολοκοτρώνη.