30 Ιουνίου 2017

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΖΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας, κέρδισε την δικαστική προσφυγή που κατέθεσε ο Ανδρέας Εύζωνας εναντίον του Κ. Συμβουλίου για τις επιβληθείσες φορολογίες Κοινοτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το Κοινοτικό Συμβούλιο καθ’ όλα νόμιμα και καθορίζοντας κριτήρια ομοιόμορφα, αντικειμενικά και απρόσωπα, επιβάλλει φόρο Κοινοτικών υπηρεσιών.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΝΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


Το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας,  την Πέμπτη 29/06/2017 πραγματοποίησε Πανκοινοτική Συγκέντρωση στην αίθουσα της Εκκλησίας της Χλώρακας και ενημέρωσε τους κατοίκους για τα πεπραγμένα και τους στόχους του Νέου Κοινοτικού Συμβουλίου.
Όσοι ενεργοί πολίτες παρευρέθησαν, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τον νεαρό Κοινοτάρχη που ήταν πλαισιωμένος από όλους τους Συμβούλους, να εκθέτει τις συλλογικές σκέψεις και αποφάσεις της ολομέλειας. Οι ερωτήσεις από τους παριστάμενους ήσαν αμέτρητες δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που τους απασχολεί, αλλά και οι απαντήσεις μεστές και πειστικές, άφησαν τους περισσότερους ικανοποιημένους.

Η γνώμη της εφημερίδας είναι ότι επιτέλους έχουμε ένα Κοινοτικό Συμβούλιο πολύ ενεργητικό, και όλοι πρέπει να τους δώσουμε πίστωση χρόνου να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται. 

27 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΧΛΩΡΑΚΑΣ – ΛΕΜΠΑΣ


ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ


  1. Η Σχολική Εφορεία Χλώρακας – Λέμπας  ζητά προσφορές για την εκμετάλλευση του κυλικείου για την περίοδο δύο σχολικών ετών   (2017-2018 ,2018-19) από το ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2017 μέχρι ΙΟΥΝΙΟ 2019 με δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου για άλλο ένα χρόνο (2019-20). 


Σχολείο                                                     Χρονιά               Προβλεπόμενος
                                                                                                αριθμός μαθητών

Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας-                       2017-18                              210
Αγίου Νικολάου




  1. Οι προσφορές πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε κλειστό φάκελο και να αναγράφεται <<ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ>> και να φθάσουν στον πρόεδρο  της  Σχολικής  Εφορείας  Χλώρακας- Λέμπας( Κιβώτιο  προσφορών  Κοινοτικού  Συμβουλίου  Χλώρακας ) μέχρι τις 10.00  το πρωί της Τετάρτης 19/07/2017.

  1. Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στη Σχολική Εφορεία Χλώρακας-Λέμπας στο τηλ. 26273721.

  1.  Η  Σχολική Εφορεία  δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την ψηλότερη       προσφορά ή οποιαδήποτε άλλη προσφορά.



 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΟΤΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΓΙΑΛΛΙ

Η γνώμη μου

Οι ανθρώπινες σχέσεις ακόμη κι εκείνες που μοιάζουν στερεές, είναι μεταβλητές. Ιδιαίτερα άν χαλάσουν σε μεγάλο βαθμό και αφήσουν ψυχικά σημάδια, δεν είναι εύκολο να ομαλοποιηθούν όπως πριν. Θα αφήσουν μια δυσαρέσκεια που πολύ ταχτικά θα τις σκιάζει. Κάλλιστα μπορούμε να τις παρομοιάσουμε με ένα ραγισμένο γυαλί που δεν ξανακολλά. Όσες άλλες ευκαιρίες να δώσουμε στους ανθρώπους που έχουν περάσει και μας πληγώσει στη ζωή μας, εντούτοις το παράπονο μέσα στην καρδιά μας θα υπάρχει παντοτινά και θα μας βασανίζει πολύ ταχτικά, ενώ η αγάπη στην καρδιά μας δεν θα ξανά είναι η ίδια όπως πριν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν ευκαιρίες γιατί ίσως πιστεύουν πως το γυαλί ξανακολλά, όμως πιστεύω πως είναι γιατί δεν τολμούν να ξεπεράσουν ότι τους πλήγωσε, γιατί απλά θυμούνται τις πρότεινες σχέσεις που ήταν ωραίες και ελπίζουν ότι ίσως ξαναγίνουν οι ίδιες. Ακόμα όταν ο φόβος τους μαγκώνει περισσότερο το νου, τους κάνει να ενδίδουν στην επαναπροσέγγιση, καθώς δεν αντέχουν να έχουν μια τόσο μεγάλη απώλεια.
Αυτός ο τρόπος σκέψης επικρατεί κυρίως στους ερωτευμένους, που έχουν βιώσει την εγκατάλειψη και καθώς έχουν πληγωθεί πολύ, δίνουν δεύτερες ευκαιρίες ελπίζοντας να καταπραΰνουν την θλίψη τους.
Όμως δυστυχώς οι ανθρώπινες σχέσεις είναι όπως το γυαλί, που όταν ραγίσει δεν ξανακολλά, καθώς είναι σκληρό και άκαμπτο, και όταν ραγίσει, κάποια στιγμή θα σπάσει. Όταν οι πρώτοι τσακωμοί ξεκινήσουν, οι θύμισες θα οδηγήσουν πίσω, και οι πληγές θα ανοίξουν και το ραγισμένο γυαλί που είναι αιχμηρό όταν σπάζει, θα ξύνει τις πληγές πιο βαθιά καθώς οι αμφιβολίες θα υπάρχουν κρυμμένες για να θυμίζουν ότι κάποτε, κάποιος πλήγωσε τον άλλο βαθιά, ιδιαίτερα αν τον εγκατέλειψε κάνοντας τον να νιώσει προδομένος, ένα αίσθημα που δεν μπορεί να συγχωρηθεί όσα χρόνια να περάσουν. Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν, θα έρχονται στις σκέψεις των προδομένων «μα γιατί με πρόδωσε, δεν θα το ξανακάνει, δεν με αγαπούσε, τώρα με αγαπά;» Όταν ακόμα υπάρχει φόβος μιας ακόμα πιθανής εγκατάλειψης, θα δημιουργεί έναν περισσότερο φόβο, που δύσκολα θα ημερεύεται και δυσκολότερα θα ξεπερνιέται.
Όμως μελέτες ψυχολόγων λέγουν πως όλα ξεπερνιούνται, πως ο άνθρωπος μπορεί τελικά να αντέξει μια ερωτική απογοήτευση, και πως θα ήταν καλύτερος ο χωρισμός παρά να διατηρηθεί μια σχέση που στο μέλλον ίσως σκάσει σαν βόμβα μεγαλύτερη από την προηγούμενη και η οποία θα αφήσει βαθύτερα σημάδια.
Με αυτά ως δεδομένα, οι περισσότεροι που έχουν βαθιά πληγωθεί από μια εγκατάλειψη, δίνουν δεύτερες ευκαιρίες, απλά γιατί δεν αντέχουν τον μεγάλο πόνο του χωρισμού. Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε πίσω από πόρτες κλειστές, να υπάρχει στους ανθρώπους η δυστυχία των αναμνήσεων ένεκα της αμφιβολίας που έχει κατασταλάξει βαθιά στις πληγές που χαράχτηκαν από το σπασμένο γυαλί, και έχουν μείνει ανεξίτηλα σημάδια για να θυμίζουν κάποια παλιά ή πρόσφατη προδοσία.
Πολλοί όμως έδωσαν δεύτερες ευκαιρίες αναμεταξύ τους και έζησαν χαρούμενα, αλλά και περισσότεροι έζησαν δυστυχέστεροι.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

26 Ιουνίου 2017

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΤΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Την Παρασκευή 30 Ιουνίου και ώρα 8:00 το βράδυ, στο υπαίθριο αμφιθέατρο ΒΡΥΣΗ της Χλώρακας, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με λαϊκούς, ρεμπέτικους και παραδοσιακούς χορούς από την ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Χλώρακας .

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας.

25 Ιουνίου 2017

ΠΑΝΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας ανακοινώνει οτι την ερχόμενη Πέμπτη 29/06/2017 θα πραγματοποιηθεί Πανκοινοτική Συγκέντρωση στην άιθουσα της Εκκλησιας της Χλώρακας για Ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα και τους στόχους του Νέου Κοινοτικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σήμερα τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων στο πραξικόπημα και στην εισβολή, καθώς και δέηση για τον αγνοούμενο ήρωα της Χλώρακας.
Ως γνωστόν, το μνημόσυνο τελεί το Κοινοτικό Συμβούλιο, και τελευταία έγινε πρόταση όπως ενοποιηθούν όλα τα Εθνικά μνημόσυνα δεξιών και Αριστερών, όμως ένεκα διαφωνίας του ΑΚΕΛ, δεν υλοποιήθηκε η πρόταση.

Παρ όλη την άρνηση αυτή, στο σημερινό μνημόσυνο που λίγο πολύ τελεί της προστασίας και υποστήριξης του ΑΚΕΛ, σήμερα χρέη υποδοχής των επισήμων, ανέλαβε ο πρόεδρος της Τοπικής ΔΗΣΥ, Ανδρέας Πατουνάς.  Όπως ήταν φυσικό, ο κόσμος διερωτήθηκε πού οφειλόταν η άτυπη αυτή συνεργασία των δυο ακραίων κομμάτων. Η απάντηση που δόθηκε από κάποιους που ξέρουν,  πως ίσως ήταν πρόβα generale για τυχόν συνεργασία των δυο κομμάτων στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.

ΟΙ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος πρόεδρος για την Κυπριακή Δημοκρατία στις ερχόμενες εκλογές Νικόλας Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Ζιζόπουλο, θα περιοδεύσουν στη Πάφο όπου σε συναντήσεις τους με τους πολίτες, θα συνομιλήσουν μαζί τους και θα ακούσουν προβλήματα τους.

Στις 5:30 το απόγευμα, θα ευρίσκονται στα οικήματα των δυο κομμάτων στη Χλώρακα, όπου θα έχουν συνάντηση με παράγοντες και πολίτες της κοινότητας.

20 Ιουνίου 2017

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η δύναμη του λόγου των πολιτικών και των δημοσιογράφων δια μέσου των ΜΜΕ, συνδράμει με καταλυτικό ρόλο στον εγκλεισμό του πολίτη στην συνήθεια να συμφωνεί με ότι του παρουσιάζουν. Και αν ακόμη διαφωνεί, ο συνεχής βομβαρδισμός με ρητορείες, τον κάνει να στερείται πρωτοβουλίας αρνητικής ή ενεργητικής συμπεριφοράς. Είναι ένας είδος φοβικής προπαγάνδας που συνδράμει στον ραγιαδισμό μετατρέποντας τοιουτοτρόπως τη θετική σκέψη σε αρνητική. Μετατρέπει τους δέχτες  σε ουραγούς, πολίτες χωρίς δική τους κριτική γνώμη, με αποτέλεσμα να πρεσβεύουν ηθικές αρχές ξένες προς τις δικές τους αξίες και την δική τους κουλτούρα.
Με τη συνεχή παρουσίαση και μετάδοση ειδήσεων και μηνημάτων με τρόπο που να προκαλούν ισχυρά συναισθήματα και εκμεταλλευόμενοι τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες τους, καταφέρνουν να προϊδεάζουν θετικά ή αρνητικά τις θέσεις και απόψεις τους.
Οι πληροφορίες που δίνουν είναι τόσο μεθοδικά επεξεργασμένες που δύσκολα ο πολίτης μπορεί να βγάλει την ουσία τους.
Στηριζόμενοι σε μια φαινομενική ισορροπημένη ανάλυση των θεμάτων, και με αληθοφανή μηνύματα για να μην φαίνονται τα ψεύδη που προτάσσουν, απευθύνονται στο κοινό  όσο πιο συχνά γίνεται, ώστε μέσω της συνεχούς επανάληψης να γίνονται πιστευτοί και τοιουτοτρόπως να χειραγωγούν τη γνώμη τους.
Η συνεχής μονόδρομη πληροφόρηση και τα φοβικά διλήμματα που ενώπιον τους θέτουν, τους συγχύζουν και τους καθιστούν επιρρεπείς στο δικό τους λόγο.
Η συνεχής μετάδοση του λόγου εν χορώ και επί μακρόν, ενσπείρουν την αμφιβολία τι είναι σωστό και τι λάθος, εμφυτεύουν την ανησυχία και το φόβο και δημιουργούν διλήμματα στις σκέψεις τους. Τους καθιστούν ευάλωτους να δέχονται τα δικά τους μηνύματα, και τους μετατρέπουν σε ελεγχόμενες μάζες λαού που εύκολα καθοδηγούνται.
Αυτό το καταλαβαίνουμε  κάθε φορά που γίνονται εκλογές. Ενώ επί μακρού καιρού και εκ της συμπεριφοράς των πολιτικών δημιουργείται η απαξίωση από τους πολίτες, και ενώ στη σκέψη των ψηφοφόρων αποτελεί πεποίθηση  πως το πολιτικό σύστημα και η κομματοκρατία διαμόρφωσαν συνθήκες ανάπτυξης διεφθαρμένων πολιτικών που συνέδραμαν στην παραγωγή ανήθικης εξουσίας, εντούτοις κάθε φορά την ώρα της κρίσης, τους παρακολουθούμε να παρασύρονται και να έχουν διλήμματα, και η πρότερη τους γνώμη ευκόλως να μεταλλάσσεται.
Η προπαγάνδα λοιπόν, είναι τέχνη που χρησιμοποιείται για την ποδηγέτηση της κοινής γνώμης ώστε να εγκρίνει τις μεθόδους εκείνες των διαφόρων κέντρων εξουσίας. Είναι το σπουδαιότερο όπλο για την απόκτηση και τη διατήρηση πολιτικής δύναμης στα χέρια εκείνων που ξέρουν να τη χρησιμοποιούν.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

19 Ιουνίου 2017

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ, ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΚΛΕΟΠΑ

Απεβίωσε απόψε ενωρίς 19 Ιουνίου σε ηλικία 65 ετών από ανακοπή καρδίας, ο Ναπολέων Κλεόπα. 

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα, όταν η πολιτική συμπεριφορά  εφευρίσκει μια εύκολη και απλοϊκή δημαγωγική ρητορεία παρουσιάζοντας τον λόγο ως κοινωνικό και ηθικό είτε αυτός είναι αριστερός είτε δεξιός αλλά πάντα συντηρητικός, είναι επίφοβος διότι συνήθως τα ισοπεδώνει όλα χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματικότητα που επικρατεί, δηλαδή του ρουσφετιού, της εμπλοκής και και της διαφθοράς, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ανατροπή της, παρά μόνο ενδιαφέρεται να την διατηρήσει. Τη σχέση της ηθικής στη πολιτική καθορίζει η εντιμότητα στη πρόθεση και στη συμπεριφορά του πολιτικού όσον αυτή αφορά τη δημόσια δράση του. Η πολιτική ζωή του τόπου που επί πολλά χρόνια ακολούθησε τη συμπεριφορά του λαϊκισμού και του κρατισμού, προκάλεσε σήμερα μια χιονοστιβάδα αποχής από τις κάλπες και κατέδειξε μια συνολική απαξίωση κατά τη γνώμη μου. Διότι η χιονοστιβάδα των ψηφοφόρων που απέχουν από την ενάσκηση του δικαιώματος τους να ψηφίζουν είναι πολύ μεγάλη, και από μόνη της μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη τη δημοκρατία μαζί της. Διότι η χιονοστιβάδα κατά την ολίσθηση της από την πλαγιά ενός βουνού συμπαρασύρει ότι βρίσκει μπροστά της, μεγαλώνει και γιγαντώνει όσο κατολισθαίνει, με αποτέλεσμα να μην αφήνει τίποτα στο διάβα της. Αυτή η μεγάλη απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες που είδη υπάρχει, θα μεγαλώνει συνεχώς και θα καταντήσει τεράστιο πρόβλημα  για την ίδια τη δημοκρατία. Δεν αρκεί που οι πολιτικοί συμπεριφέρονται με τρόπο που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, ταυτόχρονα πολύ προκλητικά, προσπαθούν να ηθικοποιήσουν το πολιτικό σκηνικό που δημιούργησαν με ρητορείες που παλαιότερα έπειθαν τον απλό λαό, αλλά σιγά με τον καιρό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Αντί με την πρόοδο ο λαϊκισμός να υποχωρεί, αυτός όλο αυξάνει και τον χρησιμοποιούν ως όπλο δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί. Ενώ θα έπρεπε μια ανώτερη ηθική συμπεριφορά και δράση καθώς και ένας ηθικός λόγος να είναι οι βασικοί όροι που τους διέπουν ώστε να υπάρχει ελπίδα και μέλλον για τον δύσμοιρο τούτο τόπο μας, παρακολουθούμε να τους διακατέχει μια συμπεριφορά φτηνού λαϊκισμού που δεν εμπνέει αξιόπιστη και έγκυρη πολιτική.
Η πολιτική κουλτούρα σήμερα όσο παρά ποτέ,  επιβάλλει όλοι οι πολιτικοί να αντιταχτούν στις εύκολες και φτηνές πολιτικές. Πρέπει να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν με την Κοινωνική ηθική των θεσμών, ώστε αυτή να αποκατασταθεί ως ηθικόν και δίκαιον, πρέπει να λάβουν το μήνυμα, πρέπει να ακούσουν και να εφαρμόσουν τη Λαϊκή εντολή.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

15 Ιουνίου 2017

ΤΟ AKAMAS DUO ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Οι Νικόλας Κυριακού (κιθάρα) και Ιάσονας Κεραμίδης (βιολί) δημιούργησαν το Akamas-Duo το 2008. Αυθεντικό, ελεύθερο και γεμάτο ενέργεια, όπου η μουσική τους έχει τη δύναμη να αιχμαλωτίζει το ακροατήριό τους.
Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, έδωσαν θεατρική παράσταση στο Αρχαίο θέατρο της Πάφου. Μια μουσικοχορευτική πανδαισία όπου η μουσική απόλυτα δεμένη με ποίηση, αρχαίο λόγο και χοροκίνηση, άφησαν εκστατικούς τους θεατές που κατέκλυσαν τις κερκίδες. Σε ένα τέλειο συνδυασμό Παραδοσιακής μουσικής και σύγχρονων συνθέσεων του Νικόλα Κυριακού, καθώς με τις τέλειες χορογραφίες της Στέφανης Μαυροκορδάτου που εκτέλεσαν οι εξ ίσου καταπληχτικά οι Νάντια Γεωργιάδου, Παναρέτη Γεωργίου, Έλενα Ηροδότου, Μπιάνκα Χριστοφίδου , Κρίστια Ιερείδη και ο Μιχάλης Περικλέους, άφησαν όλους τους παρευρισκομένους κατενθουσιασμένους. Την οργάνωση της παραγωγής είχε ο Στέλιος Σοφόκλη.
Η απόλυτη ησυχία κατά τη διάρκεια της παράστασης, καθώς και τα θερμά χειροκροτήματα σε κάθε τραγούδι και χορό, έδειξαν πως σε κάποιους Παφίτες υπάρχει καλλιτεχνική κουλτούρα που ξέρουν να εκτιμούν την ποιοτική τέχνη.
Μόνο παρατράγουδο υπήρξε η απουσία των αρχών της Πολιτιστικής Πάφου που διοργάνωσε την παράσταση, και των Χλωρακιώτικων αρχών και κατοίκων που θα έπρεπε σύσσωμα να τιμούσαν τον χωριανό καλλιτέχνη Νικόλα Κυριακού, ο οποίος με επιτυχία διαπρέπει τοσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Ο Νικόλας Κυριακού, γεννήθηκε το 1981 στη Χλώρακα, είχε τα πρώτα του μαθήματα κιθάρας στην ηλικία των 6 ετών στην «Ελληνική Μουσική Σχολή Πάφου». »Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του με τον Πόλυ Χαραλάμπους στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πάφου και κατάφερε να περάσει με τον βαθμό 8 του Συνδέσμου των Βασιλικών Σχολών του Λονδίνου με διάκριση. Από το 1999 σπούδασε με τον Volker Hoeh στο Πανεπιστήμιο του Koblenz και στην Ακαδημία Κιθάρας Koblenz με τον καθηγητή Hubert Kaeppel. Μετά τις εξετάσεις του ως δάσκαλος μουσικής έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Μουσικής Φράιμπουργκ για περαιτέρω σπουδές μουσικής εκπαίδευσης και μουσικής παράστασης υπό τον καθηγητή Sonja Prunnbauer.Το Φεβρουάριο του 2007 πέρασε όλες τις εξετάσεις με τιμές και μεταφέρθηκε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης Όπου σπούδασε με τον καθηγητή Andreas von Wangenheim και απέκτησε το πτυχίο Master με διακρίσεις.

13 Ιουνίου 2017

Η Ελένη Θεοχάρους έστρωσε το χαλί για την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη

Η γνώμη μου
Φαίνεται πως το ΑΚΕΛ έχει περιέλθει σε μια δυσκολία ως προς την κατ’ αρχάς υποστήριξη του στον προεδρικό υποψήφιο του 2018. Επιλέγοντας τον Μάικ Σπανό, έναν άνθρωπο που ο ίδιος με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σίγμα εξέθεσε τον εαυτό του ως υπέρμαχο της ελεύθερης οικονομίας με λιγότερο κράτος και λιγότερο παρεμβατισμό των διεφθαρμένων πολιτικών κομμάτων, η ηγεσία του ΑΚΕΛ προβληματίζεται καθώς οι πεποιθήσεις του εκλεκτού τους φαίνονται διαφορετικές από τα όσα πρεσβεύει το κόμμα περί της οικονομίας.
Όμως έτσι έχουν τα πράγματα; Ή ίσως είναι όλα μια πρόφαση και μια επιλογή ενός σχεδίου ώστε ευκολότερα το κόμμα του εργαζομένου λαού να μπορέσει να πείσει τους ψηφοφόρους του στο Β΄ γύρο των εκλογών ώστε να ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη;
Εάν τελικά το ΑΚΕΛ επιλέξει να υποστηρίξει Μάικ Σπανό, μετά τις δηλώσεις του που εξόργισαν τους Ακελιστές, ίσως και με μια χαλαρή υποστήριξη από το ηγεσία, μου φαίνεται δύσκολο να περάσει στη δεύτερη εβδομάδα. Οπότε εάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών είναι Νικόλας  Παπαδόπουλος και Νίκος Αναστασιάδης, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ εκλέγεται ο δεύτερος, καθώς ήδη οι αριστεροί ψηφοφόροι θα είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι να ψηφίσουν τον προαιώνιο εχθρό τους Νίκο Αναστασιάδη καθώς θα τους καλέσει η ηγεσία τους να το πράξουν, με πρόφαση τη λύση του Κυπριακού.
Εάν από την άλλη το ΑΚΕΛ με τον Μάικ Σπανό ή κάποιον άλλο, περάσουν στο δεύτερο γύρο με τον Νίκο Αναστασιάδη, οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ θα ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη, διότι ευκολότερα θα πειστούν από την σύμμαχο του Νικόλα Παπαδόπουλου Ελένη Θεοχάρους η οποία ίδρυσε νέο κόμμα υπό τις ευλογίες του Αβέρωφ Νεοφύτου με μόνο λόγο τον οποίον και πέτυχε, να μαντρίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Μέσα από ένα σχέδιο αποκλεισμού υποστήριξης του Γιώργου Λιλλικα ο οποίος ήταν ο μόνος που θα κέρδιζε το Νίκο Αναστασιάδη καθώς οι αριστεροί ψηφοφόροι θα τον προτιμούσαν, η Ελένη Θεοχάρους υποστηρίζοντας τον Ν. Παπαδόπουλο, έστρωσε το χαλί για να επανεκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ   

12 Ιουνίου 2017

Μνημόσυνο Πεσόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας ανακοινώνει οτι το Ετήσιο μνημόσυνο Πεσόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο έντιμος Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Η γνώμη μου
Μία είναι η ζωή μας, δεν υπάρχει άλλη. Κόλαση είναι όσο υπάρχει ζωή, και Παράδεισος όταν σταματήσει η ζωή. Στη πρόσκαιρη ζωή μας οι λύπες και οι στενοχώριες καθώς και τα μεγάλα βάσανα που μας δέρνουν, είναι υπέρτερα όσων χαρών απολαμβάνουμε. Είναι μια ζωή γεμάτη μικρές χαρές και μεγάλες πίκρες, με τον πόνο περισσότερο από την απόλαυση.
Είναι μια κατάσταση που όλοι την αντιλαμβάνονται όταν σκεφτούν με την καθαρή λογική, που δυστυχώς οι διάφορες θρησκείες εκμεταλλευόμενες το φόβο των ανθρώπων για το θάνατο, τους πείθουν για μια άλλη μετα θάνατον ζωή, καλύτερη ή χειρότερη.
Και αναρωτιέμαι, είμαι εγώ που σκέφτομαι πως η ζωή είναι μία; Όλοι οι άλλοι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν ακόμα μία, για να κερδίσουν ίσως μια θέση στον Παράδεισο;
Λέω εγώ, πως πρέπει να αντικρίζουμε τη ζωή στη σωστή της διάσταση και να ζούμε την κάθε μέρα. Να αρπάζουμε τις καλές στιγμές όταν έρχονται, και να διώχνουμε τις κακές που μας θλίβουν και μας καταπονούν.
Να βλέπουμε τις μεγάλες δυστυχίες που συμβαίνουν γύρω μας και να είμαστε ευχαριστημένοι με τις μικρότερες δικές μας. Να αναγνωρίζουμε τις αληθινές και να τις αποφεύγουμε. Να μην πικραίνουμε αχρείαστα τους γύρω μας, γιατί η πίκρα που δημιουργούμε γυρνά μπούμερανγκ σε μας.
Χαρά σημαίνει να αγαπούμε, να μας αγαπούν, να έχουμε την υγεία μας και τον επιούσιο. Όλα τα άλλα είναι περιττά που δημιουργούν αντιπαλότητες, μίση και έχθρες, κακά τα οποία προκαλούν δυστυχία και πόνο, δημιουργούν γύρω μας μια κόλαση.
Όσο ζει ο άνθρωπος υποφέρει και πονά, καθώς είναι στη φύση του όσο περισσότερα έχει, και άλλα να γυρεύει, ώστε στην αναζήτηση του να ταλαιπωρείται και να καταπονείται. Μια ολόκληρη ζωή προσπαθεί για περισσότερα χωρίς ποτέ να ικανοποιείται, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή όταν κοιτάξει πίσω την προηγούμενη του ζωή, θα καταλαβαίνει πως όλα ήταν μάταια και άσκοπα. Θα δει πως πολλοί αγαπημένοι του υπέφεραν και πέθαναν, θα δει πως και η δική του ζωή τελειώνει, και θα νιώσει πως φτάνει ο καιρός του. Ίσως τότε να καταλάβει πως θα ησυχάσει και θα ξεκουραστεί, καθώς με το θάνατο παύουν όλα να υπάρχουν, ούτε έγνοιες, ούτε αρρώστιες, ούτε πόνοι. Ίσως πάλι να φοβηθεί τον επερχόμενο του θάνατο, καθώς θα νομίζει πως μετά θάνατον υπάρχει κόλαση, και ο ίδιος είναι προορισμένος γι αυτήν,  
Συμπεραίνω λοιπόν, πως  όσο κυνηγούμε μια δεύτερη ζωή, δεν θα τη συναντήσουμε, γιατί ούτε Κόλαση υπάρχει, ούτε Παράδεισος μετά θάνατον. Πιστεύω πως Κόλαση είναι η ζωή μας, και Παράδεισος ο θάνατος μας.
Αλοίμονο λοιπόν σ’ αυτούς που μένουν, και χαρά σ’ αυτούς που φεύγουν.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

11 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας έχει προβεί σε τρείς προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού για πεντάμηνη απασχόληση σε εργασίες  περιοχής Κοινοτικού Συμβουλίου.

Τα ονόματα των προσληφθέντων είναι,
Άδωνης Δημητριάδης
Νικόλας Λοΐζου
Αντώνης Ονησιφόρου

Οι θέσεις: 
Εργάτες Γενικών καθηκόντων /Καθαριστές.
Οι Εργάτες θα εκτελούν οποιαδήποτε εργατικά καθήκοντα τους ανατεθούν, όπως:
καθαρισμό/σκούπισμα  δρόμων, αυλακιών, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων,  οικοπέδων,  κήπων/πράσινα,  φρεατίων,  καλάθων σε πεζόδρομους , κ.ά., κλάδεμα δένδρων,  θάμνων,  συλλογή / μάζεμα αχρήστων (χαρτιά/κόλλες) από δημόσιους χώρους/παραλίες/πράσινα , ή κ.ά

Κλίμακα μισθοδοσίας: Ε4 κλίμακα ωρομίσθιου Κυβερνητικού Εργάτη,  δηλ. 589.01 σεντς ωριαία ή  €969.90 μηνιαία.

10 Ιουνίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΦΟΥ, ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η οικογένεια του Νίκου Πενταρά, κατάγεται από τη Χλώρακα
Ο Νίκος Πενταράς γεννήθηκε το 1959 στη Πάφο και αποφοίτησε από το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ το 1976. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου κατετάγη στην Εθνική Φρουρά και όλη τη θητεία του την υπηρέτησε στην γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένος με την Κυπρούλλα Σώζου και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Τον Αύγουστο του 1983 γράφτηκε στην Αστυνομία ως Ειδικός Αστυνομικός και την 1/1/1984 γράφτηκε επίσημα ως Αστυνομικός. Μετά την αποφοίτηση του από την Αστυνομική Ακαδημία και την ΜΜΑΔ υπηρέτησε σε φρουρές στη Λευκωσία, στο Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού, στους Αστυνομικούς Σταθμούς Πάχνας και Αυδήμου, στη Λ.&Ν. Αστυνομία Λεμεσού, στο Λ.&Ν. Σταθμό Κ. Πάφου και στο ΤΑΕ Πάφου όπου και προήχθη σε Λοχία. Στη συνέχεια υπηρέτησε στη ΚΥΠ και το 1999 μετέβηκε για εξάμηνη φοίτηση στη Σχολή Επιτελών Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το 2000 προήχθη σε Υπαστυνόμο και ανέλαβε ως υπεύθυνος του κλιμακίου της ΚΥΠ στη Πάφο. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε ως αναπληρωτής Ανωτ. Υπαστυνόμος και ανάλαβε ως υπεύθυνος του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Πάφου και για κάποια μικρή περίοδο ως υπεύθυνος Τροχαίας Πάφου. Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε ως υπεύθυνος Ασφαλείας Αεροδρομίου Πάφου, υπεύθυνος Υπαίθρου, υπεύθυνος Κλιμακίου Αλλοδαπών & Μετανάστευσης, Υπεύθυνος Λ.&Ν. Σταθμού Κ. Πάφου, υπεύθυνος Κεντρικού Σταθμού Λεμεσού, υπεύθυνος Εισαγγελίας Πάφου, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής (Διοίκησης) Πάφου, Υποδιοικητής Λ.&Ν. Αστυνομίας με έδρα τη Λεμεσό και από 14/3/2017 ως Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου. Παρακολούθησε αρκετές εκπαιδεύσεις στη Κύπρο και στο εξωτερικό (Μεγάλη Βρετανία και Η.Π.Α.) για διάφορα αστυνομικά θέματα.

http://chlorakasefimerida.blogspot.com/2017/07/blog-post_25.html

ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ

Η γνώμη μου

Ο έρωτας είναι μια μοναδική εμπειρία που μας παρασύρει, μας μεταμορφώνει, μας συγκινεί, μας επαναπροσδιορίζει, μας αποπροσανατολίζει, μας καθηλώνει, είναι μια εμπειρία που μας αιχμαλωτίζει, ένας ιστός που υφαίνεται αργά και βασανιστικά γύρω μας.
Ο  έρωτας κατά τη γνώμη μου, είναι ένα ισχυρό συναίσθημα χωρίς τίποτα το πνευματικό που περιστρέφεται γύρω από την εξωτερική ομορφιά. Είναι μια ευχαρίστηση και ένα μαρτύριο, είναι η ελευθερία των αισθήσεων, είναι μια αβάσταχτη  θλιμμένη χαρά, είναι μια φωτιά που καίει τα σωθικά.
Είναι ένα άναρχο ταξίδι στην καθημερινότητά μας, είναι ένα συναίσθημα που κυριαρχεί το είναι μας και μας αφήνει εν γνώσει μας εκτιθέμενους στην εξάρτηση, στην υποταγή, στην ταπείνωση.
Είναι ωραία να υμνούμε τον Έρωτα και να τον αναδεικνύουμε ως το ωραιότερο συναίσθημα και να δηλώνουμε υποταγή σε αυτόν, αλλά όταν βρούμε την άρνηση και μας γυρίσει την πλάτη, τότε ξιφουλκούμε υπέρμαχοι της λογικής ενάντια στα αποτελέσματά του, με μόνη τη διαφορά πως μέσα μας ο πόνος δεν φεύγει, και μας κατατρώει σαν φαρμακερός δράκοντας που θέλει να μας τελειώσει.
Ευλογία ή Κατάρα λοιπόν ο Έρωτας; Ναι, είναι κατάρα καθώς για χάρη του αρνούμαστε τα πάντα, τους φίλους μας, την οικογένεια μας. Τους δικούς μας ανθρώπους, τις προσωπικές μας αρχές και πιστεύω.
Ναι, είναι ευλογία όμως πρόσκαιρη, γιατί μετά τον έρωτα όταν δεν υπάρχουν άλλες συνισταμένες που ενώνουν τους ερωτευμένους, επέρχεται ή αδιαφορία, ή ρήξη, η απαξίωση.
Ναι, είναι χαρά αβάσταχτη για τους αμοιβαία ερωτευμένους, αλλά και δυστυχία ανομολόγητη για όσους αγαπούν χωρίς ανταπόκριση έχοντας ένα συνεχές συναίσθημα που τους πνίγει και τους σκοτώνει τη ψυχή.
Εγώ πιστεύω πως ο έρωτας δεν είναι τυφλός ούτε ανίκητος. Όλα νικούνται και όλα αντιμετωπίζονται. Όταν λοιπόν πρέπει να τον αποβάλουμε για να γλυτώσουμε από τις βλαβερές συνέπειες του, όσο και αν αυτό μας πληγώνει, πρέπει με όλη τη θέληση μας να τον αντιμετωπίσουμε. Χρησιμοποιώντας ως βοηθητικό μοχλό την καθαρή λογική μας και συμβαδίζοντας με την απογοήτευση το άγχος την θλίψη, τα νεύρα και το θυμό μας, θα καταφέρουμε να τον εκτονώσουμε και να τον αποβάλουμε.
Δυστυχώς όμως, η γενική διαπίστωση είναι πως μετά από μια θλιβερή τελειωμένη σχέση, όσο κάποιος να πιστεύει πως δεν θα ξαναπάθει έρωτα, άμα λάχει πάλιν θα ξαναερωτευτεί, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες, ο έρωτας είναι ένας υπέροχος εθισμός όταν τα πράγματα πάνε καλά και ένας φρικτός εθισμός όταν δεν πάνε καλά, σε κάθε περίπτωση όμως είναι εθισμός


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ο Νικόλας Κυριακού κατάγεται από τη Χλώρακα

7 Ιουνίου 2017

Μπυραρία πουλούσε ποτά και...αλλοδαπές

ΠΗΓΗ: PAFOS NET
Επιχείρηση με αστυνομικό υπό κάλυψη και με σημαδεμένα χαρτονομίσματα διενήργησε χθες βράδυ η Αστυνομία σε μπυραρία στην Χλώρακα, μετά από πληροφορίες που είχαν συλλέξει το τελευταίο διάστημα ότι ο ιδιοκτήτης της προωθούσε αλλοδαπές υπαλλήλους σε πελάτες έναντι αμοιβής.
Υπό κάλυψη αστυνομικός εμφανίσθηκε ως πελάτης στη μπυραρία, καταφέροντας μετά από κάποια ώρα και μετά την κατανάλωση ποτών να ωθήσει τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης στο να του προτείνει να επιλέξει κάποια από τις αλλοδαπές σερβιτόρες για να έχει σεξουαλική επαφή μαζί του, σε διαμέρισμα που είχε ενοικιασμένο για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την Αστυνομία, πάνω από την μπυραρία.
Ο υπό κάλυψη αστυνομικός, ο οποίος ήταν εφοδιασμένος με σημαδεμένα χαρτονομίσματα, μετέβη με 39χρονη από τη Ρουμανία στο διαμέρισμα, όπου ήρθαν σε επαφή. Την κατάλληλη στιγμή, μέλη της Αστυνομίας που ήταν κρυμμένα στην περιοχή, έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα συλλαμβάνοντας επ’ αυτοφόρω την 39χρονη με τα σημαδεμένα χαρτονομίσματα στην κατοχή της.
Τόσο η αλλοδαπή όσο και ο εργοδότης της συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου για να κατηγορηθούν γραπτώς.
Οι εξετάσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται.


1 Ιουνίου 2017

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο Ιούνης είναι ο μήνας κατά τον οποίον ωριμάζουν τα μήλα, όπως λέει το σύστιχο,

Ο Μάης με τα τριαντάφυλλα
Κι ο Ιούνης με τα μήλα

και ονομάζεται πρωτογιούνης έχοντας τη σημασία του προαγωγού, δηλαδή του πρώτου καλοκαιρινού μήνα.

Κατά την νύχτα της 6ης του μηνός Ιουνίου στον ουρανό εμφανίζεται ο αστερισμός της Οπλιάς, ή κατά άλλους Πλειάς, ή με τη σημερινή ορολογία, της Πούλιας. Μέχρι αυτής της ημερομηνίας πρέπει οι άνθρωποι να θερίσουν τα σπαρτά τους, ειδάλλως αν η Οπλειά τα ιδεί αυτά θα κασιάσουν και δεν θα θερίζονται εύκολα.
Ο αστερισμός της Πλειάς θεωρείται από τους γεωργούς και τους ποιμένες ως πολύ σημαντικός, διότι από την κίνηση του στον ουρανό προσδιορίζουν επ ακριβώς την ώρα κατά την διάρκεια της νύχτας.
Οι Πλειάδες κατά τη μυθολογία ήταν εφτά όπως και τα αστέρια του αστερισμού και ήταν κόρες του τιτάνα Άτλαντα και την ύπαρξή τους οι αρχαίοι Έλληνες εμπνεύσθηκαν από τον ομώνυμο αστερισμό, που στα νεότερα χρόνια έγινε γνωστός σαν Πούλια. Θεωρούνταν θεότητες των βουνών, και από την ένωση τους με το Δία, τον Ποσειδώνα και τον Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες.
Σχετικά πως οι Πλειάδες έγιναν αστερισμός, η μυθολογία αναφέρει ότι ο γίγαντας Ωρίωνας τις ερωτεύτηκε και τις καταδίωξε θέλοντας να τις κάνει δικές του, οπότε οι Πλειάδες μετά από πέντε χρόνια κατατρεγμού, κατέφυγαν στο Δία που τις έκαμε αστερισμό για να τις γλιτώσει. Ο Ωρίωνας όμως τις ακολούθησε στον ουρανό σαν αστερισμός κι αυτός, κι έτσι οι Πλειάδες που προπορεύονται μπροστά του στον ουρανό, πέφτουν στη θάλασσα για να του ξεφύγουν.
Ο αστερισμός των Πλειάδων χρησίμευε για τον καθορισμό των εποχών στην αρχαιότητα, γιατί η εμφάνισή του στην ανατολή γινόταν τέλη Μαΐου και ανήγγελλε την είσοδο του καλοκαιριού, ενώ η δύση του που προμήνυε την αρχή του χειμώνα. Θεωρείται ακόμη ως αστερισμός της αγάπης καθώς λέει και το δύστυχο:

Έτην Οπλιά π ανέφανε
τα άστρη της είναι εξι,
όποιος αγάπην αγαπά
να πάει να θκιαλέξει

Στις 24 του μήνα γιορτάζεται από την εκκλησια η μέρα του Αϊ Γιανιού του Λαμπροφόρου, ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο Πρόδρομος Ιωάννης ο  Βαπτιστής. Την νύχταν της παραμονής ο κόσμος συνήθιζε να ανάβει λαμπρατσιές μπροστά από τις πόρτες των οικιών τους, και οι νέοι περιδιάβαιναν τους δρόμους πηδώντας πάνω από αυτές τραγουδώντας:

Ψύλλοι, ψύλοι φύετε
τσιαί κορκοί ψοφήστε
γιατί ο Άης Γιάννης έρκεται
με την γεροματσούκαν
τσιαι ο Άης Πρόδρομος έρκεται
με  το κονταροξύλιν

Και όταν η φωτιά ημέρευε και πήγαινε να σβήσει, από αυτήν άνωθεν διασκέλιζαν οι γυναίκες και οι γέροντες.
Το πήδημα της φωτιάς, δεν είναι μόνο έθιμο της Κύπρου, αλλά και όλου του Ελληνισμού, καθώς και άλλων μή Χριστιανικών λαών. Η 6η Οικουμενική σύνοδος το θεώρησε ως αντιβαίνων την Ορθόδοξη θρησκεία και το απαγόρευσε θέτοντας ως τιμωρία τον αφορισμό όσων πολιτών και την καθαίρεση όσων κληρικών δεν εσυμμορφούντο, χωρίς όμως να επιτύχουν την εξάλειψη του. Το εθιμο εξακολουθούσε στα Κυπριακά χωριά και πόλεις ακόμη μέχρι πρώτινων λίγων δεκαετιών, οπότε με την απότομη ανάπτυξη του πολιτισμού και τον εύκολο πλουτισμό και την ευμάρεια, αφέθηκε να εκλείψει.
Στο τέλος του μήνα στις φωτιές του Αϊ Γιαννιού, ριχνόταν για να καεί το παραδοσιακό λουλούδινο στεφάνι το οποίο οι νοικοκυραίοι κρέμαζαν στα ανώγια των θυρών τους την 1η του Μάη.
Ακόμα την παραμονή τα Αϊ Γιανιού γινόταν η αναβίωση του Κλήδονα ενός εθίμου κατά το οποίον ελάμβανε χώρα μια λαϊκή μαντική διαδικασία σύμφωνα με την οποία
οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονταν σε ένα σπίτι όπου μια από αυτές της οποίας και οι δύο γονείς ήταν εν ζωή, αναλάμβανε να φέρει το αμίλητο νερό, δηλαδή εν όσο το κουβαλούσε από το πηγάδι δεν έπρεπε να ομιλεί, αλλά να τηρεί απόλυτη σιωπή. Γι αυτό συνήθιζαν να το κουβαλούν τη νύχτα ώστε να μην συναπαντούν κάποιο γνωστό  που θα τις χαιρετούσε. Ακολούθως το άδειαζαν σε ένα πήλινο  δοχείο στο οποίο η κάθε κοπέλα έριχνε κάποιο προσωπικό πολύτιμο αντικείμενο. Στη συνέχεια, ο Κλήδονας δηλαδή το πήλινο δοχείο, σκεπαζόταν με κόκκινο ύφασμα και κλειδωνόταν ώστε να μην ανοιχτεί από κανένα και παρέμενε όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων για να ξεστριστεί, δηλαδή υπό το φως των αστεριών και του φεγγαριού να αποχτήσει μαγικές ιδιότητες, ενώ οι κοπέλες πριν κοιμηθούν μελετούσαν τα παρακάτω λόγια:

Ριξε το βλέμμα σου φεγγάρι μου στο σκοτάδι απόψε σε καλώ,
για να σκορπίσεις το φως σου πάνω σε τούτο το νερό
Ξορκισμένο να ναι από κακό, κι ευλογημένο μόνο με το καλό.
Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ' Αγιαννιού τη χάρη,
κι όποια έχει καλό ριζικό να δώσει να τον πάρει.

Το άνοιγμα του κλήδονα γινότανι το πρωί που έβγαινει ο ήλιος. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή οι κοπέλες βλέπουν στα όνειρα τους τον μελλοντικό τους σύζυγο.

Το φεγγαρόνερο που φτιαχνόταν από το αμίλητο νερό το χρησιμοποιούσαν κατά παντός μαγικού καιρού. Ξέπλεναν τα σώματα των νεογνών, έπλεναν όλο το σπίτι ώστε να μην τους πιάνει το μάτι και η γρουσουζιά, ακόμα δια του ραντίσματος να ψοφούν οι ψύλλοι και οι κορκοί, και τέλος οι πεφωτισμένες έβαζαν φεγγαρόνερο σ' ένα δοχείο κι άναβαν γύρω του κεριά, ώστε να δουν οράματα και τα μελλούμενα.