30 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Οκτώβρης όπως τον λέγουν στη Κύπρο, είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου και ο δέκατος του έτους, έχει 31 ημέρες. Είναι ένας μήνας που έχει και βροχερές μέρες αλλά και με λιακάδες, λέγεται ως εκ τούτο και μικρό καλοκαιράκι.
Λέγεται επίσης ο μήνας Αϊ Δημητριάτης αφού στις 26 μηνός γιορτάζει ο Άγιος, καθώς και Σπάρτης γιατί οι γεωργοί σπέρνουν, και Βροχάρης για τις ευεργετικές βροχές του. Τα κουκιά για να ευδοκιμήσουν πρεπει να σπέρνονται του Αγίου Λουκά στις 18 Οκτωβρίου όπως λέει η παροιμία «Τ΄Άη Λουκά σπείρε κουκιά».
Όσοι κατασκευάζουν κρασιά, ανοίγουν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου τα βαρέλια με το νέο κρασί της χρονιάς και συνηθίζουν να πηγαίνουν λίγο από αυτό στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο ιερέας.
Τον Οκτώβρη συμπληρώνεται το όργωμα και η σπορά των χωραφιών καθώς και το φύτεμα των χειμωνιάτικων λαχανικών, και η προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα.
Ξέροντας οι άνθρωποι την επικίνδυνη επίδραση τού ματιού και επειδή πίστευαν όλοι στο μάτιασμα και υποπτεύονταν ότι μπορούσε ό καθένας να ματιάζει, την πρώτη ημέρα που πήγαινε ο γεωργός για σπορά, έφευγε νύχτα για τα χωράφια ώστε να αποφύγει τα κακά συναπαντήματα.

Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα κονάκια τους για τον χειμώνα που έρχεται. Αλλάζουν τις καλοκαιρινές κουρτίνες μα τις χειμωνιάτικες και αντικαθιστούν τα καλοκαιρινά ρούχα και σκεπάσματα μέσα στα αρμάρια τους με αυτά του χειμώνα

28 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ, Ή ΧΩΡΙΣ;

Άρθρο
Γκάλοπ για την απαγόρευση του καπνίσματος στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, έχουν δείξει πως οι καπνιστές είναι τα μαλα εναντίον της απαγόρευσης, και οι μη καπνιστές υπέρ του δέοντος υπέρμαχοι, ενώ οι καταστηματάρχες καπνιστές ή μη, εναντίον, καθώς πολλοί πελάτες καπνιστές προτιμούν να επισκέπτονται ανοιχτούς χώρους ώστε να δύνανται να καπνίζουν, έτσι που τοιουτοτρόπως ο τζίρος στα δικά τους μαγαζιά να είναι μειωμένος.
Οι τραγουδιστές παραδέχονται πως η κάπνη των τσιγάρων βλάπτει τις φωνητικές τους χορδές, αλλά πιστεύουν πως δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται καθολικά ο νόμος, ώστε να μην βλάπτονται τα συμφέρονται των καταστηματαρχών και κατ επέκταση τα δικά τους.
Άλλοι επίσης πιστεύουν ότι σε μια αυστηρή εφαρμογή του νόμου, οι πελάτες δεν θα σταματήσουν να βγαίνουν, και θα προσαρμοστούν σιγά σιγά. Έτσι δεν θα πληγούν ούτε επιχειρήσεις, ούτε οι επιχειρηματίες.
Άλλοι τέλος, είπαν πως θέλουν να υπάρχουν επιλογές, αλλά παρόλ' αυτά συμφωνούν και στην απαγόρευση του καπνίσματος.

Υπάρχουν χώροι εστίασης στους οποίους δεν υπάρχει καπνός, άλλοι στους οποίους υπάρχει και ενοχλεί πολύ, και άλλοι όπου δεν ενοχλεί καθώς διαθέτουν καλά συστήματα εξαερισμού.
Εγώ θα ήθελα να υπάρχουν επιλογές για όλους, θα ήθελα όμως οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να επιτρέπεται το κάπνισμα, να ελέγχονται ότι έχουν εξαερισμό κατάλληλο και καλοσυντηρημένο έτσι ώστε ούτε οι καλεσμένοι ούτε το προσωπικό να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Πιστεύω ότι αν εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος, κάποιες κατηγορίες χώρων εστίασης θα πληγούν περισσότερο από κάποιες άλλες. Πιστεύω πως ο νόμος δεν δύναται να εφαρμοστεί καθολικά και σε βάθος χρόνου, ένεκα της νοοτροπίας που έχουμε ως λαός. Πιστεύω πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια καινούργια κατηγορία χώρων ή τρόπων διασκέδασης που θα επιτρέπει στους καπνιστές και σε όσους άλλους επιλέξουν να πηγαίνουν εκεί, να συνδυάζουν ποτό ή και φαγητό ή και μουσική με τη συνήθειά τους ή τον εθισμό τους, αναλόγως της οπτικής του καθενός.

Όμως παρ όλα αυτά, λέγω πως όλοι πρέπει να συμμορφωνόμαστε στο νόμο και να εφαρμόζουμε πιστά τις πρόνοιες του. Θα πρέπει στους χώρους εστίασης να μην καπνίζει κανείς. Θα πρέπει να υπάρχουν εξωτερικοί χώροι προστατευμένοι από βροχές, κρύο, αέρηδες, ζέστη και ήλιο, ώστε να μπορούν όσοι καπνιστές δεν αντέχουν, να απολαμβάνουν την καταστροφική κακή τους συνήθεια, εξ άλλου δημοκρατία έχουμε, και κατά τη γνώμη μου ο κάθε ενήλικας δικαιούται να σκοτώνει τον εαυτό του με το δικό του τρόπο. 

27 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΝΗΣΙΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣlive


ΓΝΗΣΙΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣlive
Η νυχτερινή διασκέδαση είναι μια από τις ανάγκες του κόσμου. Όλοι νιώθουν την ανάγκη της διασκέδασης. Ο χορός, η κουβέντα, η παρέα αλλά κυρίως το ποτό, πρωταγωνιστούν σε αυτές τις εξόδους. Κάποιες φορές εξ υπαιτιότητας  των ίδιων των θαμώνων, δημιουργούνται προβλήματα και άσχημες καταστάσεις, αλλά  υπάρχουν σίγουρα και προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από την ανευθυνότητα των ανθρώπων που έχουν τη διασκέδαση των πελατών στα χέρια τους,  που έχοντας την ευθύνη γι αυτό, δεν ίστανται στο ύψος του καθήκοντος που τους επιφορτίζει η πολιτεία και ο νόμος.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως στο βωμό του κέρδους πολλά κέντρα διασκέδασης, προσφέρουν ποτά κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των θαμώνων, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο η κατανάλωση νοθευμένων ποτών (μπόμπες).
Αυτή την εποχή τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολά ως προς τους ελέγχους που σχεδόν πλέον δεν γίνονται. Η  υποστελέχωση των υπηρεσιών δίνουν την δυνατότητα σε πολλούς να κερδοσκοπούν πάνω στην υγεία των θαμώνων τους.

Πρέπει οι πελάτες  να είναι πολύ προσεχτικοί και να επιλέγουν μαγαζιά που εκ προοιμίου έχουν καλή φήμη, και στέκουν απέναντι στη κερδοσκοπία σερβίροντας γνήσια ποτά.

24 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΡΦΕΑΣlive στη Χλώρακα


Με τα μπουζούκια και τις μεγάλες πίστες σε ύφεση, τους σημερινούς δύσκολους οικονομικούς καιρούς, υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφτεί. Θα πρέπει να δημιουργηθούν πίστες χαμηλού κόστους, ώστε με χαμηλές και λογικές τιμές, να μπορεί ο κόσμος να διασκεδάζει. Διάφορα κέντρα αναψυχής και κυρίως εστιατόρια και ταβέρνες, το επιχείρησαν, αλλά απέτυχαν καθώς όσοι μουσικοί  καλέστηκαν να επιτελέσουν το έργο, είχαν μικρή γκάμα ρεπερτορίου, είχαν συνήθως ένα ρεπερτόριο κλασσικό και παλιομοδίτικο.
Σήμερα όμως, σε λίγες μέρες, σε ένα  Ελληνάδικο στη Χλώρακα, το ΟΡΦΕΑΣlive, οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να εισάξουν εξ Ελλάδος τραγουδιστές και μουσικούς, που με ένα πάντρεμα με Κύπριους, έφτιαξαν ένα τεράστιο πρόγραμμα χαμηλού κόστους με όλα τα ανεβαστικά σύγχρονα Ελληνικά τραγούδια, ώστε καθαρά σαν Ελληνάδικο, το μαγαζί να λειτουργήσει με χαμηλές τιμές από τη μία, και ανεβαστική διάθεση από την άλλη. Ένα νυχτερινό μέρος όπου οι θαμώνες από ενωρίς θα μπορούν να συναθροίζονται και να διασκεδάζουν.

Οι καλοί ιδιοκτήτες του ΟΡΦΕΑ, υπόσχονται πώς με κάθε κόπο θα επιχειρήσουν την μετάβαση από τα μπουζουξίδικα στα Ελληνάδικα με μοντέρνες πίστες και μοντέρνα τραγούδια όπως απαιτούν οι καιροί, ώστε με χαμηλό προϋπολογισμό να μπορεί ο καθένας να διασκεδάζει και να ακούει τα αγαπημένα του τραγούδια.

22 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΡ ΟΛΙΓΟΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Λίγο κοντά στο μεσημέρι στη θάλασσα της Αλικής στη Χλώρακα, παρ ολίγον να πνιγεί Ρώσος τουρίστας. Ενώ κολυμπούσε εκτός του τεχνητού μόλου από πέτρες, κύματα τον άρπαξαν και τον χτύπησαν πολύ άγρια στα βράχια, σφηνώνοντας τον σε αυτά. Εργαζόμενος στα θαλάσσια σπορτ, με κίνδυνο της ζωής του και με μεγάλη δυσκολία, κατάφερε να τον απεγκλωβίσει και να τον γλυτώσει από βέβαιο πνιγμό, με αποτέλεσμα να πληγωθεί και ο ίδιος επίσης σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο τουρίστας σε πολύ χειρότερο βαθμό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

17 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Μια πολύ θλιβερή και μαυρισμένη εικόνα παρουσιάζουν οι ακτές στη Σαλαμίνα, από τη ρύπανση των θαλασσινών υδάτων, που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό, ενώ άγνωστο παραμένει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης
Ειδησεογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση έως σήμερα ελάχιστα έχει βελτιωθεί γιατί έχουν ρυπανθεί και ακτές που δεν είναι άμεσα προσεγγίσιμες από τη στεριά και χρειάζεται μία ειδική διαδικασία.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, η Δήμαρχος της Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου και το δημοτικό Συμβούλιο, απευθύνθηκαν με επιστολή και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας για βοήθεια για καθαριότητα και αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα, καθώς ως γνωστό, Κοινότητα Χλώρακας και Δήμος Σαλαμίνας είναι αδελφοποιημένοι.
Το κοινοτικό Συμβούλιο της Χλώρακας, όπως ήταν απόλυτα φυσικό, αποφάσισε ομόφωνα να προστρέξει εις βοήθεια των αδελφών Σαλαμινίων.

Ο κοινοτάρχης Νικόλας Λιασίδης, δήλωσε πώς πήραν απόφαση όπως αντιπροσωπεία της Χλώρακας συνδράμει έμπρακτα αλλά και οικονομικώς, ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστροφή στον Σαρωνικό, και θα πράξουν ως Κοινοτικό Συμβούλιο το ελάχιστο απέναντι στον αδελφοποιημένο Δήμο, πράγμα που και οι Σαλαμίνιοι θα έπρατταν σε αντίθετη περίπτωση.

14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Η ΠΑΛΙΑ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΚΟΥ

Η παλιά βρύση του "ΠΥΡΚΟΥ" έχει χαλαστεί πρίν λίγα χρόνια από ανεγκέφαλους επιχειρηματίες της γης. Στη θέση της έχει κτιστεί μια άλλη πρόχειρη που καμία σχέση έχει με την πρωτiνή. Πρόταση μας στο Κοινοτικό Συμβούλιο, είναι να ξανακτιστεί στο ίδιο σχέδιο όπως το παλιό. Με πολύ μικρό χρηματικό κόστος, μπορεί κάλλιστα να ξανακτιστεί όπως ακριβώς ήταν τον παλαιόν καιρόν, και τοιουτοτρόπως να αποκτήσει η κοινότητα της Χλώρακας ακόμα ένα περίκαλο αξιοθέατο και ο οποίον θα προστεθεί στα ελάχιστα που έχουν απομείνει.

3 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ, ΦΕΤΟΣ ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΒΛΑΣΤΗΣΟΥΝ


Τα κρίνα του γιαλού στη θάλασσα του Κοττσιά στη Χλώρακα, εφέτος άργησαν πολύ να ανθίσουν. Αλλά επιτέλους ξεπρόβαλαν ανάμεσα στις σχισμές των βράχων, ευωδιαστά και πανέμορφα, σπάνια στολίδια της φύσης. Ίσως σε μια αντίδραση της φύσης καθώς οι άνθρωποι την έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοσχερώς, ίσως γιατί τα ίδια τα άνθη θέλοντας να μείνουν απαρατήρητα από τη μανία των ανθρώπων να τα ξεριζώνουν, έμειναν παράκαιρα κρυμμένα στους βολβούς τους μη θέλοντας να ξεπετάξουν τα μυροφόρα άνθη τους και τοιουτοτρόπως να γλυτώσουν, ίσως ακόμα γιατί οι τουρίστες των διπλανών ξενοδοχείων τα καταπάτησαν και τα αφάνισαν αφήνοντας σπαρμένα αραιά και που ελάχιστα αυτά τα περίκαλλα λουλούδια κρίνα της θάλασσας.
Τα θαλασσινά κρίνα είναι τα σύμβολα  της Θεϊκής δημιουργίας και της επιθυμίας των ανθρώπων για την τελειότητα. Είναι λευκά μεγάλα λουλούδια που ξεφυτρώνουν ανθοβολώντας μεσα από τη στεγνή έρημη γη, με ένα μοναδικό μεθυστικό άρωμα, κυρίως όταν βραδιάζει. Τα γνωρίζουν όσοι έχουν τύχει να περάσουν από τις ελάχιστες αμμουδιές στις οποίες σήμερα ευδοκιμούν δίπλα στη θάλασσα, σε τόπους κυρίως δύσβατους που βλαστούν αυτά τα μοναδικά φυτά του γένους τους που απόμειναν και που πρεπει να αγαπούμε οι άνθρωποι και να προστατεύουμε.
Κάποτε τα κρίνα βλάσταιναν μυριάδες στις παραλίες της Χλώρακας και της Κισσόνεργας που ήταν σκεπασμένες από άμμο που ξέβραζε η οργή των κυμάτων και εναπόθετε στις σχισμάδες των βράχων κατασκευάζοντας τοπίο ίδιο κατασκευασμένο ίσως από Θεούς, που από μια κατάξερη ηλιοκαμένη γη, τον μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβρη άλλαζε όψη, βαφόταν με άσπρο χρώμα από τα άνθη του γιαλού.
Κάποιες μέρες όμως οι άνθρωποι όταν χρειάστηκαν τους τόπους για την ανάπτυξη και την πρόοδο τους και έπρεπε να χτίσουν τα πολυτελή ξενοδοχεία τους, δεν συλλογίστηκαν την ομορφιά και τη σπανιότητα τους. Χάλασαν τις παραλίες, τις άλλαξαν και τις μεταμόρφωσαν σε τουριστικά θέρετρα. Εξαφάνισαν τα κρίνα και έμεινε τώρα μόνο η ανάμνηση των ανθών του γιαλού, και τη θέση τους πήραν τσιμεντένια ξενοδοχεία με κήπους φυτεμένους με ξενόφερτα άνθη και λουλούδια.
Η παραλία του Κοτσιά ανάμεσα της Χλώρακας και της Κισσόνεργας λοιπόν, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη ομορφαίνει με τα λευκά κρίνα της θάλασσας, τα οποία καλό είναι να μην τα κόβει ούτε να τα πατεί κανείς, ώστε να ρίξουν το σπόρο τους και να συνεχίσουν να υπάρχουν σ’ αυτό τον τόπο. Είναι λουλούδια σπάνια και προστατευμένα, είναι φυτά υπό παρακολούθηση και θα πρεπει επιτέλους κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησίες  που στις μέρες μας δυστηχώς σχεδόν έχουν χαθεί, να αναλάβουν εκστρατεία  διάσωσης και πολλαπλασιασμού τους.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΜΑΚΕΤΑ ΠΛΑΤΕΑΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ