25 Απριλίου 2018

Συνελήφθη επιχειρηματίας για υπόθεση κλοπής νερού από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας


Υπόθεση κλοπής νερού από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας εξετάζει η Αστυνομία.
Συγκεκριμένα μετά από καταγγελία του Κοινοτικού Συμβουλίου για κλοπή νερού από συγκρότημα διαμερισμάτων η Αστυνομία συνέλαβε χθες βράδυ τον ιδιοκτήτη της εργοληπτικής εταιρείας προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Η καταγγελία σύμφωνα με την Αστυνομία αφορά κλοπή νερού για τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες, ποσό που ανέρχεται στα €850.
Ο επιχειρηματίας ο οποίος χθες βράδυ παρέμεινε υπό κράτηση σε κατάθεσή του προέβαλε τους δικούς του ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται. Σήμερα κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.
H παρανομία εντοπίστηκε σε συγκροτήματα που ευρίσκονται στην Ανατολική μεριά του Μελάνου.


19 Απριλίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΗ


Ο Μάριος Νεοκλέους είναι μόνιμος κάτοικος Χλώρακας. Είναι πτυχιούχος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε θέματα Οικολογικής Ανάλυσης Μεσογειακών Οικοσυστημάτων, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Προστασίας - Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών. Είναι από τους ιδρυτές του ΠΠΟΧλώρακας, και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Ομίλου. Σαν πολύ δραστήριος άνθρωπος, αφιλοκερδώς μαζί με άλλους, πρόσφερε τα μάλα στην κοινότητα σε παλιούς δύσκολους καιρούς.
Ένεκα της ποικίλης δράσης του στα κοινά, καθώς και γιατί  έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων της κοινότητας ως επιφανής προσωπικότητα, του αξίζει τιμής ένεκεν έπαινος και αναγνώριση.
Εγώ, σαν εκδότης της «Εφημερίδας της Χλώρακας», κάνω εισήγηση στον πρόεδρο και μέλη της επιτροπής του ΠΠΟΧ, να τιμήσουν τον άνθρωπο Μάριο Νεοκλέους και να τον ανακηρύξουν επίτιμο πρόεδρο του ομίλου.

ΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΣΜΦΙΛΙΩΘΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΑ, Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Χριστάκη Ταπακούδη με τίτλο "Το Πέμπτο Βιβλίο". Επεκτείνει το χρόνο μελέτης του συγγραφέα από την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ σε αυτήν αμέσως μετά την ανεξαρτησία και σκιαγραφεί την κατάσταση στο νέο κράτος και την εθνοτική διένεξη ανάμεσα στους Κυπρίους" (εκδόσεις "Πήλιο")..

ΓΙΑΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ: https://pemptobiblio.blogspot.com.cy/2018/04/100.html

Ο Χριστάκης Ταπακούδης θέλοντας να προσφέρει στην προσπάθεια  Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για επανένωση αλλά επίσης να συμμετέχει στην ανόρθωση του τόπου, της κοινής πατρίδας που χόρτασε αίμα δυστυχία και απογοήτευση, τώρα σε μεγάλη ηλικία αλλά σοφότερος, πιστεύοντας πως πρέπει να εκλείψει η αντιπαράθεση και ότι έφτασε ο καιρός της σύνεσης και του σώφρονα λογισμού, καθώς γνωρίζοντας πώς οι δυο λαοί θέλοντας και μη είναι καταδικασμένοι να ζήσουν μαζί, καταπιάστηκε με τη συγγραφή του πέμπτου τόμου  συμπλήρωμα προηγούμενης τετραλογίας, η οποία αναφερόταν στον Αγώνα της ΕΟΚΑ με το γενικό τίτλο «ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» όπου μέσα από τα μάτια των παιδιών του δημοτικού σχολείου της Χλώρακας, βλέπουμε την εξέλιξη του Αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το βιβλίο αυτό, «ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΒΙΒΛΙΟ», θα είναι η συνέχεια σε μια νέα εξέλιξη, τον αγώνα εναντίον των τουρκοκυπρίων, που είχε σκοπό να κάμψει την αντίστασή τους και να τους υποχρεώσει σε μια συνθηκολόγηση, που θα άφηνε ελεύθερο το δρόμο για τη πραγμάτωση του πόθου των ελληνοκυπρίων. Για μια ακόμα φορά, ο κυπριακός ελληνισμός, ακολούθησε τους ηγέτες του. Ύψωσαν εκείνοι τη σημαία και κανένας δεν τράβηξε πίσω. Αν για λόγους «εκ των υστέρων κρίνοντες», θα βγουν πολλοί και θα πουν ότι ήταν ενάντιοι κι ότι αυτοί τήρησαν στάση διαφορετική, απλώς θα πουν ψέματα. Με μια ελάχιστη ανάπαυλα, όχι αρκετή για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της ειρήνης, ο αγώνας ξανάρχισε. 
Γρήγορα, βέβαια, φάνηκε ότι αυτή τη φορά ο πραγματικός αντίπαλος ήταν η Άγκυρα. Οι αποφάσεις της ήταν σκληρές και δεν δίσταζε να στέλλει, σε κάθε ευκαιρία, προειδοποιήσεις που τις εννοούσε. Οι τουρκοκύπριοι, αν και μειονότητα, αποδείχτηκαν ότι ήταν θαρρετοί και δίνονταν με γενναιότητα στο δικό τους σκοπό, που ήταν η δική τους ένωση με την Τουρκία. Όμως υπόφεραν κι αυτοί, όσο και οι ελληνοκύπριοι. Ήταν φόβος θανάτου. Κλεισμένοι στους θυλάκους τους, έβλεπαν σε κάθε νέα μέρα την απειλή για την ύπαρξή τους. Εκείνοι στους θυλάκους τους, σκληρά καρύδια, που έσπαζαν τα δόντια εκείνων που τολμούσαν να τους δαγκώσουν. Και οι ελληνοκύπριοι, έξω από τους θυλάκους, μα σκλάβοι κι αυτοί στα κάστρα της επίπλαστης υπεροχής τους.


9 Απριλίου 2018

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ;

Προσθήκη λεζάντας
Αν ώ μη γένοιτο, οι τράπεζες προχωρήσουν σε εκποιήσεις των υποθηκών σε όσους χρεωστούν, ή άν πουλήσουν τις υποθήκες σε άλλους επενδυτές και αυτοί κάνουν το ίδιο, τότε δεν θα μείνουν κυπριακά εδάφη που να ανήκουν στους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου παρά ελάχιστα, καθώς σχεδόν ολόκληρη η μισή ελεύθερη Κύπρος είναι υποθηκευμένη στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει πληθυσμός που να μπορεί να πληρώνει φόρους στο κράτος, και η Κύπρος θα ανήκει σε ξένους επενδυτές, κατά συνέπεια η Κυβέρνηση δεν θα έχει ελεύθερους υπηκόους με περιουσιακά στοιχεία για να τους διοικεί, διότι όλοι θα καταντήσουν δουλοπάροικοι της ολιγαρχίας που δεν θα έχουν εισοδήματα.
Κατά τη γνώμη μου επειδή αυτό θα συμβεί σε περίπτωση εκποιήσεων όλων των υποθηκευμένων περιουσιών, η βουλή και το κράτος δεν θα το επιτρέψουν να συμβεί, γιατί σε τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχουν  ελεύθεροι πολίτες για να διοικούνται από την εκάστοτε εξουσία. Ένα παράδειγμα ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, είναι η τελευταία κατάθεση κάποιων δισεκατομμυρίων από το κράτος στο Συνεργατισμό ώστε να μην τον αφήσει να προχωρήσει σε εκποιήσεις, ή στη πτώχευση του.
Γι αυτό καλώ τη πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια και δεν μπορούν να πληρώνουν, να μην καταθλίβονται και να μην αρρωστούν από στεναχώρια, ούτε να αυτοκτονούν ένεκα των αδιεξόδων στα οποία περιέρχονται, διότι οι τράπεζες μάλλον σε λίγες εκποιήσεις θα προχωρήσουν, και αυτές προς εκφοβισμό των πολλών.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

5 Απριλίου 2018

ΠΑΣΧΑ ΠΑΝΣΕΒΑΣΜΙΟΝ

Πάσχα κυρίου Πάσχα,  Πάσχα ιερόν, Πάσχα μέγα άμωμον, Πάσχα των πιστών.


Το Πάσχα είναι η λαμπρύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, η πανηγυρικότερη, η γλυκύτερη. Δεμένη αρμονικά με την άνοιξη, με τη φύση στην καλύτερή της ώρα, με την περίτρανη νίκη που καταγάγει το κάλλος, η ζωή και το φως απέναντι στο σκοτάδι. Οταν η καμπάνα χτυπά τα μεσάνυχτα της νύχτας της Ανάστασης, σημαίνει ότι ο Χριστός που χτες σταυρώθηκε, σήμερα δοξάζεται και ζωοποιείται. Που χτες τον θάψαμε και τον κλάψαμε, σήμερα τον ψάλλουμε και τον δοξάζουμε.  Όταν οι ήχοι από τις καμπάνες σημαίνουν χαρούμενα, όταν διαχέονται ψηλά στον αέρα στον αστροφώτιστο ουρανό και φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, όταν παίρνουν το χαρούμενο μήνυμα σ όλη την ανθρωπότητα, τότε οι άνθρωποι χαρούμενοι αγκαλιάζονται και χαίρονται διότι ο Χριστός ηγέρθη εκ του μνήματος και κατήργησε τον άδη. Έλαβε γήν και συνήντησεν ουρανώ. Ανέστη και χαίρουσιν άγγελοι. Τα χέρια με τα κεριά ψηλώνουν στον αέρα να δοξάσουσιν το θαύμα. Άμα ο χορός τελειώσει τον ψαλμό -και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος, οι άνθρωποι φωνάζουν -χρόνια πολλά, - Χριστός Ανέστη. - Αληθινός ο Κύριος…  Ύστερα αγκαλιάζονται, ασπάζονται, χαίρονται, αγαπιούνται και συνεχίζουν τις ευχές και τα φιλήματα, και ύστερα ένας ένας όλοι λέγουν καληνύχτα, ένα με ένα σβήνουν τα κεριά, το φως χάνεται, η νύχτα απλώνεται ξανά και σκεπάζει την πλατεία. Αλλά άσβεστο παραμένει το Άγιο φως στις καρδιές των πιστών, διότι ο Χριστός επάτησε τον θάνατο, και σ' αυτόν ανήκει η δόξα και η δύναμη στους απέραντους αιώνες.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

ΠΑΣΧΑ, ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΙΝΩΝ

ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ: Με τη μερέζα της μανάς, ένας παίκτης έδενε τα μάτια του και προσπαθούσε να πιάσει κάποιον από τους άλλους παίκτες . Όταν τον έπιανε έπρεπε να τον αναγνωρίσει, όποτε αυτός έπαιρνε τη θέση του, ή αν δεν τον αναγνώριζε, συνέχιζε ο ίδιος.






ΚΡΕΜΑΛΑ: Σε μια κόλλα χαρτί, ο ένας παίχτης κάτω από μια κρεμάλα που σχεδίαζε έγραφε μια λέξη με το αρχικό γράμμα και το τελευταίο, ενώ στη θέση των άλλων γραμμάτων έβαζε μια παύλα για το καθε ένα. Ο αντίπαλος έλεγε κάθε φορά ένα γράμμα. Αν το έβρισκε, γραφόταν στην ανάλογη παύλα. Αν έχανε, ο συμπαίκτης του ζωγράφιζε ένα μέρος του σώματος του αρχίζοντας από την κεφαλή, κάτω από την κρεμάλα, και ούτω καθεξής έως ότου βρει την λέξη, ή έως ότου σχηματιζόταν ολόκληρο το σώμα στην κρεμάλα οπότε κρεμαζόταν και έχανε, κερδίζοντας τοιουτοτρόπως  ο άλλος.  

ΛΙΓΚΡΙΝ: Κτυπούσαν ένα κομμάτι ξύλο με ένα άλλο μεγαλύτερο, και όποιος το έσυρνε ποι μακριά.








ΖΙΖΥΡΟΣ: Σκυφτός καθώς ήταν ο παίχτης και δεν έβλεπε, ένας τον πατσάρκαζε (χτυπούσε) στη παλάμη που ήταν ανοιχτή, και όφειλε να ΄μαντέψει ποιος τον βάρεσε.










ΤΡΙΑΠΠΙΘΚΙΑ: Μια γραμμή (αφετηρία) και με 3 πηδήματα όποιος πεταχτεί μακρύτερα (υτιπλούν) .

ΣΟΥΣΑ: Μαζεύονταν τα ανύπαντρα κορίτσια για να σουστούν και να τραγουδήσουν.

ΣΚΑΤΟΥΛΛΙΑΚΑ: Πλακουτσωτές πέτρες η μια πάνω στην άλλη και προσπαθούσαν να τες κουτσσισουν με άλλες από απόσταση.

ΣΑΚΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ: Ομαδικό παιχνίδι απουρρέξει ππηδώντας, έχοντας τα πόδια μέσα σε μια σακούλα.


ΓΑΟΥΡΟΔΡΟΜΙΕΣ: Απουρρέξει καβαλικεμένοι πώνα σε γάρους. 


ΠΠΙΡΙΛΛΙ: Ένα μικρό λακκουιν και έριχναν από απόσταση μέσα ππιρίλλες.

ΔΙΤΖΙΜΙΝ: Το παιχνίδι της παλλικαρκάς. Μια πέτρα πολύ βάρια, την οποία όποιος σήκωνε, ήταν το παληκάρι.

2 Απριλίου 2018

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΠΑΦΟ


Κάποια καινούργια εστιατόρια, καφέ, μπαρ και άλλοι χώροι εστίασης, έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο, αλλά και κάποια προϋπάρχοντα, κατά πολύ περισσότερα των πρώτων, απέτυχαν και έκλεισαν.
Το μεγάλο πρόβλημα που συμβαίνει στη Πάφο διαχρονικά, είναι ότι απ όσα κλείνουν, περισσότερα ανοίγουν, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.
Αυτό τον καιρό ο ΔΗΜΟΣ Πάφου σε μια προσπάθεια του να αναβιώσει το κέντρο της πόλεως που έχει περιέλθει σε μαρασμό κατόπιν της λειτουργίας του Mall, διαθέτει προς ενοικίαση ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων τα οποία ανακαίνισε, και για τα οποία θα εκδώσει κυρίως άδειες ως κέντρα αναψυχής. Όμως, τα ενοίκια είναι ακριβά, και ο αριθμός μεγάλος, οπότε άν όλα λειτουργήσουν, σίγουρα τα περισσότερα θα κλείσουν καθώς δεν θα τα αντέξει η αγορά και θα τα αποβάλει.
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης όπου οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον εύκολα δανικά, παρατηρήθηκε μια ύφεση στην περαιτέρω ανάπτυξη  της εστίασης. Αυτό βοήθησε ώστε να αφεθούν όσα πραγματικά αξίζουν να ξεχωρίσουν και να αντέξουν στον συναγωνισμό, καθώς όσα κακοδιοικούνται, υπολειτουργούν ή και κλείνουν.
Πολλά Καταστήματα εστίασης με ξεχωριστά και καλοδουλεμένα concept, διαφορετικές κουζίνες και ιδιαίτερα ποτά, μοναδικό interion design και «ψαγμένες» προτάσεις κατάφεραν και κέρδισαν τον κόσμο, ενώ περισσότερα που λειτούργησαν ερασιτεχνικά και θεωρητικά από μη επαγγελματίες, εύκολα εξαφανίστηκαν αφήνοντας πίσω τους μεγάλες ζημιές και κόκκινα δάνεια.
Οι επιχειρήσεις  τοιούτου είδους, έχουν καταστεί δύσκολες στην επιβίωση τους, γιατί το επίσημο κράτος εκδίδει άδειες λειτουργίας σε αριθμό  πέραν του δέοντος, και από την άλλη η αστυνομία αντί να καταγγέλλει τα παράνομα υποστατικά και καφενεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε μπυραρίες, ελέγχει και δυσκολεύει τα αδειούχα κέντρα αναψυχής.
Αν το επίσημο κράτος δεν βάλει μια τάξη , αν δεν αφήσει απερίσπαστα τα αδειούχα μαγαζιά να δουλέψουν, και αν η αστυνομία δεν κυνηγήσει τα παράνομα κέντρα, στο τέλος τα περισσότερα μαγαζιά θα βάλουν λουκέτο, και πολλοί πολίτες θα περιέλθουν σε ανεργία, ή θα αναγκαστούν να εργαστούν υπάλληλοι στα ξενοδοχεία με ένα μισθό πείνας των 800 ευρώ.
Ή μήπως, αυτό είναι το σχέδιο των ανώτερων διοικούντων, χωρίς το επίσημο κράτος να παίρνει χαμπάρι ;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ