28 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Την Παρασκευή 27/9 δόθηκε με απόλυτη επιτυχία τετραλογία παραστάσεων ξεκαρδιστικών κωμωδιών από τη θεατρική ομάδα της κοινότητας, την οποία σύσσωμο το κοινό που είχε κατακλύσει το θέατρο, απόλαυσε και ευχαριστήθηκε. Με σκηνοθέτη τον δάσκαλο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεατρικού εργαστηρίου καταξιωμένο Χρύσανθο Χρυσάνθου, και ηθοποιούς ερασιτέχνες βέρους Χλωρακιώτες σε συνεργασία με ηθοποιούς του Θεατρικού εργαστηρίου Τσάδας, δόθηκε μια καταπληχτική παράσταση που τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από άλλες βετεράνων ηθοποιών.  Οι εντυπώσεις άριστες, και το χειροκρότημα θερμό και παρατεταμένο ήταν η πληρωμή όλων των συντελεστών.

27 Σεπτεμβρίου 2019

ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ...

ΑΠΟΨΕ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΑΠΟ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ
Το θέατρο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από τα Αρχαϊκά χρόνια και διαμορφώθηκε πλήρως κατά την κλασική περίοδο,  κυρίως στην Αθήνα. Η ανάπτυξη εν γένει των τεχνών και της Ελληνικής παιδείας δια μέσου του προφορικού λόγου από τις σκηνές και η χρήση του λόγου ως μέσο ψυχαγωγίας, προβληματισμού και πειθούς, ήταν στοιχεία της παράδοσης του θεάτρου που διαμόρφωνε συνειδήσεις και παρήγαγε πολιτική και πολιτιστική δράση.
Τα ίδια στοιχεία συνεχίζει να φέρει μέχρι σήμερα η Ελληνική Θεατρική παράδοση, με μόνη διαφορά οι θεατρικές παραστάσεις έχουν αραιώσει κατά πολύ ένεκα των ηλεκτρονικών πλέον τρόπων ψυχαγώγησης και μόρφωσης. Εντούτοις όμως, τα θέατρα και οι θεατρικές παραστάσεις επί σκηνής, συνεχίζουν να έχουν την ίδια παλιά αίγλη.
Γι αυτούς τους λόγους, αλλά και για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κουλτούρας, πνευματικοί και εκπαιδευτικοί φορείς, προωθούν την ιδέα για κατασκευή θεάτρων ή δυνατόν με τα παλαιά πρότυπα.
Στη Χλώρακα κατά τα έτη 2007-8, προωθήθηκε από το Κοινοτικό Συμπούλιο και ορισμένους πνευματικούς ανθρώπους η κατασκευή μικρού θεάτρου χωρητικότητας τετρακοσίων θεατών. Τις μελέτες και το σχεδιασμό ανέλαβε το Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι Αγησιλάου & Καλαβάς και το εργο παραδόθηκε στο κοινό το 2011. Έως τώρα έχουν δοθεί αξιόλογες παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Είναι όμοιο με το αρχαίο ωδείο της Πάφου, με δύο σειρές κερκίδες μικρότερο. Είναι υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία η οποία χρησιμεύει για θεατρικές, μουσικές και ποιητικές παραστάσεις, καθώς και για άλλες τελετές.
Ευρίσκεται λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία και τον καθεδρικό ναό της κοινότητας δίπλα στην παλιά Βρύση, σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα όλο τον κάμπο και τη μεγάλη θάλασσα από δύση ως νοτιά.
Ο επισκέπτης μένει κατάπληκτος από την εξαιρετική θέα του φυσικού περιβάλλοντος που περιτριγυρίζει τον χώρο και την απόλυτη ησυχία που σκιάζεται μόνο από το κελάηδημα των πουλιών που αμέριμνα φτερουγίζουν στην πυκνοφυτεμένη από άγρια βλάστηση ρεματιά κάτωθεν του Θεάτρου.
Στον ίδιο χώρο όμορφα συνυπάρχει η παλιά Βρύση και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Υπατίου, του θαυματουργού Αγίου θεραπευτή των μωρών παιδιών που έχουν δυσκολία να περπατήσουν.

19 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΩΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΛΩΡΑΚΑΣ         

                                Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

    To Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας και ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας σας προσκαλούν στη πρώτη Θεατρική παράσταση
που θα παρουσιαστεί από τη Θεατρική Ομάδα του Κοινοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Χλώρακας την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου,2019, στις 8:30μ.μ.  στο Αμφιθέατρο ``Βρύση`` της κοινότητας.
Η παράσταση είναι σπονδυλωτή και αποτελείται από
4 ξεκαρδιστικές Κυπριακές  Κωμωδίες με γέλιο μέχρι δακρύων….
Τίτλοι:
·         Πρώτο Έργο: «Η Κληρονομιά του Λεωνή»του Κυριάκου Φλουρή.
·         Δεύτερο Έργο: «Το Ταλέντο της Κυρίας»του Βασίλη Κωνσταντίνου.
·         Τρίτο Έργο: «Λούλλα»του Δημήτρη Παπαδημήτρη.
·         Τέταρτο Έργο: «Ταβέρνα ο Άψε Σβύσε»του Βασίλη Κωνσταντίνου.

Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Χρύσανθος Χρυσάνθου Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Κοινοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Χλώρακας.

Λαμβάνουν μέρος:
Χρύσανθος Όθωνος, Αναστασία Ιωάννου, Αντώνιος Χαραλάμπους, Μαρία Ανδρεάδη,  Τασούλα Ράλλη, Στέφανος Ζάβρός, Παύλος Γρηγορίου, Άντρη Νικολάου, Νίκη Μωϋσέως, Άννα Γιακουμή, Σκεύη Μωϋσέως, Νατάσα Τσιάκκα, Μαρίλια Γλαύκου.

Μουσική επί Σκηνής : Παύλος Γρηγορίου, Παναγιώτης Νικολαϊδης,
 Νατάσα Τσιάκκα

Είσοδος: Ελεύθερη
Διοργανωτές: To Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας και
 ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας
Πληροφ.: 99423797

 

``ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ``…..

16 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

Στα καφενεία, στες πλατέες, στο παζάρι και αλλού, όπου κυκλοφορήσω, συναντώ ανθρώπους θυμωμένους. Ανθρώπους με αισθήματα πληγωμένα και συναισθήματα θλιμμένα. Με προβλήματα που τους καταπιέζουν και τους πονούν καθώς δεν βρίσκουν λύσεις στα αδιέξοδα που άλλοι τους έχουν δημιουργήσει.
Είναι θυμωμένοι οι αυτοεργοδοτούμενοι συνταξιούχοι για το αίσχος της σύνταξης των 450 ευρώ που ενώ δούλεψαν μια ζωή πληρώνοντας για δεκαετίες πολύ υψηλές συνεισφορές στα ταμία των Κοινωνικών ασφαλίσεων, αυτά τα δικά τους χρήματα, τα νέμονται άλλοι.
Είναι θυμωμένοι με τις τράπεζες που ως τοκογλύφοι και με υπερχρεώσεις οδηγούν προς πώληση τις περιουσίες τους.
Θυμωμένοι με το κράτος που δεν τους προστατεύει, θυμωμένοι που τους κούρεψε και περισσότερο τους φορολόγησε,
Είναι θυμωμένοι με τους βουλευτές που χωρίς αισχύνη νομοθετούν υπέρ των τραπεζών, και από πάνω με περισσό θράσος ισχυρίζονται ότι νομοθετούν υπέρ του λαού.
Είναι θυμωμένοι για τον διαχωρισμό του λαού σε τάξεις, στους υψηλά αμειβόμενους δημόσιους υπαλλήλους , στους υπηρέτες  των Σουπερμάρκετ και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας των 850 ευρώ, καθώς και στους άνεργους.
Σε ένα κράτος χωρίς εθνικό πλούτο και πρωτογενή παραγωγή, σε ένα κράτος  που το ίδιο έχει επιδοτήσει την εκρίζωση βασικών καλλιεργειών  και κατά συνέπεια οδήγησε τον πληθυσμό να εργάζεται σε ξενοδοχεία και άλλες θέσεις με πενιχρούς μισθούς, με φόρους και ακρίβεια να τρέχουν, είναι πολύ φυσικό στην τόση μιζέρια οι άνθρωποι να αισθάνονται παραμελημένοι και οργισμένοι.
Ναι, πάντα υπάρχουν άνθρωποι θυμωμένοι, αλλά αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας είναι πρωτόγνωρο, είναι σχεδόν συλλογικό  επί του Ελληνικού πληθισμού. Είναι θυμός καταπιεσμένος που κατατρώει τα σωθικά και την ψυχή τν πολιτών, θυμός που τους αρρωσταίνει και τους πεθαίνει.
Με πρόσωπα βλοσυρά κάθονται στα καφενεία και περπατούν στους δρόμους, και δεν λέγουν κουβέντες χαράς, αλλά τους ακούω να λέγουν λόγια θλιμμένα, πικραμένα, και θυμωμένα.
Τους βλέπω και τους ακούω, και θέλω να τους πω λόγια παρηγοριάς, να τους συστήσω υπομονή και εγκαρτέρηση γιατί ο Θεός είναι μεγάλος και για αυτούς, αλλά που να βρω το κουράγιο καθώς είμαι και εγώ το ίδιο θυμωμένος, είμαι και εγώ στην ίδια μοίρα με αυτούς;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΣΣΩΜΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Στη φωτογραφία ο Χαράλαμπος Ταπακούδης, ο Κυριάκος (Κακός) τ' Αλέξη και ο Νεόφυτος Τσαεράς (Μαυρέσιης)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της χλώρακας όπου το Κοινοτικό Συμβούλιο τίμησε παλαιούς αγωνιστές που έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Μαζί με αυτούς έλαβαν τιμή και διάφορες προσωπικότητες όπως η Ζήνα Κάνθερ-μεγάλη ευεργέτης, ο Πάφιος -θέατρο σκιών και ο Αγησήλαος-χειροπράκτης. 


Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο 33.000 Κύπριοι κατετάγησαν στο Κυπριακό σύνταγμα υπό την διοίκηση  Άγγλων, ως εθελοντές για να πολεμήσουν τούς Γερμανούς μετά απο υπόσχεση που έδωσαν σε αυτους οι Βρετανοί αποικιοκράτες ότι με τη λήξη του πολέμου θα έδιναν ελευθερία στην Κύπρο.
  Η Χλώρακα εκτός των εθελοντών στρατιωτών προσέφερε και χρήματα τα οποία εμαζεύοντο από εράνους και στους οποίους οι κάτοικοι έδιναν απλόχερα από το υστέρημα τους. Την εποχή εκείνη ο πληθυσμός της Χλώρακας ήταν περιπου 800 κάτοικοι. Εξ αυτών κατετάγησαν 30 χωριανοί, εκ των οποίων οι 12 υπηρέτησαν στην Κύπρο, ενώ οι υπόλοιποι σε διάφορες χώρες όπως Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Λιβύη Ιταλία. Μερικοί έλαβαν μέρος σε μάχες, και ορισμένοι πληγώθηκαν. Στην Κύπρο υπηρέτησαν οι Νίκος Γέρος, Κώστας Όθωνος, Ανδρέας Γεωργίου Σοφοκλέους, Αντώνης Χ. Πάφιος, Νικόλας Σοφοκλέους, Αντωνάκης Χατζιούδης, Νεόφυτος Χρ. Μαυρέσιης, Νικόλας Αναξαγόρα, Χαράλαμπος Βασιλείου, Κώστας Ευσταθίου Κυρηναίας, Σάββας Αχιλλέας, Ανδρέας Γεωργίου. Στην Ιταλία έλαβαν μέρος οι Χαρίλαος Χαραλάμπους Μάντης, Νικόλας Παναγιώτου Αλακάτης, Ανδρέας Κουρσάρος, Κυριάκος Αλέξη, Χαράλαμπος Χ’ Αχιλλέας, Γεώργιος Σιέλης, Κώστας Αλέξη, Γεώργιος Σεργίου, Γεώργιος Πολεμίτης και Χρίστος Γεωργίου Πεγειώτης. Στην Αίγυπτο υπηρετήσαν οι Αντώνης Γεωργίου, Νικόλας Ιωάννου, Χριστόδουλος Βασιλείου και Κώστας Δημητρίου Ασπρος. Υπηρέτησε επίσης στην Αίγυπτο και Ιταλία ο Μενέλαος Αριστείδου, στην Αίγυπτο και Παλαιστίνη ο Θεόδωρος Σοφόκλη, στην Ιταλία και Αίγυπτο ο Ιωάννης Χ. Αζίνας, και τέλος σε Λιβύη και Αίγυπτο υπηρέτησε ο Χαράλαμπος Κ. Ταπακούδης.



12 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με μεγάλη μας χαράς συγχαίρουμε τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό Όμιλο Χλώρακας, καθώς σήμερα διαβάσαμε στο facebook την ακόλουθη ανάρτηση:

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ:
Μετά την σύγκλιση όλων των Αρμοδίων Τμημάτων για το Θέμα "Ροδαφίνια" χθες στο γραφείο της Επάρχου Πάφου, με συμμετοχή και του Ομίλου μας, αποφασίστηκε να δοθεί ριζική λύση με πλήρη αποκατάσταση της Φυσικής Λίμνης των Ροδαφινιών.
Όπως είναι γνωστό το βαθύ αυτό κοίλωμα με την θαλάσσια ζωή, μπαζώθηκε παράνομα πριν 5 χρόνια. Υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες, και μεγάλος αγώνας για αποκατάσταση αυτού του φυσικού αξιοθέατου που ήταν σημείο αναφοράς για τους Χλωρακιώτες. Ευχαριστούμε θερμά την Έπαρχο Πάφου κα. Μαίρη Λάμπρου και όλα τα Αρμόδια Τμήματα για την θετική τους απόφαση. Επίσης εκ μέρους του Δ/Σ του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας ευχαριστούμε
όλους εκείνους που μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας . Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Μέλος μας κ. Κυριάκο Ταπακούδη για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον του για αποκατάσταση της μικρής λίμνης ή αλλοιώς της "Τρύπας του Σιέλη".
Ευχαριστίες στο Κίνημα Οικολόγων και προσωπικά στο Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη και τους Φίλους Οικολόγους της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου.
Θα ήταν παράλειψη μας να μην αναφερθούμε και
στη μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη απο την Ομοσπονδία μας, Ο.Π.Ο.Κ. και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της κ. Πέτρο Πασιά. Ευχαριστώ και το Δ/κό Συμβούλιο του Π.Π.Ο.Χ. για τη συμπαράσταση και συνεργασία καθώς και όλους εσάς γνωστούς και άγνωστους φίλους που μας στηρίξατε με τον δικό σας τρόπο.
Αντρέας Κυριακού
Πρόεδρος Π.Π.Ο.Χ.
Χλώρακα 12.9.19

9 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΣΣΩΜΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της χλώρακας όπου το Κοινοτικό Συμβούλιο τίμησε παλαιούς αγωνιστές που έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Μαζί με αυτούς έλαβαν τιμή και διάφορες προσωπικότητες όπως η Ζήνα Κάνθερ-μεγάλη ευεργέτης, ο Πάφιος -θέατρο σκιών και ο Αγησήλαος-χειροπράκτης. 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ
Η ηθική επιβράβευση των ανθρώπων που επιτέλεσαν κάτι χρήσιμο είναι σημαντική, γι αυτό οι τιμές πρέπει να τους αποδίδονται σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους αλλά και ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης και σεβασμού.
Οι Δήμοι, οι Κοινοτικές αρχές καθώς και άλλοι φορείς, είθισται να διοργανώνουν εκδηλώσεις για βράβευση αξιέπαινων ανθρώπων που έχουν προσφέρει με κάποιο τρόπο στην κοινωνία. Πρόκειται για επιβράβευση των ηθικών αρετών, βράβευση που συνεπάγει ευχαρίστηση εξαιτίας της οποιας ο άνθρωπος τίνει να δημιουργεί ωραία πράγματα.
Είναι τιμές που όταν αποδίδονται κατόπιν αξιολόγησης έργου και προσφοράς, υπηρετείται ο θεσμός και ο σκοπός της ηθικής επιβράβευσης, καθώς τοιουτοτρόπως οι τιμώντες αναλογιζόμενοι το μέγεθος της ευθύνης τους έναντι των ζώντων, των τεθνεώτων και των επιγενομένων, τις αποδίδουν με ευθυκρισία και σύμφωνα με τους ηθικούς νόμους, οπότε έτσι προκαλούν πολλούς να αγωνίζονται για την αρετή και την δόξα μιμούμενοι το παράδειγμα των τιμωμένων.
Πρέπει λοιπόν αυτές οι εκδηλώσεις να λαμβάνουν χαρακτήρα που να προκαλούν πνευματική ευχαρίστηση και να προβάλλονται ως εξαιρετικά γεγονότα, ώστε όσοι επιθυμούν να μιμούνται τα καλά παραδείγματα.
Γι αυτό πρέπει οι εντεταλμένοι φορείς και οι όντες, να αποδίδουν τις τιμές που αρμόζουν σε ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους καθηκόντως ή άλλως, σε όσους δηλαδή με τον τρόπο τους  πρόσφεραν στην κοινωνία αφήνοντας αξιόλογες παρακαταθήκες. 
Είναι γι αυτό λοιπόν που συγχαίρουμε τοιούτου είδους ενέργειες, πρέπει όμως ταυτόχρονα να τονίσουμε ότι οι τιμές πρέπει να αποδίδονται με φειδώ ώστε να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, ούτε να ευτελίζεται, και ούτε να μειώνεται η ηθική υπόσταση του θεσμού.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

8 Σεπτεμβρίου 2019

ΒΙΟΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Αξιόλογο μέρος της λαογραφίας μας αποτελούν οι παλιοί βιολιτζήδες οι οποίοι χωρίς σπουδές, ήσαν εξαίρετοι μουσικοί. Με την συμμετοχή τους στις χαρές και στις διασκεδάσεις του απλού καθημερινού λαού, διέδωσαν και διέσωσαν την Κυπριακή μουσική και την ιστορία της, μαζί και τα διάφορα ήθη και έθιμα μας. Απετέλεσαν τον κύριο φορέα διατήρησης της παραδοσιακής μουσικής μας, καθώς ως δημιουργοί και μεταδότες, κράτησαν την κουλτούρα και το ύφος της μέχρι τις σημερινές μέρες.
Ήσαν άνθρωποι με έμφυτα ταλέντα και κληρονομικές καταβολές οι οποίοι υπήρχαν ελάχιστοι σε κάθε τόπο, έτσι που αποτελούσε η μουσική τους έργο ύψιστου καθήκοντος, το οποίο και επιτελούσαν με προθυμία γυρνώντας όλη την επαρχία από την οποία κατάγονταν, συνοδεύοντας όλες τις γαμήλιες τελετές καθώς ήταν πρώτιστο έθιμο αυτές να συνοδεύονται με τραγούδια και βιολιά.
Σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστοι βιολιτζήδες και αυτοί εν αχρησία, καθώς τα νέα δεδομένα στην τέλεση γάμων, έχουν διαφοροποιηθεί, έχουν εξευρωπαϊστεί. Πρέπει λοιπόν όλοι αυτοί αλλά και οι προηγούμενοι, να μνημονεύονται ώστε να μένουν ως αναφορά για το παρών και το μέλλον.

 Η κοινότητα της Χλώρακας ευτύχισε να έχει μερικούς σπουδαίους επαγγελματίες Βιολάρηδες που άφησαν εποχή. Γυρνώντας στα πανηγύρια και σε γάμους στα περίχωρα, αλλά και σε άλλες επαρχίες που τους καλούσαν, απέκτησαν μεγάλη φήμη και ακόμα μέχρι τις σημερινές μέρες αν και έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από το θάνατο τους, πολλοί τους ενθυμούνται και τους συναφέρνουν. Με σειρά γεννήσεως ήσαν οι Αντωνής Αχιλλέως Βλόκκος που γεννήθηκε το 1905, ο Χαμπής Βασιλούης το 1930, ο Παναής Παναή το 1935, και ο Νικόλας Βλόκκος υιός του πρώτου ο οποιος σήμερα σε μεγάλη ηλικία πλέον, έχει σταματήσει να εργάζεται την όμορφη τέχνη της μουσικής την οποίαν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πραγματικώς έχει προάγει σε ύψιστο βαθμό.
Ήταν όλοι άνθρωποι απλοϊκοί μεροκαματιάρηδες που για να ζήσουν τις οικογένειες τους έκαναν και διάφορες άλλες δουλειές. Είχαν όμως εντός τους έμφυτο το μεγάλο ταλέντο της μουσικής που τους έκανε ξεχωριστούς και φημισμένους στην κοινωνία.
Ταξίδευαν συχνά προσκεκλημένοι σε γάμους, πανηγύρια, και κάθε λογής συνάξεις της εποχής σε όλη την Κύπρο, σε Τούρκικα ή μιχτά χωριά όπου συναπαντιόνταν με Τουρκοκύπριους οργανοπαίχτες, και επηρεασμένοι από ανατολίτικους ρυθμούς έσμιγαν τους πατροπαράδοτους με τους ξενόφερτους ρυθμούς, ομορφαίνοντας και εμπλουτίζοντας τοιουτοτρόπως την απόδοση της μουσικής τους και δίνοντας της ένα διαφορετικό ηχόχρωμα, έτσι ως πρωτεργάτες καθιέρωσαν την κυπριακή μουσική στη σημερινή της μορφή. Ήσαν όλοι σπουδαίοι βιολάρηδες που συνέβαλαν στην διάδοση της παραδοσιακής μουσικής του τόπου και στους οποίους μαθήτευσαν αρκετοί μουσικοί που συνέχισαν το έργο τους.
Τον πρώτον εξ αυτών, τον Αντωνήν Αχιλλέως Βλόκκον, αναφέρει σε βιβλία του ο γνωστός λαογράφος, τραγουδιστής και ιεροψάλτης, Θεόδουλος Καλλίνικος. Σε βιβλίο του δημοσιεύει  παρτιτούρες του Χλωρακιώτη βιολάρη σε Βυζαντινούς και Ευρωπαϊκούς φθόγγους που γράφτηκαν το 1935, τραγούδια σπουδαία όπως «Τα μμάθκια τα γιαλλούρικα» και τον «Συρτόν Παφίτικον», τραγούδια τα οποία δι αυτού του τρόπου διεσώθησαν και μένουν έως σήμερα στην Κυπριακή μουσικολογία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ

Η ηθική επιβράβευση των ανθρώπων που επιτέλεσαν κάτι χρήσιμο είναι σημαντική, γι αυτό οι τιμές πρέπει να τους αποδίδονται σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους αλλά και ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης και σεβασμού.
Οι Δήμοι, οι Κοινοτικές αρχές καθώς και άλλοι φορείς, είθισται να διοργανώνουν εκδηλώσεις για βράβευση αξιέπαινων ανθρώπων που έχουν προσφέρει με κάποιο τρόπο στην κοινωνία. Πρόκειται για επιβράβευση των ηθικών αρετών, βράβευση που συνεπάγει ευχαρίστηση εξαιτίας της οποιας ο άνθρωπος τίνει να δημιουργεί ωραία πράγματα.
Είναι τιμές που όταν αποδίδονται κατόπιν αξιολόγησης έργου και προσφοράς, υπηρετείται ο θεσμός και ο σκοπός της ηθικής επιβράβευσης, καθώς τοιουτοτρόπως οι τιμώντες αναλογιζόμενοι το μέγεθος της ευθύνης τους έναντι των ζώντων, των τεθνεώτων και των επιγενομένων, τις αποδίδουν με ευθυκρισία και σύμφωνα με τους ηθικούς νόμους, οπότε έτσι προκαλούν πολλούς να αγωνίζονται για την αρετή και την δόξα μιμούμενοι το παράδειγμα των τιμωμένων.
Πρέπει λοιπόν αυτές οι εκδηλώσεις να λαμβάνουν χαρακτήρα που να προκαλούν πνευματική ευχαρίστηση και να προβάλλονται ως εξαιρετικά γεγονότα, ώστε όσοι επιθυμούν να μιμούνται τα καλά παραδείγματα.
Γι αυτό πρέπει οι εντεταλμένοι φορείς και οι όντες, να αποδίδουν τις τιμές που αρμόζουν σε ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους καθηκόντως ή άλλως, σε όσους δηλαδή με τον τρόπο τους  πρόσφεραν στην κοινωνία αφήνοντας αξιόλογες παρακαταθήκες. 
Είναι γι αυτό λοιπόν που συγχαίρουμε τοιούτου είδους ενέργειες, πρέπει όμως ταυτόχρονα να τονίσουμε ότι οι τιμές πρέπει να αποδίδονται με φειδώ ώστε να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, ούτε να ευτελίζεται, και ούτε να μειώνεται η ηθική υπόσταση του θεσμού.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ



7 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΛΩΡΑΚΑΣ.
Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας ανακοινώνει ότι η πρώτη πανηγυρική παράσταση της Κοινοτικής Θεατρικής Ομάδας θα παρουσιαστεί στις 27.9.19 στο Αμφιθέατρο "Βρύση" Χλώρακας. Μια σπονδυλωτή παράσταση με 4 ξεκαρδιστικές Κυπριακές Κωμωδίες...Σκηνοθεσία/σκηνογραφία του καλλιτεχνικού μας Διευθυντή Χρύσανθου Χρυσάνθου.

5 Σεπτεμβρίου 2019

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Ο Βασίλης Θεοδώρου είναι ένας νέος με αξιέπαινο βιογραφικό ο οποίος υπηρετεί ως εκλελεγμένος για δεύτερη θητεία στα Κοινοτικά της Χλώρακας. Χαμηλών και ήρεμων τόνων, προερχόμενος από τις τάξεις της ΕΔΕΚ, έχει αποδείξει πως εργάζεται για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος, και με την ευγένεια του καταφέρνει να έχει πλήρη συνεργασία με όλους τους συναδέλφους του, απόδειξη η ανάδειξη του κατόπιν ψηφοφορίας στο αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου της κοινότητας όπου έλαβε πέντε ψήφους και την πλειοψηφία έναντι του ανθυποψηφίου του ο οποίος εκ προοιμίου όριζε τους τέσσερις ψήφους που έλαβε, (τρείς από τον ΔΗΔΥ και έναν από το ΕΛΑΜ).
Σαν εφημερίδα της Χλώρακας τον συγχαίρουμε και είμαστε σίγουροι ότι με την πραότητα του χαρακτήρα του και την εργατικότητα που τον διακρίνει, θα προοδεύσει και εις ανώτερα.

3 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΟΜΟΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Σε σχέση με το θέμα της απόφασης της κυβέρνησης για συμπλεγματοποίηση τοπικών αρχών, σε παλιότερη ανακοίνωση του ο Κοινοτάρχης Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης, αναφέρει πως το ζητούμενο δεν είναι αν ονομάζεται μια τοπική αρχή Δήμος σημειώνοντας πως είτε Δήμος, είτε Κοινοτικό Συμβούλιο είναι, το ζητούμενο είναι να παρέχονται άρτιες υπηρεσίες στους πολίτες οι οποίες θα προκύψουν με την αύξηση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών στις τοπικές αρχές, οι οποίες θα είναι οικονομικά αυτόνομες, σωστά οργανωμένες και αυτοδιοίκητες χωρίς κηδεμόνες. 

Στη Χλώρακα κάποιοι φορείς προερχόμενοι κυρίως από το ΔΗΚΟ, προωθούν δια του ψιθύρου ως καλή ιδέα την ενοποίηση/συμπλεγματοποίηση τοπικών αρχών με άλλες, και συγκεκριμένα την ενοποίηση των κοινοτήτων της Χλώρακας της Έμπας και της Κισσόνεργας με τον Δήμο της Πέγειας.
Ως κάτοικοι της Χλώρακας, αντιδρούμε σε αυτή την μειωτική για την κοινότητα μας πράξη που επιχειρείται, διότι ως μεγάλη και οικονομικά σχεδόν αυτόνομη κοινότητα, δεν χρειαζόμαστε άλλους να συναποφασίζουν για εμάς, ούτε θέλουμε οι πολίτες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες να προσφεύγουν στην μακρινή Πέγεια.
Ως γειτνιάζουσα κοινότητα με την πόλη της Πάφου, περισσότερο ανήκουμε σε αυτήν, και στην περίπτωση που θα ήταν απόλυτη ανάγκη για ενοποίηση, θα έπρεπε να συμπλεγματοποιηθούμε με αυτήν.
Η Χλώρακα τα τελευταία χρόνια έχει τύχει πλήρης ανάπτυξης, και διαθέτει αξιόλογους οικονομικούς πόρους οι οποίοι προέρχονται από τις φορολογίες των πολιτών, των επιχειρήσεων, καθώς και από τις δεκατέσσερις και πλέον μεγάλες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν ημερησίως ίσως μέχρι και δεκαπέντε χιλιάδες τουρίστες, αλλά και από ίδια έσοδα του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Εκτός άλλων πολλών επιχειρημάτων που θ μπορούσαμε να αναφέρουμε για να καταδείξουμε την αντίδραση μας, παραμένουμε μόνο στο οικονομικό ζήτημα, καθώς είναι το κυριότερο επιχείρημα που θέτει η Κυβέρνηση.  
Δεν επιθυμούμε λοιπόν ενοποίηση, γι αυτό καλούμε όσους ενσπείρουν τοιούτου είδους ιδέες να σιωπήσουν, καλούμε επίσης τα κόμματα και τους δύο Χλωρακιώτες βουλευτές να μας συμπαρασταθούν.
Ζητούμε το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας να διατηρήσει το όνομα του και την αυτοδιοίκηση του, την ιστορία του και την αυτονομία του.    
Ζητούμεν οι ενοποιήσεις να μην γίνονται δια της επιβολής από την κυβέρνηση, αλλά μόνον και εφόσον το θέλουν οι πολίτες, κάτι το οποίον αποτελεί εφαρμογή της πλήρους δημοκρατίας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ