8 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Η κοινότητα Χλώρακας και ο Δήμος Σαλαμίνας, στις 7 Σεπτεμβρίου προχώρησαν στην αδελφοποίηση τους. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων στην κοινότητα, που άρχισαν από την προηγούμενη μέρα στην κεντρική πλατεία με μουσική εκδήλωση με τους Χρήστο Μενιδιάτη και Ελευθερία Ελευθερίου, ενώ τη δεύτερη μέρα παραμονή της γέννησης της Παναγίας, τελέστηκε στις 6.00μμ πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου και στις 7.45μμ πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης της Κοινότητας Χλώρακας με τον Δήμο Σαλαμίνας.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν η δήμαρχος Σαλαμίνας επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου, η κόρη του καπετάνιου του πλοιαρίου «Σειρήν» και του «Άγιος Γεώργιος», Βασιλική Ραπατζίκου Κουταλιανού, ο Μητροπολίτης Πάφου, ο πρόξενος της Ελλάδας, εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών και οι αρχές της Πάφου.
Ακλούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακούς Κυπριακούς και Ελληνικούς χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και το Μουσικό Σχήμα Μιχάλη Χ’’ Μιχαήλ.

Οι σχέσεις Χλώρακας – Σαλαμίνας χρονολογούνται από το 1954, όταν ο πλοίαρχος του πλοιαρίου «Σειρήν» καπετάν Βαγγέλης Λουκάς – Κουταλιανός μετέφερε το πρώτο οπλισμό για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
Ο ίδιος καπετάνιος ήρθε με το τέταρτο δρομολόγιο που είχε γίνει τότε με το «Άγιος Γεώργιος», συνελήφθηκε στην Ακτή Ροδαφίνια της Χλώρακας, καταδικάστηκε και κλείστηκε στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας μαζί με  Χλωρακιώτες αγωνιστές.