26 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ένα άρθρο του Κυριάκου Ταπακούδη

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ, μια μικρή ιστορία
Μια φορά και έναν καιρό η Αλήθεια, ήταν μια πανέμορφη γυναίκα. Όλος ο κόσμος την αγαπούσε και την έβαζε στο σπίτι του. Από την άλλη μεριά ήταν και το ψέμα, ένα κακάσχημο τέρας που μόνο στην όψη του τρόμαζε τους ανθρώπους και αναγκαζόταν να ζει κρυμμένο στις σπηλιές γιατί πάντα έβρισκε τις πόρτες του κόσμου κλειστές. Γι αυτό αποφάσισε να κυρήξει πόλεμο στην αλήθεια...
Την προκάλεσε και βρέθηκαν σε ένα ξέφωτο να πολεμήσουν. Δέκα μέρες και δέκα νύχτες πάλευαν ασταμάτητα, τα σπαθιά τους έβγαζαν φλόγες, τίποτα δεν σταμάταγε το Ψέμα μέχρι να υπάρξει κάποιος νικητής. Η Αλήθεια πάλευε με όλη της την δύναμη. Η κούραση ήταν χαραγμένη στα πρόσωπα τους, αλλά κανείς νικητής κανείς νικημένος δεν έβγαινε. Για μια στιγμή ξεθεωμένοι πλέον, βρήκαν το κουράγιο να σηκώσουν και οι δυο τα σπαθιά τους, και τα κατέβασαν ταυτόχρονα ο ένας στο κεφάλι του αλλουνού… Τι σύμπτωση όμως... Η Αλήθεια κατάφερε να κόψει το κεφάλι του Ψέματος και το Ψέμα να κόψει το κεφάλι της Αλήθειας... Για μια στιγμή σιγή... Άρχισαν να ψάχνουν στα τυφλά τα κεφάλια τους. Δυστυχώς όμως η Αλήθεια πήρε το κεφάλι του Ψέματος και το Ψέμα το κεφάλι της Αλήθειας..... Και από τότε ο κόσμος δυσκολεύεται να τους αναγνωρίσει.. Το ψέμα γίνεται αλήθεια και η αλήθεια ψέμα.....

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ένα άρθρο του Κυριάκου Ταπακούδη
Ποια είναι η αλήθεια; ρώτησε  ο Πιλάτος εκείνον  που θα έπρεπε να την γνωρίζει. Αλλά  Εκείνος παρέμεινε σιωπηλός. Και η αλήθεια την οποίαν δεν αποκάλυψε, παρέμεινε κρυμμένη και αφανέρωτη για τους πολλούς ανθρώπους μέχρι τις σημερινές μέρες. Ωστόσο αυτή η ερώτηση  παραμένει ανοικτή από την εποχή του Σωκράτη μέχρι το Χριστό και θα παραμένει για πάντα, μέσα σε ένα κόσμο ελεγχόμενο, όπου απαγορεύεται να υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Σε ένα κόσμο ελεγχόμενο θα υπάρχει παντοτινά μόνο μερική από αυτήν, ώστε τοιουτοτρόπως να ποδηγετείται και να ελέγχεται ολόκληρη η ανθρωπότητα. Την υπέρτερη αλήθεια κανείς δεν μπορεί να τη διασαφηνίσει απόλυτα, αφού και ο ίδιος ο Χριστός την είπε μέσω των παραβολών, με ένα ιδιαίτερο τρόπο που μπορεί να επεξηγηθεί κατά το δοκούν. Όσοι άνθρωποι τόσες και οι γνώμες, γι αυτό την δική του αλήθεια μπορεί να την βρει ο καθένας μέσα του από τη δική του φώτιση και λογική.  Λογικοί άνθρωποι λογούνται όσοι μπορούν να διακρίνουν ποιό είναι το καλό και ποιό το κακό, ποιο το συμφέρον και ποιο το ζημιογόνο. Αυτοί μόνοι πρέπει να λέγονται αληθινά λογικοί άνθρωποι, αυτοί μόνοι ίσως γνωρίζουν μέρος της πραγματικής αλήθειας.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

23 Φεβρουαρίου 2013

ΑΚΡΙΤΑΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Γραφει ο  Άντρος Ευαγόρου Αθλητικός Συντάκτης στον Αδέσμευτο της Πάφου

“Με απόφαση της Γ.Σ. του ΑΚΡΙΤΑ που έγινε την Τρίτη 19-2-2013 ορίστηκε τριμελής επιτροπή απαρτιζόμενη από τους Κ. Ιγνατίου-Χ. Θεοχάρους και Δ. Πέτρου να κάνει επαφές για ενίσχυση του νέου Δ.Σ. όσο πιο σωστά μπορούμε, να μπουν κάποια άτομα που θα προσφέρουν κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε τώρα. Συντονιστής θα είναι ο γιατρός Μιχ. Σπύρου…” μας λέει ο Μιχάλης Αναστασίου για τη Γ.Σ.
-Δηλαδή θα ψάξει να βρει μέλη για το Δ.Σ. η τριμερής;
“Όχι ακριβώς, γιατί υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Απλώς στοχευμένα θα θέλαμε να βρούμε 3-4 άτομα τα οποία μπορεί να είναι και εκτός Χλώρακας”.
-Για την προεδρία πάει ο Μ. Σπύρου;
“Πιστεύω καταρχήν το μοντέλο που θα δημιουργήσουμε δεν θα έχει σημασία ποιος θα είναι πρόεδρος. Αντοπρόεδρος κ.λ.π. Έγινε μία πρόταση στον Μ. Σπύρου και ευελπιστούμε ότι θα είναι αυτός ο νέος πρόεδρος. Στόχος μας είναι να είμαστε ένα ευέλικτο Δ.Σ.”
-Για το οικονομικό έγινε αναφορά στη Γ.Σ.;
“Βεβαίως έγινε μία πλήρης ανάλυση. Ο Μ. Σπύρου παρουσίασε την οικονομική κατάσταση του σωματείου και πως μπορούμε να ξοφλήσουμε με ένα πλάνο 3-4 χρόνων. Το χρέος μας που είναι 150-170.000€ μέχρι τώρα. Βάλαμε και κάτι παραπάνω για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων αν προκύψουν άλλα παλιά χρέη”.
-Πώς τοποθετείστε στην πρόταση προσχώρηση σάς στην Α.Ε. ΚΟΥΚΛΙΩΝ;
“Στη Γ.Σ. έγινε μία κουβέντα και μόνο. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση όμως δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Για την ώρα δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε, γιατί στο θέμα αυτό θα αποφασίσει το νέο Δ.Σ. Σαν ΑΚΡΙΤΑΣ έχουμε μία ιστορία που θα μετρήσει.

Από τον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΠΑΦΟΥ»

22 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ»

Η «Εφημείδα της Χλώρακας» καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το ιερό και δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές.
Πολιτική χωρίς πολίτες δεν είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της απόφασης του Κυπριακού λαού. Σ’ αυτό το κάλεσμα οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι θετικά και δημιουργικά με τη συμμετοχή μας. Δεν είναι η ώρα της άρνησης και της απόρριψης. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να επιλέξουν. Η επιλογή της άρνησης ή της αποχής ενισχύει την απαξίωση και την ανάπτυξη μέσα στην κοινωνία απολυταρχικών αντιλήψεων και μισαλλοδοξίας.
Ο εκδότης
Κυριάκος Ταπακούδης

20 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - Γεώργιος Ταπακουδης

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - Γεώργιος Ταπακουδης
Ο Γεώργιος Ταπακούδης
ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Γεννήθηκε στη Χλώρακα και από μικρός γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδας. Από πολύ μικρός εντάχτηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, και στο μικρό παρεκκλήσι του Μιχαήλ Αχαγγέλου έδωσε στο ιερό ευαγγέλιο τον όρκο της ΕΟΚΑ.
Μαζί με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλους, έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις της δίκης των εφτά που συνελήφθησαν για την εκφόρτωση του οπλισμού στα Ροδαφίνια της Χλώρακας και αφού κατάφεραν να αποσπάσουν τους κρατούμενους από τα χέρια της αστυνομίας, τους πήραν και διαδήλωσαν σ όλη την πόλη της Πάφου για αρκετή ώρα, ώσπου μετά από δυναμική επέμβαση της αστυνομίας, οι Άγγλοι ξανασυνέλαβαν τους κρατούμενους, μαζί τους όμως συνέλαβαν και ορισμένους διαδηλωτές, ανάμεσα τους και ο Γεώργιος Ταπακουδης ο οποίος δικάστηκε, καταδικάστηκε, και φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες.
Μετά την αποφυλάκιση του συνέχισε να είναι δραστήριο μέλος της ΕΟΚΑ. Υπήρξε μέλος σε μαχητικές ομάδες κρούσεως και εκτελεστικού, και έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις. Ήταν πολιτικός κρατούμενος καθώς και πολιτικός κατάδικος.
Στις αρχές Μαΐου του 1956 συνελήφθηκε από τους Άγγλους δεύτερη φορά για τη δράση του και μεταφέρθηκε και κρατήθηκε στα κρατητήρια Πύλας και Κοκκινοτρεμιθιάς.
Μετά το τέλος του αγώνα με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και λόγω της δράσης του στον αγώνα, κρίθηκε και αποφασίστηκε από τη νεοσύστη κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ότι έπρεπε μα ενταχθεί στις τάξεις του Κυπριακού στρατού για να υπηρετήσει εκ νέου την πατρίδα. Ο ίδιος δεν ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά τελικά επείσθη από τον πρώην Τομεάρχη της ΕΟΚΑ Τεύκρο Λοϊζου ο οποίος για να τον πείσει, του προέβαλε ως βασικό επιχείρημα ότι τον χρειάζεται η πατρίδα.
Εντάχτηκε στον Κυπριακό στρατό σαν υπαξιωματικός και υπηρέτησε για δεκαεπτά χρόνια και αφυπηρέτησαν ως υπολοχαγός.
Στο Κυπριακό στρατό η δράση του ήταν πλούσια. Έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες την περίοδο της Τουρκοανταρσίας, και με το θάρρος του οδήγησε τους στρατιώτες του σε νικηφόρες μάχες.
Το 1974 συντάχτηκε με τις νόμιμες δυνάμεις της Κυπριακής Κυβέρνησης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄. Γι αυτή του τη δράση, την 1 Απριλίου του 2005 ως πολίτης πλέον, τιμήθηκε ως Αντιστασιακός μαζί με άλλους από την Κυπριακή κυβέρνηση με δίπλωμα και μετάλλιο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - Ανδρέας Αζινας

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - Ανδρέας Αζινας
Ιδρυτής της Α΄ ομάδας, που απετέλεσε τον πρώτο πυρήνα της ΕΟΚΑ στη Χλώρακα.

Ο Ανδρέας Αζίνας άλλως Ανδρούτσος, ήταν εκ των πρώτων μυηθέντων στην ΕΟΚΑ. Ήταν ο σύνδεσμος Μακαρίου - Γρίβα και της ομάδας της Χλώρακας.
Υπεύθυνος σε ομάδες στήριξης (εισαγωγή οπλισμού) στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Είχε τα ψευδώνυμα Τριπτόλεμος και Μενέλαος.  Μια απο τις σημαντικότερες προσωπικότητες της περιόδου του αγώνα και γενικότερα της σύγχρονης ιστορίας. Σπούδασε γεωπόνος με υποτροφία στην Αγγλία και επιστρέφοντας το 1949 αναμιγνύεται στην ΠΕΚ, και εργάζεται για την εκλογή του Μακαρίου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Το 1952 μυείται στην ΕΟΚΑ απο τους αδελφούς Λοιζίδη. Ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ ΕΟΚΑ και Μακαρίου - Εθναρχίας. Γυρνούσε ανά την Κύπρο με σκοπό να εντοπίζει γνήσιους πατριώτες και να τους μυεί στην ΕΟΚΑ.Ένας εξ αυτών ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Διορίστηκε απο τον Μακάριο ως γραμματέας της ΠΕΚ ώστε να έχει την ευχέρεια να ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό χωρίς να κινεί υποψίες. Διηύθυνε τον αγώνα στο εξωτερικό μέχρι τέλους, και υποστηρίζει ότι ο κατάπλους του πλοιαρίου "Άγιος Γεώργιος" στη Χλώρακα προδόθηκε απο οπαδούς του Γρίβα στην Αθήνα οι οποίοι ήσαν επιφορτισμένοι να σχεδιάζουν την αποστολή οπλισμού στο νησί, και όταν  το έμαθε ο Μακάριος τους απέπεμψε και έστειλε τον ίδιο για να αποστέλλει τα οπλα.
Μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας διορίζεται από τον Μακάριο ως υφυπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Αργότερα τον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει την διοίκηση του Συνεργατικού κινήματος, και διορίζεται διοικητής Συνεργατικής ανάπτυξης θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1980.
Από αυτή τη θέση προωθεί τα συμφέροντα των Αγροτών σε μεγάλο βαθμό καταχτώντας το κίνημα σε οικονομικό κολοσσό ενώ ο ίδιος αποκτά τεράστια πολιτική δύναμη, σε σημείο να είναι ο 2ος τη τάξη ισχυρότερος άνδρας στην Κύπρο. Από αυτή του τη θέση βοηθεί αρκετούς συγχωριανούς μας ειτε διορίζοντας τους στον Συνεργατισμό, ειτε σε άλλες Κυβερνητικές δουλειές.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - ΖΗΝΑ ΚΑΝΘΕΡ ΝΤΕ ΤΥΡΑΣ -μεγάλη ευεργέτης-

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - ΖΗΝΑ ΚΑΝΘΕΡ ΝΤΕ ΤΥΡΑΣ -μεγάλη ευεργέτης-
Η ζήνα Κάνθερ ντέ Τύρας ηταν μεγαλη ευεργέτιδα της Χλώρακας με έργα όπως η διάνοιξη και κατασκευή του δρόμου που οδηγεί στο χώρο αποβίβασης του Διγενή,  η ανέγερση του παρεκκλησιού του "Αγίου Γεωργίου",  η μεταφορά του πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος, και τη μεταβίβαση 33 στρεμμάτων γης την οποία αγόρασε απο ιδιώτες στην εκκλησία της Χλώρακας.  
Bοήθησε να κτιστούν σπίτια για φτωχά κοριτσόπουλα, ακόμα βάφτισε μωρά παιδιά που ύστερα τα σπούδασε και τα βοήθησε στην πρωσική τους ανέλιξη.
Όμως η φιλανθρωπική της δράση δεν σταμάτησε στη Χλώρακα. Συνέχισε και στην υπόλοιπη Κύπρο. Μεταξύ των έργων της περιλαμβάνονται η ανέγερση σχολείων, η οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων, Δήμων και κοινοτήτων, το κτίσιμο εκκλησιών. Δαπάνησε εκατομμύρια λίρες. Χορήγησε σπίτια σε φτωχές οικογένειες και ορφανά, άνοιξε και συντήρησε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα νεαρών κοριτσιών, σπούδασε παιδιά, επιχορήγησε την κατασκευή αθλητικών σταδίων και σωματίων.
Δικαίως θεωρήθηκε η μεγαλύτερη ίσως ευεργέτιδα της Κύπρου. Η πρωτοφανής φιλανθρωπική της δράση τιμήθηκε κατά καιρούς με διάφορες διακρίσεις. Της έχουν επιδοθεί χρυσά κλειδιά πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει συναντηθεί με εξέχουσες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες όπως τον Πάπα της Ρώμης και πολλους Πατριάρχες. Απέκτησε μεγάλη φιλία της με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή αφού η δράση της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 ηταν μεγάλη.
Ήταν ένας άνθρωπος με καλή καρδιά και γεμάτη θέρμη για τον κάθε συνάνθρωπο της. Γι αυτή της την καλωσυνη πολλοί την εκμεταλλευτηκαν, αλλα δεν την ενοιαζε. Όποιος ζητούσε βοήθεια την πρόσφερε απλόχερα χωρίς διακρίσεις.
Έλαμπε με μεγαλοπρέπεια, γινόντουσαν δεξιώσεις για χάρη της και μιλούσε όλη η Κύπρος για τις φιλανθρωπίες και την ανθρωπιά της. Ήθελε να σκορπίζει χαρά, γι αυτό εδινε απλοχερα. Ήθελε να σκορπίζει τη χαρά που η ίδια στερήθηκε.    

Η Ζήνα Κάνθερ απεβίωσε  το 1912 σε ηλικία 85 ετών. Η κηδεία της ήταν μια σεμνή τελετή χωρίς την πρέπουσα παρουσία της πολιτείας ή όσων ευεργετηθήκαν από αυτήν. 

Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στο σύνδεσμο: http://zinakanther.blogspot.com/
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - ΝΙΚΟΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ –Συγγραφέας-

ΠΕΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - ΝΙΚΟΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ –Συγγραφέας-
Ο Νίκος Πενταράς γεννήθηκε στη Χλώρακα της επαρχίας Πάφου στις 9 Απριλίου 1949. Εκτός από την προσφορά του στην εκπαίδευση της Κύπρου, την οποία υπηρέτησε από τη θέση του απλού δασκάλου μέχρι τη θέση του Α' Λειτουργού Εκπαίδευσης, έχει εκδώσει βιβλία με ποιήματα, μυθιστορήματα και μελέτες.

Ο Νίκος Πενταράς ασχολείται, επίσης, με την κριτική-παρουσίαση νέων εκδόσεων. Από το 1989 έως το 1991, είχε μόνιμη στήλη σε κυπριακή εφημερίδα για την κριτική-παρουσίαση νέων εκδόσεων και συνεργαζόταν παράλληλα και με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για το ίδιο θέμα. Έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες νέες εκδόσεις βιβλίων ποικίλου περιεχομένου.

Εργογραφία του:

  • «Ώρες Πολέμου» (ποίηση) (1975)
  • «Μηνύματα» (ποίηση) (1981)
  • «Περιστέρι μου ξεκίνα» (ποίηση για παιδιά) (1987)
  • «Η Τρίτη Απόφαση» (ποίηση) (1988)
  • «Επάνοδος» (ποίηση) (1992)
  • «Φως εκ Φωτός» (ποίηση) (1994)
  • «Ποιήματα» (ποίηση) (1995)
  • «Ο Εκπαιδευτικός απέναντι στο Αναλυτικό Πρόγραμμα: Ελεύθερος Πολιορκημένος;» (μελέτη) (2004)
  • «Σε κάθε μπαλκόνι και ένα χελιδόνι» (μυθιστόρημα, που απευθύνεται σε παιδιά και νέους) (2007)
  • «Στη μοναξιά του φεγγαριού» (ποίηση) (2009).
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΖΩΝΑΣ

ΠΡΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΖΩΝΑΣ
Ο Ανδρέας Εύζωνας γεννήθηκε στην Χλώρακα το 1940. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές εργάστηκε για δύο χρόνια δημόσιος υπάλληλος και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55 -59 υπηρέτησε στις τάξεις της οργάνωσης με το ψευδώνυμο "Μάνος". Το 1958 συνελήφθη από τους Άγγλους και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Για δύο μήνες αγνοείτο η τύχη του.
Το 1961 αναχώρησε στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική Σχολή. Διέκοψε τις σπουδές του το 1963, όταν άρχισε η τουρκοκυπριακή ανταρσία, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και ήλθε στη Κύπρο όπου υπηρέτησε στα φυλάκια αντιπαράταξης. Στη συνέχεια επέστρεψε στις σπουδές του ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε στη στρατιωτική τέχνη σε διάφορα στρατόπεδα της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 1964 εγκατέλειψε και πάλι το πανεπιστήμιο και ήλθε στη Κύπρου μαζί με την Ελληνική Μεραρχία την οποία συνόδευε ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας - ΔΙΓΕΝΗΣ. Κατά την παραμονή του στη Κύπρο υπηρέτησε σαν εκπαιδευτής στην εθελοντική εθνοφρουρά και ακολούθως επέστρεψε πίσω στην Αθήνα όπου περάτωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και πήρε το πτυχίο Νομικής. Μετά την άφιξη του στη Κύπρο υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία.
Από το 1967 ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα στη Πάφο. Μαζί με άλλους συναγωνιστές του ίδρυσαν το 1968 το Σύνδεσμο Αγωνιστών Πάφου του οποίου διετέλεσε Επαρχιακός οργανωτικός Γραμματέας στα επόμενα τρία χρόνια. Ήταν ο πρωτεργάτης της οργάνωσης του Ενιαίου κόμματος στη Πάφο και υπήρξε επαρχιακός γραμματέας του για έξι συνεχή χρόνια και μέλος πολλών σωματείων και οργανώσεων. Ήταν βασικό ιδρυτικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1976 και ο επαρχιακός γραμματέας του κόμματος για δέκα συνεχή χρόνια μέχρι το 1986. Υπήρξε μέλος της πολιτικής επιτροπής και του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος υπό τη σημαία του οποίου κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής Πάφου κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1981 και 1985. Διετέλεσε μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συμβουλίου για 14 χρόνια και μέλος του Νομικού Συμβουλίου. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Αρχής Αδειών για 6 χρόνια.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

 

19 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γεώργιος Πενταράς: Μα πώς σμίξαμε εμείς οι τρείς:
Κόκος Νικολάου: Όλοι στο ίδιο μετερίζι;
Λάκης Χριστοδούλου: Γιατί, θα έρθεις μαζί μας;

18 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ EXIPOLL ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ

Στο δεύτερο γύρο αποφάσισαν οι πολίτες να οδηγήσουν την κούρσα τον εκλογών, προσφέροντας στο Νίκο Αναστασιάδη σαφές προβάδισμα 19 μονάδων έναντι του Σταύρου Μαλά, που έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση
Σημαντικά ποσοστά εξασφάλισε ο Γιώργος Λιλλήκας, που παρολίγον να κάνει την ανατροπή.  Οκτώ χιλιάδες ψήφοι ήταν η τελική διαφορά ανάμεσα σε Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα.
Οι χθεσινές προεδρικές εκλογές καταγράφουν σημαντικά συμπεράσματα, χρήσιμα για την επόμενη ημέρα.
Ένα συμπέρασμα όμως που πολύ λίγοι θα σκεφτούν, θα αναλύσω σήμερα σ αυτή μου τη στήλη.
Σπάνιο γεγονός χαρακτηρίζεται η μεγάλη αποτυχία όλων των εξιπωλλ που διενεργήθηκαν. Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχουν αποτύχει, αλλά η διαφορά ήταν μεγάλη γιατι ίσως την προκάλεσαν τεχνηέντως ορισμένες χιλιάδες ψηφοφόροι κατόπιν εντολής από το κόμμα τους για πριμοδότηση συγκεκριμένου υποψηφίου.
Τον περασμένο μήνα έγραψα άρθρο με τίτλο «Λογικές αποδείξεις ότι επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Ν. Αναστασιαδης», το οποίον όμως οι τέσσερις φίλα προσκείμενες προς την υποψηφιότητα Αναστασιδη εφημερίδες, δεν δημοσιεύσαν. Ενώ όλα μου τα άρθρα ανελλιπώς δημοσίευαν, το συγκεκριμένο έμεινε εκτός στηλών, και αυτό το γεγονός με έκανε να σκεφτώ από εκείνο τον καιρό ότι η πρόβλεψη μου θα εφαρμοζόταν στην πράξη εάν χρειαζόταν.
Σε εκείνο το άρθρο μου, ανέφερα εν συντομία ότι, εφ όσων το ΔΗΚΟ είναι διασπασμένο σε μεγάλο βαθμό και το ΑΚΕΛ λόγω κακής προεδρίας του Δ. Χριστόφια δεν θα συσπείρωνε τους οπαδούς του, θα μπορούσε εύκολα στο δεύτερο γύρο ανθυποψήφιος του Ν. Αναστασιαδη να ήταν ο Λιλλικας. Όμως, επειδή στο ΔΗΣΥ είχαν γνώση οι φύλακες, την τελευταια στιγμή θα μπορούσαν να πριμοδοτήσουν με λίγους ψήφους τον Σ. Μαλα, ώστε να ήταν αυτός ο αντίπαλος του δικού τους υποψηφίου, με αποτέλεσμα η εκλογή του στο δεύτερο γύρο να είναι εύκολος περίπατος. Διότι τώρα, και χωρίς άλλη στήριξη κομμάτων, ο Ν. Αναστασιάδης είναι σίγουρος ο επόμενος πρόεδρος, γιατι η ψηφοφορία εξελίσσεται πλέον σε αναμέτρηση δεξιάς και αριστεράς παράταξης.
Μια σοβαρή ένδειξη ότι αυτό ίσως συνέβηκε, ήταν η συμπεριφορά Ν. Αναστασιάδη που ενώ όλος ο λαός ανέμενε εκλογές ενός γύρου με νικητή τον ίδιο, αυτός μετά την καταμέτρηση των ψήφων δεν έδειχνε στεναχωρημένος, αλλά ακριβώς το αντίθετο έδειχνε πολύ ικανοποιημένος, ως να ήταν ακριβώς τα αποτελέσματα που ανέμενε.
Επίσης εκ των αποτελεσμάτων της αποτυχίας των εξιπωλλ, φαίνεται αυτό ακριβώς να έχει συμβεί, γιατι δεν είναι φυσιολογικό να έχουν πέσει έξω πέραν του στατιστικού λάθους. Φυσικά, δεν είναι εύκολο οι εταιρείες να φανερώσουν αυτή την αιτιολόγηση, γιατι θα εξέθεταν τους πελάτες τους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

17 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ




Στη Χλώρακα οι εκλογές κύλησαν ομαλά χωρίς καμιά ανωμαλία. Τα επιτελεία των τριών κύριων προεδρικών υποψηφίων όλοι μαζί σε μια παρέα, κουβέντιαζαν ήρεμα χωρίς πολιτικό φανατισμό και με μόνη έγνοια την επομένη των εκλογών με τα οικονομικά προβλήματα του τόπου και τα δυσκολότερα  της επαύριον.

10 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ



Σε μια λιτή και απέριττη σύναξη πλήθους και παρευρεθέντως του Γιαννάκη Ομήρου προέδρου της βουλής, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, δώθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες τριών θανόντων Αγωνιστών που πολέμησαν και αντιστάθηκαν το 1974 κατά του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και κατά της Τουρκικής εισβολής, σε μια τελετή μνήμης που οργανώθηκε από το σύνδεσμο Αντιστασιακών τιμής ένεκεν των Γεώργιου Ταπακούδη, Ανδρέα Κίκκινου και Γιαννάκη Περικλέους.
Τις τιμητικές πλακεττες παρέδωσε ο Γιαννάκης Ομήρου στους απογόνους των τιμωμένων ο οποίος στην ομιλία του κάλεσε όλους να έχουν ως παράδειγμα τον τίμιο αγώνα των τιμωμένων, και με τη ψήφο τους να ενισχύσουν και να καταδείξουν νικητή στις προεδρικές εκλογές πρόεδρο εκείνο τον υποψήφιο που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο μνημόνιο προτού συνομολογηθεί η δανειακή σύμβαση, κάθ ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές δεδομένου ότι το μνημόνιο ακόμη δεν έχει υπογραφτεί.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Φωνή της Πάφου» Σωκράτης Σωκράτους, είπε,
«Όπως και άλλους αγωνιστές που τίμησε η Ένωση Αντιστασιακών καθώς είχε χρέος, σήμερα συναχτήκαμε για να τιμήσουμε τους Γεώργιο Ταπακούδη, Ανδρέα Κόκκινο και Γιαννάκη Περικλέους.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ από τη Φύτη ήταν μέλος της αστυνομικής δύναμης Κύπρου και έφθασε μέχρι το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή. Έλαβε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικο αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και ήταν μέλος της ΕΟΚΑ.
Το 1974 με οδηγίες του Εθνάρχη Μακαρίου, ανέλαβε τη διοίκηση του ΟΠΕ Λεμεσού όπου επέδειξε πλούσια δράση κατά της παρανομίας, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας από την ΕΟΚΑ Β΄ στην οποία ενέδρα τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο συναγωνιστής του Ανδρέας Αρμεύτης σκοτώθηκε. Ο ίδιος λόγω του πολλαπλού τραυματισμού του υποβλήθηκε σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γιάτρεψαν όμως, με αποτέλεσμα στα κατοπινά του χρόνια να υποφέρει και να πεθαίνει σχετικά πρόωρα.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η εγγονή του Ραφαέλλα Παπαχαραλάμπους
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ από τη Χλώρακα ήταν μόνιμος αξιωματικός της Εθνικής φρουράς. Έλαβε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικο αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και συνελήφθηκε για τη δράση του δυο φορές από του Άγγλους και φυλακίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος καθώς και ως πολιτικός κατάδικος. Στη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος πρωτοστάτησε στη σύλληψη των Χουντικών αξιωματικών του 356 τάγματος πεζικού που είχε σαν επακόλουθο την εύκολη κατάληψη όλων των στρατοπέδων της Ε.Φ. από τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντίστασης του λαού της Πάφου.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η κόρη του Ηρούλλα Ταπακούδη
Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ από τις Κέδαρες ήταν δημόσιος υπάλληλος και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΕΑΜ. Είχε αναπτύξει πλούσια δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά της Χούντας των Αθηνών και κατά της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην αντίσταση κατά του προδοτικού πραξικοπήματος του 1974.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αδερφός του Ανδρέας Περικλέους».









9 Φεβρουαρίου 2013

Η ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΑ

Γραφει ο  Άντρος Ευαγόρου Αθλητικός Συντάκτης στον Αδέσμευτο της Πάφου

Η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει προεδρία ποδοσφαιρικού σωματείου εγγεγραμμένου στη δύναμη της ΚΟΠ στην Πάφο είναι η κυρία Τασούλα Ταπακούδη, που μετά την αποχώρηση Λουκά Γιουκκά ανέλαβε την προεδρία του ΑΚΡΙΤΑ Χλώρακας.
“Αναλαμβάνω μέχρι τη Γ.Σ. του σωματείου στις 19 Φεβρουαρίου την προεδρία του ΑΚΡΙΤΑ σαν αντιπρόεδρος μετά την αποχώρηση Λουκά Γιουκκά τίποτε περισσότερο.”
Αυτή ήταν η πρώτη τοποθέτηση της κυρίας Ταπακούδη.
-Θα συνεχίσετε στα διοικητικά και μετά τη Γ.Σ.;
“Και να μην είμαι στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσω να είμαι ενεργό μέλος του ΑΚΡΙΤΑ όπως είμαι εδώ και χρόνια”.
-Είστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ποδοσφαιρικού σωματείου στην Πάφο, σε ένα σωματείο όπου ο μακαρίτης πατέρας σας Γιώργος Ταπακούδης διετέλεσε για σειρά
ετών πρόεδρος και διοικητικός.
“Ναι αλλά θα είμαι προσωρινά στην προεδρία”.
-Και αν δεν βρεθεί πρόεδρος τι θα κάνετε;
“Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνω. Θα αποχωρήσω, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά και διαθέσιμου χρόνου, δεν μπορώ να αναλάβω μία τέτοια θέση.
Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσω την προεδρία μετά τις 19 Φεβρουαρίου”.
-Πως το αποφασίσατε να αναμιχτείτε στα διοικητικά του ΑΚΡΙΤΑ, σας αρέσει το
ποδόσφαιρο ή πήρατε το “μικρόβιο” από τον πατέρα σας;
“Το “μικρόβιο” το είχα από τον πατέρα μου όντως. Στην εφηβεία μου συμμετείχα σε μία προσπάθεια δημιουργίας γυναικείας ομάδας. Μετά η κόρη μου συμμετείχε στη Γυναικεία ομάδα της Πάφου. Το ποδόσφαιρο είναι στις φλέβες μας”!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΑΔΕΣΜΕΤΟΣ

8 Φεβρουαρίου 2013

Η Ένωση Αγωνιστών Πάφου τιμά τον αγωνιστή Γεώργιο Ταπακούδη


Η Ένωση Αγωνιστών Πάφου, ημέραν Σάββατο και ώρα 6.00 μμ. στο ξενοδοχείο ΚΑΠΙΤΑΛ, τιμά τον αγωνιστή Γεώργιο Ταπακούδη

Γεώργιος Ταπακουδης
Ο Γεώργιος Ταπακούδης ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Γεννήθηκε στη Χλώρακα και από μικρός γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδας. Από πολύ μικρός εντάχτηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, και στο μικρό παρεκκλήσι του Μιχαήλ Αχαγγέλου έδωσε στο ιερό ευαγγέλιο τον όρκο της ΕΟΚΑ.
Μαζί με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλους, έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις της δίκης των εφτά που συνελήφθησαν για την εκφόρτωση του οπλισμού στα Ροδαφίνια της Χλώρακας και αφού κατάφεραν να αποσπάσουν τους κρατούμενους από τα χέρια της αστυνομίας, τους πήραν και διαδήλωσαν σ όλη την πόλη της Πάφου για αρκετή ώρα, ώσπου μετά από δυναμική επέμβαση της αστυνομίας, οι Άγγλοι ξανασυνέλαβαν τους κρατούμενους, μαζί τους όμως συνέλαβαν και ορισμένους διαδηλωτές, ανάμεσα τους και ο Γεώργιος Ταπακουδης ο οποίος δικάστηκε, καταδικάστηκε, και φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες.
Μετά την αποφυλάκιση του συνέχισε να είναι δραστήριο μέλος της ΕΟΚΑ. Υπήρξε μέλος σε μαχητικές ομάδες κρούσεως και εκτελεστικού, και έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις. Ήταν πολιτικός κρατούμενος καθώς και πολιτικός κατάδικος.
Στις αρχές Μαΐου του 1956 συνελήφθηκε από τους Άγγλους δεύτερη φορά για τη δράση του και μεταφέρθηκε και κρατήθηκε στα κρατητήρια Πύλας και Κοκκινοτρεμιθιάς.
Μετά το τέλος του αγώνα με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και λόγω της δράσης του στον αγώνα, κρίθηκε και αποφασίστηκε από τη νεοσύστη κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ότι έπρεπε μα ενταχθεί στις τάξεις του Κυπριακού στρατού για να υπηρετήσει εκ νέου την πατρίδα. Ο ίδιος δεν ήθελε κάτι τέτοιο, αλλά τελικά επείσθη από τον πρώην Τομεάρχη της ΕΟΚΑ Τεύκρο Λοϊζου ο οποίος για να τον πείσει, του προέβαλε ως βασικό επιχείρημα ότι τον χρειάζεται η πατρίδα.
Εντάχτηκε στον Κυπριακό στρατό σαν υπαξιωματικός και υπηρέτησε για δεκαεπτά χρόνια και αφυπηρέτησαν ως υπολοχαγός.
Στο Κυπριακό στρατό η δράση του ήταν πλούσια. Έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες την περίοδο της Τουρκοανταρσίας, και με το θάρρος του οδήγησε τους στρατιώτες του σε νικηφόρες μάχες.
Το 1974 συντάχτηκε με τις νόμιμες δυνάμεις της Κυπριακής Κυβέρνησης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄. Γι αυτή του τη δράση, την 1 Απριλίου του 2005 ως πολίτης πλέον, τιμήθηκε ως Αντιστασιακός μαζί με άλλους από την Κυπριακή κυβέρνηση με δίπλωμα και μετάλλιο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

6 Φεβρουαρίου 2013

Αγρέλια, τα άγρια σπαράγγια

Αγάπιος Μοναχός ο Κρης: «Τα αγρέλια κάμνουσιν αίμα, ωφελούσι τον στόμαχον, αυξάνουσι το σπέρμα, κινούσι το ούρον, καθαρίζουσι τα νεφρά από αμμούδα και παύουσι τον πόνον αυτών».

Όταν βρέξει και ποτιστεί η γη, τότε πολιούν (βγάζουν βλαστους) οι αγρελιές που τους τρυφερούς βλαστούς του άγριου αυτού φυτού, τους αποκαλούμε αγρέλια. Είναι τα λεγόμενα άγρια σπαράγγια που στην Κύπρο τα αποκαλούμε αγρέλια.
Στην Κύπρο υπάρχουν δυο είδη αγρελιών, τα άσπρα και τα μαύρα τα οποία βλαστάνουν στην πεδινή κυρίως παραθαλάσσια περιοχή, ενώ σε ψηλά υψόμετρα βλαστούν μόνο τα μαύρα. Είναι κατάλληλα για χρήση μέχρι τέλος Μαρτίου, εποχή βροχερή που σημαίνει ότι ακόμα παραμένουν τρυφερά. Θεωρούνται αφροδισιακά και στην αρχαιότητα ήταν απολαυστικό έδεσμα των Θεών.
Όταν μαγειρεύονται τηγανιτά μαζί με αυγά, αποτελούν απολαυστικό έδεσμα. Έχουν μια γουστόζικη πικράδα που δίνει πικάντικη γεύση στη βρώση τους, αλλά ξεπικρίζουν, αν τα αλατίσουμε με θαλασσινό χοντρό αλάτι και τα βάλουμε για λίγα λεπτά σε ζεστό μαυρόλαο. Επίσης ξεπικρίζουν άν τα έχουμε φυλαγμένα στην κατάψυξη (όπου μπορουν να διατηρηθούν μέχρι το καλοκαίρι) και χωρίς να τα πλύνουμε, τα βαζουμε στο τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Κατώπιν προσθετουμε ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε. Μαγειρευμένα με άγρια μανητάρια, αποτελούν επίσης απολαυστικό έδεσμα.
Δεν υπάρχει κίνδυνος στην περισυλλογή τους από πλευράς δηλητηριωδών αφού δεν είναι τέτοια, υπάρχει όμως κίνδυνος από δάγκωμα φιδιού, γιατι όπου ευδοκιμούν οι αγρελιές, είναι βιότοπος φιδιών.
Στη Χλώρακα πολλές αγρελιές βλαστούν στο αργάκι του Άη Νικόλα και στη παραθαλάσσια περιοχή του Πάρακα.
Τα αγρέλια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β,
C,E
που βοηθούν στις διεργασίες παραγωγής ενέργειας, αναπνοής και αναζωογόνησης των κυττάρων, έχουν επίσης διουρητική δράση, καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και είναι άκρως αφροδισιακά.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Στη γενική συνέλευση του ΑΚΡΙΤΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου ημέρα Τρίτη και ώρα 7.00μ.μ. στην αίθουσα της εκκλησίας, θα υπάρξει και διαδικασία εκλογής νέου διοικητικού Συμβουλίου.
Μετά την αμετάκλητη παραίτηση του Λουκά Γιουκκά -όπως ο ίδιος δηλώνει-, χρέη προέδρου εξασκεί τα Τασούλλα Ταπακούδη την οποία πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενη για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του σωματείου. Πληροφορίες επίσης φέρουν άλλους τρεις να ενδιαφέρονται για την ίδια θέση. Πρόκειται για επιχειρηματία αγοραπωλησίας αυτοκινήτων, για επιχειρηματία αλυσίδας καταστημάτων, και για επιχειρηματία ιδιοκτήτη λεωφορείων γραμμής.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΑ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Στη γενική συνέλευση του ΑΚΡΙΤΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου ημέρα Τρίτη και ώρα 7.00μ.μ. στην αίθουσα της εκκλησίας, θα υπάρξει και διαδικασία εκλογής νέου διοικητικού Συμβουλίου.
Μετά την αμετάκλητη παραίτηση του Λουκά Γιουκκά -όπως ο ίδιος δηλώνει-, χρέη προέδρου εξασκεί τα Τασούλλα Ταπακούδη την οποία πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενη για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του σωματείου. Πληροφορίες επίσης φέρουν άλλους τρεις να ενδιαφέρονται για την ίδια θέση. Πρόκειται για επιχειρηματία αγοραπωλησίας αυτοκινήτων, για επιχειρηματία αλυσίδας καταστημάτων, και για επιχειρηματία ιδιοκτήτη λεωφορείων γραμμής.

Ε.ΛΑ.Μ: Προεκλογική Συγκέντρωση στην Χλώρακα της Πάφου.

Αρκετοί φίλοι και υποστηρικτές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) έδωσαν το παρόν τους στην προεκλογική συγκέντρωση  που πραγματοποίησε η τοπική οργάνωση Πάφου στο χωριό Χλώρακα. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Μιχαλάκης Μιχαήλ και ο Μάριος Βασιλείου στελέχη του κινήματός.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α.

3 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κοινότητα Χλώρακας στην Πάφο, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι οι φετινές προεδρικές εκλογές ευρίσκονται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι για την πατρίδα και τον Κυπριακό λαό, που πρέπει οι ψηφοφόροι να επιλέξουν υποψήφιο της αγωνιστικής διεκδίκησης,  της εμμονής σε επιδίωξη λύσης δίκαιης, δημοκρατικής στηριγμένης στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της δημιουργίας ενός μέλλοντος με ασφάλεια, ευημερία και κοινωνική αλληλεγγύη.
Της κατάστασης αυτής εχούσης, συνέχισε, η ΕΔΕΚ όπως πάντα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, καλεί το λαό να συσπειρωθεί και να πυκνώσει το μέτωπο της αντίστασης και του αγώνα για μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για ξαναζωντάνεμα της οικονομίας και για μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και συνοχής.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ειπε  ότι «αυτό το πετυχαινουμε στηρίζοντας αποφασιστικά την εκλογή του Γιώργου Λιλλήκα στην Προεδρία σαν εγγύηση μιας πορείας εθνικά ορθής και κοινωνικά δίκαιης».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

2 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ
ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κατά την πρώτην ημέραν εορτή του Αγίου Τρύφωνος, γίνεται Αγιασμός στις εκκλησίες με τον οποίο ραντίζουν τους αμπελώνες για να μην προσβάλλονται τα κλήματα από το σηριβιδιν, ή όσα έχουν είδη προσβληθεί, να το αποβάλλουν.
Το όνομα Φλεβάρης προέρχεται από τη λέξη «φλεβύζω», επειδη τα υπόγεια νερά από τη γη αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές. Είναι ο μήνας με τις πολλές βροχές και με τις ανθισμένες αμυγδαλιές, είναι και ο προπομπός της άνοιξης.
Όμως θεωρείται και ως μήνας του χειμώνα και του καλοκαιριού, εξ ού και η παροιμία «Ο Φεβράρης φεβραρίζει τσιαι καλοτσιαιρκές μυρίζει».
Όταν η δεύτερη μέρα του μηνός είναι ηλιόλουστη, αυτό θα σημαίνει ότι ο υπόλοιπος χειμώνας που ακολουθεί θα είναι δριμύς μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αν δε, αυτή η μέρα είναι βροχερή, έχουν να πουν ότι εκείνη την ημέρα τελειώνει ο χειμώνας, και ο υπόλοιπος που θα ακολουθήσει, θα είναι ήπιος.
Θεωρείται μήνας μέθυσος και οι γείτονες του Ιανουάριος και Μάρτιος εν καιρώ μέθης του όταν ήταν αναίσθητος από το ποτό, του έκλεψαν από μίαν ημέρα, και έκτοτε έμεινε κολοβός και γι αυτό ο λαός τον αποκαλεί κουτσοφέβραρο, ή κουτσό, ή κούτσουλλο.
Μαζί με τον Φευράρη έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Αποκριάς. Με κύριο χαρακτηριστικό τις μεταμφιέσεις, τα καρναβάλια και τα γλέντια, οι γιορτές αρχίζουν με το Τριώδιο, κορυφώνονται τις Αποκριές και τερματίζονται την Καθαρή Δευτέρα με έξοδο στην ύπαιθρο για πέταγμα του χαρταετού και φαγοπότι με σαρακοστιανά φαγώσιμα.
Το Σάββατο όμως της εβδομάδας της Τσικνοπέμπτης, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων.
Στα Ψυχοσάββατα οι ψυχές κάθονται επάνω στα δέντρα και τα βλαστάρια του αμπελιού, γι’ αυτό δεν μουττο κόβουν ως τότε βλαστάρια, μήπως πέσουν οι ψυχές που είναι καθισμένες επάνω σε αυτά και κλάψουν. Αυτό το κάθισμα των ψυχών πάνω στα δέντρα έχει ρίζες προχριστιανικές, και είναι δοξασίες πανάρχαιες και οικουμενικές, αποκαλούν μάλιστα το θρόισμα των φύλλων ψυχοθρόισμα και μουρμούρισμα των ψυχών.
Οι συνάξεις και τα έθιμα των Αποκριών καθώς και η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας δίνουν την ευκαιρία να αναζωογονηθούν και να ενισχυθούν οι οικογενειακοί και οι συγγενικοί δεσμοί, να εκφραστεί ο σεβασμός των νεοτέρων προς τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα των νυφάδων προς τα πεθερικά και να σμίξουν απομακρυσμένοι συγγενείς.

Υ.Γ.
Αν και η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τα πάντα, πιστοί στις παραδόσεις μας πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη διοργάνωση των εθιμοτυπικών μας εκδηλώσεων για τις φετινές γιορτές, διότι τηρώντας τα ήθη και έθιμα μας, διατηρούμε τη γνώση, τη μόρφωση και τη συντήρηση του πολιτισμού μας που μόνο με αυτόν μπορεί κάθε λαός να υπομένει, να αντέχει και να αναγεννάται νικητής από την γκρίζα τέφρα της καταστροφής.

1 Φεβρουαρίου 2013

Η ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΑ

Γράφει ο Άντρος Ευαγόρου Αθλητικός Συντάκτης της Εφημερίδας “Αδέσμευτος”

Τασούλα Ταπακούδη, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε Παφίτικο ποδοσφαιρικό σωματείο της ΚΟΠ.
Το όνομα της νέας προέδρου του ΑΚΡΙΤΑ που ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης μέχρι τουλάχιστον τη Γ.Σ. Είναι κόρη του μακαρίτη Γιώργου Ταπακούδη που διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΑΚΡΙΤΑ.

Του ΑΚΡΙΤΑ στη μετά Γιουκκά εποχή; Φημολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 2 άτομα. Ο
ένας εξ αυτών είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας

Λουκκάς Γιουκκάς Πρώην πρόεδρος ΑΚΡΙΤΑ
Ο κύκλος ο δικός μου στην προεδρία του ΑΚΡΙΤΑ έκλεισε. Από ότι φαίνεται υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο σωματείο.
Υπάρχουν αρκετοί που τους ενδιαφέρει η προεδρία του υπό υποβιβασμό

ΛΟΥΚΑΣ ΓΙΟΥΚΚΑΣ:
«Να διοικήσουν αυτοί που είναι καθαροί, εγω φεύγω από τον ΑΚΡΙΤΑ αφού έστηνα και πο’υλαγα παιχνίδια»
Την παραίτησή του από την προεδρία του ΑΚΡΙΤΑ υπέβαλε στο Δ.Σ. τη Δευτέ-
ρα ο Λουκάς Γιουκκάς. Τι τον οδήγησε σε αυτή του την απόφαση; “Υπέβαλα
την παραίτησή μου που είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη για να ανοίξει ο δρόμος για διάδοχη κατάσταση. Στην προεδρία θα συνεχίσει η μέχρι πρό-
τινος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τασούλα Ταπακούδη, που θα οδηγήσει το σω-
ματείο σε Γ.Σ. στις 19 Φεβρουαρίου ώστε να εξευρεθεί η νέα διοίκηση του ΑΚΡΙΤΑ. Ο λόγος που παραιτήθηκα είναι ότι υπήρχε διαφωνία όσον αφορά κάποια πρόστιμα που έπρεπε να πληρωθούν στην ΚΟΠ και εγώ με κάποιο άλλο μέλος του Δ.Σ. διαφωνούσα.”
-Μόνο αυτός ήταν ο λόγος ή επειδή άρχισαν τα δύσκολα…
“Περάσαμε πολύ πιο δύσκολα. Είναι και άλλα γεγονότα. Όπως το παιχνίδι με την ΔΕΡΥΝΕΙΑ
που απουσίαζα γιατί ήμουν σε κηδεία συγγενικού μου προσώπου και δεν πήγα στο παιχνίδι και σχολίαζαν στο γήπεδο ότι, που είναι ο πρόεδρος; Έλεγαν ότι έστησα… ότι πούλησα το παιχνίδι. Μένουν άλλα 7 παιχνίδια. Μπορεί να παραμείνει ο πρόεδρος εκεί και να λένε στη Χλώρακα ο πρόεδρος πούλησε τα παιχνίδια όλα; Αυτοί οι Χλωρατζιώτες που είναι καθαροί όπως θέλουν να ονομάζονται, ας μείνουν να διοικήσουν το σωματείο τα υπόλοιπα παιχνίδια και να διαχειριστούν τις τύχες του κάθε αγώνα όπως θέλουν αυτοί. Εγώ νιώθω ότι υπηρέτησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του ΑΚΡΙΤΑ και φεύγω με ψηλά το κεφάλι”.
-Φεύγετε πικραμένος;
“Καθόλου. Φεύγω σαν φίλος. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να είμαι κοντά στον ΑΚΡΙΤΑ. Ο κύκλος ο δικός μου έκλεισε. Πρέπει να βρεθεί ο αντικαταστάτης να αναλάβει και από ότι φαίνεται υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο σωματείο”.
-Καταλήγοντας θέλετε να προσθέσετε κάτι;
“Νιώθω ότι φεύγω με ψηλά το κεφάλι από τον ΑΚΡΙΤΑ που υπηρέτησα τα τελευταία 5
χρόνια. Τον είχα παραλάβει στη Γ΄ κατηγορία με 250-300.000 ευρώ χρέος ενώ το σημερινό χρέος είναι γύρω στις 100.000 ευρώ. Αν οι συγκυρίες ήταν διαφορετικές, μπορεί να είχαμε
και πλεονασματικό ταμείο. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν μειωθεί αισθητά οι χορηγίες της ΣΠΕ και του κοινοτικού συμβουλίου κατά 55.000 ευρώ τον χρόνο

Από την εφημερίδα «Αδέσμευτος»

Κυματοθραύστης στη Χλώρακα

Προωθούνται κυµατοθραύστες αποβάθρες και εξέδρες στις παραλίες  του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου, µέχρι τον Άγιο Γεώργιο Πέγεια
Η μελέτη που είχε ανατεθεί από τα Δημοσία Έργα σε ιδιώτες μελετητές ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Οι προτάσεις των μελετητών, παρουσιάστηκαν προχθές στο Δήμο Πάφου και χτες αναμενόταν να απρουσιαστεί στα κοινοτικά συμβούλια Χλώρακας, Κισσόνεργας Λέμπας και τον Δήμο Πέγειας.
Πρόκειται για την παραλιακή περιοχή από την Πάφο μέχρι τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας έκτασης 24,5 χιλιομέτρων, στην οποία παρατηρείται έντονη διάβρωση.
Η περιοχή ήδη είναι αξιοποιημένη τουριστικά και θεωρείται ότι με τη συγκεκριμένη μελέτη θα βοηθηθεί και αυτό το μέρος ώστε να δημιουργηθούν παραλίες κατάλληλες και δημοφιλείς.

Στη Χλωρακα,
στη περιοχή του Ξενοδοχείου Άγιος Γεώργιος οι μελετητές εισηγούνται την κατασκευή τεσσάρων 4 νέων αποσπασμένων κυματοθραυστών χαμηλής στέψης, ενώ αναδιατάσσονται τα υφιστάμενα παράκτια έργα. Η περιοχή στη σκιά των κυματοθραυστών εμπλουτίζεται με άμμο, σε μήκος 300™ περίπου.