26 Απριλίου 2023

ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΚΟΤΣΙΑ

Τα χρόνια πριν το 1970, η ενασχόληση των μικρών παιδιών με παιχνίδια ήταν περιορισμένη καθώς δεν υπήρχαν πάρκα με παιχνίδια, ούτε οι γονείς μπορούσαν να αγοράσουν στα παιδιά τους ένεκα της φτώχειας. Έτσι τα νεαρά παιδιά αμολημένα στη φύση και στην άγρια βλάστηση που ήταν από το Θεό απλόχερα βλαστημένη, κατεργάζονταν παιχνίδια για να διασκεδάσουν.
Θυμάμαι όταν μικρός εγώ, με άλλα παιδιά την ώρα της σχόλης πηγαίναμε σε βλαστημένους τόπους όπου υπήρχε πυκνή βλάστηση και εξερευνούσαμε την άγρια πανίδα. Ένα είδος άγριου φυτού που μου έκανε εντύπωση και το θυμάμαι τώρα, ήταν ο γαϊδουράγκαθος, καθώς απ΄ όλα τα έντομα που κάθονταν στα άνθη τους για να πάρουν γύρη, ήταν τα σταυροκότσια ένα είδος μέλισσας με τα οποία παίζαμε αιχμαλωτίζοντας τα και διασκεδάζοντας μαζί τους.
Τα σταυροκότσια είναι του είδους υμενόπτερων εντόμωνω και το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο σωματότυπο και φέρουν κίτρινο σταυρό στο κεφάλι. Καθόντουσαν πάνω στα άνθη και ρουφούσαν το νέκταρ. Στο τέλος της κοιλιά είχαν κεντρί που το σφυλικούντρι των θηλυκών δεν πονούσε εκτός από το ελαφρύ τσίμπημα, αλλά των αρσενικών που τα λέγαμε βασιλιάδες, πονούσε αφόρητα.
Τα πλησιάζαμε σιγά να μην μας πάρουν χαμπάρι, και ενώ ήταν απασχολημένα να ρουφούν το νέκταρ των ανθέων, τα αρπάζαμε με δεξιοτεχνία από τα δύο φτερά ταυτόχρονα τα οποία ήταν σε όρθια θέση, ώστε να μην μπορούν να μας κεντρίσουν. Όταν δεν ήμασταν επιδέξιοι, πολλές ήταν οι φορές που μας κέντρισαν.
Χωρίς να έχουμε την αίσθηση της λύπης και της συμπόνιας αφού έτσι βλέπαμε τα μεγαλύτερα παιδιά να κάνουν, γυρίζαμε κλωστρά την κοιλιά τους η οποία αποκοπτόταν και από την τομή ρουφούσαμε το μέλι.
Δεν έφτανε που με αυτό τον τρόπο τα οδηγούσαμε στο θάνατο, ξανατοποθετούσαμε την κοιλιά ανάποδα στη θέση της η οποία και κολλούσε ίσως από το μέλι, και τα ελευθερώναμε, τα βλέπαμε που πετούσαν με το μισό σώμα ανάποδα και κάναμε χάζι.
Συνήθως τις κομμένες κοιλιές τις μαζεύαμε, και όταν αποξηραίνονταν τις περνούσαμε με βελόνι σε κλωστή και φτιάχναμε όμορφα κολιέ τα οποία χαρίζαμε στις κοπέλες που τα κρέμαγαν με καμάρι στο λαιμό.
Άλλες φορές τα δέναμε με μακριά κλωστή του βελονιού και τα ελευθερώναμε, παίζοντας μαζί τους όπως με χαρταετό. Ύστερα τα βάζαμε μέσα σε τσίγκινα κουτιά τσαγιού Κεϋλάνης που εντός βάζαμε γαϊδουράγγαθους για τροφή, και βγάζαμε στο κουτί κάποιες τρύπες με μια σπόντα για να αναπνέουν. Τα μεταφέραμε ως παιχνίδια στα σπίτια και στα σχολεία.
Οι γαϊδουράγγαθοι βλαστούσαν στα χωράφια και σε όσα ήταν σπαρμένα όταν τα παιδιά έτρεχαν μέσα, προκαλούσαν καταστροφές.
Μια φορά ένας ιδιοκτήτης έκανε παράπονο στο δάσκαλο του χωριού, τον Πασιήσταυρο. Έτσι αυτός μέσα στην τάξη μια μέρα, άρχισε να τους κάνει μάθημα για τα σταυροκότσια, και στο τέλος τους ρώτησε ποιοι έχουν μαζί τους σταυροκότσια. Από το τελευταίο θρανίο σηκώθηκαν ο Κοτσιάς και ο Κάντας και έβγαλαν από τις παλάσκες τα κουτιά με τα σταυροκότσια.
Οπότε ο δάσκαλος με αυστηρό ύφος τους λέει,
-Ώστε εσείς ήσαστε που προκαλείτε ζημιές στα σπαρτά των χωριανών.
Και τους επίπληξε αυστηρά.

ΘΡΑΣΕΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΒΑΡΓΟΣ


Διαρρήκτες με ένα πρωτότυπο και θρασύ τρόπο, εψές λήστεψαν ένα φαρμακείο στο Αναβαργός και ένα mini market στη Χλώρακα. Από κλειστά κυκλώματα καταγράφηκε

όχημα που με όπισθεν ταχύτητα χτύπησε τις γυάλινες εισόδους με αποτέλεσμα να αποκτήσουν πρόσβαση οι δράστες.  

Από το όχημα κατέβηκε ο συνοδηγός ο οποίος απέσπασε τις ταμειακές μηχανές και ποσό χρημάτων.

Στη Χλώρακα στις 2:50, στην οδό Αγίου Γεωργίου στο ΑΝΤΟΝΕΣΚΟΣ ΠΛΑΖΑ ιδιοκτησίας του Χλωρακιώτη Ανδρέα Αντωνέσκου, αφού θρυμματίστηκε η γυάλινη προσθήκη όπως και στο Αναβαργός προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις προσθήκες των καταστημάτων, ο συνοδηγός κατέβηκε και έκλεψε τις ταμειακές μηχανές που περιείχαν χρηματικά ποσά.

Λίγο αργότερα στους εφτά Γιώρκηδες στη Γεροσκήπου, το αυτοκίνητο βρέθηκε στην να καταστρέφεται από φωτιά που έβαλαν οι δράστες.


13 Απριλίου 2023

ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Στη Χλώρακα στο παλιό κοιμητήριο στην Ανατολική πλευρά όπου κτίστηκε υπερυψωμένος τοίχος, έχει κατασκευαστεί κτιστό οστεοφυλάκιο με θήκες όπου μέσα θα φυλάττονται τα οστά των νεκρών μετά την εκταφή. Προς το παρόν κατασκευάστηκαν 45 θήκες, με προοπτική όμως, όσων ακόμα άλλων χρειαστούν στο μέλλον. 

Το οστεοφυλάκιο είναι ειδικός χώρος συνήθως σε νεκροταφείο, που φυλάσσονται τα  οστά των νεκρών, μέσα σε ειδικά κουτιά, μετά την εκταφή.
Η διαφύλαξη των ανακομιζομένων οστών ενεργείται μετά από αίτηση των οικείων και με ευθύνη της υπηρεσίας του κοιμητηρίου.

Αποτελούν είτε κιβώτια διαστάσεων 48εκ. Μήκους, 25εκ. πλάτους & 22εκ. ύψους περίπου που φυλάσσονται σε κτιστή υποδομή, είτε κτιστές ατομικές οστεοθήκες που διατίθενται προς πώληση καθώς και ετήσιο τέλος παροχής υπηρεσιών το οποίο αν δεν καταβληθεί επί δυο συνεχή έτη, τα οστά μεταφέρονται σε κοινό τάφο - χωνευτήρι.

2 Απριλίου 2023

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚΑ


Τελέστηκαν με επισημότητα την Κυριακή 2 Απριλίου στην εκκλησία της Χλώρακας προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Τυχικού, τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων Χλωρακιωτών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, καθώς και του Γεώργιου Αζίνα που έπεσε στο Γράμμο στον εμφύλιο πόλεμο.

Ομιλητής εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στη φωτογραφία ο εν ζωή αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κώστας Πενταράς

1 Απριλίου 2023

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

 
Το Μάρτιο ξεφορτώθηκε ο οπλισμός για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ στις ακτές της Βρέξης. Μεταφέρθηκαν από αγωνιστές πρώτα δίπλα σε ένα μικρό σπιτάκι μηχανής άντλησης του νερού που ήταν κρυμμένο σε ένα καλαμιώνα στη Βρέξη ιδιοκτησίας του Γεώργιου Λεωνίδα, και ύστερα μεταφέρθηκαν 
στη περιοχή Κούκκουρος ιδιοκτησία του Νικόλα Λουρικού-Λεωνίδα, αδέρφια οι δύο, οι οποίοι ανέλαβαν να τον κρύψουν μέχρι την άφιξη του αρχηγού Διγενή που έφτασε το μήνα Νοέμβριο. Αφού όρκισε αυτούς όσο και άλλους και ήταν όλα έτοιμα για το ξεκίνημα του αγώνα, πριν διαθέσει τον οπλισμό ανά την Κύπρο θέλησε να τον ελέγξει.

Με τη συνοδεία του Α΄ ομαδάρχη Κώστα Λεωνίδα (Παπακώστα), μετέβει στο σημείο που ήταν φυλαγμένα κρυμμένα μέσα στο έδαφος. Εκεί ήταν παρών ο Γιώρκος Λεωνίδα, από τον οποίο ζητήθηκε να τους υποδείξει που ήταν κρυμμένα.

Ο Γιώρκος ή άλλως Γιωρκούϊν που φημιζόταν για την εξυπνάδα και την πονηριά του, αφού τους υπέδειξε το χωράφι, ζήτησε από τον αρχηγό να προσπαθήσει να τα εντοπίσει, για να διαπιστώσουν αν ήταν δυνατό να τα ανακαλύψουν οι Εγγλέζοι.

Ο Γρίβας πήρε ένα σκληρό λεπτό ραβδί και με σχολαστικότητα χτυπούσε το έδαφος ώστε από τον υπόκωφο θόρυβο να καταλάβει πού ήταν θαμμένα.

Στη πολλή ώρα, του λέγει,

-δεν είναι εδώ θαμμένα.

Τότε το Γιωρκούϊν τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε σε ένα λασάνι φυτεμένο με τιτσοφίτι και του είπε ότι είναι κρυμμένα από κάτω.

Ο Γρίβας αμέσως αγρίεψε και έβαλε τις φωνές, και του είπε,

-για να μπορέσω να μεταφέρω τα όπλα είδα και έπαθα, και εσύ τα έκρυψες κάτω από το λασάνι να χαλάσουν από την υγρασία;

Και ήρεμα το Γιωρκούϊν του απάντησε,

-μην ανησυχείς αρχηγέ, τα έχω τυλίξει και στεγανοποιήσει πολύ καλά, και δεν έχουν φόβο από υγρασία.

Ξέθαψαν τα όπλα και πράγματι ήταν σε άρτια κατάσταση.

Ο Γρίβας συγκινημένος για την ευστροφία του, έμεινε να τον κοιτάζει, και ύστερα τον αγγάλιασε και του είπε,

-με τέτοιους ανθρώπους, ο αγώνας θα πάει μπροστά.