30 Μαΐου 2013

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σήμερα που η κοινωνία υποφέρει από μια βαθιά και εκτεταμένη οικονομική κρίση, τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δομές που την στήριζαν έως τώρα. Είναι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές που καθόριζαν την αγορά, ήταν αξίες προερχόμενες εκ της ίδιας της αγοράς και ταυτισμένες με την οικονομική ανάπτυξη. Με την συρρίκνωση όμως της μικρής μας οικονομίας και με τα πρώτα αποτελέσματα ως απόρροια αυτήν, φάνηκαν αμέσως πολλαπλά προβλήματα να ταλανίζουν τον κόσμο. Η οικονομική κρίση μας βρήκε όλους απροετοίμαστους και ανέτοιμους να αντέξουμε την αλλαγή. Μαθημένοι στην ευμάρεια μας, δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε την αλλαγή. Σίγουρα είναι μια αλλαγή που μας πισωγύρισε πολλές δεκαετίες πίσω σε καιρούς μεγάλης φτώχειας και ανέχειας, μιας εποχής που οι γεροντότεροι την έζησαν και την ενθυμούνται.

Μέσα στα πλαίσια μιας επικοινωνίας και πληροφόρησης μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας και της Κοινοτικής αρχής, μιας προσπάθειας που επιχειρεί το Κοινοτικό Συμβούλιο τον τελευταίο καιρό, διοργανώθηκε μια ανοιχτή διάλεξη με θέμα «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ», με σκοπό την πνευματική αναμόρφωση των κατοίκων της κοινότητας, ώστε να μπορέσουν να σκεφτούν με θετικό τρόπο και να μάθουν να αντικρίζουν και να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα μέσα από τη σκοπιά της παραδοσιακής μας κουλτούρας η οποία μέσα από τον πολιτισμό μας και από τα ήθη και τα έθιμα μας, για αιώνες μας βοήθησε αντέξουμε και να διηωνισθούμεν ως λαός.

Στη διάλεξη που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα διαλέξεων του δημοτικού σχολείου Χλώρακας-Λέμπας Αγίου Στεφάνου, παρευρέθηκαν κάτοικοι από τη Χλώρακα και τη Λέμπα οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τον ομιλητή Δρ. Πάρη Ανδρέου να αναλύει και να εξηγεί επιστημονικά και ορθολογιστικά τα αίτια της σημερινής κρίσης, και τρόπους αντιμετώπισης της.

Ο Δρ. Πάρης Ανδρέου είναι καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος επιχειρήσεων.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ