20 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Σημαντικός υπήρξε κατά τη Χαλκολιθική περίοδο ο οικισμός στη θέση Χλώρακα, περιοχή Παλλούρες, όπως διαφαίνεται από τις αρχαιολογικές έρευνες. Οι κάτοικοί του είχαν πρόσβαση σε πυριτόλιθο και πικρόλιθο που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή ειδωλίων, διέθεταν μεταλλικά αντικείμενα και μεγάλα, καλοκτισμένα σπίτια. 
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη λήξη της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου στη θέση Χλώρακα, περιοχή Παλλούρες, της Χαλκολιθικής περιόδου. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστημίου του Λέιντεν, υπό τη διεύθυνση του δρος Μπλέντα Ντούρινγκ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Κατά την ανασκαφική περίοδο του 2016 ανασκάφηκαν δύο μικρές γειτονιές οικισμού που υπήρξε πριν από 5000 χρόνια. Στα βόρεια, διερευνήθηκε μια μεγάλων διαστάσεων μνημειακή οικία επιχρισμένη τόσο εξωτερικά όσο και εξωτερικά. Στο κέντρο της βρέθηκε μεγάλο τριβείο και εστία διαμέτρου 2,5 μέτρων. Δίπλα εντοπίστηκαν άλλα παρόμοια κτίρια.
Στα νότια, ανασκάφηκε ομάδα από μικρότερα κυκλικά κτίρια διαμέτρου μεταξύ 6 και 8μ. Η περιοχή αυτή όμως δεν ήταν καθόλου φτωχή σε ευρήματα αφού από εδώ συλλέχθηκαν χάλκινα αντικείμενα, ιδιαίτερα σπάνια ευρήματα σε θέσεις της Χαλκολιθικής περιόδου. Επίσης βρέθηκαν και περίτεχνα ειδώλια.


Πηγή: philenews