28 Δεκεμβρίου 2016

ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ;


ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Η Χλώρακα είναι κτισμένη σε οροπέδιο με απεριόριστη θέα όλο τον ορίζοντα της θάλασσας που χάνεται στα βάθη του πελάγου της Μεσογείου, και κάθε δείλι όταν ο ήλιος πάει να γύρει, χρυσίζει τα γαλανά νερά, δημιουργώντας θέα εξαιρετική και μοναδική.
Είναι ένας τόπος με όμορφες παραλίες και έντονες αντιθέσεις. Παραλίες με απόκρημνους βράχους και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, καθώς και παραλίες με χρυσές αμμουδιές.
Οι θάλασσες της Χλώρακας είναι συνήθως άγριες και τρικυμισμένες, αλλά και ήρεμες κατά καιρούς. Μεγάλα κύματα πασκίζουν να κατατρώουν τα βράχια στις ακτές προσδίδοντας ένα μεγαλοπρεπές άγριο σκηνικό, αλλά και ένα πανέμορφο θέαμα όταν ο ήρεμος φλοίσβος των κυμάτων ηρεμεί τις αισθήσεις και τις ανησυχίες στις σκέψεις των ανθρώπων καθώς τα ήρεμα νερά τραβηγμένα μέσα φανερώνουν το βλαστημένο βυθό να χρυσαφίζει από τα κίτρινα φύκι.
Οι παραλίες της Χλώρακας είναι από τις ωραιότερες του κόσμου. Προσφέρουν ξεκούραση στην όραση και ξεγνοιασιά στη ψυχή. Η σπουδαία βλάστηση πάνω στα κακοτράχαλα βράχια που αποτελούν σχεδόν όλη την ακτογραμμή, χρήζει θαυμασμού και παρατήρησης καθώς διαθέτει σπάνια και πανέμορφη χλωρίδα.
Η σπουδαία βιοποικιλότητα λειτουργεί ως δείκτης της υγείας των θαλασσών και των ακτών, καθώς είναι πλούσια και σπάνια όπως τα κρίνα του γιαλού, τα αθάνατα λουλούδια, τα κύρταμα και τόσα άλλα. Μια βιοποικιλότητα που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Δυστυχώς όμως στη Χλώρακα, σχεδόν όλες οι παραλίες έχουν καταστραφεί από κάποιους εργολάβους της γης. Οι οποίοι χωρίς σεβασμό στον ίδιο το Θεό που τις έφτιαξε, τις καταπάτησαν και τις ξεχέρσωσαν στήνοντας φραγμούς και κτίζοντας δρόμους και κτίρια. Τις άλλαξαν και τις λέρωσαν. Τους  έδωσαν άλλο σχήμα και άλλη μορφή. Έσκαψαν τους βράχους μέσα στην ίδια τη θάλασσα και έκτισαν πάνω και μέσα σ αυτήν μπαρς και καντίνες προς εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Και ενώ όλοι συμφωνούμε για όμορφες παραλίες, και ενώ όλοι διαφωνούμε με τους καταπατητές, μόλις φτάσουμε σε αυτές, αρκετοί αδιαφορούμε.
Ξέρουμε ότι τα σκουπίδια υποβαθμίζουν την ομορφιά των ακτών μας και καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ξέρουμε ότι απαγορεύεται αυστηρά να χαλούμε το φυσικό περιβάλλον. Ούτε μια πέτρα να σηκώσουμε, ούτε να τοποθετήσουμε.
Ξέρουμε ότι πρέπει να σεβόμαστε και να φροντίζουμε να μένουν καθαρές.
Ξέρουμε ότι πρέπει να μην επιτρέπουμε σε κανένα να τις παραμορφώνει.
Παρ όλα αυτά, πολλοί δεν νοιάζονται, ή και αν νοιάζονται, δεν το δείχνουν στην πράξη.
Για να αλλάξει η εικόνα χρειάζεται να αλλάξουμε συμπεριφορά.
Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση, πρέπει να αγαπήσουμε τη φύση και να την προστατεύσουμε.
Αυτή τη χρονιά που οι Κοινοτικές αρχές έχουν αλλάξει, τώρα που υπάρχει ένας νέος κοινοτάρχης που κατ αρχάς δείχνει να είναι προοδευτικός, ας ενσκήψουμε όλοι δίπλα του να τον βοηθήσουμε να αντέξει τις πιέσεις των πλούσιων εργολάβων ανάπτυξης γης, ώστε να αποκαταστήσει τη φυσική ομορφιά που αυτοί εχάλασαν και ασχήμυναν.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ