13 Αυγούστου 2019

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕΣ

Η Γη ψήνεται. Ρεκόρ θερμοκρασιών 140 χρόνων κατέγραψε το φετινό καλοκαίρι, και σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ ήταν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, με τα πρώτα αρχεία να χρονολογούνται στο 1880. Αιτία όπως πάντα ο άνθρωπος, που με την αλόγιστη συμπεριφορά του οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη. Λύση για το πρόβλημα όμως, μπορεί επίσης να καταστατεί ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος από μόνος του ή ομαδοποιημένος ξεκινώντας με απλές ενέργειες όπως να φυτέψει περισσότερο πράσινο και να προστατεύσει το ήδη υπάρχων.

Και επ ευκαιρία όλων αυτών λεχθέντων, άλλα ακούοντας και άλλα καλέσματα ενεργών πολιτών σε Λευκωσία και Πάφο, και εγώ με τη σειρά μου ως πολίτης κάτοικος Χλώρακας, με τα παρακάτω γραφόμενα μου, θέλω να διεγείρω τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των Χλωρακιωτών κατοίκων ώστε με συλλογική προσπάθεια να φυτέψουμε δέντρα, ώστε τοιουτοτρόπως να αναζωογονήσουμε και να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα:  

Η αιτιολογία του ονόματος Χλώρακα προέρχεται από τη λέξη χλωρός,
λέξη που υποδηλεί πράσινο. Τους παλαιούς καιρούς πρίν τον δέκατο τέταρτο αιώνα ονομαζόταν Πρασκίουρο, δηλαδή πράσινη ουρά καθώς το χωριό ήταν μικρό και τα σπίτια πάνω στην άκρια οροπεδίου σχημάτιζαν ουρά, ενώ από κάτω τεράστια δένδρα δρυών, τρεμιθιών και τερατσιών, σχημάτιζαν επίσης πράσινη ουρά. Με τον πληθυσμό να αυξάνει, οι κάτοικοι μετοίκισαν εντός του οροπεδίου το οποίο και αυτό ήταν κατάσπαρτο από άγρια βλάστηση και αιωνόβια δένδρα, έτσι τοιουτοτρόπως το χωριό ονομάστηκε Χλώρακα.
Η Χλώρακα έως τα τελευταία χρόνια ήταν εξ ολοκλήρου γεωργική περιοχή και ολοπράσινη. Τους τελευταίους καιρούς την μετέτρεψαν σε οικιστική και τουριστική περιοχή, με αποτέλεσμα εξ ολοκλήρου να τσιμεντοποιηθει, και το πράσινο στις μέρες μας να εκλίπει δυσανάλογα από ότι προνοούν οι φυσικοί νόμοι.

Ως εκ τούτου καλώ τον καλό πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας Ανδρέα Κυριακού να εντείνει περισσότερο τις άοκνες προσπάθειες που πραγματικά επιδεικνύει, και να κοινοποιήσει τους πάντες, και όλοι μαζί να αναλάβουμε μια εκστρατεία δενδροφύτευσης ολόκληρης της κοινότητας.
Να καλέσουμε τους γονείς, τους δασκάλους και τους μαθητές, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Να καλέσουμε τις τοπικές αρχές να συμπαραταχθούν μαζί μας και να δενδροφυτεύσουμε όλα τα δημόσια πράσινα σημεία που κείτονται αφύτευτα.   
Να ασκήσουμε πιέσεις  να κινητοποιηθούν το Τμήμα Δασών, οι τοπικές αρχές, τα σχολεία, οι πολίτες, με μοναδικό σκοπό την υλοποίηση αυτού του πράσινου έργου που δεν συνεπάγει έξοδα, παρά μόνο όρεξη, εργασία, χαρά, και αγάπη για τη φύση,
Βιώνοντας τα τελευταία χρόνια τους ανυπόφορους καλοκαιρινούς καύσωνες, θα πρέπει να σκεφτούμε την κλιματολογική ζημιά που έχει ήδη γίνει στον πλανήτη μας ως αποτέλεσμα της άναρχης οικοδόμησης και της πλήρους τσιμεντοποίησης, και την καταστροφή κάθε πράσινου πνεύμονα, με αποτέλεσμα την ερήμωση, την υπερθέρμανση της γης και την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών.
Καθώς λοιπόν γνωρίζουμε πως το πράσινο θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της διάβρωσης του εδάφους και στην απερήμωση, καθώς και στη μείωση των θερμοκρασιών, ας αναλάβουμε πρωτοβουλίες και ας φυτέψουμε δένδρα, δένδρα παντού, στις αυλές των σπιτιών μας, στα πεζοδρόμια, και σε όλους τους χώρους πρασίνου της κοινότητας μας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ