31 Αυγούστου 2015

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Έθιμα, παραδόσεις και προλήψεις γεννήθηκαν με το πέρασμα των καιρών, με σκοπό να προλάβουν το κακό μάτι, για να είναι η βροχή αρκετή, η γη εύφορη και ο καρπός πολλής.
Ο ένατος μήνας του έτους καλείται από τους Κυ­πρίους Σεπτέμβρης και κατ’ αυτόν οι κάτοικοι της υπαίθρου τηρούν τα έθιμα με περισσήν προσοχή, ώστε να τους έρθουν όλα δεξιά και βοηθητικά.
Την 14ην τελείται ή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ημέρα κατά την οποίαν οι γυναίκες της υπαίθρου παίρνουν  στις εκκλησίες δέσμες βασιλιτζιάς που έχουν φυτεύσει και καλλιεργήσει οι ίδιες  για να τελεστεί ο αγιασμός της Υψώσεως.
Ακόμα στις 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού, οι γυναίκες βάζουν λίγο από το σπόρο σε ένα πήλινο πιάτο, το πηγαίνουν στην εκκλησία και το αφήνουν δεξιά της Ωραίας Πύλης για να το ευλογήσει ο παπάς και τον οποίο σπόρο ύστερα, σμίγουν και ανακατεύουν με εκείνον που θα σπείρουν την πρώτη μέρα της σποράς. Μέσα στο σακί με το σπόρο βάζουν επίσης τρεις σκελίδες σκόρδο για να μην ματιάζεται, και σπυριά από ρόδι για να γίνουν χοντροί οι σπόροι των σπαρτών σαν του ροδιού.
Ξέροντας οι άνθρωποι την επικίνδυνη επίδραση τού ματιού και επειδή πίστευαν όλοι στο μάτιασμα και υποπτεύονταν ότι μπορούσε ό καθένας να ματιάζει, την πρώτη ημέρα που πήγαινε ο γεωργός για σπορά, έφευγε νύχτα για τα χωράφια ώστε να αποφύγει τα κακά συναπαντήματα.
Θεωρείται ο Σεπτέβρης ώς μεταβατική εποχή από του θέρους εις το φθινόπωρο, μήνα κατά τον οποίο ο καιρός γίνεται ψυχρότερος και θεωρείται επικίνδυνος για την υγεία και όπου κατά τες νύκτες η διαμονή στην ύπαιθρο πρέπει να αποφεύγεται και οι άνθρωποι πρέπει να διαμένουν στες οικίες των.
Ως εκ τούτου σχηματίστηκαν οι λαϊκές ρήσεις:
«Του Σταυρού σταύρωσε τιζ' έμπα 'σσω»
Ή κατά άλλους,
«Του Σταυρού βάωσε τζι' έμπα 'σσω»
Ή ακόμα,
«Του Σταρού σταύρωσε τζι΄ έμπα έσσω βάωσε»
Δηλαδή κατά ή μετά την εορτή του Σταυρού, πρέπει να κλείνονται οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών διότι αρχίζει το ψύχος.
Η σελήνη του μηνός αυτού θεωρείται μετεωρολογικό φαινόμενο για την ευφορία του επόμενου έτους. Αν δηλαδή ή σελήνη των πρώτων ημερών του πρώτου τετάρτου της είναι στραμμένη προς τα πάνω και όχι τελείως νοτιοανατο­λικώς, και αν τα άκρα της είναι λεπτά και οξεία, τότε θεωρείται καλός οιωνός και ότι το επόμενο έ­τος θα είναι εύφορον υπό γεωργικής απόψεως.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ;

Η οικονομική κρίση σε όλες τις χώρες όπου καλά κρατεί, δεν πρόκειται εύκολα να τελειώσει, καθώς όλα είναι σχεδιασμένα σε ένα παιχνίδι από τους ισχυρούς, ώστε να ελέγξουν την παγκόσμια επικράτηση τους κατά τη γνώμη μου. Είναι ένα παιχνίδι οικονομικού πολέμου που το επιτυγχάνουν χρησιμοποιώντας τους πολιτικούς των χωρών καθώς με διάφορους τρόπους ελέγχουν και κινούν ως μαριονέτες. 
Την Ελλάδα έβαλε σε τρίτο μνημόνιο ο πιο μεγάλος πολέμιος των μνημονίων ο Αλέξης Τσίπρας, όχι απαραίτητα γιατί αναγκάστηκε, αλλα ίσως γιατί αυτό ήταν το παιχνίδι του εξ αρχής. Γιατί πώς είναι δυνατόν, μετά το ΟΧΙ του 62% αυτός έπραξε αντίθετο; Ίσως παρασύρθηκε σε ένα παιχνίδι ελπίζοντας ο λαός να πει ΝΑΙ, και όταν συνέβηκε το αντίθετο, έκανε ακριβώς όπως είχαν σχεδιάσει Μερκελ, Σόιμπλε και Τσίπρας.
Είναι φανερό λοιπόν, πως η Ελλάδα με αυτούς τους πολιτικούς θα μείνει οικονομικά υποδουλωμένη στα ξένα συμφέροντα εις τον αιώνα τον άπαντα, και οι λόγοι είναι προφανείς. Ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει είναι απεριόριστος, που μαζί με την ανώτερη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, θα επικυριαρχήσουν παγκόσμια. Θέλουν λοιπόν να την έχουν γονατισμένη και ηττημένη δια του οικονομικού πολέμου, καθώς με πραγματικό πόλεμο η ιστορία απέδειξε πως ο Έλληνας δεν λυγά, ούτε προσκυνά.
Κατά τη γνώμη μου, πρέπει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, και δια των δικών της δυνάμεων και εκ του μηδενός, να αρχίσει από την αρχή ώστε σιγά να σταθεί στα πόδια της. Σίγουρα θα υπάρξει φτώχεια, δυστυχία και θάνατος. Μήπως τώρα όμως υπάρχει κάτι άλλο; Πέρσι αυτοκτόνησαν 10000. Φέτος θα είναι περισσότεροι καθώς μπήκε η χώρα σε χειρότερο μνημόνιο.
Εντεταλμένοι κράχτες, διαδίδουν πως στην Ελλάδα και στην Κύπρο ο κόσμος τρώγει και διασκεδάζει στα κέντρα, άρα δεν υπάρχει πείνα. Δεν λένε όμως ποιοι είναι αυτοί, δεν λένε πως μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εργασία και μεροκάματο από δανικά της Τρόικα, τα οποία μάλιστα, ο απλός λαός θα εξαναγκαστεί να εξοφλήσει.
Φτώχεια και ανεργία συμβαίνουν και στην Κύπρο, με μια όμως διαφορετικότητα από την Ελλάδα. Θέλοντας η Τρόικα να αποδείξει πως το μοντέλο που σχεδίασε για Ελλάδα και Κύπρο είναι σωστό, και πως στην Ελλάδα απέτυχε ένεκα της βλακείας των Ελλήνων, την λιλιπούτεια Κύπρο καθώς δεν χρειάζονται πολλά χρήματα θα την σώσουν, και μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν θέσει θα την βγάλουν από τα μνημόνια. Για κάποιον που ξέρει να παρατηρεί, θα προσέξει πως στους πεινασμένους Κύπριους δίνεται εγγυημένο εισόδημα για να φυτοζωούν, ώστε να μην διαμαρτύρονται. Έκαμαν τον κόσμο να πιστέψει πως για όλα φταίνε οι ίδιοι, τους έκαμαν ακόμα να έχουν και ενοχές ώστε να μην ξεσηκώνονται. Κρύβουν πως το δημόσιο χρέος εύκολα και με μικρές κινήσεις διορθωνόταν απλώς κόβοντας τους τεράστιους μισθούς που απολαμβάνουν οι διοικούντες. Τα φόρτωσαν στις τράπεζες, και δεν τις άφησαν να κλείσουν, ώστε τοιουτοτρόπως να γλυτώσουν όλοι οι δανειολήπτες. Είναι τόσο εξόφθαλμο το παιχνίδι που παίζεται. Έκαμαν τον κόσμο να πιστέψει πως χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία, σάμπως τώρα δίνουν δανικά και αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις. Σάμπως αν έκλειναν οι φαλιρισμένες τράπεζες, δεν υπήρχαν άλλες.
Είναι του ηλίου φαεινότερο πως όλοι οι πολιτικοί σε Κύπρο και Ελλάδα, υπακούουν σε ξένα κέντρα αποφάσεων και εις βάρος των λαών. Είναι ολοφάνερο πως κατάφεραν και απαξίωσαν τα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα, εγκλωβίζοντας τους ψηφοφότους στα σχέδια τους.
Και εγώ ερωτώ, μήπως ήρθε η ώρα ο λαός δια της ψήφου του να αναδείξει ακροδεξιούς και ακροαριστερούς στην εξουσία;


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

26 Αυγούστου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ & ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ


Διαμαρτυρία για κατασκευή νησίδας στη Χλώρακα

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Χλώρακας – Έμπας από την πρόθεση του Τμήματος Δημοσίων Έργων να κατασκευάσει νησίδα μήκους περίπου 60 μέτρων και πλάτους 60 πόντων.
Οι επιχειρηματίες της περιοχής υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταστεί πλήγμα για τις επιχειρήσεις τους αλλά και για την επιβίωση τους.
Κάτοικος της περιοχής ο Νίκος Χριστοφόρου μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η δημιουργία νησίδας θα δημιουργήσει ανεργία.
Στην περιοχή συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων πρατήριο καυσίμων, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα και φρουταρία. Ζήτησε επίσης την ακύρωση της δημιουργίας νησίδας λέγοντας πως δεν είναι η εποχή για την κατασκευή νησίδας από την στιγμή που δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ο δρόμος είναι στενός και σε άσχημη κατάσταση.
Εξάλλου ο Αντώνης Χαραλάμπους διερχόμενος οδηγός , είπε “ για να έρθω από τα φώτα τροχαίας και να βάλω βενζίνη πρέπει να κάνω απόσταση ενός χιλιομέτρου και να ξαναγυρίσω πίσω”, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός δεν είναι σωστός και πως είναι λανθασμένη μια τέτοια απόφαση.
Η Μαρία Μιχαήλ που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή είπε πως η δημιουργία νησίδας για πλήξει τις επιχειρήσεις τους . Επεσήμανε επίσης πως ο αγώνας που γίνεται είναι μεγάλος από τους μικροεπιχειρηματίες και θα πρέπει – όπως είπε – όλοι μαζί να αλληλοβοηθιούνται.
Ο Ανδρέας Μιχαήλ Διευθυντής του πρατηρίου βενζίνης στην περιοχή ανέφερε πως επί 18 μήνες λειτουργεί η επιχείρηση χωρίς να γίνει ένα δυστύχημα.
Με την κατασκευή της νησίδας συνέχισε, “κανένας δεν θα έρχεται στο πρατήριο για να βάζει βενζίνη ενώ αφού ο δρόμος προτίθεται να γίνει διπλής κατευθύνσεως στην προκειμένη περίπτωση η κατασκευή νησίδας τώρα είναι χαμένα έξοδα”. Επεσήμανε τέλος πως με την κατασκευή νησίδας υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης δυστυχημάτων.
Τόσο η Κοινοτική Αρχή Έμπας όσο και η Κοινοτική Αρχή Χλώρακας έχουν αποστείλει πολλές επιστολές με στόχο να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι την κατασκευή καινούργιου οδικού δικτύου διπλής κατευθύνσεως.
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως το πρόβλημα προέκυψε με την λειτουργία πρατηρίου βενζίνης στην περιοχή αφού – όπως σημείωσε- έχει τεθεί ο όρος για κατασκευή νησίδας.
Η Κοινοτική Αρχή Χλώρακας, είπε ο κ. Παπακώστας, διαφωνεί με το συγκεκριμένο όρο και εισηγήθηκε όπως η κατασκευή του δρόμου προωθεί ως πολεοδομικό έργο.
Κατασκευάζοντας την νησίδα συνέχισε ο Κοινοτάρχης προκύπτουν πολλά προβλήματα αφού όπως εκτίμησε είναι ένας δρόμος με πάρα πολλά προβλήματα λόγω των εργασιών του ΣΑΠΑ.
ΚΥΠΕ

24 Αυγούστου 2015

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΧΛΩΡΑΚΑΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Στις 8 Σεπτεμβρίου τιμάται από τους ορθόδοξους Χριστιανούς η γέννηση της Παναγίας. Η Θεοτόκος γεννήθηκε με θαυματουργό τρόπο από τη γηραιά και στείρα Άννα με πατέρα τον επίσης γηραιό Ιωακείμ. Η Παναγία κατέχει κεντρική θέση στη θεία Λατρεία. Είναι το ιερό πρόσωπο που τιμάται περισσότερο μετά το Χριστό. Δεν υπάρχει χωριό ή πόλη που να μην τιμά τη δική του Παναγία. Είναι η μητέρα όλων μας. Στη Χλώρακα τιμάται η Παναγία η Χρυσοαιματούσα και η Παναγία η Χρυσελεούσα, γιάτρισσες πασών ασθενειών. Στον καθεδρικό ναό της κοινότητας πίσω από το εικόνισμα της Παναγίας μέσα στο ιερό, κρεμιέται μια κορδέλα θαυματουργή, που όποια γυναίκα έχει πρόβλημα και δεν σταματά το αίμα της, τη ζώνεται επί τριήμερον και με τη χάρη της αγίας μητέρας, θεραπεύεται.

Προς τιμήν της δόξας της, το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας θεσμοθέτησε τριήμερο πανηγύρι το οποίον δεύτερη φορά φέτος θα λάβει χώρα στις 6,7,8 Σεμπτεβρίου στη κεντρική πλατεία την δυο εκκλησιών της Παναγίας. Θα είναι ένα πλούσιο θρησκευτικό πανηγύρι με λειτουργίες και παραστάσεις θρησκευτικές και μουσικές. Κατά τη διάρκεια των φετινών εορτασμών, θα λάβει χώρα επίσης, η αδελφοποίηση της κωμοπόλεως της Χλώρακας με την πόλη της Σαλαμίνας Ελλάδος, καθώς Εθνικοί δεσμοί δένουν τους δυο τόπους.
Οι σχέσεις της Χλώρακας και της Σαλαμίνας ξεκίνησαν από τα χρόνια του αγώνος της ΕΟΚΑ όταν ο Σαλαμίνιος καπετάνιος του πλοιαρίου «Σειρήν» και  «Άγιος Γεώργιος» Ευάγγελος Λουκάς (Κουταλιανος), ήρθε στην Κύπρο μεταφέροντας οπλισμό. Ο καπετάνιος είχε συλληφθεί και κλείστηκε στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας μαζί με άλλους Χλωρακιώτες αγωνιστές που είχαν συμμετοχή στα γεγονότα.

Μετά πάροδο πολλών δεκαετιών με ομόφωνη απόφαση του σημερινού κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας καθώς και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας για αδελφοποίηση των δύο πόλεων, θα πραγματοποιηθεί η τελετή της αδελφοποίησης πρώτα στη Χλώρακα και μετά στη Σαλαμίνα.

Στη Χλώρακα η αδελφοποίηση θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ώρα 19:00. Μετά από πανηγυρικό εσπερινό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου και λιτανεία της εικόνος της Παναγίας, θα λάβει χώρα η τελετή αδελφοποίησης. Θα ακολουθήσει μεγάλη πανήγυρις με ελληνικούς χορούς από τοπικά συγκροτήματα, καθώς και μουσικό πρόγραμμα από το οκταμελές συγκρότημα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ.
 
Υ.Γ. Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με κοινωτικη προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας».


 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

21 Αυγούστου 2015

Μηνύουν το ΣΑΠΑ τα ίδια τα μέλη του

Γράφει η Ντόρα Χριστοδούλου
 Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο αντιμετωπίζει το ΣΑΠΑ, το οποίο, μετά το σκάνδαλο που έπληξε το Συμβούλιο, βλέπει τώρα το ένα μέλος του μετά το άλλο να διεκδικεί αποζημιώσεις για τις κακοτεχνίες και φθορές που παρατηρήθηκαν από τις κατασκευαστικές εργασίες του. Το Σεπτέμβριο ξεκινά η εκδίκαση των αγωγών του Δήμου Γεροσκήπου και του Κοινοτικού Συμβούλιου Χλώρακας, ενώ σειρά παίρνουν οι κοινότητες Κισσόνεργας και Έμπας.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος τόνισε ότι είναι μεν πρωτοφανές το γεγονός, όμως αυτό είναι ενδεικτικό της τεράστιας δυσλειτουργίας του οργανισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη Γεροσκήπου, Χλώρακα, Κισσόνεργα, Έμπα και εσχάτως και ο μεγαλομέτοχός του, Δήμος Πάφου, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων για κακοτεχνίες ή ανολοκλήρωτες εργασίες από τους εργολάβους σε δρόμους στα όριά τους. «Αυτό και μόνο θα έπρεπε να κινήσει το ενδιαφέρον των θεσμικών παραγόντων της Δημοκρατίας για να κινηθούν αυτεπάγγελτα. Ειδικά αφού οι καταγγελίες ήταν ενώπιόν τους εδώ και πολύ καιρό. Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Παυλίδης.

Ο δήμαρχος Γεροσκήπου εξέφρασε επίσης απογοήτευση για το γεγονός ότι ένα κονδύλι της τάξης των €5 εκατ. που «σταυρώθηκε» πριν οκτώ μήνες από το Δ.Σ. του ΣΑΠΑ για να διετεθεί στις τοπικές Αρχές-μέλη του για επιδιόρθωση των κακοτεχνιών, παραμένει ακόμη δεσμευμένο λόγω διαδικασιών. Απογοήτευση εξέφρασε επίσης και για το γεγονός ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε ένα κονδύλι €600.000 για επιδιόρθωση αντίστοιχων κακοτεχνιών σε κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, αλλά όχι και για αυτές της Πάφου.
 
ΠΗΓΗ: Φιλελευθερος
 

 

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

H αυθαίρετη κοπή δέντρων στη Χλώρακα, έχει καταντήσει δυστυχώς ένα άρρωστο σπορ στο οποίο επιδίδονται κάποιοι που οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν θώκους. Με μια μανία πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια, έχουν προβεί στην αποψίλωση του ελάχιστου πρασίνου που έχει απομείνει στην κοινότητα. Ενώ το όνομα Χλώρακα όπως εννοιολογικά δηλεί η λέξη, προέρχεται από το πολλή πράσινο που διαθέτει ο τόπος, τον τελευταίο καιρό κάποιοι συγκεκριμένοι , εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, πολύ τακτικά προβαίνουν σε αποκοπή δένδρων, προστατευομένων και μη. 
Σύμφωνα με την νομοθεσία, για την κοπή δέντρου σε κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται έγκριση από αρμόδια αρχή. Παρ όλα αυτά, χωρίς καμιά άδεια, κόβουν ότι πρασινίζει. Ίσως από ένα αρρωστημένο πάθος εναντίον κάθε βλάστησης, ίσως για να εμπορευτούν τη ξυλεία, κόβουν αβέρτα όλα τα δένδρα. Τον τελευταίο καιρό πετσόκοψαν κυριολεκτικά τα δένδρα από πάρκο πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, ενώ σήμερα, πετσόκοψαν τα δένδρα στην πλατεία του καθεδρικού ναού της κοινότητας. Σε μια βέβηλη πράξη μίσους ενάντια σε ότι πράσινο, αχρείαστα έκοψαν τα δένδρα και τα άφησαν γυμνά να φαντάζουν κουφάρια νεκρά δίπλα στο παλιό νεκροταφείο. Δένδρα ωραιότατα και πανύψηλα που χρειάστηκαν δεκαετίες να μεγαλώσουν, μέσα σε λίγα λεπτά τα έκοψαν και άφησαν τους κορμούς τους φανερά σημάδια της μισαλλοδοξίας τους.

Ήταν δένδρα τεραστίων μεγεθών, που όταν η εκκλησία ασφυκτικά από πιστούς γέμιζε και δεν τους χωρούσε, κάτω από τον πυκνό ίσκιο τους στέκονταν και προφυλαγμένοι από ήλιο ακόμα και βροχή, λειτουργούνταν και προσεύχονταν.
Τώρα, απέμεινε η κεντρική πλατεία με ελάχιστο πράσινο, αλλα με πολλά αγάλματα ηρώων εμφυλίων και αλλοφύλων πολέμων.
Αν κάποιος διαμαρτυρηθεί, η διαμαρτυρία του πάει του βρόντου. Κανείς δεν ακούει, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Αν κάποιος προσπαθήσει να βρει ποιος πήρε την απόφαση, ο ένας θα τα ρίξει στον άλλο, και αν ακόμα η απόφαση δεν διώκεται από το νόμο, ποιος θα κρίνει πως ο ηθικός νόμος επιτρέπει το κόψιμο δένδρων που δεν εμποδίζουν, πάρα μόνον ωφέλεια έχουν;

14 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ, ΦΕΤΟΣ ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ

Το έργο των ανθρώπων πολλές φορές είναι αντί να δημιουργούν, να χαλούν. Η πρόοδος και η επιθυμία για περισσότερη ανάπτυξη, οδηγούν τους μεγάλους εμπόρους ανάπτυξης γης, να ξηλώνουν κυρίως τις παραλίες και να κτίζουν ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Ανεξέλεγκτα από τις αρμόδιες αρχές και χωρίς σεβασμό από τους ίδιους στη φύση, καταστρέφουν ότι ωραίο τις προίκισε ο Θεός.
Στα παράλια της Χλώρακας και της Κισσόνεργας έσπειρε ο Θεός τα ομορφότερα λουλούδια, τα άνθη του γιαλού, τα κρίνα της θάλασσας. Αλλα οι μεγάλοι ντεβέλοπερς τα έχουν καταστρέψει, και τα λίγα εναπομείναντα ανθίζουν κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Φέτος δυστυχώς έχουν ακόμα λιγοστέψει περισσότερο, γι αυτό μέσα του Αυγούστου τώρα, ακόμα δεν έχουν ανθίσει.
Τα άνθη του γιαλού από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της χώρας, φυτρώνουν σε λίγες παραλίες. Από τη Χλώρακα στον Ακάμα και στον Παχύαμο, και σε λίγες άλλες παραλίες απόμακρες και παρθένες όπου ανθρώπου χέρι δεν έχει πειράξει ακόμα. Το όμορφο άνθος του γιαλού, έχει ωραιότατα άσπρα μεγάλα λουλούδια που είναι πάνω στο φυτό σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Είναι το κρίνο του γιαλού που βλέπουμε στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και της Κνωσού.
Είναι λουλούδια σπάνια και προστατευμένα, είναι φυτά υπό παρακολούθηση και θα πρεπει επιτέλους κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησίες  που στις μέρες μας σχεδόν έχουν χαθεί, να αναλάβουν εκστρατεία  διάσωσης τους.

13 Αυγούστου 2015

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΠΕΝΤΑΡΑ




Απεβίωσε η Ανδριάνα Πενταρά 73 ετών, σύζυγος του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νικόλα Πενταρά Μούκκουρου.

Άρθρο-ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

Ο απλός λαός έχει μάθει πως ζωή χωρίς ρουσφέτι δεν γίνεται. Του έχει γίνει βίωμα, το πιστεύει και το γυρεύει. Φυσικά παραδέχεται πως είναι λάθος, όταν όμως το ζητούν άλλοι. Όταν διενεργείται για τον ίδιο το δικαιολογεί ως κληροδότημα των προγόνων του.
Ναι, εδώ θέλω να καταλήξω στους προγόνους μας, που για χιλιάδες χρόνια ως ανελεύθεροι και υποταγμένοι έμαθαν να σκύβουν το κεφάλι και να παρακαλούν για το αυτονόητο. Κατάφεραν να εμπεδώσουν το ρουσφέτι ως επίτευγμα, κατάφεραν να το αναγάγουν ως πρώτιστη ανάγκη για την καλυτέρευση της ζωής του. Ενσωματώθηκε στο DNA του καθενός και υποβόηθησε τα μέγιστα στη χαλάρωση των αντιστάσεων. Πίστεψε ο πολίτης πως με τη δουλικότητα και το προσκύνημα επιτυγχάνει το στόχο του. Αυτό συνέβαινε παντοτινά, και μια λογική εξήγηση, είναι η καταπίεση και ο εξαναγκασμός που δέχονταν οι Ελληνικοί πληθυσμοί από τους αιώνιους κατακτητές της νήσου. Όμως τώρα, γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν έχουμε κατακτητές να μας εξαναγκάζουν να τους προσκυνούμε. Αντί λοιπόν αυτούς, τώρα ο Έλληνας εκλιπαρεί το κάθε κόμμα και τον κάθε βουλευτή ή πολιτικάντη για ρουσφέτι. Για οποιοδήποτε ρουσφέτι. Για μια απλή θέση εργασίας, για ιατρική περίθαλψη, ακόμα και για έκδοση κυβερνητικών πιστοποιητικών.
Συνήθισε να ζητά ρουσφέτια και μετά να κατηγορεί την κοινωνία και τα κόμματα, για την αδικία που υπάρχει. Αρέσκεται να ρίχνει τις ευθύνες στους πολιτικούς και σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό του, χωρίς να παραδέχεται πως έμμεσα αυτός ευθύνεται που τους υποστηρίζει και τους αναδεικνύει στις θέσεις τους. Φτάνει να επιτύχει το συμφέρον του, και δεν ενδιαφέρεται αν το έχει αποκτήσει εις βάρος άλλων, χωρίς να νοιάζεται για την αδικία και τα αίσχη που συμβαίνουν στους διπλανούς του.
Είναι ραγιάς γιατί με ένα ξεροκόμματο που του προσφέρουν, δεν αντιδρά στις αδικίες γύρω του. Γιατί βλέπει τη χώρα του να πτωχεύει κυρίως ένεκα του ρουσφετιού, και ακόμα επιμένει να το αποζητά. Γιατί αποποιείται τις δικές του ευθύνες και τις ρίχνει στους πολιτικούς.
Είναι ραγιάς γιατί για το δικό του καλό, καταπατά κάθε έννοια δικαίου, αξιοκρατίας και ισονομίας έναντι των άλλων.
Οι διάφοροι κατακτητές βρήκαν ένα εύκολο τρόπο για να έχουν τους υπόδουλους Έλληνες υπάκουους. Τους έδιναν ψίχουλα δια του ρουσφετιού, έτσι που τους έκαναν να πιστεύουν ότι παραμένοντας ήσυχοι, είχαν «μέσον». Έτσι με τον καιρό εκπαίδευσαν τους πολίτες να είναι υπάκουοι και φρόνιμοι Ραγιάδες. Και έμαθαν οι ραγιάδες Έλληνες, με ένα ξεροκόμματο να αποδέχονται τη σκλαβιά και τη μιζέρια.
Το κύριο ερώτημα όμως ακόμα παραμένει. Πως ύστερα από 55 χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας, ισχύει το ίδιο; Πως ακόμα ο Κυπριακός λαός μετά τη μεγάλη οικονομική πτώχευση μένει σιωπηλός χωρίς αντίδραση; Πως ακόμα ψηφίζει τους ίδιους, αυτούς που ονομαστικά προκάλεσαν τόση μεγάλη καταστροφή;  
Η απάντηση είναι εύκολη. Όλα τα κόμματα, όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι βουλευτές και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που τους βοηθούν, καλά γνωρίζουν πόσο ευάλωτος είναι ο λαός στο ρουσφέτι, και πόσο εύκολα παρασύρεται με αυτό, ώστε με υποσχέσεις και ψίχουλα που τους δίνουν, τους έχουν ραγιάδες γονατισμένους να τους εκλιπαρούν, να τους υποστηρίζουν και να τους ψηφίζουν.
Δυστυχώς, αυτή είναι η μοίρα αυτού του λαού και το μέλλον του προδιαγεγραμμένο.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

9 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη γνώμη μου έπαιξε ένα πονηρό παιχνίδι αιχμαλωτίζοντας τη ψήφο της αντιπολίτευσης, που αντί να τον αντιπολιτεύονται, του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης .
Εξ αρχής θέλοντας να οδηγήσει τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο, κατέστρωσε το καταχθόνιο σχέδιο που εφάρμοσε. Διενήργησε το δημοψήφισμα χωρίς εξ αρχής να έχει σκοπό να οδηγήσει την Ελλάδα έκτος ευρώ και μνημονίου, αλλα αντίθετα έχοντας υπ όψιν να την βάλει σε τρίτο πιο σκληρό. Και η αντιπολίτευση με όλη την Ευρώπη πίστεψαν το αντίθετο, και έκαναν το παν να τον εξαναγκάσουν να μην το τολμήσει.
Όμως εξ αρχής ήταν στη σκέψη του πώς να επιτύχει την ψήφο της αντιπολίτευσης για το μνημόνιο, και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται από το λαό ως το αντιμνημονιακό κόμμα που δια της βίας εσύρθει από την αντιπολίτευση να το υποστηρίξει. Αυτό το μήνυμα τελικά πέρασαν στο λαό, γι αυτό βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις ότι οι Έλληνες συγχυσμένοι μη κατανοώντας το πονηρό του παιχνίδι ακόμα να τον υποστηρίζουν, σε σημείο που να τον κάνουν να πιστεύει πως αν προκηρύξει εκλογές, θα τις κερδίσει.
Πιστεύω πως ήταν ένα καλά οργανωμένο παιχνίδι από το ΣΥΡΙΖΑ που παίχτηκε εις βάρος της αντιπολίτευσης και του Ελληνικού λαού οδηγώντας τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο χωρίς να απολέσουν ψηφοφόρους, καταφέρνοντας  να φανούν ότι εκβιαστικά σύρθηκαν από τα αλλα κόμματα σε τρίτο μνημόνιο. Έτσι απλά, έμειναν αλώβητοι, και η ευθύνη έμεινε φορτωμένη σε άλλους.  
Και υπάρχει τώρα το παράδοξο στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που έβαλε τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο, αντί να πετροβολείται από αυτούς που την ψήφισαν για να τους οδηγήσει εκτός, να υποστηρίζεται από τους ίδιους ενώ τους οδήγησε εντός.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

8 Αυγούστου 2015

€1 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

 Στο €1 εκατ. οι εργασίες βελτίωσης οδικού δικτύου Χλώρακας

Ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ έχει διαθέσει τα τελευταία τρία χρόνια το κοινοτικό συμβούλιο Χλώρακας για τις εργασίες βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου της κοινότητας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας.

Ο κ. Παπακώστας  ανέφερε πως το κοινοτικό συμβούλιο θα αρχίσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εργασίες βελτίωσης του οδοστρώματος σε παράδρομους της κοινότητας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα το κοινοτικό συμβούλιο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτό το διάστημα στα θέματα καθαριότητας και ευπρεπισμού της κοινότητας.

Χθες είπε ειδικό συνεργείο καθάρισε τον παραλιακό δρόμο της κοινότητας και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους διερχόμενους να διατηρήσουν την περιοχή καθαρή.

Στο μεταξύ ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων αποφάσισε για αυτό το καλοκαίρι το κοινοτικό συμβούλιο Χλώρακας με στόχο τόσο την ψυχαγωγία των ντόπιων κατοίκων όσο και την στήριξη του Πάφος 2017 .

Ο κ. Παπακώστας σημείωσε πως οι εκδηλώσεις άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο και θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.


Την Κυριακή στις 21:00 στην πλατεία της Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα ΑΕΝΑΟΝ.

Οι εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν με την τελετή αδελφοποίησης της Κοινότητας με το Δήμο Σαλαμίνας.





Πηγή: ΚΥΠΕ

5 Αυγούστου 2015

ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΠ (από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ)

03/08/2015
Χριστάκης Ταπακούδης – σελ. 600: Εκείνοι που δεν έκαμαν τον πόλεμο
Γράφει η Αίγλη Τούμπα 

Πριν από μία 20ετία και βάλε, ένα Σάββατο βράδυ διασκέδαζα με φίλους στο πολυσύχναστο τότε κέντρο Isadoras… Κάποια στιγμή μπαίνει μέσα ένας κύριος με άσπρη μπλούζα γιατρού και παίρνει το μικρόφωνο: «Είμαι από την αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και ζητούμε αιμοδότες με Ο αρνητικό για πολύ επείγον περιστατικό». Σηκώθηκα και πήγα προς την πόρτα… Είμαι Ο αρνητικό, έρχομαι μαζί σας, του είπα… Είμαι ο Χρίστος Ταπακούδης, μου συστήθηκε!
Έκτοτε τον είχα συναντήσει αρκετές φορές στην αιμοδοσία, πάντα χαμογελαστός και πρόθυμος να βοηθήσει.
Τα χρόνια πέρασαν… Τον συνάντησα πριν από έναν χρόνο στα εγκαίνια της κοινοτικής βιβλιοθήκης Λυθροδόντα. Τον αναγνώρισα, πήγα κοντά να του μιλήσω… Είμαι η Αίγλη Τούμπα… Δεν με άφησε να τελειώσω: Εσύ γράφεις στον «Πολίτη» της Κυριακής; Του έγνεψα με το κεφάλι και συνέχισε: Σε διαβάζω κάθε Κυριακή, μου αρέσουν αυτά που γράφεις… ήθελα να σου γράψω, το σκεφτόμουν συνέχεια… ένα παράπονο… να γράφεις και για κυπριακά βιβλία!
Είπαμε και άλλα πολλά… Μένει μόνιμα λίγο έξω από τον Λυθροδόντα, συνταξιούχος πλέον, αφιερώνει τον χρόνο του στη συγγραφή βιβλίων κάνοντας ένα όνειρό του πραγματικότητα.
Τα πρώτα του βιβλία «Εκείνοι δεν έκαμαν τον πόλεμο – τα παιδιά του 55-59″ (βιβλίο πρώτο «Παιδιά του Μεταπολέμου» και βιβλίο δεύτερο «Οι Αντίθετοι») είναι οι δύο πρώτοι τόμοι μιας τετραλογίας που αντικατοπτρίζουν την πορεία μιας γενιάς που πόνεσε, μάτωσε για τη λευτεριά του τόπου μας. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, τοποθετημένο στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, διαδραματίζεται στη γενέτειρα του συγγραφέα, τη Χλώρακα της Πάφου. Μια προσωπική μαρτυρία του Χριστάκη Ταπακούδη, της δικής του γενιάς… που πέρασε από το όραμα στη ματαίωση.
Μέσα από τα μάτια των παιδιών περιγράφονται όλα όσα εμείς δεν ξέρουμε ή, καλύτερα, η Ιστορία δεν φρόντισε να μας μεταφέρει. Ο συγγραφέας, ένα παιδί του δημοτικού σχολείου, εκπροσωπεί όλα τα παιδιά της γενιάς του, γίνεται μάρτυρας γεγονότων, μέσα από τα αθώα μάτια του περνούν όλα σαν κινηματογραφική ταινία χωρίς τέλος, μόνο απορίες αναπάντητες, σκορπισμένος ο φόβο των Τούρκων μέσα στις αθώες παιδικές ψυχούλες τους. Οι ήρωές τους δεν έχουν να κάνουν τίποτα με αυτούς των δικών μας παιδιών, είναι τα παλικάρια της ΕΟΚΑ.
Παρακολουθούν τον λαό να χωρίζεται σε υποστηριχτές και αντίθετους του αγώνα, τα αισθήματα τους επηρεάζουν και παρότι είναι παιδιά αναζητούν από τους μεγάλους εξηγήσεις, ενώ την ίδια ώρα ο τουρκικός κίνδυνος είναι προ των πυλών.
Οι θύμισες, μαζεμένες δεκαετίες μέσα του, παίρνουν σάρκα και οστά αποτυπωμένες στους δύο πρώτους τόμους. Μια αυτοβιογραφία; Ή μήπως μια αυθεντική κατάθεση ψυχής για την Ιστορία του πολύπαθου νησιού μας και ειδικότερα της γενιάς του συγγραφέα;
Μέσα από μυθιστορηματική αφήγηση, οι μνήμες ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο, πρόσωπα υπαρκτά και γεγονότα αληθινά πλέκουν τον ιστό του βιβλίου, μέσα από γλαφυρές περιγραφές και απλή γλώσσα, λεπτομέρειες που δεν «βαραίνουν» την αφήγηση, κατορθώνουν να σε βάλουν μέσα στο κλίμα της εποχής και να γίνεις μέρος της αφήγησης.
Απόσπασμα από το βιβλίο:
(…) Έβαλαν ελληνική σημαία στο σχολείο.
Το σχολείο είχε φανεί από μακριά. Πραγματικά, μια μεγάλη γαλανόλευκη κυμάτιζε πάνω σ” έναν ψηλό ιστό, στερεωμένο στα κεραμίδια του περιστυλίου.
Τα παιδιά κοίταζαν με έκπληξη. Δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήξεραν μάλιστα ότι απαγορευόταν από την κυβέρνηση να μπει ελληνική σημαία στα σχολεία, στα σπίτια και στις εκκλησίες. Βέβαια με το που άρχισε ο Αγώνας δόθηκε διαταγή κι όλοι είχαν τη δική τους σημαία που την ύψωναν στα σπίτια τους κάθε Κυριακή. Οι Εγγλέζοι δεν τόλμησαν να αντιδράσουν.
(…) Όλα τα παιδιά ήταν έκπληκτα και συγκινημένα. Η μέρα, μια από εκείνες τις γλυκές, καθάριες, αλκυονίδες μέρες του Γενάρη, γεμάτη φως, κι ένας ήλιος ολόλαμπρος που γέμιζε τον αιθέρα με χρυσές αναλαμπές, δημιουργούσαν ένα φόντο ανεξήγητου και απέραντου μεγαλείου στη σημαία, που κυμάτιζε σαν το λάβαρο της πιο σημαντικής μάχης ενός πολέμου, που δεν γινόταν για να κερδηθεί με τη δύναμη των όπλων, αλλά με την κατίσχυση της ηθικής πάνω στην ωμή και ανίερη τυραννία…
(…) -Έγινε η Ένωση! Ήταν ο Νίκος. Και ήταν η πρώτη φωνή που ακούστηκε μετά από πολλά λεπτά σιωπηλού δέους.
Ακούστηκε η φωνή του Νίκου καθαρά και γέμισε τον αγέρα, σαν σύνθημα, σαν παράγγελμα. Για λίγα δευτερόλεπτα όλοι σιώπησαν και νόμιζες ότι μόνο ο κτύπος από τις παιδικές καρδιές ακουγόταν. Έφτασαν και τα παιδιά της πρώτης και της δευτέρας, ενώθηκαν, και τότε, λες και δόθηκε το σύνθημα, εκατόν παιδικά στόματα γέμισαν και τράνταξαν τον αέρα με ένα παρατεταμένο:
-Έ-Ε Ένωση.

Ο συγγραφέας μιλά για το βιβλίο του:
Το βιβλίο είναι μια τετραλογία και αναφέρεται στον αγώνα του 55-59, ένας τόμος για κάθε χρόνο του αγώνα.
Οι ήρωες στο βιβλίο μου είναι παιδιά. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου της Χλώρακας. Τα παιδιά όλης της Κύπρου εκείνης τη εποχής. Και μπροστά στα μάτια τους είδαν την εξέλιξη του τιτάνιου Αγώνα.
Είμαι βέβαιος ότι κι εκείνοι που έκαναν τον Αγώνα του 55-59 για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ήξεραν πόσο ουτοπικό ήταν το τόλμημά τους. Γι” αυτό χρησιμοποιώ στις υποεπικεφαλίδες του βιβλίου αποσπάσματα από την Πολιτεία του Πλάτωνα.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΧΛΩΡΑΚΑ

5 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση

Κινδυνεύει ο παραλιακός πεζόδρομος της Χλώρακας

Ένα μοναδικό στολίδι της Επαρχίας Πάφου αποτελεί ο παραλιακός πεζόδρομος, ο οποίος καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή, από τη Γεροσκήπου μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων. Όραμα μας είναι να αναβαθμιστεί, ολοκληρωθεί και τοπιοτεχνηθεί αυτό το βασικό έργο υποδομής για την Επαρχία Πάφου, το οποίο συγκεντρώνει την προτίμηση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σε ένα κρίσιμο μέρος του παραλιακού πεζόδρομου στην περιοχή της Χλώρακας, τις τελευταίες εβδομάδες συντελείται ένα έγκλημα που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και απειλεί να καταστρέψει και τον πεζόδρομο.

Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία πολλών κατοίκων της περιοχής, στην τοποθεσία Πυλός της Χλώρακας, ο εργολάβος που – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – κατασκευάζει πολυτελή κατοικία επί της ζώνης προστασίας της παραλίας, απαιτεί να διαμορφωθεί το γειτονικό πρανές κατά τέτοιο τρόπο που να επεμβαίνει σε γειτονικό τεμάχιο, μέσω του οποίου διέρχεται ο παραλιακός πεζόδρομος. Εξ’ όσων πληροφορηθήκαμε ζητά να αλλάξει η πορεία και το υψόμετρο του πεζόδρομου για να ικανοποιηθούν οι ιδιωτικές ανέσεις των μελλοντικών κατοίκων της πολυτελούς κατοικίας. Εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του εργολάβου, ο πεζόδρομος στο σημείο αυτό θα χάσει την οπτική επαφή με τη θάλασσα και θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αισθητική του αξία.

Το υπόμνημα υπογράφουν ήδη πέραν των εκατό κατοίκων της περιοχής. Την τοποθεσία επισκέφθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου, αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη και τον Επαρχιακό Γραμματέα Πάφου του Κινήματος κ. Ανδρέα Ευλαβή, η οποία διαπίστωσε επιτόπου το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από τις απαιτήσεις του εργολάβου.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να μην επιστρέψουν την αισθητική υποβάθμιση του παραλιακού πεζόδρομου στην περιοχή Πυλός Χλώρακας, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του οποιουδήποτε εργολάβου.

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου

1 Αυγούστου 2015

ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

«Δοξασίαι του καθ΄ ημάς και άλλων λαών, λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, θεμελιουμένων εις προλήψεις περί επήρειας των ουρανίων σωμάτων επι της ατμοσφαίρας της γης».

Ο Αύγουστος στην Κυπριακή διάλεκτο καλείται Άουστος. Οι πρώτες τρεις ημέρες είναι αποφράδες και καλούνται κακαουσκιές, ή κατ ευφημισμό καλαουσκιές. Οι παλιοί Κύπριοι νόμιζαν ότι μια ώρα εξ αυτών των ημερών ήταν κακή, επειδή όμως δεν γνώριζαν ποια, προς αποφυγήν δεινών απέφευγαν να κάνουν εργασίες εκτός από τις απαραίτητες όπως πλύσιμο ,ζύμωμα και λούσιμο, διότι πίστευαν ότι δεν θα είχαν αίσιον τέλος. Περί του λόγου το αληθές επί τούτου, διηγούνται μιαν ιστορία ότι μια γυναίκα που δοκίμασε να πλύνει τα ασπρόρουχα της, δεν τα κατάφερε γιατι η αλουσίβα που χρησιμοποίησε για το πλήμμα μετετράπηκε σε αίμα. Μιας άλλης γυναίκας δεν ψήνονταν τα ψωμιά στον φούρνο αν και ο φούρνος ήταν κανονικά πυρωμένος.
Επίσης ορισμένοι που λούζονται κατά αυτές τις ημέρες, άλλοι γεμίζουν κακκάδια τα οποία δεν επουλώνονται, ή άλλους πατσαλιάζει το δέρμα τους και δεν θεραπεύεται.
Ακόμη σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου πιστεύουν ότι αν τα μεταξωτά ρούχα μείνουν κλειστά μέσα στα σεντούκια τις ημέρες της Κακαουσκιάς, κόβουν και χαλούσιν, γι αυτό τα κρεμμούν στις κρεμμάλλες ώσπου να περάσουν οι κακές μέρες.
Σε κάποιες περιοχές θεωρούνται ως κακαουσκιές μέρες οι πρώτες εφτά μέρες.

Κατά τον μήνα αυτόν οι άνθρωποι προσδιορίζουν τον καιρό του επομένου έτους, διαβάζοντας και αναλύοντας τα μηναλλάγια (εκ της λέξεως μήνας και της βυζαντινής αλλάγιον) παρακολουθώντας τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής κατάστασης των ημερών του μήνα τούτου.
Υπολογίζουν τις αλλαγές τοιουτοτρόπως:
«Αουστος, Aπάουστος τζιαί πάλε αρκές του Αούστου» δηλαδή η πρώτη του μήνα είναι Αουστος, ή δεύτερη Απάουστος, και η τρίτη πάλε αρκές του Αούστου». Ή τρίτη του μέρα δηλαδή, λογίζεται ως πρώτη, ή τέταρτη, ως δευτερη, η πέμπτη ώς τρίτη και ούτω καθ΄ εξής, η κάθε μία δέ, αντιπροσωπεύει και ένα μήνα κατά σειράν. Δηλαδή η πρώτη Τρίτη είναι Αύγουστος, ή δεύτερη Τετάρτη είναι ο Σεπτέμβριος κλπ., μέχρι τις 14 του μήνα παραμονής της Κοιμήσεως τής Θεοτόκου, η οποία αντιπροσωπεύει τον Ιούλιον.
Αν κατά την προσδιορισθείσαν ημέραν εκάστου μηνός παρατηρηθούν νέφη, προμαντεύονται ότι ο μήνας εκείνος θα είναι δροσερός και βροχερός.
Αν κατά την προσδιορισθείσαν  ημέραν ο ουρανός είναι ανέφελος και επικρατεί καλοκαιρία, προμαντεύεται, ότι ο μήνας εκείνος θα είναι ξηρος  και άνομβρος.

Κατά την έκτην νύκτα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τας μεσονυκτίους ώρας ανοίγει ο ουρανός και για απειροελάχιστη ώρα φαίνεται ο Χριστός να κάθεται στο θρόνο περεστοιχιζόμενος υπό αγγέλων ενώ γύρω του ο ουρανός διαχέεται υπό άπλετου φωτός. Αν κάποιος θνητός εκείνη τη στιγμή καταφέρει να αντικρύσει αυτό το υπέρτατο θέαμα, μπορεί να ζητήσει από τον Ιησού Χριστό το Θεό οτιδήποτε, και αυτό θα γίνει πραγματικότης.
Λέγουν οι παλαιότεροι ότι μια γυναίκα που αντίκρισε το θαύμα την ώρα που εσυνέβαινε, στη βιασύνη της μπέρδεψε τα λόγια της και αντί να ζητήσει  «σιήλιες σιηλιάες» υπονοώντας χίλιες χιλιάδες λίρες, είπε «σιήλιες σιηλιάες σιύλλους», δηλαδή χίλιες χιλιάδες σκύλους και την επαύριον το ξημέρωμα, βρήκε την αυλή της γεμάτη με χίλιες χιλιάδες σκύλους «σιήλιες σιηλιάες σιύλλους».
Έχουν να πουν οι άνθρωποι, ότι τη μεταμόρφωση του Σωτήρος επί του όρους Θαβώρ, ή τον τρόπον με τον οποίον την δευτέρα παρουσία θα έλθει και πάλιν στη γη κρίναι ζώντας και νεκρούς ο Χριστός, συμβολίζεται δια αυτού του συμβάντος, και αυτό το γεγονός, ονομάζεται «πλατάνιν»
Την ίδιαν ημέρα αυτού του θαύματος που λαμβάνει χώραν, σε διάφορα χωριά της Πάφου ωριμάζουν τα πρώτα σταφύλια, και οι ιδιοκτήτες πριν τα δοκιμάσουν ή τα γευτούν, τα μεταφέρουν μέσα σε καλάθια στους ναούς για να αγιασθούν και να ευλογηθούν και να διανεμηθούν στους πιστούς όπως γίνεται και με τα κόλλυβα. 

Την 29ην του Αυγούστου που εορτάζεται ή μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου, πιστεύουν ότι ο ήλιος την ώρα που ανατέλλει, αναπηδά στους φωτεινούς δίσκους που τον περιβάλλουν, όπως το ίδιο αναπηδούσε και η κομμένη κεφαλή μέσα στον δίσκο που πρόσφερε ο Ηρώδης στην Σαλώμη, γι αυτό πολλοί άνθρωποι την ημέρα εκείνην σηκώνονται ενωρίς για να αντικρύσουν την ανατολή και το το θέαμα που ίσως να συμβαίνει.
Σε διάφορα χωριά επίσης την ημέρα της αποκεφάλισης, αν κόψουν κρεμμύδι, το κόβουν πλαγίως ή από την ουρά, προς αποφυγήν αποκεφαλίσεως του κρεμμυδιού, τιμώντας έτσι την μνήμην της  αποκεφαλίσεως του Βαπτιστού Ιωάννου.

Μια μακάβρια επίσης δοξασία που λέγουν ότι συμβαίνει αυτήν την ημέρα του Αυγούστου, είναι να μαντεύουν τη διάρκεια της εναπομείναντας ζωής των:
 «Άμα ανατείλει ο ήλιος και πριν υψωθεί στον ορίζοντα, ίστανται βλέποντες προς δυσμάς έχοντες τον ήλιον εκ των όπισθεν. Άν η σκιά του σώματος των σχηματισθεί ακέφαλος, πιστεύουσιν ότι θα αποθάνωσιν εντός του έτους».

Τέλος ο Αύγουστος θεωρείται μήνας θερμός διότι τα νερά είναι θερμά και χλιαρά, κατά πως λέει και η παροιμία:

«Άουστος με τά χλιά νερά, με τα χλωρά αθάσια



ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ