2 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΛΙΣΤΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΜΑ


Η παραθαλάσσια περιοχή ΔΗΜΜΑ, είναι μια γραφική πανέμορφη παραλία που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επιτραπεί επέμβαση από ανθρώπου χέρι, ώστε να παραμείνει εσαεί ως και πρότερον, ως και τώρα. Είναι ένα μικροσκοπικό απάνεμο λιμανάκι το οποίο έχει ιστορία αρχέγονη όπου επ αυτού εκτυλίχθησαν γεγονότα που έγραψαν ιστορίες και μύθους.
Πραγματικώς όμως, η ιστορία του και το όνομα του, συνδέονται με το αρχαιότερο επάγγελμα του ψαρά, και εδώ ελλιμένιζαν τις βάρκες τους οι ημών πρόγονοι. Εδώ στα ήρεμα νερά τις έδεναν και τις προστάτευαν από την άγρια θάλασσα, εξ ού και το όνομα ΔΗΜΜΑ, προερχόμενο εκ της λέξεως δένω.
Πρέπει λοιπόν αυτή η παραλία να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού, πρέπει όμως ταυτόχρονα με σύνεση να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το περιβάλλον, πρέπει να επιτρέψουμε τον ελλιμενισμό των βαρκών, καθώς και την ανέλκυση και καθέλκυση τους, με τρόπο όμως που να μην αγγίξουμε και να μην αλλοιώσουμε το υπάρχων φυσικό περιβάλλον.
Ως εκ τούτου, με αυτές τις σκέψεις ορμώμενος, θα εισηγούμουν την κατασκευή ξύλινης γλίστρας και αποβάθρας για βοήθεια και εξυπηρέτηση των ψαράδων, μια κατασκευή που να ομορφαίνει το μικρό λιμανάκι, αλλά που δεν θα αλλοιώνει καθόλου το φυσικό περιβάλλον. Μια κατασκευή που δεν στοιχίζει πολλά, και που θα προσδώσει ωραιότητα στο τοπίο αν σχεδιαστεί με γούστο και μεράκι σε πρότυπα που να συνάδουν με τη φυσική ομορφιά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ