13 Ιουνίου 2014

ΜΙΚΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Στη Χλώρακα μέσα σε ένα μικρό φαράγγι που ξεκινούσε απότομα από τη βάση χαμηλών γκρεμών, ανάβλυζε νερό και οι πιστοί έλεγαν πως ήταν το Αγίασμα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που λίγο πιο πέρα είναι κτισμένο το εκκλησάκι του.
Πάνω στο ψήλωμα είχε τη μάντρα του ένας βοσκός ο Χατζηκυριάκος Σιαμμάς ο οποίος άφηνε τα γίδια και τα πρόβατα ελεύθερα να βοσκούν κάτω στο κάμπο που απλωνόταν ως τη θάλασσα.
Το Αγίασμα εντόπισε μια γίδα, καθώς χανόταν μέσα σε πυκνή βλάστηση που υπήρχε σε κείνο το σημείο, και όταν έβγαινε το μουσούδι της ήταν βρεγμένο. Ο βοσκός το παρατήρησε, και ξεχερσώνοντας το μέρος το εντόπισε, και με τον καιρό παρατήρησε πως ήταν γιατρικό στις αρρώστιες, γι αυτό έκτισε και το εκκλησάκι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.
Το Αγίασμα ανέβλυζε ασταμάτητα για δεκάδες χρόνια, έως πρόσφατα οπότε κατά το 2000 επιχειρηματίες γης τον έκλεισαν βαθιά μέσα στη γη και από πάνω έκτισαν πολυώροφη πολυκατοικία.


Η ΚΑΚΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑ

Στο Αγίασμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Χλώρακα, έτρεχε άφθονο νερό και σχημάτιζε μια ωραιότατη λίμνη που σε αυτήν μια κακιά νεράιδα έβγαινε κάθε μέρα να λουστεί, σκορπίζοντας το φόβο και τον τρόμο στους ντόπιους. Κανένας χωρικός δεν τολμούσε να πάει να γιάνει τις αρρώστειες του, ούτε κανένας να καλλιεργήσει τα γύρω χωράφια.
Όμως ο ΧατζηΤσιυρκακός Σιαμμάς ένας άφοβος βοσκός, μια μέρα της παράκατσε και όταν εμφανίστηκε, με τη μαγκούρα του τις έδωσε μερικές ξυλιές στη ράχη και η κακιά νεράιδα με μια φοβισμένη κραυγή έφυγε τρέχοντας, και από τότε κανείς δεν ξανάκουσε γι αυτήν.


Ένας λαϊκός θρύλος εξιστορεί πως η κακιά νεράιδα ήταν πριν εκατοντάδες χρόνια μια όμορφη γυναίκα σύζυγος ενός πειρατή που μια φορά τον απάτησε καθώς αυτός έλειπε καιρό στη θάλασσα, και όταν το έμαθε κατακρεούργησε με το σπαθί του το πρόσωπο της και την καταράστηκε να ζει και να υποφέρει αιώνια. Η γυναίκα από τότε περιδιαβαίνει τον κόσμο φορώντας μια μάσκα κρύβοντας το πρόσωπο της, και όποιος την βρίσκει όμορφη τον αφήνει στην υσηχία του, ενώ όποιος το αντίθετο, τον φοβίζει φανερώνοντας την ασχήμια της και τον τρομοκρατεί με τις κατάρες της.