7 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου η παρουσίαση των δυο πρώτων τόμων του βιβλίου του Χριστάκη Ταπακούδη «ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» στην αίθουσα της εκκλησίας Παναγίας Χρυσοαιματούσας στη Χλώρακα.
Πρόκειται για ένα Ιστορικό μυθιστόρημα με ήρωες τα παιδιά του δημοτικού σχολείου που βλέπουν και βιώνουν τα γεγονότα. Παρακολουθούν τον λαό να χωρίζεται σε υποστηριχτές και αντιθέτους του αγώνα, και μετέχουν στο διχασμό. Χωρίς να το θέλουν, τα αισθήματα τους επηρεάζονται. Προβληματίζονται παρά τη νεαρά τους ηλικία και αναζητούν από τους μεγάλους εξηγήσεις. Μα δεν είναι εύκολο να τις πάρουν, ούτε οι μεγάλοι μπορούν να τις δώσουν, ούτε τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν γιατί ο διχασμός και η αντίθεση, αφού το θέμα είναι απλώς ιδεολογικό.
Την ίδια ώρα αυξάνεται και ο Τουρκικός κίνδυνος. Και ενώ ο αγώνας εναντίον των Άγγλων δεν μπόρεσε να ενώσει για λίγο έστω το σύνολο του λαού, για τους Τούρκους δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι είναι ο εχθρός, και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για τα παιδιά οι Τούρκοι είναι ο φόβος που έρχεται και φωλιάζει στις τρυφερές ψυχές τους και τις μολύνει. Και ο Αγώνας επίπονος και πολυαίμακτος συνεχίζεται...

Το βιβλίο προλόγισε ο μητροπολίτης Πάφου κκ. Γεώργιος, και παρουσίασε ο λογοτέχνης-ποιητής  Νίκος Πενταράς πρώην Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Κοινοτάρχη Κλεόβουλου Παπακώστα, ενώ η παρουσίαση υποστηρίχτηκε από επιλεγμένη μουσική του καταξιωμένου Κύπριου Μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη.  

Στην εκδήλωση παρέστηκε πλήθος επισήμων αλλά και πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα της εκκλησίας που μετά μεγάλης προσοχής παρακολούθησαν τις εξαιρετικές ομιλίες τόσο του επίσημου προσκεκλημένου Μητροπολίτη Πάφου, όσο και του παρουσιαστή εκπαιδευτικού Νίκου Πενταρά, δυο εξαίρετων πνευματικών ανθρώπων της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα. Και οι δυο επαίνεσαν την εξαίρετη γραφή του συγγραφέα και την γλαφυρότητα, την   παραστατικότητα, τη κομψότητα και τον εκφραστικό πλούτο στην περιγραφή των γεγονότων του μυθιστορήματος.