25 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΣΟΥ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

25/10/2015
ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΣΟΥ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ (προέδρου του συνδέσμου αγωνιστών ΕΟΚΑ) ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΕΠ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΜΗΗΜΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Κάτω από συνθήκες δύσκολες για το εθνικό μας θέμα με αγωνία και άμετρο προβληματισμό για το μέλλον της πατρίδας μας πατούμε σήμερα τα χώματα του ηρωικού χωριού σας και εκφράζουμε την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μας, για όσα οι ηρωικοί Αγωνιστές της Χλώρακας πρόσφεραν στον Αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση του πολύπαθου Νησιού μας από τον Αγγλικό αποικιακό ζυγό και Ένωση του με την μάνα Ελλάδα.
Δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α Γεώργιος Γρίβας Διγενής επέλεξε την ακτή της Χλώρακας και το χωριό σας όταν για πρώτη φορά έφθανε μυστικά με το ψαροκάικο "ΣΕΙΡΗΝ" στην Κύπρο ως Αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. Ότι απ' εδώ ξεκίνησε τον ένοπλο Αγώνα του 1955-59 και ότι οι Αγωνιστές της Χλώρακας υπήρξαν μεταξύ των πρώτων συνεργατών του.
Βρισκόμαστε εδώ ταπεινοί προσκυνητές για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους Αγωνιστές του χωριού σας. Τους πρωτεργάτες του Αγώνα που είχαν την τύχη και την τιμή να υποδεχθούν τον Αρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α., τον Στρατηλάτη Διγενή τον οποίο περιέβαλαν με αγάπη και στοργή και πρόσφεραν όλες τους τις δυνάμεις στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
Πρέπει να είσθε περήφανοι γιατί το χωριό σας είχε επιλεγεί από τον Αρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α. γι' αυτό τον τιμητικό ρόλο.
Και πρέπει να γνωρίζετε ότι: Αν η επιβίωση ενός λαού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συντήρηση της ιστορικής και της εθνικής του μνήμης, τότε, ασφαλώς ο ελληνισμός της Κύπρου πρέπει να συντηρεί με κάθε τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και να κρατά άσβεστη τη μνήμη των ηρωικών εξάρσεων και των ηρωικών μορφών των Αγώνων του.
Το μνημείο αυτό που με άμετρη αγάπη, με βαθειά εκτίμηση αλλά και χρέος, οι κάτοικοι του χωριού φιλοτεχνήσατε και μας παραδίδετε σήμερα, αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς, θα κοσμεί την Κοινότητα και θα είναι φάρος που θα φωτίζει και θα κρατά άσβεστη την μνήμη, το μεγαλείο, την προσφορά και τη θυσία της αδούλωτης γενιάς του 1955 που σήκωσε το βάρος του απελευθερωτικού μας Αγώνα. Ιδιαίτερα θα φωτίζει το δρόμο της νέας γενιάς για να παραδειγματίζονται και να ακολουθούν τα βήματα τους.
Η μνήμη μάς μεταφέρει 60 χρόνια πίσω και θυμόμαστε τα δύσκολα χρόνια της επανάστασης. Τότε που ο λαός μας, αψήφησαν το θάνατο και αντιμετώπιζαν τις σιδερόφρακτες στρατιές των Άγγλων αποικιοκρατών, άντεξαν τη βαναυσότητα, τα   απάνθρωπα   και   φρικτά   βασανιστήρια, αντίκρισαν απτόητη την αγχόνη και έχυσαν το αίμα τους, για τη λευτεριά της Κύπρου μας.
Αποτιμούμε τον θρυλικό και υπέροχο Αγώνα του λαού μας που ανήκει και κοσμεί την ιστορία, ως μια κορυφαία εκδήλωση αγωνιστικού ήθους και αρετής και ως η πιο γενναία υπέρβαση στον υπέροχο κόσμο των ωραίων ιδανικών και αξιών της ζωής.
Αναλογιζόμαστε το μεγαλείο της ψυχής τους, αναμετρούμε το αδούλωτο πνεύμα της προσφοράς και της θυσίας, την απαράμιλλη ενότητα της υπέροχης γενιάς του πενήντα πέντε, που ενωμένοι με ομοψυχία και θάρρος πιασμένοι χέρι-χέρι με επικεφαλής τον μεγάλο Αρχηγό Διγενή έγραψαν το έπος του 55-59.

Μπορεί ο Αγώνας οι θυσίες και τα ολοκαυτώματα να μην έφεραν το ποθούμενο την Ένωση της Κύπρου μας με την Ελλάδα που ήταν και παραμένει το ιδανικό μας, όμως έδιωξε τους αποικιοκράτες υπέστειλε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάν' όλα περιέσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Σήμερα, δυστυχώς με τα πολλά μας λάθη βρισκόμαστε κάτω από συνθήκες δύσκολες και τραγικές, με τη μισή μας πατρίδα, να βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας με στρατεύματα κατοχής και εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι της
Ανατολίας να κρατούν τα σπίτια μας, τις περιουσίες μας και να τουρκοποιούν τα κατεχόμενα εδάφη μας.
Έχουμε υποχρέωση, χρέος και καθήκο, με οδηγό το αθάνατο πνεύμα του '55 να αγωνισθούμεν με όλες μας τις δυνάμεις, ενωμένοι και αδιάσπαστοι, να ανατρέψουμε τα εις βάρος μας δεδομένα, να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής και όλοι οι έποικοι και να ανακόψουμε τα δόλια σχέδια της Τουρκίας.
Μπορεί να μην διαθέτουμε στρατιωτικές δυνάμεις διαθέτουμε όμως την ψυχή και την πίστη, διαθέτουμε το δίκαιο και σ' αυτά πρέπει να στηριζόμαστε.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία και στα συμφέροντα των δυνατών να μας επιβάλουν λύση που θα παραβιάζει τις αρχές των Η.Ε. και της Ε.Ε.
Κανείς δεν μπορεί ούτε έχει το δικαίωμα να μας αναγκάσει να υποκύψουμε.
Συγχαίρουμε τους πρωτεργάτες και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του ιστορικού μνημείου.