29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΕΥΣΠΕΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναχώρησε σήμερα ενωρίς το βράδυ αεροπορικώς για Ελλάδα ο κοινοτάρχης της Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστα για να παρευρεθεί στην κηδεία του Ε.Α. Ταξίαρχου Γιώργου Ραπατζίκου στη Σαλαμίνα.

Απεβίωσε σήμερα Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου ο Γεώργιος Ραπατζίκος Ταξίαρχος Ε.Α. από τη Σαλαμίνα, σύζυγος της Κικής Κουταλιανού (κόρη του Ευάγγελου Κουταλιανού, καπετάνιου του πλοιαρίου ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ που μετέφερε τον πρώτο οπλισμό για την έναρξη του αγώνος της ΕΟΚΑ).
Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη ώρα 5 μμ. Στον ιερό ναό Αγ. Δημητρίου Σαλαμίνας.
Ο εκλιπών υπηρέτησε στην Κύπρο ως στρατιωτικός το 1966 στου Μόρφου και στον Εύρο το 1967 με την αποχώρηση της Ελληνικής μεραρχίας.
Είχε επισκεφτεί αρκετές φορές την Κύπρο που υπεραγαπούσε. Έχει μια θυγατέρα την Τατιάνα που είναι καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας αναχώρησε εσπευσμένα για να παρευρεθεί στην κηδεία, καθώς πολλοί δεσμοί τον ενώνουν με την οικογένεια, και ιδίως με την Κική Ραπατζίκου Κουταλιανού την όποια θεωρεί ως αδελφή του.

28 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΑ

Ο ΑΚΡΙΤΑΣ Χλώρακας κέρδισε με 3-0 τον ΕΘΝΙΚΟ Λατσιών σε ένα παιχνίδι αρκετά ενδιαφέρον που διεξήχθη παρουσία αρκετών φιλάθλων, στο Κοινοτικό γήπεδο και έδρα του Χλωρακιώτικου σωματείου το σάββατο 27 σεπταμβρίου. Το παιχνίδι ήταν αρκετά καλό και ο ΑΚΡΙΤΑΣ προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με 2-0, τέρματα που πέτυχαν ο Τότης Λουκαϊδης και ο Ανδρέας Ζατζηζηνοβίου, ενώ στο τέλος του αγώνα, ο Κώστας Σολωμού πέτυχε το τρίτο τέρμα. Ακυρώθηκε επίσης ακόμα ένα τέρμα. 

26 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Απεβίωσεν  την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου μετά από μακροχρόνιο πάλη με την επάρατη νόσο σε ηλικίαν 63 ετών, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης ε.α. Ταξίαρχος της Εθνικής Φρουράς. Η κηδεία του τελέστηκε την επομένη στον ιερό ναό Χλώρακας Παναγίας Χρυσελεούσας και η ταφή της σωρού του εις το νέον κοιμητήριο της κοινότητας.

Ο μακαριστός Δημήτρης καταγόταν από την Πάφο και ήταν νυμφευμένος με την εκ Χλώρακας Άννα Κούλουμου

ΑΚΡΙΤΑΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Το Σάββατο η ομάδα του ΑΚΡΙΤΑ αντιμετωπίζει την ομάδα των Λατσιών για την 2ή αγωνιστική του πρωταθλήματος στις 16.00 στο κοινοτικό στάδιο Χλώρακας.


Ολοι να είστε εκει

25 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΣΥΜΟΦΟΡΗΣΗ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΩΝ

Η Εθνική Φρουρά, για όσο καιρό συνεχίζεται το έγκλημα και ο αναχρονισμός της κατοχής μέρους του εδάφους της πατρίδας μας, θα συνεχίσει να διατηρεί και να ενισχύει το ρόλο της ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε νέας τουρκικής απειλής

Αυτό δήλωσε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης σε χαιρετισμό στην τελετή απονομής ηθικών αμοιβών στους εθελοντές Εθνοφύλακες της Εθνικής Φρουράς που έγινε στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στη Λευκωσία.
Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της πολιτείας για την συνεισφορά των εθελοντών εθνοφυλάκων, λέγοντας ότι η παρουσία τους στην Εθνική Φρουρά είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και γιατί μέσα από την ενεργό προσφορά τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.
Συγκεκριμένα, την Τεταρτη 24 Σεπτεμβρίου, στο στρατόπεδο Αθαλάσσας έγινε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στις μάχες του 1974 και επ ευκαιρία, σε μια σεμνή τελετή παρασημοφορήθηκαν εθελοντές εθνοφύλακες που υπηρετήσαν πάνω από 8 χρόνια στην Εθνοφυλακή. Εδόθησαν επίσης διπλώματα για την πολυετή προσφορά των Εθνοφυλάκων από τον υπουργό άμυνας και τον αρχηγό της Εθνικής φρουράς. Μεταξύ των τιμωμένων και οι αιώνιοι Εθνοφύλακες από τη Χλώρακα, Μιχαλάκης και Κωστάκης Γ. Λεωνίδου (αδέρφια)

Κατά τη δεξίωση οι Εθνοφύλακες συζήτησαν και μετέφεραν τις ανησυχίες και την αντίδραση τους για την ανακοίνωση του Υπουργείου περι της παραδόσεως των κλείστρων των G3 των Εθνοφυλάκων.

ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

COFFEE ISLAND στην περιοχή Χλωρακας. 
Στην πολυσύχναστη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, φτιάξαμε ένα χώρο που φιλοξενεί καφέδες από Κένυα, Κολομβία, Μεξικό, Αιθιοπία, Κόστα Ρίκα και όχι μόνο... με χαρμάνια φτιαγμένα με μεράκι και στόχο μια μοναδική απόλαυση. ..συνοδευόμενα με όλα όσα η COFFEE ISLAND προσφέρει καθημερινά σε χιλιάδες λάτρεις του καφέ! Σας περιμένουμε λοιπόν να μοιραστούμε όλη την αγάπη και τις γνώσεις μας για τον καφέ σε ένα φλιτζάνι!
Eλατε να σας ταξιδέψουμε σε χώρες τροπικές μέσα από την πλούσια συλλογή του

καφεκοπτείου μας... Σας περιμένουμε!!!

ΚΛΟΠΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Αυτοκίνητο μάρκας toyota land cruiser άξιας 40.000 ευρώ κλάπηκε από χώρο στάθμευσης γνωστής φρουταρίας στην Κάτω Πάφο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ιδιοκτήτης  του οχήματος γνωστός μεγαλέμπορος φρέσκων ψαριών Ανδρέας Βασίλης από τη Χλώρακα, κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι το αυτοκίνητο του που το οδηγούσε η σύζηγος του και  στάθμευσε στο χώρο της υπεραγοράς "ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΜ",  άφησε τα κλειδιά στη μηχανή και μπήκε στην υπεραγορά, αλλά έως ότου επιστρέψει το αυτοκίνητο είχε κλαπεί. Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει οτιδήποτε νεότερο. 

24 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ ΠΑΦΟΥ

Εγώ, ο Κυριάκος Ταπακούδης δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της ηλεκτρονικής «εφημερίδας της Χλώρακας», ως εντεταλμένος πολλών πολιτών κατοίκων της Χλωρακας, θα ήθελα να σας καταγγείλω την αυθαίρετη επέμβαση επί των παραλιών της Χλώρακας από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «ΕΥΕΛΘΩΝ».
Συγκεκριμένα, εκτός από την παραβίαση των όρων εντολής της οικοδομικής άδειας για την οποία όπως γνωρίζω τον έχετε καταγγείλει εσείς σαν Επαρχιακή διοίκηση, έχει προβεί και στις εξής άλλες παρανομίες:
1.      Έχει καταστρέψει αρχαιοτάτη φυσική λίμνη εκατομμυρίων χρόνων που υπόγεια συνδέεται με τη θάλασσα σχηματίζοντας μια φυσική θαλασσινή λίμνη. Έχει τοποθετήσει στον πυθμένα της  αγωγούς λυμάτων και ρίχνει τα λύματα στη θάλασσα. Από πάνω την έχει μπαζώσει με μπετόν, πέτρες και χώματα.
2.      Έχει επιχωματώσει ολόκληρη την παραλία και την εκμεταλλεύεται. Έκτισε πρόχειρους τοίχους και έφτιαξε κερκίδες για να τοποθετεί τα κρεβατάκια των λουομένων.
3.      Έσκαψε τα βράχια στην ακτή και σχημάτισε σκαλοπάτια για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα οι πελάτες του.
4.      Παρατηρειται να τοποθετεί κατά καιρούς, σωματοφύλακες επί του δημοσίου παραλιακού πεζόδρομου που εμποδίζουν την ελεύθερη προσπέλαση των διαβατών με δικαιολογία ότι ακόμα δεν τα έχει παραχωρήσει στο δημόσιο και άλλες προφάσεις.
Είναι παρανομίες που έχουν χαλάσει το περιβάλλον και ενοχλούν τους κατοίκους, αλλά και κάθε άλλον πολίτη που αγαπά το περιβάλλον.
Είναι παρανομίες που βγάζουν μάτι και έχουν ασχημύνει την άλλοτε πανέμορφη παραλία της Χλώρακας.
Με τις παρανομίες αυτές, έχει κλείσει η ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα την οποίαν χρησιμοποιούν μόνο οι ξένοι επισκέπτες, καθιστώντας εμάς, τον γηγενή πληθυσμό, σε ξένους και αποξενωμένους από τη δική μας θάλασσα.
Γι αυτό, δια της παρούσης επιστολής, σας καταγγέλλω τους εν λογω ιδιοκτήτες, και σας καλώ να πάρετε άμεσα μέτρα για αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Σας καλώ να πράξετε τι ίδιο όπως έπραξε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιου Πάφου με τη γνωστή υπόθεση της εταιρείας «ΑΡΙΣΤΟ», και δια της πράξεως σας αυτής, να αποδοθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες που ύστερα από τα γνωστά σκάνδαλα της πτώχευσης της οικονομίας της Κύπρου και την ατιμωρησία που παρατηρείται, ο απλός λαός έχασε την εμπιστοσύνη του στους δημόσιους θεσμούς που είναι επιφορτισμένοι να επιβάλλουν την τάξη ιδίως όταν πρόκειται για μεγαλόσχημους κεφαλαιοκράτες.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Τα αδικήματα για τα οποία έχουν συλληφθει και ανακρίνονται από την αστυνομία αρκετοί άνθρωποι που σχετίζονται με την εταιρεία «ΑΡΙΣΤΟ» καθώς και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Θεόδωρος Αριστοδήμου, τα ίδια και χειρότερα επιβαρύνουν τον κ. Τσόκκο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "ΕΥΕΛΘΩΝ" στη Χλώρακα.
Έχει παραβιάσει με χιλιάδες τετρ. μέτρα και ορόφους τους όρους εντολής της άδειας οικοδομής που του παραχωρήθηκε, έχει καταπατήσει ολόκληρη την παραθαλάσσια χαλίτικη γη μπροστά από το ξενοδοχείο του, και απαγορεύει τη διέλευση των πεζών από τον δημόσιο πεζόδρομο για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες που φιλοξενεί στο ξενοδοχείο του. Έχει ρίξει τους αγωγούς των λημμάτων μέσα σε φυσική θαλασσινή λίμνη εκατομμυρίων χρόνων, και την έχει μπαζώσει με μπετόν, πέτρες και χώματα. Έχει σκάψει τους βράχους και έχει κατασκευάσει σκαλιά.
Για όλα αυτά έχουν γνώση οι Επαρχιακές αρχές, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να τον καταγγείλουν μόνο για μια κατηγορία (για την κατασκευή ενός περισσοτέρου ορόφου), ενώ για τις άλλες τηρούν σιωπή.
Έχει καταγγελθεί στον Έπαρχο Πάφου, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλωρακας, και στην επίτροπο διοικήσεως εδω και πάρα πολλούς μήνες, πριν ξεκινήσει η υπόθεση ΑΡΙΣΤΟ. Όμως τίποτα δεν γίνεται, κανείς δεν τον ενοχλεί, ούτε τον μετακινεί. Όλα έχουν κουκουλωθεί. Λέγεται ότι έχει ισχυρές πλάτες τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας...
Και ο πρώτος και ο δεύτερος, καθώς έχουν γράψει εφημερίδες παγκυπριας εμβέλειας, συμπεριλαμβάνονται στους 20 που επιβαρύνονται με επισφαλή δάνεια ύψους εξεμησι δισεκατομμυρίων, με μηδενικές υποθήκες, και που δεν πληρώνουν δώσεις. Είναι χρήματα δάνεια πάνω σε εταιρείες τα οποία πήραν οι ίδιοι και οι τράπεζες δεν μπορούν να τους αγγίξουν, με αποτέλεσμα τα σπασμένα να τα πληρώνει ο φτωχός λαός. Είναι χρήματα τα οποία δημιούργησαν τις τρύπες στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου, με αποτέλεσμα την κατάρρευση τους και τη πτώχευση της Κυπριακής οικονομίας.
Είναι καταστάσεις που δημιουργούν οργή στο λαό, που ξεχειλίζουν το ποτήρι της πίκρας και που κάνουν τους απλούς ανθρώπους να εξανίστανται και να αγανακτούν. Μπορεί με απόφαση της η κυβέρνηση να λογαριάζει να αφαιρέσει τα κλείστρα από τα G3 των εφέδρων φοβούμενοι κάποιοι αντίδραση τους ένεκα της συνεχούς καταπίεσης του λαού προς όφελος των δανειστών, αλλά πρέπει να ευθυμούνται ότι η Γαλλική επανάσταση έγινε με τσουγκράνες και τσάπες.
Ας ενεργήσουν λοιπόν, πάραυτα οι δημόσιοι λειτουργοί, ας αποκαταστήσουν την τάξη, ας τιμωρήσουν τους παραβάτες. Απλά και μόνο για να νιώσει ο δυστυχής λαός ένα μικρό αίσθημα δικαίου.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

23 Σεπτεμβρίου 2014

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ

Το κράτος της δικαιοσύνης που έχουμε, με νόμους που ποτέ δεν ρώτησαν τον λαό αν τους αποδέχεται, παίρνει από την ιδιοκτησία που έχουν οι πολίτες όταν αυτοί αποφασίσουν να την αξιοποιήσουν, μεγάλο μέρος, είτε για πράσινο, είτε για δρόμους. Φορολογούν τους πολίτες γιατί ζουν, γιατί περπατούν, γιατί κατέχουν περιουσία. Έχει καταντήσει το κράτος ένας δυσβάστακτος τύρρανος που δεν επιτρέπει σε κάποιον ούτε κάν, να προσπαθήσει να προστατεύσει την περιουσία του. Και όταν κάποιος το πράξει, τον κατηγορεί, τον δικάζει, τον καταδικάζει και τον διαπομπεύει ως κοινό εγκληματία, χωρίς κάποιος νομοθέτης έστω μια φορά να σκεφτεί πως δεν έχουμε κράτος δικαίου, αλλά ένα τυρρανικό και άδικο καθεστώς που το ονόμασαν δημοκρατία. Πως είναι δυνατόν, κάποιου που τον αναγκάζουν να τους παραχωρήσει την περιουσία, να μην προσπαθήσει να γλυτώσει έστω μέρος της; Πως είναι δυνατόν όταν το καταφέρει να τον ονομάζουν κλέφτη; Μηπως έκλεψε από την δική τους περιουσια;
Διαπόμπευσαν τον Θεόδωρο Αριστοδήμου χωρίς αιδώ, χωρίς να σκεφτούν και τον έστειλαν στο πυρ το εξώτερον. Μπορεί να εκκρεμούν εις βάρος του άλλες σοβαρές κατηγορίες που γι αυτές ίσως θα έπρεπε να κατηγορηθεί, όπως πχ. τα δάνεια από την τράπεζα Κύπρου που πήρε ως πρόεδρος, αλλά με το να προσπαθήσει να σώσει την περιουσία του και να εξασφαλίσει άδεια με λιγότερη παραχώρηση δικής του γης για πράσινο και δρόμο, δεν νομίζω αυτό να είναι έγκλημα. Το ίδιο θα έκανε και ο κάθε συνετός πολίτης. Αν τελικά αυτό το κατάφερε, δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά το σάπιο σύστημα που διαθέτει το κράτος. Τους δημόσιους λειτουργούς πρέπει να δικάσουν, και όχι τον ιδιοκτήτη που τον αναγκάζουν να τους δώσει τη δική του γη. Που την αγόρασε ή την κληρονόμησε. Γιατί δηλαδή, το κράτος να έχει το δικαίωμα να παίρνει την περιουσία των νόμιμων ιδιοκτητών, και αυτοί να μην έχουν το δικαίωμα έστω της προσπάθειας να το προστατεύσουν, και όταν το πράττουν να διαπομπεύονται στη κοινή γνώμη ως εγκληματίες; 


22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΑΨΑΝ ΣΗΜΑΙΕΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ:

Ο επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας του ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπος Παζαρος κατήγγειλε ότι άγνωστοι κατέστρεψαν τις σημαίες που κυμάτιζαν εξω από το οίκημα του κόμματος του στην Χλωρακα.
Κατεστρεψαν τον ιστο και εκαψαν την Ελληνικη σημαια, την σημαια της Ε.Ε. και του κομματος όπως ειπε σε μια ενεργεια που παραπεμπει σε άλλες εποχες.
Ο Χαραλαμπος Παζαρος καταδικασε την ενεργεια σημειωνοντας ότι μετα τα οσα εχει περασει ο τοπος τετοιες ενεργειες δεν εξυπηρετουν και δεν συμβαλουν στο κλιμα ενοτητας που απαιτειται σε τετοιες δυσκολες εποχες.
Ο κ.Παζαρος εξεφρασε εκπληξη αφου κανενα κλιμα αντιπαραθεσης δεν υπαρχει , σημειωνοντας ότι θα πρεπει να επικρατησει νηφαλιοτητα.
Καμμια άλλη ενεργεια και καμμια ρεβανς δεν θα πρεπει να υπαρξει ειπε καλωντας ολους σε ενοτητα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ

17 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικήτα Νικηταρά

Το ποδήλαυο είναι μία άσκηση που κάνει καλό στην υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις του πεταλιού για την υγεία και τον οργανισμό είναι πάρα πολλές. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες μερικές ώρες ποδήλατο την εβδομάδα μπορούν να μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Ποδηλατώντας ενισχύουμε και βελτιώνουμε το μυοσκελετικό και καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, έχουμε ψυχολογική ηρεμία, καταπολεμούμε τις αϋπνίες, μπορούμε να χάσουμε περιττά κιλάΤο ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν οστεοπόρωση ή υποφέρουν από οσφυαλγίες, ισχιαλγίες. Με το ποδήλατο χαρίζουμε ποιότητα στη ζωή μας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ 


Ψυχολογική ισορροπία 
Το ποδήλατο προσφέρει ψυχολογική ισορροπία διότι,
Πρώτον, ποδηλατώντας αλλάζουμε παραστάσεις. Βλέπουμε ένα ωραίοα τοπία και έτσι ξεκουραζόμαστε.
Δεύτερον ποδηλατώντας ενεργοποιείται το ορμονικό σύστημα. Κι αυτό διευκολύνει την αντιμετώπιση ήπιας κατάθλιψης, άγχους και στρες.

Λύση στην αϋπνία
Με μία ευχάριστη βόλτα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία. Χαλαρώνουμε και κοιμωμαστει πιο όμορφα και εύκολα το βράδυ. 

Ενίσχυση μυοσκελετικού συστήματος
Το ποδήλατο βοηθάει στην ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος των κάτω άκρων. Από τη μέση ηλικία και μετά προετοιμάζει κυρίως τις γυναίκες – αλλά και τους άντρες – για να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση. 

Ενίσχυση οστικής πυκνότητας

Το ποδήλατο είναι από τις ελάχιστες δραστηριότητες που βοηθούν τόσο πολύ στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας. Πράγμα που θεωρείται σημαντικό για την αντιμετώπιση και θωράκιση από την οστεοπόρωση στο μέλλον. 

Ακόμη κι αν έχει οστεοπόρωση κανείς μπορεί σε συνεννόηση με τον ορθοπεδικό γιατρό του να κάνει ποδήλατο. Αν δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα στα πόδια μπορεί να κάνει ήπια ποδηλασία.

Αντιμετώπιση ισχιαλγίας – οσφυαλγίας
Ακόμη μία ευεργετική επίδραση του ποδηλάτου είναι η βοήθεια που προσφέρει σε όσους έχουν συμπτώματα ισχυαλγίας – οσφυαλγίας. Ενισχύει τους μυς (τους γλουτιαίους) που συγκρατούν τη λεκάνη του σώματος. Όταν υπάρχει μία απόκλιση από τη σωστή θέση που έχει λεκάνη αρκετοί είναι αυτοί που υποφέρουν από ισχιαλγίες ή οσφυαλγίες. Ποδηλατώντας όμως φροντίζουμε τους μυς και έτσι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. 

Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού συστήματος
Οι προϋποθέσεις για να έχουμε βελτίωση στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα είναι να κάνουμε ποδήλατο περίπου 4 φορές την εβδομάδα από 30-40 λεπτά. Ανάλογα πάντα με την ηλικία. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να ποδηλατούν λιγότερο. Αυτό επιτυγχάνεται με σταθερό ή μεταβαλλόμενο τέμπο. Και με διαδρομές σε όλα τα επίπεδα. Και σε ανηφόρες και σε κατηφόρες, σε επίπεδες επιφάνειες. Με εναλλαγές. 

Κράμπες στην ποδική καμάρα
Με την ποδηλασία έχουμε ενίσχυση των μυών στην ποδική καμάρα (πατούσα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζεται το πρόβλημα με τις κράμπες σ’ αυτό το σημείο. 

Βελτίωση αντοχής, αναπνοής με μικρά σπριντ
Με μικρά 5λεπτα ή 10λεπτα σπριντ σε ανηφόρα και μετά σε επίπεδη επιφάνεια μπορούμε να βελτιώσουμε την αντοχή μας και την αναπνοή.

Για όσους έχουν λίγα παραπάνω κιλά
Ποδήλατο μπορούν να κάνουν όλοι. Όσοι δε έχουν μερικά κιλά παραπάνω το ποδήλατο μπορεί να τους βοηθήσει να τα χάσουν.

Η απλή άσκηση με ποδήλατο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 

Επίσης, αν επιθυμούμε να απαλλαγούμε από περιττά κιλά η γυμναστική που θα κάνουμε με το ποδήλατο θα πρέπει να είναι αεροβική. Για πάνω από μισή ώρα δηλαδή ο οργανισμός να δουλεύει στο 80%. Αυτό σημαίνει για έναν 40χρονο άντρα οι καρδιακοί παλμοί να φτάνουν τους 175-180. Τότε θα φτάσει στο επίπεδο καύσης λίπους. Αυτό ωστόσο θα πρέπει να το κάνει σταδιακά. Αν έχει πρόβλημα να πάει σε υψηλά επίπεδα καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του και να κάνει ένα καρδιογράφημα επιβάρυνσης.

Ακόμη, η έντονη άσκηση με το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από μερικά κιλά με τον ακόλουθο τρόπο:  Αν μετά την ποδηλασία για ένα δίωρο δεν φάμε και απλώς πιούμε λίγο νερό είναι ευχερέστερη η διάσπαση του λίπους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ 

Ύψος σέλας
: 
Ξεκινώντας κανείς το πετάλι θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το ύψος της σέλας του ποδηλάτου ανάλογα με το ύψος του έτσι ώστε να μην έχει προβλήματα στα πόδια του και ειδικά στα γόνατα. 
Ένα «κόλπο» για να καταλάβουμε πού ακριβώς πρέπει να είναι η σέλα είναι το εξής: όταν ανέβουμε στο ποδήλατο το πόδια μας καθώς κάνουμε πετάλι δεν πρέπει να είναι ούτε εντελώς τεντωμένα ούτε να λυγίζουν πολύ. 

Είδος σέλας: 

Οι αρχάριοι στο ξεκίνημα μπορεί να παραπονεθούν για πόνους στον ποπό τους. Υπάρχουν όμως σέλες πιο ανατομικές ή ειδικά καλύματα που προσαρμόζονται στη σέλα.

Μετά την άσκηση: 

Αν επιστρέφουμε σπίτι και είμαστε ιδρωμένοι καλό είναι να κάνουμε μπάνιο. Αν πάμε με το ποδήλατο στη δουλειά και είμαστε ιδρωμένοι συνιστάται να αλλάξουμε φανέλα για να μην αρρωστήσουμε. 

πηγή: Ορθοπεταλιές (Orthopetalies blog)




ΤΟ ΑΥΛΑΚΙΝ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙΝ ΤΗΣ ΡΗΓΑΙΝΑΣ

Στα παράλια της Χλώρακας σώζονται τα απομεινάρια του πέτρινου αυλακιού που έφερνε το νερό από από την Τάλα στο παλάτι της Ρήγαινας στα Παλιόκαστρα. Στα σύνορα Χλώρακας - Λέμπας επίσης, σώζεται ένας εκ των πύργων που πάνω ήταν στηριγμένο το αυλάκι για να έχει το χρειαζούμενο κατάτροχο ώστε να ρέει το νερό. Στη συνοικία του Μουττάλου μέσα στην αυλή του Τούρκικου σχολείου ευρίσκεται το αδράχτι της Ρήγαινας, και στην Κάτω Πάφο δίπλα στους Αγίους Αγαπητικό και Μισητικό, ευρίσκεται ριγμένη η θεόρατη πέτρα του Διγενή.
Όλα αυτά αποτελούν απομεινάρια μνημείων που υποδηλώνουν πως οι αστικοί μύθοι περί του Διγενή Ακρίτα και τα κατορθώματα του εν Κλυπρω, δεν στερούνται αληθείας.
Η Ρήγαινα αν και πρόσωπο πραγματικό, η λαϊκή παράδοση της Κύπρου το κατέταξε στους θρύλους και τις παραδόσεις της νήσου. Την συσχετίζει με τον Διγενή και της αποδίδει πολλά μεσαιωνικά κάστρα, φρούρια και χωριά.
Η Ρήγαινα στους θρύλους αποδίδεται ως πανέμορφη κυρά και πολεμίστρια, άλλες φορές καλή και συμπονετική και άλλες κακιά, αλλά που κανείς δεν μπορεί να τη νικήσει καθώς κατοικεί σε οχυρωμένους πύργους.
Η Ρήγαινα της Πάφου κατοικούσε στα σημερινά Παλιόκαστρα, μια περιοχή ανάμεσα της Κάτω Πάφου και της Χλώρακας. Είχε κτισμένο το κάστρο της μέσα στην απέραντη πεδιάδα που εκτείνεται από το φάρο της Πάφου μέχρι την Κισσόνεργα, και διαφέντευε όλο τον παράλιο τόπο, έχοντας προσταγή στους κατοίκους να καλλιεργούν κυρίως ζαχαροκάλαμα και τεύτλα.
Η ομορφιά της ήταν ξακουστή, αλλά το ίδιο και η εξυπνάδα της και η πονηριά της.

Ο λαϊκός θρύλος θέλει τον ξακουστό ήρωα Διγενή Ακρίτα να καταφθάνει μέχρι την Πάφο κυνηγώντας ένα Σαρακηνό εχθρό του. Όταν αυτός προσπάθησε να δραπετεύσει αποπλέοντας, ο Διγενής του έριξε μια μεγάλη πέτρα, -την πέτρα του Ρωμιού- και βύθισε το πλοίο του.
Στο πέρασμα του από τη Πάφο, συνάντησε τη Ρήγαινα την οποία ερωτεύτηκε παράφορα και αποφάσισε να την παντρευτεί.
Η Ρήγαινα δεν τον ήθελε για άντρα της, αλλά ούτε για εχθρό της. Με μαεστρική πονηρία του ζήτησε πως για να τον παντρευτεί, έπρεπε πρώτα να κάμει έναν άθλο, να κατορθώσει να κτίσει ένα  μακρύ αυλάκι που να φέρνει νερό από τα λουτρά του Άδωνη της Τάλας στους αγρούς της. Ο Διγενής δέχτηκε την πρόκληση, και προς δυσαρέσκεια της Ρήγαινας κατάφερε να αποπερατώσει το δύσκολο έργο και να φέρει το νερό στα χωράφια της μέχρι τη Χλώρακα.
Μη θέλοντας να τον παντρευτεί όμως, αλλά φοβούμενη την οργή του, προσπάθησε να φύγει από την Πάφο. Οργισμένος ο Διγενής, άρπαξε μια μεγάλη πέτρα και της την έριξε. Η πέτρα ευρίσκεται μέχρι σήμερα  δίπλα στη δυτική πλευρά του αρχαίου θεάτρου της Κάτω Πάφου, και ονομάζεται η «πέτρα του Διγενή». Άλλοι λένε ότι πρόκειται για την Πέτρα του Ρωμιού, και άλλοι ότι πρόκειται για το νησί του Διγενή στην Πόλη της Χρυσοχούς…
Η Ρήγαινα αντιδρώντας στην οργή του καθώς ήταν δεινή και δυνατή πολεμίστρια, του έριξε το αδράχτι της, ένα μεγάλο πέτρινο κίονα από τσιόνι ύψους τεσσάρων μέτρων και διαμέτρου σχεδόν ενός μέτρου, το οποίον έπεσε σε ένα χωράφι της Χλώρακας κάτω από τη συνοικία του Μουττάλλου, και που μετέφεραν οι Τουρκοκύπριοι πριν λίγα χρόνια και το τοποθέτησαν στην αυλή του σχολείου τους και εκεί ευρίσκεται ακόμα.
Στη Χλώρακα στη παραλιακή περιοχή, μέχρι τη δεκαετία του ΄60 υπήρχαν μεγάλα μέρη του αυλακιού της Ρήγαινας, τα οποία όμως δυστυχώς, χαλάστηκαν από τους ανθρώπους για να κάμουν αναδασμό στα χωράφια τους. Σήμερα, μικρό μέρος από το αυλάκι σώζεται και ευρίσκεται ακριβώς πίσω από την τελευταία στάση των λεωφορείων στην τέλειωση της λεωφόρου Χλώρακας που οδηγά στη Κάτω Πάφου πριν την περιοχή Κτιστά ή Παλιόκαστρα, ονοματολογία της περιοχής που προεήρθε καθώς εκεί ήταν κτισμένο το παλάτι της Ρήγαινας.

Το αυλάκι ήταν καθισμένο πάνω σε πύργους ώστε να έχει την κατάλληλη κλίση για να ρέει το νερό. Ένας από τους πύργους σώζεται στα σύνορα της Χλώρακας με τη Λέμπα.

Υ.Γ. (απόσπασμα από βιβλίο του λαογράφου Ξενοφώντα Π. Φαρμακίδη). Ή Ρήγαινα είσιεν τό παλάτιν της πάνω στην Φάβρικαν. Ό Διενής ήθελε την Ρήαιναν γιά γυναίκα του. Η Ρήαινα είπεν του,
-Αν μου φέρεις νερόν στην Πάφον εν νά σέ πάρω άντρα μου.
Ο Διενής έκαμε τότε το πετραύλακον τζιαι έφερε τό νερόν που την Τάλαν. Η Ρήαινα άμα έφερε τό νερόν, εμετάνωσεν τζιαι γέλασε του Διενή. Τότες ο Διενής εθύμωσεν.  Εστάθηκεν πάνω στόν Μούτταλλον ( λόφον του Κτήματος ) τζιαι πήρεν μιαν πέτραν τζιαι έρριψεν της την. Τζιαί η πέτρα στέκει ώς την σή­μερον, τζιαί φέρει πάνω την σπαθκιάν του Διενή. Ή πέτρα έν τής έμπλασεν. Η Ρήαινα εθύμωσεν τζιαί τζιείνη τζιαί έρριψεν του τ' άδράχτιν της, μά έν του έμπλασεν ούτε τζιείνη.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

16 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄- ΠΕΡΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ


Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓ’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Λαϊκό Μυθιστόρημα)
Ο Βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος είχε γυναίκα ωραίαν ονόματι Ολυμπιάδα η οποία ήτον και πολλά πικραμμένη οπου δεν έκανε παιδίον και ήτον πάντα φοβισμένη μήπως και την αφήσει ο Φίλιππος δια την ατεκνίαν της. Εκείνες τις ημέρες εδιάβει ο Φίλιππος έξω δια να πολεμήσει με τους εχθρούς του. Πριν να μισσεύσει έκραξε την Ολυμπιάδα και της είπεν,
-Ιδού, εγώ θέλω υπάγει εις τον πόλεμον και όσον καιρόν ευρίσκομαι εδώ, κάμε ότι ημπορέσεις δια να εύρω παιδίν από λόγου μου όταν στραφώ από τον πόλεμον, ειδέ και μη δεν εύρω, πλέον τα μάτια μου δεν θέλουν σε μεταϊδεί.
Η Ολυμπιάς ως αγρόικησε το σκοπόν του Φιλίππου, εσέβη εις τον λογισμόν τι να κάμει, και εστέκετο συγχισμένη και πικραμμένη πολλά.
Μια από τες σκλάβες τις ωσάν την είδε πικραμμένην, της είπε,
-Ήξευρε βασίλισσα , πως εδώ εις το κάστρον ήλθεν ένας ξένος μάγος και αστρονόμος περίφημος, και ότι ειπεί όλα αληθεύουν και ψέματα δεν λέγει. Εκείνος ημπορεί να κάμει τίποτε δια να γεννήσεις παιδίον.
Ωσάν ήκουσεν η βασίλισσα τους λόγους της σκλάβας, ευθύς της είπε,
-σύρε ογλίγωρα να τον εύρεις και να μου τον φέρεις εδώ να τον ιδώ.

Επιμέλεια Κυριάκος Ταπακούδης
Συνεχίζεται.....

15 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄ - ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΚΤΕΝΑΒΟΝ



Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓ’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Λαϊκό Μυθιστόρημα)
Επήγαν το ταχύ οι άρχοντες της Αιγύπτου εις το παλάτι κατά τη συνήθειαν, δια να συμβουλευθούν με τον βασιλέα τους δια τα φουσάτα οπου ήρχοντο, και δεν τον ηύραν εκεί. Ηύραν όμως μίαν επιστολήν όπου έγραφεν ούτος.
-Αγαπημένοι μου άρχοντες και λοιποί, σας δίδω την είδησην ότι εγώ, με το να είδα ότι δεν ημπορώ να αντισταθώ εις τα φουσάτα όπου ήρχοντο κατά πάνω μου, φεύγω από την Αίγυπτο και μετα από εικοσιτέσσερις χρόνους, πάλιν θέλω γυρίσει. Τώρα μισσεύω γέρων, και τότε θέλω γυρίσει νέος. Σας παρακαλώ να μην βαρεθείτε εις το να στήσετε έναν στύλον εις τη μέσην της Αιγύπτου και να ζωγραφίσετε το πρόσωπον μου επάνω βάνωντας και το στεφάνι μου εις την κορυφήν του στύλου. Είτις έλθει να σταθεί εις την ρίζαν του στύλου και πέσει το στεφάνιν μου εις το κεφάλιν του επάνω, θέλετε τον προσκυνήσει, ότι θέλει είναι υιός μου εκείνος.
Ωσάν είδαν αυτήν την επιστολήν οι άρχοντες, τους εκακοφάνει δια τον μισεμόν του, και παρευθύς επρόσταξαν να γίνει ο στύλος κατά πως τους εδιέταξε και έβαλαν το στεφάνιν του εις την κορυφήν.

Ο Νεκτεναβός εδιάβει την Μακεδονίαν, εις τη χλωραν των Φιλίππων, ονομαζόμενην εις το παλαιόν, Πέλλα. Εκεί έκανε του λόγου τον μάγον και αστρονόμον περίφημον, και εις τα όσα τον ερωτούσαν, εις όλα αλήθευαν οι μαγίαις του.

Επιμέλεια Κυριάκος Ταπακούδης
Συνεχίζεται.....

14 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄ - Ο ΒΕΡΒΕΡΗΣ ΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΕΚΤΕΝΑΒΟΝ

Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓ’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Λαϊκό Μυθιστόρημα)

 Ένας στρατιώτης ονόματι Βερβέρης, βλέπωντας τα φουσάτα οπου ήρχοντο καταπάνω του Νεκτεναβού του βασιλέως του, έτρεξε προς αυτόν και του είπεν,
-ήξευρε Βασιλεύ, ότι άπειρα φουσάτα έρχονται δια να σε πολεμίσουν, και κάμε την κυβέρνησιν δια να μην μας αφανίσουν.
Ως ήκουσε τους λόγους τούτους ο Νεκτεναβός, είπε του Βερβέρη γελώντας,
-σύρε αναπαύσου και εγώ με έναν λόγον θέλω τους κάμει όλους να επιστρέψουν εις τους τόπους τους χωρίς να μας βλάψουν τίποτε.
Εσηκώθει, εσέβει εις την οικίαν του, άρχισε να κάμει την τέχνην της μαντείας, και είδε πως χάνει το βασίλειον του και πως θέλει νικηθεί. Τότε εζαλίσθει πολύ, έκλαυσε πικρώς, και είπεν,
-Ώ κάστρον ωραιότατον της Αιγύπτου οπου σε ετίμησα με τόσα πλούτη, και τώρα σε στερίζομαι.
Εξύρισε ευθύς τα γένια του, άλλαξε την φορεσίαν του, επήρε δηνάρια κοντά του όσα ημπόρεσε, και έφυγεν από την Αίγυπτον αγνώριστος.

Επιμέλεια Κυριάκος Ταπακούδης
Συνεχίζεται...

ΚΕΦΑΛΑΟΝ Β΄- ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΝΕΚΤΕΝΑΒΟΥ

Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓ’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Λαϊκό Μυθιστόρημα)


Ούτος ο θαυμαστός αστρονόμος και βασιλεύς Νεκταναβός, εβασίλευσεν εις όλην την Αίγυπτον με τα μαγικά του τεχνάσματα.Αυτός ήυρεν με τις μαγείες του τα όσα ήθελαν του συνέβει, και καμίαν φοράν δεν εξέβαινεν εις πόλεμον, αλλά εκάθητο εις το παλάτιν του και έκανεν τις μαγείες του. Όταν επήγαιναν κατά πάνω του, εγύριζαν κακώς έχοντες εις τους τόπους τους. Βλέποντες λοιπόν οι βασιλείς το κακό οπου τους έκανεν, εσυμφώνησαν κοινώς να έλθουν κατά πάνω του, να τον εξολοθρεύσουν. Αυτοί ήσαν ο Δαρείος Βασιλεύς της Περσίας, ο Βασιλεύς της Λενθίας και της Ιβερίας, και άλλοι πολλοί οπου εσύναξαν τα φουσάτα τους και εκίνησαν κατά πάνω του.

Επιμέλεια Κυριάκος Ταπακούδης
Συνεχίζεται.....

ΚΕΦΑΛΑΟΝ Α΄- ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓ’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Λαϊκό Μυθιοστόρημα)

Η Μακεδονία είναι επαρχία μεγάλη της Ευρώπης, όπου συνορεύει από το μέρος του Βορέως με την Δαλματίαν, Σερβίαν, Βουλγαρίαν και Θράκην. Από της Ανατολής με το Αιγαίον πέλαγος. Από την Μεσημβρίαν με την Ήπειρον και Θεσσαλίαν. Από Δύσιν με το Ιόνιον Πέλαγος. Αυτή ποτέ καιρόν έφθασε εις άκρον βαθμόν της μεγαλειότητος διά πολλών βασιλέων, οπου έλαβε, και μάλιστα δια Φιλίππου, και Αλεξάνδρου πατρός και Υιού. Πρώτον μέν έλαβε την αρχήν της φήμης από τον Φίλιππον, δια τους πολλύς πολέμους, οπου έκαμε εναντίον των Ολυνθίων και άλλων Δημοκρατιών της Ελλάδος, ο οποίος εβασίλευσεν εις τους 5136 από κτίσεως κόσμου. Εις τον δέκατον έκτον χρόνον της αυτού βασιλείας, έδωκεν εις το φως η Ολυμπιάς η γυνή του τον μέγαν θαυμαστόν Αλέξανδρον, ο οποίος δεν ήτο σπέρμα του αυτού Φιλίππου, αλλά ήτον του Νεκτεναβού βασιλέως της Αιγύπτου, θαυμαστού αστρονόμου και Μάγου, ως θέλετε το αγροικήσει και καταλεπτώς εις την ακόλουθον διήγησιν.

Επιμέλεια Κυριάκος Ταπακούδης
Συνεχίζεται......

13 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Άλλη mια θεατρική παράσταση του Ανδρέα Κουκίδη όπου οι μνήμες του παρελθόντος ρίχνουν την σκιά τους στο σήμερα, έλαβε χωραν στο θέατρο της Χλώρακας.  Επί σκηνής οι ηθοποιοί του σατιρικού έδωσαν μια καταπληχτική ερμηνεία που καθήλωσε τους θεατές οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο και χειροκρότησαν θερμά τους ηθοποιούς.
Σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου και στους ρόλους οι Πόπη Αβραάμ,  Χάρης Πισίας, Έλενα Χριστοφή, Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννης  Χαραλάμπους, Ηλίας Ανδρέου.
Το έργο «ΛΗΔΡΑΣ ΚΑΙ ΡΗΓΑΙΝΗΣ» στημένο σε ένα σκηνικό που οδηγεί σε κάποια κακόφημα  μέρη, όπου εκεί πλέκονται ερωτικές ιστορίες, ζηλοτυπίες, ενθουσιασμοί, συγκρούσεις, σκοτωμοί, πικρές αλήθειες, με ήρωες ανθρώπους της νύκτας και του υποκόσμου... Ένα τοπίο μιας άλλης εποχής, το οποίο ο Κουκίδης έχει σχεδιάσει με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό. Το έργο έχει μέσα του μια πολύ βαθιά, ουσιαστική ανθρωπιά, πολύ γνήσια και σοβαρή ποίηση. Είναι ένα έργο που δίνει πολύ χιούμορ, άφθονο γέλιο και ένα πολιτικό μήνυμα σαφές, όχι κραυγαλέο και όχι πολιτικάντικο...

Το εισιτήριο εισόδου ήταν μια τυπική τιμή 5 ευρώ, και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν από το Κοινοτικό Συμβούλιο για ενίσχυση του ταμείου στήριξης απόρων οικογενειών Χλώρακας.

11 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΤΥΠΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 5 ΕΥΡΩ (τα έσοδα θα χρεισιμοποιηθούν για ενίσχυση του ταμείου στήριξης άπορων οικογενειών Χλώρακας)

Το Σατιρικό Θέατρο ανεβάζει το πολύκροτο έργο του Ανδρέα Κουκίδη «ΛΗΔΡΑΣ ΚΑΙ ΡΗΓΑΙΝΗΣ» σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου. Το «ΛΗΔΡΑΣ ΚΑΙ ΡΗΓΑΙΝΗΣ» στημένο σε ένα σκηνικό που οδηγεί σε κάποια κακόφημα  μέρη, όπου εκεί πλέκονται ερωτικές ιστορίες, ζηλοτυπίες, ενθουσιασμοί, συγκρούσεις, σκοτωμοί, πικρές αλήθειες, με ήρωες ανθρώπους της νύκτας και του υποκόσμου...Ένα τοπίο μιας άλλης εποχής, το οποίο ο Κουκίδης έχει σχεδιάσει με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό. Το έργο έχει μέσα του μια πολύ βαθιά, ουσιαστική ανθρωπιά, πολύ γνήσια και σοβαρή ποίηση. Είναι ένα έργο που δίνει πολύ χιούμορ, άφθονο γέλιο και ένα πολιτικό μήνυμα σαφές, όχι κραυγαλέο και όχι πολιτικάντικο...
Σκηνοθέτης του έργου είναι ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Σκηνογράφος ο Μίκης Λοίζου, ενδυματολόγος ο Κώστας Καυκαρίδης, η μουσική επένδυση είναι του Νέαρχου Γεωργιάδη. Βοηθός σκηνοθέτη η Μαριαλένα Παπαδοπούλου. Σχεδιασμός φωτισμού ο Βικέντιος Χριστιανίδης

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Πόπη Αβραάμ,  Χάρης Πισίας, Έλενα Χριστοφή, Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννης  Χαραλάμπους, Ηλίας Ανδρέου.


9 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΥΓΗΡΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Με επιτυχία τέλειωσε και η τρίτη μέρα της πανηγύρεως προς τιμήν των γενεθλίων της Παναγίας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Χλώρακα από το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή.
Την τελευταία νύχτα έγινε προβολή ταινίας με τα θαύματα της παναγίας, και ακολούθως δόθηκε παράσταση καραγκιόζη από τον Χριστόδουλο Πάφιο τον απόγονο, (ως γνωστό με το ίδιο όνομα μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης τα παλαιότερο χρόνια υπήρξε πρόγονος του).
Η προσέλευση του κοινού ήταν αθρόα, και η βραδιά κύλισε όμορφα υπό του σκοτεινού ουρανού που κατά διαστήματα από τα μαύρα σύννεφα που τον σκίαζαν έπεφταν ψιλά πρωτοβρόχια που με χαρούμενες φωνές τα μικρά παιδάκια δέχονταν στην κεφαλήν τους.
Ήταν η τρίτη μέρα της πανηγύρεως και η τελευταία, που φεύγοντας μας έφερε το φθινόπωρο και έδιωξε το Καλοκαίρι.

Και από χρόνου…

8 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

ΤΗΝ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΜΕ 25 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ
Είναι από αυτές τις ειδήσεις που διαβάζεις και αναρωτιέσαι σε ποιον κόσμο ζουν οι συγκεκριμένοι κύριοι
Μία πολύτεκνη μητέρα, που δεν έχει στο πλευρό τον σύζυγό της, αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα και επιπλέον τη χρεώνουν για να της το κόψουν!
Η μητέρα καταγγέλλει της Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού της και σαν να μην της έφτανε αυτό, η Αρχή Ηλεκτρισμού την επιβαρύνει με επιπλέον 25 ευρώ για να της κόψει το ρεύμα!
Πραγματικά ασύλληπτο για ένα νοήμων άνθρωπο.

Πηγή: 24h.com.cy

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, τιμάται από τους ορθόδοξους Χριστιανούς η γέννηση της Παναγίας. Η Θεοτόκος γεννήθηκε με θαυματουργό τρόπο από τη γηραιά και στείρα Άννα με πατέρα τον επίσης γηραιό Ιωακείμ.
Η Παναγία κατέχει κεντρική θέση στη θεία Λατρεία. Είναι το ιερό πρόσωπο που τιμάται περισσότερο μετά το Χριστό.
Δεν υπάρχει χωριό ή πόλη που να μην τιμά τη δική του Παναγία. Είναι η μητέρα όλων μας. Στη Χλώρακα τιμάται η Παναγία η Χρυσοαιματούσα και η Παναγία η Χρυσελεούσα, γιάτρισσες πασών ασθενειών. Προς τιμήν της δόξας της, το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας θεσμοθέτησε τριήμερο πανηγύρι το οποίον πρώτη φορά φέτος έλαβε χώρα με πλήρη επιτυχία στη κεντρική πλατεία την δυο εκκλησιών της Παναγίας.


ΤΟ ΣΥΚΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕΝΑΟ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Στη κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της εκκλησίας της Χλώρακας  πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 7 Αυγούστου μουσικοθεατρική παράσταση.

Επ ευκαιρία του τριήμερου πανηγυριού της Παναγίας που το Κοινοτικό Συμβούλιο διοργάνωσε σε μια αξιέπαινη προσπάθεια του να το καταστήσει μόνιμο θεσμό, τη δεύτερη μέρα καλεσμένοι για να ψυχαγωγήσουν τους επισκέπτες ήταν ο λαογραφικός Όμιλος Γεροσκήπους ο οποίος παράρτημα διαθέτει και στη Χλώρακας. Σε μια ωραία παρουσίαση από πλήθος συμμετεχόντων, η λαϊκή ορχήστρα του συλλόγου έδωσε μια ωραία μουσική παράσταση βασισμένη στο αρχοντορεμπέτικο, στο παλιό ρεμπέτικο και στο Σμυρναίικο τραγούδι, ενώ χορευτές επίσης του συλλόγου, εμπλούτισαν το όλο θέαμα που άφησε ευχαριστημένους τους θεατές που μαζί με το συγκρότημα χόρεψαν στους ρυθμούς του συρτού ρυθμού με τον οποίο πλούσια η κομπανία διάνθισε το μουσικό της πρόγραμμα. 

7 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΠΑΝΥΓΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Με μεγάλη επιτυχία τέλειωσε η πρώτη μέρα του τριήμερου πανηγυριού της Παναγίας της Χρυσοαιματούσας. Ο κόσμος προσέτρεξε αθρόα και με την παρουσία Του γέμισε την μεγάλη πλατέα της εκκλησίας και τους παρακείμενους δρόμους. Η επιτυχία ήταν απόλυτη, και ο κόσμος διασκέδασε ξεφεύγοντας από την μίζερη καθημερινότητα. Η Χριστίνα Τσέλεπου και ο Αλέξανδρος Τσαγγαρίδης ενθουσίασαν με τις φωνές τους, ενώ ο Ηλίας Βρεττός σε μια ανεπανάληπτη παράσταση στην όποια έδωσε τα ρέστα του, έκανε τον κόσμο και κυρίως τη νεολαία να παραληρεί από ενθουσιασμό. Σε ένα πρόγραμμα διάρκειας σχεδόν δυο ωρών, έδωσε μια καταπληχτική παράσταση που η Χλώρακα θα ενθυμείται για πολύ καιρό. Φαίνεται  πως όταν η πολιτιστική επιτροπή επιλέγει τα κατάλληλα σχήματα που ξέρουν καλά τη δουλειά τους, ο κόσμος τους ακολουθεί. Πρέπει να προσδώσουμε τα εύσημα στην πολιτιστική επιτροπή γι αυτή την επιτυχία, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την εξαιρετική τους δουλειά.
Ευχάριστη έκπληξη επίσης στο κοινό, απετέλεσε η βράβευση δυο νεαρών της κοινότητας. Για την αλτρουιστική του ενέργεια με κίνδυνο της ζωής του να σώσει από πνιγμό αστυνομικό που κινδύνευσε όταν η λιμενική άκατος αναποδογυρίστηκε εν ώρα υπηρεσίας, βραβεύτηκε ο υπάλληλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυξέντης Κωνσταντίνου. Επίσης βραβεύτηκε ο αθλητής Ανδρέας Χριστοδούλου υιός του γνωστού παράγοντα της κοινότητας εκπαιδευτικού Λάκη Χριστοδούλου, νεαρός  ο οποίος παρά το νεαρόν της ηλικίας του έχει κατακτήσει πολλά πρωτεία στο δέκαθλο τόσο στην Κύπρο, όσο  στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Πρόκειται για έναν αθλητή φαινόμενο που ελπίζουμε να έχει την κατάλληλη βοήθεια και προώθηση ώστε να προχωρήσει και σε παγκόσμιες νίκες, και να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Και τέλος ακόμα με ευχαρίστηση ο κόσμος παρακολούθησε  τέσσερις μαθήτριες  να τραγουδούν επί της σκηνής αμφότερες από τη Χλωρακα που τραγούδησαν καταπληχτικά αφήνοντας άφωνο το κοινο. Ήταν τέσσερα νεαρά κορίτσια η  Γεωργία Χαραλάμπους, η Ζήνα Παπαντωνίου, η Χριστίνα Τσιακούρμαν  και η Σοφία Ιωάννου.

5 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΟΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ

Μετά από εξετάσεις που έγιναν στον αιμορροφιλικό ασθενή στο νοσοκομείο της Πάφου, έδειξε ότι δεν πάσχει από τον ιό της ηπατίτιδας Β, αλλά μόνο από τη Γ η οποία δεν είναι επικίνδυνη για τους υπόλοιπους, ούτε ακόμα για τον ίδιο τον ασθενή αφού μέχρι 80% από αυτούς θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή.
Ως εκ τούτου, όλος ο θόρυβος που έγινε στο νοσοκομείο της Πάφου ήταν άσκοπος και άσκεφτος, αφού το μόνο που επέτυχε ήταν να διασυρθεί στην κοινωνία ο ασθενής.
Η οικογένεια του όπως πληροφορούμαστε, σκέφτεται να προβεί σε νομικά μέτρα για όσους ευθύνονται για τη διασπορά των φημών που αναστάτωσαν τους πολίτες της Πάφου, αλλά κυρίως τον ίδιον τον ασθενή που σαν αξιοσέβαστο άτομο και έντιμο πολίτη τον διέσυραν και τον διαπόμπευσαν προκαλώντας του μεγάλη λύπη και θλίψη.

Υ.Γ.Η ηπατίτιδα C είναι μία λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως το ήπαρ.

Οι άνθρωποι τη κολλούν κυρίως μέσω της έκθεσης σε αίμα και σε παράγωγα αίματος, καθώς και στη μη αποστειρωμένου ιατρικού εξοπλισμού και μεταγγίσεων αίματος. 

1 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Αυτοί που ξέρουν ότι είναι φορεις της ηπατίτιδας, γνωρίζουν και πώς να προφυλάξουν τους άλλους χωρίς να τους τη μεταδώσουν, καθώς πολύ καλά έχουν διδαχτεί από τους θεράποντες ιατρούς τους αυτά τα πράγματα και καλά έχουν εμπεδώσει στη συνείδηση τους πως έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται.

Σχετικά με το γνωστό περιστατικό της Πάφου που έχει τύχει μεγάλης προσοχής και έχει αναστατώσει τον κόσμο και κυρίως το προσωπικό του Νοσοκομείου Πάφου, πρέπει και αυτοί καλά να γνωρίζουν και ακόμα πολύ περισσότερο από τους άλλους πώς να προφυλαχτούν οι ίδιοι και πώς να προφυλάξουν άλλους, και κυρίως τον ίδιον τον ασθενή και όχι να τον διασύρουν και να τον διαπομπεύουν στην κοινωνία που δεν θέλει και πολλά για  να πανικοβληθεί. Είναι καλόν εμείς οι δημοσιογράφοι να ερωτούμεν και ολιγον τους ειδικούς πριν να δαχτυλοδείχνουμε  και να εκθέτουμε τον οποιονδήποτε κάποιον στο ανάθεμα της κοινής γνώμης.
Πιστευομεν ότι εκείνοι που διάδωσαν το γεγονός τούτο χωρίς καμία περίσκεψη, να αντιμετωπιστούν δεόντως από τα συμβούλια των επαγγελματικών τους τάξεων. Διερωτόμαστε αν ο ιατρικός σύλλογος ή το συμβούλιο νοσηλευτικής θα ενδιαφερθούν σχετικά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ (ΚΟΛΟΣΣΑΙΣ)

Ημερομηνία εορτής: 06/09/2014

Ὤφθης Μιχαὴλ Νῶε σῷ ναῷ νέος,
Χώνῃ ποταμῶν τὸν κατακλυσμὸν λύων.
Ῥοῦν Μιχαὴλ ποταμῶν χώνευσε, Νόων ἀγός, ἕκτῃ.

Σε κάποιο μέρος της Φρυγίας, η γη ανέβλυσε αγιασμένο νερό με τη δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που γιάτρευε κάθε αρρώστια των ασθενούντων. Ένας χριστιανός, λοιπόν, επειδή γιατρεύτηκε η κόρη του, έκτισε ωραιότατο ναό στο όνομα του Αρχιστράτηγου, επάνω στο άγιασμα.

Μετά 90 χρόνια, ήλθε στο ναό κάποιος ευλαβής νέος, ονόματι Άρχιππος. Έμεινε υπηρέτης στο ναό και ζούσε ζωή ασκητική και με εγκράτεια. Όταν είδαν αυτό το πράγμα οι ειδωλολάτρες, έπιασαν τον Άρχιππο και τον χτύπησαν δυνατά. Έπειτα, όρμησαν να καταστρέψουν το ναό και το άγιασμα. Αλλά ώ της μεγάλης δυνάμεως του Αρχαγγέλου! Άλλων απ' αυτούς τα χέρια έμειναν παράλυτα και άλλους σταμάτησε φράγμα φωτιάς και έτσι γύρισαν όλοι άπρακτοι. Όμως το πείσμα και ο θυμός τους ώθησε να κάνουν εκτροπή του κοντινού ποταμού, για να παρασύρει το ναό και να πνίξουν τον Άρχιππο. Αλλά και πάλι θαύμα! Ο ποταμός γύρισε προς τα πίσω! Τότε σκέφθηκαν να ενώσουν και άλλους δύο ποταμούς. Όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε στον Άρχιππο και, αφού τον έβγαλε έξω από το ναό, έκανε το σημείο του σταυρού και οι ποταμοί στάθηκαν σαν τείχος. Πρόσταξε, έπειτα, να χωνευθούν και πράγματι, κατά παράδοξο τρόπο, έως σήμερα στο μέρος εκείνο τα νερά των ποταμών χωνεύονται. Και γι' αυτό το μέρος ονομάστηκε Χώναι.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΩΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε ακόμα μια παράσταση ποιητικής μουσικής  από τον συνθέτη Ανδρέα Αρτέμη. Στο πανοραμικό θέατρο της Τάλας με θέα την απέραντη θάλασσα, η ατμόσφαιρα γέμισε μελοποιημένους στίχους σε μια πανδαισία μουσικών χρωμάτων που κράτησε τους θεατές σε έκσταση καθ' όλη την παράσταση και απόλυτα ευχαριστημένους.
Ο συνθέτης που καταχειροκροτήθηκε από το μεγάλο πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε, συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας της συναυλίας, και όσους φίλους και φίλες, τον τίμησαν με την παρουσία τους.