5 Ιουλίου 2014

ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ

1974: Αποκεφάλισε Ελληνοκύπριο και ήπιε το αίμα του σαν κρασί

Εφημερίδα "Σημερινή" 01/08/2009 |

Η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει στο κύριό της θέμα πως ο Τούρκος Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν, αξιωματικός του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή στην Κύπρο, ανέφερε σε φυλακισμένους στη φυλακή του Ντιγιάρμπακίρ, στην ανατολική Τουρκία, πως έκοψε το κεφάλι ενός Ελληνοκύπριου παιδιού και ήπιε το αίμα του αντί για κρασί μπροστά στον πατέρα του.
Η εφημερίδα, που τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Δέστε υπό ποιους ήμασταν... Τι είδους διοικητές, τι είδους αξιωματικούς... Ήπιε το αίμα ενός Ε/κ παιδιού αντί για κρασί», αναφέρει πως ο Γιλντιράν συμμετείχε στην εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974.
Κατά την «Αφρίκα», μετά την τουρκική εισβολή, ο Γιλντιράν ανέλαβε ως υπεύθυνος στις φυλακές στο Ντιγιάρμπακίρ όπου έγινε γνωστός για τα βασανιστήρια που έκανε σε Κούρδους κρατούμενους, στους οποίους διηγείτο τα βασανιστήρια που έκανε σε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στην Κύπρο.
Την ομολογία του Γιλντιράν για το ότι έσφαξε με μαχαίρι ένα Ε/κ παιδί στην Κύπρο και ήπιε το αίμα του σαν κρασί μπροστά στον πατέρα του αποκάλυψε ένας κατάδικος των φυλακών του Ντιγιάρμπακίρ που ήταν ζωντανός μάρτυρας αυτής της ομολογίας, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γιλντιράν επιβραβεύθηκε από το καθεστώς στην Τουρκία, στήνοντας ένα μνημείο με την επωνυμία «Ηρωας» στο Ακσαράι, που είναι μια από τις καλύτερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Αργότερα πλήρωσε βαρύ τίμημα για όσα έκανε. Δολοφονήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1988 σε ένα δημοτικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη από έναν Κούρδο που του φύτεψε τρεις σφαίρες στο κεφάλι.
Η ιστορία αυτή αποτελεί μέρος της στήλης του Σενέρ Λεβέντ. Ο κ. Λεβέντ έγραψε πως μετά τη γνωστοποίηση αυτού του περιστατικού μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό τι είδους τραγωδία ήταν αυτή του 1974 για την Κύπρο.