12 Οκτωβρίου 2017

Μια ξεχωριστή συγκινησιακή εκδήλωση στη Χλώρακα


Παρουσίαση βιβλίου
Χθες το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ξενοδοχείου «Άγιος Γεώργιος», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης της επανέκδοσης τού βιβλίου του Νικολάου Χ. Πενταρά με τίτλο: «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, βιωματικές αναμνήσεις της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΖΙΝΑ- ΠΕΝΤΑΡΑ. Από την προεπαναστατική περίοδο του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος  και παρουσίασε το βιβλίο με ένα μεστό, εμπεριστατωμένο και περισπούδαστο λόγο. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ειρήνη Παππά και χαιρετισμούς έκαναν ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλας Λιασίδης και εκ μέρους των αγωνιστών Πάφου ο κ. Μιχαλάκης Παπάντωνίου. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν επιλεγμένα τραγούδια από την Ναταλία Ηλία-Πενταρά την οποία συνόδευε με την κιθάρα του ο σύζυγός της, Αλέξανδρος Πενταράς . Ακούστηκαν προσεγμένα τραγούδια της εποχής εκείνης και διαχρονικά τραγούδια της φυλής μας. Την όλη εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Εμμανουέλλα Ζωνιά.
Την πιο πάνω εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Παρόλο που τέλειωσε η εκδήλωση μετά από μια περίπου ώρα οι παρευρισκόμενοι, φαινόταν ξεκάθαρα, δεν ήθελαν να αποχωρήσουν. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τέλειωνε η μαγεία τέτοιας περισπούδαστης και ζωντανής εκδήλωσης. Η μεταφορά αποσπασμάτων από τους ζωντανούς διαλόγους του βιβλίου, στην παρουσία των πρωταγωνιστών, κρατούσε κομμένη την ανάσα του ακροατηρίου. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης συνδεόταν τόσο αρμονικά με την ανάλυση των στοιχείων τού βιβλίου και η ξεχωριστή, συγκινησιακή,  με την έντονη συναισθηματική χροιά φωνή, της Ναταλίας -νύμφης του συγγραφέα- που την συνόδευε ο Αλέξανδρος -υιός του συγγραφέα- με την κιθάρα του, δημιούργησαν μια εξαίρετη μουσική πανδαισία πράγμα που δύσκολα μπορεί κανείς να απολαύσει στις μέρες μας.
Τα στοιχεία που έκαναν την όλη εκδήλωση ξεχωριστή ήταν η αμεσότητά της, η μαγεία τού ζωντανού λόγου και η αναφορά σε γεγονότα στην παρουσία των πρωταγωνιστών οι οποίοι, σε προχωρημένη  πια ηλικία, παρευρίσκοντο και άκουαν την περιγραφή της ζωής τους, σιωπηλοί, συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια. Οι νεότεροι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον την περιγραφή της εποχής εκείνης και όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις παραλίες και γενικά στο χώρο της κοινότητας μέσα σε μια πρωτόγνωρη και αληθινή, ανιδιοτελή και αγνή εποχή, όπου η εθνική περηφάνια των προγόνων τους αποτελούσε το μοναδικό κριτήριο της ύπαρξής τους.
Δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει και να παρακολουθήσει τέτοιες εκδηλώσεις όπου η παρουσίαση ενός βιβλίου αφορά πραγματικά γεγονότα όπου οι ήρωες τού βιβλίου είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι που υπήρξαν  στην τότε εποχή και οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν και μάλιστα κατάφεραν, αν και σε προχωρημένη ηλικία, να  παρευρίσκονται στην εκδήλωση, έχοντας ισχυρή μνήμη και πλήρη επίγνωση τού χρόνου και του χώρου.
Οι διοργανωτές της  εκδήλωσης πέτυχαν να ενώσουν τόσο αρμονικά το χθες με το σήμερα, ανθρώπους και γεγονότα, και να δημιουργήσουν ένα μαγευτικό ταξίδι λόγου και μουσικής στο χρόνο με συγκινησιακές θύμησες, ενδυναμωμένες με τη ζωντανή παρουσία των ηρώων του βιβλίου «