18 Ιανουαρίου 2018

ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΝ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


https://www.youtube.com/watch?v=KB_I8iVlNZI
Προβλήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Λέμπας-Αγίου Στεφάνου, ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, μια εξαίρετη ταινία του Πασχάλη Παπαπέτρου βραβευμένη το 2014 στη Βιέννη με το βραβείο ERASMUS MEDIA AWARD.
Με πολύ ενδιαφέρον οι παρευρεθέντες παρακολούθησαν το «ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΝ» εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την ποιότητα του έργου.

Όπως συνήθως παρευρισκόμενοι πάντα οι ίδιοι, οι λίγοι και διαχρονικοί προοδευτικοί κάτοικοι της Χλώρακας που ακολουθούν, στηρίζουν και υποστηρίζουν όσες πολιτιστικές δραστηριότητες του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας, υπό την αιγίδα του οποίου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ. 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ:
Με το ντοκιμαντέρ «Κυπρίων ελαία και έλαιον» ολοκληρώθηκε μια τριλογία αφιερωμένη στο κρασί, το ψωμί και το λάδι που άρχισε το 2001 με την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Οι ρίζες του κρασιού» και συνεχίστηκε το 2006 με την παραγωγή της ταινίας «Το ψωμί των Κύπρίων». Ο Στράβωνας ονόμασε την Κύπρο «ευέλαιο», το δε περιζήτητο «Κύπριον έλαιον» καλείτο από το Συνέσιο «κουφότατον» δηλαδή ελαφρόν και εύπεπτο. Ο μακρύς δρόμος από την καλλιέργεια της ελιάς στο λάδι, συνηθισμένο ή μαυρόλαδο, είναι και η πορεία της ταινίας. Οπως και οι προηγούμενες ταινίας έτσι και αυτή αξιοποιεί τις τελευταίες ευκαιρίες για απαθανάτιση σκηνών με πρωταγωνιστές ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου. Αναφέρεται επίσης στον τρόπο παραγωγής ελαιολάδου στην αρχαιότητα καθώς και στη σχέση τόσο της ελιάς όσο και του λαδιού με τη ορθόδοξη χριστιανική πίστη.