13 Ιανουαρίου 2022

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Μετά τα γνωστά γεγονότα της συμπλοκής μεταξύ Σύρων προσφύγων στη Χλώρακα, Αστυνομική δύναμη επί καθημερινής βάσεως περιπολεί, στήνει μπλόκα και αστυνομεύει τις νύχτες επι καθημερινής βάσεως ελέγχοντας όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες οδηγούς για τροχαίες και άλλες παραβάσεις του νόμου, αλλά και για παράτυπους μετανάστες.

Ο απολογισμός όλων αυτών των ελέγχων είναι η ανεύρεση κάποιων παραβατών του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών για μη εγκατάσταση άλλων προσφύγων και μεταναστών τους οποίους κατηγορεί αλλά ύστερα μη έχοντας την εξουσία τους επιτρέπει να παραμένουν στη Χλώρακα μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεως των, καθώς και πλήθος παραβατών της τροχαίας όπως ζώνες, μάσκες covid, πιστοποιητικά καταλληλόλητας, ναρκωτικών, υπέρβασης ταχύτητος και κατανάλωσης ποτού.

 Το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι η μη κυκλοφορία των μεταναστών αλλά χωρίς να έχει φύγει κανείς, αλλά το ίδιο να συμβαίνει στους ντόπιους καθώς και στους επισκέπτες. Οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και η διακίνηση στους δρόμους τις νυχτερινές ώρες έχει εκλείψει σε μεγάλο βαθμό. Όλοι υπό το φόβο ενός προστίμου καθώς δυστυχώς οι Κύπριοι πολίτες σε μεγάλο βαθμό συνηθίζουν να είναι παραβάτες του νόμου, προτιμούν να παραμένουν στα σπίτια τους. Και όσοι λίγοι πλέον επισκέπτονται τα κέντρα αναψυχής, δεν πίνουν περισσότερο από ένα ποτό αφού γνωρίζουν πως στο επόμενο σταυροδρόμι θα καταγγελθούν. Έτσι πολλά κέντρα εστίασης έχουν κλείσει, και στα υπόλοιπα ο τζίρος έχει μειωθεί εις μέγιστον βαθμό.

Κάποια τελικά συμπεράσματα είναι πως τα σπασμένα της όλης υπόθεσης τα πληρώνουν οι ντόπιοι κάτοικοι και για αυτό δεν ευθύνεται η αστυνομία που κάνει τη δουλειά της, αλλά οι τοπικές αρχές που την κάλεσαν να αστυνομεύει επί τακτικής βάσεως την κοινότητα.

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα τα δούμε μετά καθώς ο ΚΙΣΑ ζήτησε επίσημα την παροχή νερού σε 20 διαμερίσματα στη «γνωστή πολυκατοικία» η οποία κρίθηκε ακατάλληλη από την Έπαρχο με το μόνο λόγο ότι δεν υπάρχει πόσιμο νερό, και θα διεκδικήσουν το δίκιο τους στα Κυπριακά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει εάν δικαιωθούν, τη ζημιά θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.