14 Δεκεμβρίου 2016

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ

Ο ποδηλατοδρόμος είναι μια λωρίδα κυκλοφορίας των ποδηλάτων και είναι συνήθως ενσωματωμένος με το δρόμο, το πεζοδρόμιο, τον πεζόδρομο.
Σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες προωθείται η χρήση του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης με τη δημιουργία λωρίδων κυκλοφορίας καθώς θεωρούν ότι το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα έντονα προβλήματα συγκοινωνίας και γιατί έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον με καυσαέρια και ηχορύπανση.
Στο παραλιακό πεζόδρομο της Χλώρακας, πολύ εύκολα και με χαμηλό κόστος, θα μπορούσε να προστεθεί μια λωρίδα επιστρωμένη έστω κατ αρχάς με κράσιερα, και να δημιουργηθεί ένας ποδηλατόδρομος ο οποίος από πολλούς θα εχρησιμοποιείτο, καθώς τον τελευταίο καιρό πολλοί ασχολούνται με το άθλημα αυτό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ποδηλασία είναι μία άσκηση που κάνει καλό στην υγεία. Οι επιστήμονες τονίζουν πως μερικές ώρες ποδήλατο την εβδομάδα μπορούν να μας προσφέρουν πολλά οφέλη. Ποδηλατώντας  ενισχύουμε και βελτιώνουμε το μυοσκελετικό μας αλλά και το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, έχουμε ψυχολογική ηρεμία, καταπολεμούμε τις αϋπνίες, μπορούμε να χάσουμε περιττά κιλά. Το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν οστεοπόρωση ή υποφέρουν από οσφυαλγίες, ισχιαλγίες.
Πρέπει λοιπόν, να κάνουμε ποδηλασία διότι τοιουτοτρόπως κερδίζει το περιβάλλον, αλλά και χαρίζουμε ποιότητα στη ζωή μας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ