1 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Τα Θεοφάνεια ή Θεοφάνια είναι μεγάλη χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και το όνομα προκύπτει από την φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού.
Ο Αγιασμός έχει και την έννοια του καθαρισμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων.
Όταν γίνει ο αγιασμός, ρίχνει ο παπάς το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων.
Το πιάσιμο του Σταυρού γίνεται από κολυμβητές, που βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του παπά, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Οι πιστοί παίρνουν τον αγιασμό και ραντίζουν τα σπίτια, τα δέντρα, τα χωράφια και τα ζώα τους.
Ο μεγάλος αυτός Αγιασμός στη Χλώρακα, γίνεται στη θάλασσα της Αλυκής. Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο προς τη θάλασσα. Μπροστά τα εξαπτέρυγα, πίσω ο παπάς με τα καλά του άμφια, ύστερα οι αρχές του τόπου και παραπίσω οι πιστοί.
Στη θάλασσα της Αλυκής συνήθως επικρατεί μεγάλη θαλασσοταραχή, αλλά τα ξενοδοχεία Άγιος Γεώργιος έχουν δημιουργήσει λιμενοβραχίονα, έτσι όσο μεγάλη τρικυμία και αν υπάρχει, οι κολυμβητές μπορούν με αρκετή ασφάλεια να βουτήξουν και να βγάλουν στο σταυρό. Τα τελευταία πέντε χρόνια που καθιερώθηκε αυτό το έθιμο να γιορτάζεται τοιουτοτρόπως στη Χλώρακα, οι προσέλευση των πιστών είναι αθρόα, και οι πρόθυμοι βουτηχτές με κρύο ή χιονιά, επίσης αρκετοί. Μετά τον Αγιασμό ο Κοινοτάρχης διαβάζει ένα σύντομο μήνυμα, και ακολούθως κοβει την βασιλοπιττα και προσφερει από ενα κομματι στους παρευρισκομένους. Επισης προσφέρονται λουκουμάδες καθως απαιτεί το έθιμο, που για να φύγουν οι καλικάντζαροι πρεπει να "φάσιν ξεροτήανα τσιαι να φύουσιν". 

Εφέτος ελπίζουμε η μέρα των Θεοφανείων να μην είναι βροχερή, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να παρευρεθεί στην θρησκευτική αυτή τελετή.