30 Μαΐου 2015

ΧΛΩΡΑΚΑ: Αφιέρωμα στην Κυριακού Πελαγία


 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της 29 Μαΐου στο θέατρο Χλώρακας μουσικό αφιέρωμα για την  Εθνική μας τραγουδίστρια Κυριακού Πελαγία. Σε μια εκδήλωση τιμής για το μεγάλο έργο της που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας, στον όμορφο χώρο του αμφιθέατρου έλαβε χώρα μια ωραία μικρή συναυλία με μια πανδαισία Κυπριακών επίλεκτων τραγουδιών της άξιας τραγουδίστριας τα οποία τραγούδησαν οι επίσης άξιοι συνεχιστές του έργου της Μιχάλης Χ΄Μιχαήλ, Βασιλική Αδάμου, Δήμητρα και Ξένια Χ’Μιχαήλ. 
Στην εκδήλωση η εκλεχτή ερμηνεύτρια, τιμήθηκε με αναμνηστικές πλακέτες από οργανισμούς, συλλόγους, κοινοτικά συμβούλια και Δημαρχεία της χαμηλής περιοχής Πάφου. Ο άγριος καιρός που Κατακαλόκαιρα προμηνυόταν και ακολούθησε, έδωσε ευτυχώς μια ανάπαυλα στους διοργανωτές και στους ακροατές να απολαύσουν τη σπουδαία συναυλία. Δυστυχώς όμως όσοι παρευρέθηκαν, δεν είχαν τη χαρά να αντικρύσουν από κοντά την αγαπημένη αοιδό Κυριακού Πελαγία, καθώς ένεκα προχωρημένης ηλικίας και ότι συνεπάγει αυτό, δεν μπόρεσε την τελευταία στιγμή να παρευρεθεί. Όμως το κενό αναπλήρωσε η σπουδαία εμφάνιση της ορχήστρας που υπό την καθοδήγηση του δάσκαλου της Κυπριακής παραδοσιακής ποίησης και μουσικής, έδωσε μια σπουδαία παράσταση που ικανοποίησε όλους.
Η συναυλία ήταν λιτή και απέριττη, μια όμορφη διαδικασία που οργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος Χλώρακας και στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια. Η πρόεδρος Έλλη Χριστοφή Χ΄Κυριακου, στην εναρκτήρια ομιλία της απεκάλεσε πολύ εύστοχα την Εθνική μας τραγουδίστρια ως η «Η φωνή της κυπριακής γης».

Ολόκληρη την ομιλία της αγαπητής πρόεδρου Έλλης, παραθέτω κατωτέρω:
Είναι με μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε απόψε εδώ για να τιμήσουμε την καταξιωμένη στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, στην ποίηση, στη φωνή, στη λαϊκή παράδοση, την Κυριακού Πελαγία.
Γεννήθηκε στο Παραλίμνι από γονείς περβολάρηδες, με τον πατέρα της Δαμιανό να ‘ναι η εκφραστική φωνή του λαϊκού ποιητή των γλεντιών σε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσια και τη μητέρα της Μαρία που γνώριζε αρκετά δίστιχα και τραγούδια.
Παντρεύτηκε τον Γεώργιο Πελαγία, κατοίκησαν στην Αμμόχωστο και απέκτησαν τρία παιδιά.
Πριν από το ‘74 έγραφε και τραγουδούσε μόνο σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ο πόνος του ξεριζωμού και η καταστροφή της Κύπρου, την οδηγούν σε ένα ξέσπασμα σιωπηλό και σιγανό στην αρχή, που με το συναπάντημά της με τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ, εμπνευστή, καθοδηγητή, μελετητή και δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής, μαζί με το μουσικό σχήμα «Ανατολική Μεσόγειος», αρχίζουν να ξεφεύγουν από τα στενά σύνορα της περιοχής και τα τραγούδια τους γίνονται ύμνος της κυπριακής παράδοσης και κουλτούρας, όπου υπάρχει και ζει κυπριακός Ελληνισμός.
Καρπός της συνεργασίας αυτής είναι:
Το 1995 «Τα παραλιμνίτικα 1»
Το 1997 «Τα παραλιμνίτικα 2»
Το 2004  «Το άσπρο πεζούνι» και τελευταία δισκογραφική τους δουλειά με το «Γεια σου Μαστόρισσα» και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.
Καθιερώνεται ως μια ξεχωριστή, γνήσια, παραδοσιακή ερμηνεύτρια και το σημαντικό είναι ότι καταφέρνει να φέρει και τους νέους κοντά στην παράδοση και το κυπριακό τραγούδι και να τους ξεσηκώσει με τα τραγούδια όπως το «είπα σου χτενίστου λλίο».
«Η φωνή της κυπριακής γης» όπως την αποκαλεί ο Γιώργος Νταλάρας με το ηχόχρωμά της έχει τέλεια βυζαντινά μουσικά στοιχεία. Διακρίθηκε τόσο στο τραγούδι όσο και στο τσιάττισμα, τα ερωτικά δίστιχα και την ποίηση. Ετοιμόλογη πάντα όταν συνομιλούσε ή διαγωνιζόταν ποιητικά με δεκαπεντασύλλαβα δίστιχα.
Καλωσορίζω και ευχαριστώ, εκ μέρους του ΠΠΟΧ  όλους τους  συντελεστές της αποψινής παρουσίασης, το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χ’Μιχαήλ με τους Βασιλική Χ’Αδάμου, Δήμητρα και Ξένια Χ’Μιχαήλ στο τραγούδι και το λαογραφικό όμιλο «Το κάστρο».
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς της αποψινής βραδιάς που είναι οι πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το κοινοτικό συμβούλιο Χλώρακας, ο ΟΠΑΠ Κύπρου, η Pizza Pepperoni, το χορηγό φιλοξενίας King Evelthon Hotel και το Ρικ ως χορηγό επικοινωνίας.
Θερμό ευχαριστώ και τον Πάμπο Χαραλάμπους που ήταν ο εισηγητής και πρωτεργάτης της εκδήλωσης.
Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς αγαπητοί προσκεκλημένοι που μας τιμάτε με την παρουσία σας.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ