5 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στη Χλώρακα χρειαζόμαστε Εκκλησιαστικό μουσείο. Δεν είναι δύσκολο να γίνει, ούτε χρειάζεται μεγάλο ποσό χρημάτων. Μπορούν να κατασκευαστούν λεπτές βιτρίνες στο πάχος βιβλιοθήκης και να τοποθετηθούν σε τοίχους ώστε να καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο
Υπάρχει η αίθουσα της εκκλησίας που χωρίς να χαλαστεί η σημερινή της χρήση, μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει πάνω στους τοίχους της αυτές τις λεπτές βιτρίνες όπου μέσα θα φυλάσσονται τα εκθέματα. Μέσα σε αυτές με ασφάλεια μπορούν να τοποθετηθούν ποικίλα ιερά σκεύη και εικόνες που είναι εν αχρησία, καθώς και παλιά προσκυνητάρια και άμφια.
Καθώς σε ένα εκκλησιαστικό μουσείο μπορεί να εκτίθενται ιερές εικόνες υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, εναπομείναντα στοιχεία παλαιών ξυλόγλυπτων τέμπλων, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, σταυροί αγιασμού και ευλογίας, χειρόγραφα, παλαίτυπα βιβλία, σπάνιες παλαιές εκδόσεις και ευαγγέλια, παλαιά ιερά άμφια, μανουάλια, θυμιατούς, και πολλά άλλα, και καθώς από παλαιοτάτων χρόνων όλα αυτά υπάρχουν στις εκκλησίες της Χλώρακας, μπορούμε πιστεύω να φτιάξουμε ένα ωραιότατο εκκλησιαστικό μουσείο για το οποίο θα είμαστε περήφανοι, αλλά θα προσδώσουμε στην εκκλησία μας και στη κοινότητα μας περισσότερη αίγλη και ιστορικότητα.
Τα εκθέματα τα οποία θα προέρχονται μόνο από τις εκκλησίες της Χλώρακας, θα υποβάλλουν τον επισκέπτη σε σκέψεις και θα τον μεταφέρουν νοερά σε παλιές εποχές της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς, ενώνοντας το παρελθόν με το σήμερα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ